Skocz do zawartości
IGNORED

jakie bananki do cordiala?

krzysiek

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

kupiłem sobie cordiala CLS 440. wszystko fajnie tylko te kable są dość grube :) na razie podłączyłem je "gołe" do ampa i kolumn, kurde co się namęczyłem to moje :(( planuję te kable zostawić już na "stałe" (zastąpiłem nimi sonic linka 75) i zastanawiam się, czy nie zakończyć ich bananami. pytanie czy każdy banan będzie pasował, jeśli od strony ampa w jeden zacisk wchodzą w sumie dwa kabelki (biwiring)? pytania trywialne, ale w tym temacie jestem lajkonikiem :)

aha amplituner to yamaha 430 (podobno trzeba coś tam wydłubać, żeby banany weszły?), kolumny b&w 603 + central cc6.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

https://www.audiostereo.pl/topic/1663-jakie-bananki-do-cordiala/

No i jak grają?

Ja konfekcjonowałem te kable prostymi banankami i każdy z przewodów oddzielnie. Były przystosowane do zakręcania, ale wyrzuciłem śrubkę i przylutowałem końce. Te bananki mają dodatkową "dziurkę" więc można do jednego podpiąć drugi, nie ma wtedy konieczności wpychania dwóch grubych kabli do jednego bananka. Pamiętaj o koszulkach termokurczliwych na miejsca lutowania.

A poza tym znajdziesz i inne końcówki, o tanich z Wolumenu pisał w jednym z ostatnich postów andrea29. Wydaje mi się, że te zmieszczą i dwa kable 4mm2.

Powodzenia.

hm po 2 dniach ciężko mi jeszcze walnąć opinię, ale na pierwszy rzut ucha zrobiło się więcej basu, który nie jest już tak rozlazły, jak wcześniej. minusów żadnych na razie nie słyszę. w sumie jestem bardzo zadowolony, gdyby nie to, że podłączenie 3 głośników zajęło mi ze 3 godziny :-)

co do bananków, to najbardziej interesowało by mnie coś do kupienia drogą wysyłkową, bo jestem z Gdyni, a tu raczej bida jeśli chodzi o wybór. zresztą cordiala też kupowałem wysyłkowo, bo w 3mieście nikt tym nie handluje.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

O tak. Znakomite banany do dużych średnic przewodów - nawet do 4/5mm kupisz na Wolumenie w sobotę lub niedzielę. Mają po dwie śrubki dokręcające na banan, pozłacane wtyki - nie żałowali złota i na oko są nie do odróżnienia od AQ. Tyle, że tutaj obudowy wtyków są metalowe - aluminiowe z pozłącana tuleją z gwintem. Swoją drogą - majstersztyk za ...8zł/na dzień dobry. Warto... targować się, bo w Łodzi to ponoć za 4zł można kupić ! /Żałuję, że nie kupiłem ich więcej, płaciłem 6zł/szt./

Aha ! Nadają się znakomicie zwłaszcza do grubych przewodów, gorzej do cienkich, no i jak zmienisz kiedys kable - nie musisz się z nimi rozstawać - nie wartop !!! W Audioklanie za prawie identyczne zapłacisz 30zł/szt ;-)

Pozdrawiam serdecznie Kolegów ;-)

• 4 tygodnie później...

Czy Wolumen jest otwarty tylko w sobotę i niedzielę? Wkrótce będę przejeżdżał przez Wawę ale nie wiem, w jaki dzień tygodnia. Gdzie to w ogóle znaleźć i jak na samym Wolumenie znaleźć te bananki?

We stand in the Atlantic
We become panoramic

• Redaktorzy

Owszem, najlepiej w godzinach 10.00 (moze nawet wczesniej) - 12.00. Potem niektorzy sprzedawcy zaczynaja sie zwijac. W dni powszednie sprzedaje sie tam warzywa, o ile wiem.

no można na wagę, może jakiś konkretny rabat - o ile się nie pomyliłem w obliczeniach, to ja potrzebuję 18 bananków - 6 do amplitunera i 12 do kolumn (3 kolumny w biwire)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Hej !

W Wa-wie zamierzam być w najbliższą niedzielę, ale powrót dopiero 25. VIII. do Polski.

Oczywiście, że wybieram sie na Wolumen :-))).

Wtyki BFA sprzedawali z samochodu niemal. Nie była to stała budka, ale zaimprowizowany stragan.

Są boskie :-)))

To ile chceta tych BFA ?

Kupowałem po 6zł/szt,, bo się mężnie targowałem.

Gdybym podszedł dobrze gościa i kupował więcej to może i po 4zł/szt. by się dało szarpnąć ? (Chciał po 8zł/szt.)

Pozdrawiam.

Krzysiek: banany BFA są jakby trochę grubsze i do np. zaciskania ich jak widełek to trochę szkoda. Nie wiem, czy wejdą do gniazd amplitunera.

Coś więcej na ich temat możecie poczytać w którymś z tegorocznych n-rów AV.

• Redaktorzy

BFA w 4 mm standardowa dziure nie wleza, chyba ze moze na straszna sile. Wymagaja gniazda BFA, ktore ma troche wieksza srednice, i sterczacy szpindel na srodku. Zaprojektowano je wlasnie po to, aby wyeliminowac zwykle banany, ale nie wyszlo.

Krzysiek, nie panikuj ! Sprawdź, czy BFA wlezą w dziurki od kolumn. U mnie wlazły (mam Tabletki). I nie mam tu żadnych bolców, o których napisał jozwa. Warto sprawdzić, bo BFA są wygodne i zapewniają doskonały kontakt (dla tego je wybrałem).

Od drugiej strony kabla możesz dać zwykłe banany lub widełki (nie wiem, jak to u Twego klocka jest - musisz sam ocenić).

Poza tym wydaje mi sie, że do większości kolumn BFA wlezą i nie powinno być problemu. (Ta zwinięta blaszka jest b. sprężynująca. Wtyk ścięto ukośnie (łatwiej wsuwać), a rozcięcie blaszki jest dość szerokie - tak, że pozwala na dość mocne zmniejszenie średnicy bolca, bez szkody dla jego urody :-))) O!

>>andrea

Dopiero teraz załapałem, ze ty jesteś z Olsztyna, ale jeśli nie sprawiło by Ci to problemu to chętnie jestem skłonny zapłacić nawet po 8zł za stukę.

Jak już napisałem wyżej interesuje mnie 8 sztuk.

Jesli będziesz tek uprzejmy, i zechcesz mi pomóc to na odpowiedź z dalszymi informacjami czekam na [email protected]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.