Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór ampli tunera do kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Potrzebuje pomocy w doborze ampli tunera do kina domowego, jestem początkującym użytkownikiem i po przeczytaniu wielu postów, uważam że jestem dalej zielony, także zwracam się do was o pomoc w dobraniu ampli tunera do moich głośników, a także pomoc w rozszyfrowaniu oznaczeń na kolumnach np 150/280 Watt, 4...8ohm i wyjaśnieniu jakiej mocy powinien być ampli tuner do tego zestawu. Kilka lat temu zakupiłem Ampli tuner marki Yamaha RX-475, DVD Yamaha S1700, plus kolumny marki Quadral, niestety ampli tuner przestał działać i teraz poszukuję innego trochę nowocześniejszego. Zestaw kolumn, które posiadam to:

- kolumny frontowe Quadral Quintas 700 F

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- kolumna centralna Quadral Quintas 500Base

Quadral_500Base_a.thumb.jpg.ec191c25d9b8ccae6f7992eacc8d0b07.jpg.7ecf0915fbe7cd1ceab2a18b1a8efcff.jpg

- kolumny tylne Quadral Quintas 500 R

Quadral_500S_a.thumb.jpg.219b96069cc077a455a587177070b75b.jpg.278c658b91eb25f4e261c5eaf018f324.jpg

Rozglądałem się za ampli tunerami i trzy modele przykuły moją uwagę, ale nie wiem czy będą odpowiednie to moich kolumn.

Yamaha MusicCast RX-V6A 

Denon AVR-X1800H lub Denon AVR-X2800H - 

Jestem otwarty też na inne propozycje, mój budżet to 3tyś.

Quadral_500Base_a.jpg

Quadral_500S_a.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć, a jak podobało Ci się brzmienie z dotychczasowej Yamahy? 🙂

Yamaha RX-V6A będzie nieco jaśniejsza, Denon AVR-X2800H nieco ciemniejszy i zagra grubszym dźwiękiem, a pomiędzy nimi, z większą werwą, będzie Onkyo TX-NR6100 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

20 godzin temu, malymatrix napisał:

jakiej mocy powinien być ampli tuner do tego zestawu

Amplituner powinien byc jak najwiekszej mocy zeby w kinie nie brakowalo dynamiki. Duza moc swiadczy o jakosci jego zasilania co ma duze znaczenie przy sciezkach audio.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Jeśli chodzi o brzmienie to bardzo mi się podobało odsłuch jest czysty, bardzo wyrazisty i delikatny, zwłaszcza że słucham większość muzyki z płyt CD, trochę filmów, YouTube, choć wydawało mi się że brakuje chyba trochę mocy dla tych kolumn frontowych, potrzebują chyba mocniejszego ampli tunera. Dlatego też chyba wybrałbym ten Yamahy RX-V6A, proszę mnie uświadomić czy dobrze zrozumiałem z opisu specyfikacji tego ampli tunera że mocy wyjściowa na kanał przy 4 ohm to 150W czyli tyle ile potrzebują moje frontowe kolumny na których jest opis 150 / 280Watt   4...8ohm  - "MOC WYJŚCIOWA RATED OUTPUT POWER (1KHZ, 1CH DRIVEN) 150W (4 OHMS, 0.9% THD); RATED OUTPUT POWER (20HZ-20KHZ, 2CH DRIVEN) 100 W (8 OHMS, 0.06% THD); MAXIMUM EFFECTIVE OUTPUT POWER (1KHZ, 1CH DRIVEN) (JEITA) 160W (6 OHMS, 10% THD)"

Też dobrą propozycje mi podałeś tego ONKYO, jutro trochę poczytam o nim.

17 godzin temu, rafa napisał:

Amplituner powinien byc jak najwiekszej mocy zeby w kinie nie brakowalo dynamiki. Duza moc swiadczy o jakosci jego zasilania co ma duze znaczenie przy sciezkach audio.

co za bzdury heheh....

Według mnie to ampli tuner trzeba chyba dopasować do mocy głośników, a jak będzie za mocny to przez zbytnie rozkręcenie można popalić kolumny, bynajmniej tak mi się wydaje. A tak wracając do moich kolumn to one są 4 czy 8 omowe?

Odwrotnie.

Są 4 omowe. Niemieccy producenci często podają zakres pracy. 8 nie robi problemu. 4 czasem tak.

Jaki budżet? 

Ma to być nowy amplituner czy używany?

20 godzin temu, malymatrix napisał:

Według mnie to ampli tuner trzeba chyba dopasować do mocy głośników, a jak będzie za mocny to przez zbytnie rozkręcenie można popalić kolumny

Bynajmniej. Za slaby wzmacniacz rozkrecony na maksa moze popalic tweetery przez przesterowanie.

Dlatego moc (a najlepiej wydajnosc pradowa) ma byc jak najwieksza.

Co ty z tym "ampli tuner"? 🙂 To jest "amplituner"

To ma być nowy amplituner pasujący do kolumn ze zdjęć powyżej, do tego posiadam DVD Yamaha S1700, podłączenie będzie też do telewizora Oled oraz konsoli do gier. Ale najbardziej zależy mi na słuchaniu muzyki z płyt CD, budżet ma do 3 tyś, z tego względu że miałem wcześniej amplituner Yamahy to zwróciłem uwagę na model RX-V6A, opis tej Yamahy 

" Nowe amplitunery Yamaha, w tym RX-V6A, to również całkowicie nowa konstrukcja wzmacniacza charakteryzująca się m.in. wysoką szybkością narastania napięcia wyjściowego, dzięki czemu amplituner zabrzmi potężnie i dynamicznie zarówno w filmach jak i muzyce – także dzięki mocy 100W (przy 8 omach) i 150W (przy 4 omach). Nowy wzmacniacz to także bardziej precyzyjna transmisja sygnału dla dźwięku wysokiej rozdzielczości. " -

Czy będzie on odpowiedni do zestawu kolumn quadral Quintas 700F?

Fantastyczny opis 🙂

idzie się w to wkręcić i kupić w ciemno nie?

Na poważnie to oba są fajne 

Yamaha 6a i denon x2800. 

do tych kolumn osobiście wziął bym Denona gra miększym basem, lepsza średnica.

u Yamahy góra jest lepsza ale quadral gra jasno i nie potrzebujesz tego wzmocnienia. 

Tez bylbym za Denon w tym przypadku.

Pod względem wizualnym też mi bardziej przypadł do gustu Denon, ale jak patrzę to on nie ma złącza coaxial a tym złączem miałem połączenie dvd z amplitunerem, chyba że lepsze będzie przez hdmi lub optical. Tez fajną propozycja jest Onkyo TX nr6100 i ma złącze coaxial. A powiedzcie mi jeszcze jedno bo nie mam pilota do dvd i wcześniej sparowałem go z pilotem od amplitunera Yamahy i można było sterować czy po przesiadce na denona też będę mógł to zrobić?