Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy amp do Focal Aria 948

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Udało mi się wyrwać Focale 948 w b dobrej cenie -> 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Obecnie mam tylko amplituner kupiony do kina domowego - ONKYO TX-SR494BDAB. Źródłem będzie streaming, ew apka tidala/spotify z TV. Dlatego chcę zakupić do nich jakiś wzmacniacz, budżet tak do 4-5tys max. Chciałbym, żeby była opcja streamingu i tutaj mam dwóch kandydatów:
1. Audiolab 6000A
2. Marantz stereo 70s.

Wyczytałem, że do tych kolumn potrzeba sporo mocy, żeby je napędzić + raczej dobrym wyborem będzie ocieplenie ich i w tą stronę bym chciał pójść.
Ew. jakiś inny setup i podpiąć któregoś wiim'a - jestem otwarty na propozycję. Jeszcze gdyby się tam znalazł amp do słuchawek to rewelacja, ale na to nie liczę :).

P.s. widziałem Marantzy cinema 70s z opcją obsłużenia wielu kanałów - rozumiem, że stereo tutaj będzie biedne obsłużone i nie ma sensu na to patrzeć ?  Pozostanie mi przełączanie kolumn jak będziemy chcieli coś obejrzeć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/166164-bud%C5%BCetowy-amp-do-focal-aria-948/

Poszukaj Musical Fidelity M6i . Bedzie super para. Wydajny prądowo i cieplejszy Wzmak. Miałem go z Focal. Delikatna góra piękny bas. Polecam 

Nowszy to MF M6si da się kupić za 9k ale to już poza budżetem który określiłeś 

@Marcin Wielgus Myślę jeszcze nad Atolem IN100 lub NAD C375. Na zagranicznym forum zadałem to pytanie i dosyć kontrowersyjnie polecono mi Yamaha rn803d. Pisali o tym, że zapasu mocy ma dużo, zbudowany jest ponoć na bazie Yamahą A-S701 i gra zaskakująco dobrze. Patrząc, że nówkę mógłbym dorwać za mniej niż 3300, to jest bardzo kusząca opcja.
Drugim dosyć egzotycznym produktem, który mi polecono jest:

Ukryta Zawartość

same ochy i achy na tym forum nad nim. Co myślisz, warto tą yamahę sprawdzić, czy to nie ta półka? Jest w niej music cast, miałbym z głowy dokupienie Wiima.

Ukryta Zawartość

Cześć, Arie potrzebują mocnego zasilania 😉 Audiolab 6000A o ile barwą do nich pasuje, tak Arie wolą znacznie więcej mocy. Rozważyłbym Musical Fidelity M3Si, Audiolaba 7000A, ciekawie może też zgrać się Fezz Audio Torus 5040. Fezz stąd gra najgęściej, najcieplej, ale z fajnym detalem i sceną. Musical jest również ocieplony, ale lepiej kontroluje bas. Audiolab z kolei gra najbardziej otwartym dźwiękiem, jest najtańszy, ma HDMI ARC i ponownie odchudzi bas. Wszystkie mogą się zgrać, ale i tak sugerowałbym pójście wyżej przy Ariach 😉 W razie czego zapraszamy do kontaktu i umówienia się na odsłuch/wypożyczenie wzmacniacza  🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej, mozna wiedzieć ile Cię wyszły w sumie te kolumny? Nie wiem jak z Twoim osłuchaniem i doświadczeniem w stereo, ale ja bym poszedł na początek w Atolla IN100 albo od razu IN200, łatwo i stosunkowo tanio kupisz (bo sporo tego w naszym kraju) a potem sprzedasz jak nie podejdzie, ale już będziesz miał jakąś wiedzę co dalej, w którą stronę iść itp. Jak kupisz jakiś wynalazek to ani nie wiadomo jak się zgra z kolumnami a potem problem ze sprzedażą. Te kolumny to już na spore metraże, rozumiem, że takim dysponujesz?

