Skocz do zawartości
IGNORED

Ekran 120" do "jaskini"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Czy ktoś może podzielić się swomi doświadczeniami i polecić ekran 120" do 100% zaciemninej sali  ( czarne ściany + sufit ).

Projektor jaki będzie pracował z tym ekranem to JVC DLA-RS1100. Chciałbym aby HDR  był brany pod uwagę. Odległość oglądającego 4,3m.

Projektor oddalony od ekranu 5m. Obecnie posiadam ekran jeszcze "po starym" projektorze z Kraftamana, ale neistety na jasnych scenach "nieba" widać

dość wyraźnie jego strukturę ( co trochę drażni ).

Z góre dzięki za konkretne propozycje na plus oraz minus , takie "z własnego" doświadczenia. 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/166131-ekran-120-do-jaskini/
14 godzin temu, p3k074 napisał:

Projektor oddalony od ekranu 5m. Obecnie posiadam ekran jeszcze "po starym" projektorze z Kraftamana, ale neistety na jasnych scenach "nieba" widać

jesteś pewny że to struktura ? ja tak myślałem przy ARL ale po założeniu próbek seymoura z bliska było jeszcze gorzej 🙂

Pamiętaj że algorytmy EH i NR w projektorach nawet JVC to jedna wielka lipa, kiedyś epson miał fajne dzisiaj wsio zniknęło

Teraz już nie mam dylematu bo nie mam miejsca na ekran TA

Edytowane przez fetek
1 minutę temu, fetek napisał:

jesteś pewny że to struktura ? ja tak myślałem przy ARL ale po założeniu próbek seymoura z bliska było jeszcze gorzej 🙂

Pamiętaj że algorytmy EH i NR w projektorach nawet JVC to jedna wielka lipa, kiedyś epson miał fajne dzisiaj wsio zniknęło

Teraz już nie mam dylematu bo nie mam miejsca na ekran TA

Tak to na 100% struktura/faktura 😉 ekranu.  Masz moze te "próbek seymoura" lub wiesz skąd można by takowe poyżczyć ?

17 minut temu, p3k074 napisał:

Masz moze te "próbek seymoura" lub wiesz skąd można by takowe poyżczyć ?

mam, kosztowały mnie 38 zł + wysyłka. Chyba 4 sztuki są w zestawie ja pisałem o transparentnym XD

ak to na 100% struktura/faktura 😉 ekranu.

jesteś w stanie zrobić foto ? jestem ciekaw jak to wygląda

na szczęście ślepy kret ze mnie 🤪

Edytowane przez fetek
5 godzin temu, p3k074 napisał:

Tak to na 100% struktura/faktura 😉 ekranu.  Masz moze te "próbek seymoura" lub wiesz skąd można by takowe poyżczyć ?

Tak się składa,że w mojej salce taż mam Seymoura XD TA  z tym Projektorem  i z odległości jakiej siedzę ,3m  żadnej struktury nie widzę .Jeśli podejdę bliżej do ekranu to muszę się wpatrzeć żeby coś zobaczyć. 

Wiem że zdjęcie tego nie odda ...

Jutro mogę zrobić z blisko na jakimś kadrze nieba.Przychylam się   do prośby o zdjęcie .Też jestem ciekaw....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  

20240110_000222.thumb.jpg.4ce1063f44643051c6315ee76963c786.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
5 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Tak się składa,że w mojej salce taż mam Seymoura XD TA  z tym Projektorem  i z odległości jakiej siedzę ,3m  żadnej struktury nie widzę .Jeśli podejdę bliżej do ekranu to muszę się wpatrzeć żeby coś zobaczyć. 

Wiem że zdjęcie tego nie odda ...

Jutro mogę zrobić z blisko na jakimś kadrze nieba.Przychylam się   do prośby o zdjęcie .Też jestem ciekaw....

Ukryta Zawartość

20240110_000222.thumb.jpg.4ce1063f44643051c6315ee76963c786.jpg

Nie wiem czy na zdjęciach zauważycie o co dokładnie mi chodzi.
To wyglada to jakby ekran się lekko błyszczał i przez to widać taki efekt na jasnych scenach.

Jak dla mnie to na bank wina ekranu 😉 Swojego Seymoura sprowadzałeś czy u jakiegoś krajowego dystrybutora kupowałeś. Tyle że cena pewnie zaporowa 🙂

2.png

1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja zrobiłem teraz tak na szybko ekran 113 " z płyty HDF 3mm  , biała plecówka plus dwie czarne  listwy 10 cm , robiące za border . Jako tako się spisuje na weekendowe oglądanie .

Ale zamówiłem już spienione PCV , jest sztywniejsze i chyba pomaluje takim mixem 

Ukryta Zawartość

IMG_20240117_205017.jpg

IMG_20240117_203213.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, max720 napisał:

Adeo Plano  Reference White. 

