Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzanie .mkv z amplitunera w systemie Dolby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, może ktoś doradzić jak otworzyć plik mkv z dysku zewnętrznego HDD 2,5" w systemie NTFS (już wiem że amplituner nie obsługuje tego formatu tylko FAT16 lub FAT32 a tam maksymalne pliki do 4 GB). Amplituner w NTFS nie widzi wcale dysku, z kolei podpięcie dysku pod TV daje tylko obraz a nie ma głosu po HDMI ARC.

Podłączone mam dekoder kablem HDMI do amplitunera, amplituner kablem HDMI ARC do TV.

Proszę poradzcie coś thx.

ok, a po podłączeniu dysku do TV i puszczeniu dźwieku z telewizora, wszystko działa jak należy, natomiast żeby puścić z TV przez ampli to mam tylko obraz a dźwieku brak - myślałem że HDMI ARC przesyła obraz i dźwięk z obie strony ...

zmieniałem też w TV na PCM i BITSTEREAM ale dzwieku dalej brak ;/

doradzi ktoś coś? kablem optycznym ? lub jaki odtwarzacz plików multimedialnych polecasz ? 

To duże pieniądze, ale ja mam wbudowany w kino BD player i trzeba by poszukać

modelu, który ma jak np. LG BP 450 dodatkowo wyjście cyfrowe audio - ten ma

na przykład coax. Nie widzę już ostatnio, ale mam multi Philipsa - coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale już dawno go nie produkują i trzeba by szukać czegoś podobnego

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podłączasz PANASONIC DMP-BDT167EG lub podobny model do amplitunera i masz spokój.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na tym świecie nie istnieje nic gorszego niż odtwarzacze Blu-ray od Panasonic i ich możliwości w kwestii odtwarzania plików. Mamy 2024 rok gdzie wszystko dosłownie wszystko tylko nie odtwarzacz blu-ray będzie sobie radzili 100 raz lepiej.

szala18

Zweryfikuj poprawne połączenie w wejścia wyjścia arc, włącz arc w tv i apli, jeśli amplituner za pierwszym razem sam nie przełączył się na TV to pomóc mu manualnie. Jeśli w tv oprócz PCM i BITSTEREAM masz też Auto sprawdź. Arc to wybredny wynalazek i musisz mu dać 

12 godzin temu, szala18 napisał:

myślałem że HDMI ARC przesyła obraz i dźwięk z obie strony ...

Głupoty, arc to kanał zwrotny audio.

5 godzin temu, szala18 napisał:

LG 75UN71003

Masz tam takie ustawienia ?

To ustaw jak na obrazku .

Kabel hdmi  musi być wpięty pod wejściem Arc w TV jak i Ampitunerze.

Daj znać ,czy działa...😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

niby działa - zmieniłem ustawienia w TV na PASs THROUGHT i poszło po HDMI ARC - jednocześnie muszę wypiąć kabel hdmi 1 łączący ampli z dekoderem nc+ (tam mam gorszej jakości kabel), bo przy wpiętym kablu z dekodera dalej nie ma dźwieku - jak go wypnę i wszsytko na nowo uruchomie to działa 

11 minut temu, szala18 napisał:

niby działa - zmieniłem ustawienia w TV na PASs THROUGHT i poszło po HDMI ARC - jednocześnie muszę wypiąć kabel hdmi 1 łączący ampli z dekoderem nc+ (tam mam gorszej jakości kabel), bo przy wpiętym kablu z dekodera dalej nie ma dźwieku - jak go wypnę i wszsytko na nowo uruchomie to działa 

A pod jakie wejscie w Ampi masz ten dekoder  n+ wpiety ?

32 minuty temu, szala18 napisał:

Yamaha RX V6A

I znów ta nieszczęsna Yamaha...Ok .Niestety nie znam Yamahy .Ale już kilka razy natknąłem się na problemy tego typu tutaj

Zacznij od lepszego kabla .

Zajrzyj tez do ustawien dekodera Nki.Wyłącz tam Arc .Jak ma jakies ustawienia audio to też sie pobaw  moze cos to pomoże.

Tutaj link do tematu który co prawda miał inny ale zbliżony problem,może tam znajdziesz odpowiedż

dziś to samo, muszę całkowicie odłączyć HDMI z dekodera, uruchomić wszystko od nowa i dopiero wtedy dźwiek jest ;/ no trudno 

wymienię jeszcze habel na 2.1 i sprawdzę, 

co do ustawień w dekoderze to nie ma nic z ARC, tylko auto albo przelotowo.

13 godzin temu, szala18 napisał:

dziś to samo, muszę całkowicie odłączyć HDMI z dekodera, uruchomić wszystko od nowa i dopiero wtedy dźwiek jest ;/ no trudno 

wymienię jeszcze habel na 2.1 i sprawdzę, 

co do ustawień w dekoderze to nie ma nic z ARC, tylko auto albo przelotowo.