2 minuty temu, yesther napisał:

Hej, mozna wiedzieć ile Cię wyszły w sumie te kolumny? Nie wiem jak z Twoim osłuchaniem i doświadczeniem w stereo, ale ja bym poszedł na początek w Atolla IN100 albo od razu IN200, łatwo i stosunkowo tanio kupisz (bo sporo tego w naszym kraju) a potem sprzedasz jak nie podejdzie, ale już będziesz miał jakąś wiedzę co dalej, w którą stronę iść itp. Jak kupisz jakiś wynalazek to ani nie wiadomo jak się zgra z kolumnami a potem problem ze sprzedażą. Te kolumny to już na spore metraże, rozumiem, że takim dysponujesz?

6600 pln za komplet z transportem na palecie z FR 🙂

Ukryta Zawartość

U mnie minus VAT, bo mam VATEU.

Q21, dzięki poprzeglądam propozycje. A co z tą "kontrowersyjną" yamahą? Warto tego w ogóle spróbować?

Ukryta Zawartość

Nieźle nieźle, mi jeden sklep proponował 12k, że to okazja, taniej nie bedzie, ostatnia para, brać brać brać 🙂 No ale stanęło na czymś innym. Tak czy inaczej gratulacje, te kolumny mogą starczyć do końca życia... 

Tu masz już profesjonalnie stuningowanego Atola IN200,wychodzi 6600zł plus przesyłka i ze wzmakiem masz spokój na długie lata.

Ukryta Zawartość

albo taniej nie stuningowany za niewiele ponad 5tys zł plus wysyłka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Arcam SA30,Canton Reference 8k,Neotech NES 3004mk2

Ukryta Zawartość

bezpiecznie stamtąd kupować?

Widzę Arcama Sa30 za 8,5k u kolegów z Q21. Minus vat wyjdzie ok 6,5k pln. No i wiadomo nówka + gwarancja. Co byście brali? Będzie pasował ten arcam ? On ma dodatkowo streaming wbudowany.

Ukryta Zawartość

Co raz bliżej mi do tego Arcama... Uważacie, że będzie pasował do 948? Recenzje ma super + streaming i bajery. Budżet przekroczony (jak zwykle), ale wygląda na b dobry wybór. Tylko właśnie pytanie czy się zgra z tymi kolumnami?

3 minuty temu, nietuzinkovy napisał:

Co raz bliżej mi do tego Arcama.

Ukryta Zawartość

Tutaj masz najtaniej. 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja mam Arcama i z bardzo neutralnymi kolumnami dzwięk jest trochę za bardzo analityczny,a z Ariami to będzie jeszcze gorsze połączenie.Wybierał bym zdecydowanie tego Atola, który doda więcej ciepła.Szczególnie ten po tiuningu będzie grał super.

Edytowane przez treinerek

Teraz, treinerek napisał:

Ja mam Arcama i z bardzo neutralnymi kolumnami dzwięk jest trochę za bardzo analityczny,a z Ariami to będzie jeszcze gorsze połączenie.

Masz bardzo dziwny wzorzec dźwięku 😉 Arcam gra w sam raz. Raczej używa się określenia "jasno" czy "ostro" niż analityczny w negatywnym sensie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Masz bardzo dziwny wzorzec dźwięku 😉 Arcam gra w sam raz. Raczej używa się określenia "jasno" czy "ostro" niż analityczny w negatywnym sensie. 

Analitycznie to dla mnie nie znaczy ani jasno ,ani ostro. Dla mnie to jest bardzo neutralne granie bez dodatku ciepła.I bardziej tak uważam o swoich kolumnach niż o Arcamie. Dla mnie raczej Arie to grają trochę jasno i ostro, i do nich bardziej ciepły wzmak w stylu Atola by pasował.

Teraz, treinerek napisał:

Dla mnie raczej Arie to grają trochę jasno i ostro,

Tak właśnie jest. Ale szkoda wydawać pieniądze na zamulony wzmak jakim jest Atoll. Lepiej pozbyć się kiepskich Arii. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Tak właśnie jest. Ale szkoda wydawać pieniądze na zamulony wzmak jakim jest Atoll. Lepiej pozbyć się kiepskich Arii. 