Widocznie dekoder N+ nie dogaduje sie w komunikacji  Tv/ Ampli  .On jest tu przyczyną....

Wypnij go i podłącz bezpośrednio pod tv i optykiem z niego do Ampi.

I przestaw  TV na....

Ukryta Zawartość

Na Ampi musisz wybrać potem TV

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
49 minut temu, Gmow1977 napisał:

Widocznie dekoder N+ nie dogaduje sie w komunikacji  Tv/ Ampli  .On jest tu przyczyną....

Wypnij go i podłącz bezpośrednio pod tv i optykiem z niego do Ampi.

I przestaw  TV na....

Ukryta Zawartość

Na Ampi musisz wybrać potem TV

a da rade w ten sposób że dekoder podepnę pod zwykłe wejście HDMI 2.0 do TV, a TV przez HDMI ARC do ampli ? też chyba powinno działać .... 

albo ktoś mi radził adapter LINDY NON CEC na wpięciu pomiędzy dekoder a amplituner i powinno działać .... stosowaliście coś takiego ? 

Ukryta Zawartość

11 minut temu, szala18 napisał:

da rade w ten sposób że dekoder podepnę pod zwykłe wejście HDMI 2.0 do TV, a TV przez HDMI ARC do ampli ? też chyba powinno działać

Nie nie będzie bo sygnał z dekodera będzie na innym wejściu Hdmi

13 minut temu, szala18 napisał:

albo ktoś mi radził adapter LINDY NON CEC na wpięciu pomiędzy dekoder a amplituner i powinno działać .... stosowaliście coś takiego

Tak jest coś takiego możesz spróbować .Miałem ten adapter tam jest wyłączony pin CEC Umnie to raz działało raz nie...Spróbój jeszcze wyłączyć Arc wogóle w TV i w Ampli . W TV i Ampli  masz też ten CEC wyłącz na próbę.Potem  tv i  Ampli  podłącz jak miałeś na początku ...Czyli N+ pod Hdmi 1 w Ampi a wyjście hdmi z Yamahy do hdmi z Arc TV .Tylko jak wyłączysz arc w takim ustawieniu to aplikacja z TV będą bez głosu.Arc to dobry wynalazek ale wszystkie firmy robią to jakoś dziwnie .I działa jak działa .Sprawdź te sposoby i daj znać...

a da rade w ten sposób że dekoder podepnę pod zwykłe wejście HDMI 2.0 do TV, a TV przez HDMI ARC do ampli ? też chyba powinno działać .... 
albo ktoś mi radził adapter LINDY NON CEC na wpięciu pomiędzy dekoder a amplituner i powinno działać .... stosowaliście coś takiego ? 
Będzie działać.
Tylko musisz wszystko dobrze ustawić.
(Ja mam tak podłączone od dawna.)

no niestety, jednak w takiej konfiguracji nie działa, chyba zostaje spróbowanie kabla optycznego albo zewnętrzny odtwarzacz multimedialny ... jakie polecacie ? 

Godzinę temu, szala18 napisał:

no niestety, jednak w takiej konfiguracji nie działa, chyba zostaje spróbowanie kabla optycznego albo zewnętrzny odtwarzacz multimedialny ... jakie polecacie ? 

Opisz dokładniej  w jakiej bo tak to się trochę młyn robi...😉 

Godzinę temu, szala18 napisał:

zewnętrzny odtwarzacz multimedialny ... jakie polecacie ? 

ZIDOO X9 PRO 

Albo Dune HD ale z tym nowym procesorem Quad-Core 64-Bit RTD1619BPD.

Oraz Dune Hd też z tym prockiem...

Ja mam dekoder tv satelitarnej podłączony do telewizora a telewizor HDMI arc do sprzętu.
Jak włączam sprzęt to telewizor go "widzi" i cokolwiek na nim będę oglądał (czy z dekodera, czy z aplikacji VOD, czy telewizję z anteny), to zawsze dźwięk wysyła na sprzęt. Jak wyłączę amplituner, to telewizor odtwarza dźwięk z głośników własnych. Tak to powinno działać i u mnie działa bez problemu.

Jeśli u ciebie nie działa, to albo masz coś z kablami albo z ustawieniami.

Możesz próbować z kablem optycznym, tylko wtedy musisz ręcznie przełączyć TV, na wyjście optyczne, bo sam nie rozpozna kiedy masz włączony amplituner, chyba że masz zawsze włączony, to nie ma problemu, poprostu zostawiasz Tv na stałe ustawiony na wyjście optyczne.

Nie wiem, czy chodzi o taki wynalazek podobny do mojego Philipsa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli mu się nie sprawdzi jako odtwarzacz, to go odeśle; wybierze następny.

Edytowane przez audioburak

• Pokaż nowe odpowiedzi