To chyba ty jakiś zamulony jesteś? Atol bardzo dobrze się z nimi sprawdzi, Arcam ciepła im nie doda.

[mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] Myślę jeszcze nad Atolem IN100 lub NAD C375. Na zagranicznym forum zadałem to pytanie i dosyć kontrowersyjnie polecono mi Yamaha rn803d. Pisali o tym, że zapasu mocy ma dużo, zbudowany jest ponoć na bazie Yamahą A-S701 i gra zaskakująco dobrze. Patrząc, że nówkę mógłbym dorwać za mniej niż 3300, to jest bardzo kusząca opcja.
Drugim dosyć egzotycznym produktem, który mi polecono jest:

Ukryta Zawartość

same ochy i achy na tym forum nad nim. Co myślisz, warto tą yamahę sprawdzić, czy to nie ta półka? Jest w niej music cast, miałbym z głowy dokupienie Wiima.

Atoll dobry kierunek ale MF M6i jest sporo wydajniejszy pradowo od niego ale Atoll cieplejszy jak i MF.
NAD C375 też brytyjskie cieplesze granie i w masz moduły do rozbudowy - dobry kierunek. Można wyrwać w dobrej cenie.

Apollon NCx500ST - byłbym bardzo ostrożny bo to klasa D na Hypex. Zaraz się hejt poleje ale on na pewno ci mega wysteruje kolumny da prądu full bo I widzę że dostał solidny zasilacz jak na klasę D. Co więcej będzie turbo dynamicznie ... Ale z Focal obawiam się że będzie jak na dyskotece . Co więcej mi w hypex brak muzykalności klimatu wybrzmien i znam osoby z forum które po epizodzie wracają do klasy AB. Inni dają lampowy przedwzmacniacz i wówczas ponoć da się słuchać . W klasie D są inne moduły np. Purifi które ponoć lepiej grają ale ja nie słuchałem.

Yamahy nie znam więc się nie wypowiem

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cześć, Arie potrzebują mocnego zasilania Audiolab 6000A o ile barwą do nich pasuje, tak Arie wolą znacznie więcej mocy. Rozważyłbym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ciekawie może też zgrać się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Fezz stąd gra najgęściej, najcieplej, ale z fajnym detalem i sceną. Musical jest również ocieplony, ale lepiej kontroluje bas. Audiolab z kolei gra najbardziej otwartym dźwiękiem, jest najtańszy, ma HDMI ARC i ponownie odchudzi bas. Wszystkie mogą się zgrać, ale i tak sugerowałbym pójście wyżej przy Ariach W razie czego zapraszamy do kontaktu i umówienia się na odsłuch/wypożyczenie wzmacniacza   

Panowie piszecie o.mocnym zasilaniu i polecacie MF M3si ? To już M5si może może ale nie M3si. Wiecie że lubię i polecam MF ale litości.

O pozostałych nie pisze bo nie znam.
M.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak szukałem kolumn to słuchałem Arie 926 z cambridge audio azur 851a który posiadam i dla mnie te kolumny to krew z uszu. Moim zdaniem zalecany wzmacniacz bardzo ''ciepło'' grający. Ale to tylko moje zdanie 🙂

W dniu 26.01.2024 o 20:40, Marcin Wielgus napisał:

Panowie piszecie o.mocnym zasilaniu i polecacie MF M3si emoji1751.pngemoji2371.png ? To już M5si może może ale nie M3si. Wiecie że lubię i polecam MF ale litości.

W założonym budżecie się nie mieści, ale tak M5si lub M6si to znacznie ciekawsze opcje pod Arie pod M3si 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jak szukałem kolumn to słuchałem Arie 926 z cambridge audio azur 851a który posiadam i dla mnie te kolumny to krew z uszu. Moim zdaniem zalecany wzmacniacz bardzo ''ciepło'' grający. Ale to tylko moje zdanie

I masz rację. Dlatego polecałem Musical Fidelity. Można byłoby jeszcze o Atoll pomyśleć lub NAD jakimś. Nie CA i nie Hegle.