Do idealnie zaciemnionego pomieszczenia tzw. jaskini to powinien być ekran szary z gain 0.8 a nie biały. Ekrany z białą powierzchnią stosuję się w pomieszczeniach z jasnymi ścianami i tam gdzie dostaje się światło do pomieszczenia i nie można w pełni kontrolować światła w pomieszczeniu.

4 godziny temu, max720 napisał:

Ja zrobiłem teraz tak na szybko ekran 113 " z płyty HDF 3mm  , biała plecówka plus dwie czarne  listwy 10 cm , robiące za border . Jako tako się spisuje na weekendowe oglądanie .

Ale zamówiłem już spienione PCV , jest sztywniejsze i chyba pomaluje takim mixem 

Ukryta Zawartość

IMG_20240117_205017.jpg

IMG_20240117_203213.jpg

Ekran DIY malowany farbami przerabiałem jakies 20 lat temu przy moim pierwszym projektorze. Trochę inne czasy to były i wtedy nie było innego wyjścia jak taka dłubanina i prowizorka. Różnice i brak sensu w tym zobaczyłem po zakupie pierwszego "prawdziwego" ekranu. 🙂

Więc osobiście uważam więc że wszystkie tego typu rozwiązania trzeba traktować jedynie jako zabawę a nie rozwiąznaie które ma jakikolwiek sens. Zwłaszcza gdy koszt  projektora przekracza  1500pln 🙂

2 minuty temu, JVC 4K napisał:

Do idealnie zaciemnionego pomieszczenia tzw. jaskini to powinien być ekran szary z gain 0.8 a nie biały. Ekrany z białą powierzchnią stosuję się w pomieszczeniach z jasnymi ścianami i tam gdzie dostaje się światło do pomieszczenia i nie można w pełni kontrolować światła w pomieszczeniu.

No właśnie dlatego założyłem ten wątek. W internecie raz można przeczytać to co piszesz wyżej a w innym przypadku to że musi być właśnie White 🙂 Takie sprzeczne opinie czytałem na stronach producentów ekranów i firm je sprzedających 🙂 A jaka jest prawda najlepiej dowiedzieć się od kogoś kto w takiej konfiguracji używa konkretne rozwiązanie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, p3k074 napisał:

To wyglada to jakby ekran się lekko błyszczał i przez to widać taki efekt na jasnych scenach.

Jak dla mnie to na bank wina ekranu 😉 Swojego Seymoura sprowadzałeś czy u jakiegoś krajowego dystrybutora kupowałeś. Tyle że cena pewnie zaporowa 🙂

Ukryta Zawartość

1.jpg

Co prawda na twoich zdjęciach nie da się tego wychwycić, ale po twoim opisie podejrzewam równierz że to wina ekranu.Jego struktury i powłoki. 

Często  to srebrzenie i tak zwany  HOT SPOT przypisywany był ekranom zwiększających kontrast chyba  ALR ? .Ale twój ekran to chyba zwykły jest  ?Wracając do zdjęć...Tak wyszło?Czy Projektor taki ciemny jest?Bo powiem szczerze ,że dziwne te zdjęcia .

Na moim NP5 inaczej te zdjęcia wychodzą...🤔

Swojego Seymoura sprowadzałeś czy u jakiegoś krajowego dystrybutora kupowałeś. Tyle że cena pewnie zaporowa 🙂

Godzinę temu, p3k074 napisał:

Więc osobiście uważam więc że wszystkie tego typu rozwiązania trzeba traktować jedynie jako zabawę a nie rozwiąznaie które ma jakikolwiek sens. Zwłaszcza gdy koszt  projektora przekracza  1500pln 🙂

Ja swój ekran  robiłem sam .Lubię,jak to określiłeś... dłubać 😉

Materiał na ekran importowałem bezpośrednio od producenta z USA.Ramę wykonałem we własnym zakresie jak i automatyczne maskowanie.

Ekran Seymour Center Stage XD Transparentny akustycznie Format  16:9 ,140 cali maskowany automatycznie do różnych formatów,  sterowany za pomocą komęd głosowych Alexa....wyszedł mnie  ułamek  tego co orginalny u producenta.Dla mnie bomba 😁

20240110_004230.thumb.jpg.4624a7be11f4f1d46f0cdb301a33a51c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

generalnie widać ziarno ale to chyba wina aparatu 🙂

Jak na biały sufit itd wygląda spoko.

1 godzinę temu, p3k074 napisał:

No właśnie dlatego założyłem ten wątek. W internecie raz można przeczytać to co piszesz wyżej a w innym przypadku to że musi być właśnie White 🙂 Takie sprzeczne opinie czytałem na stronach producentów ekranów i firm je sprzedających 🙂 A jaka jest prawda najlepiej dowiedzieć się od kogoś kto w takiej konfiguracji używa konkretne rozwiązanie 🙂

Tylko biały umożliwia referencyjne odwzorowanie kolorów a wszystko z gain poniżej 1.0 sobie odpuść.

I jest raczej odwrotnie bo to ekrany szare z gain 0.8 dopuszczają jaśniejsze ściany i minimalne oświetlanie,

Ukryta Zawartość

41 minut temu, Gmow1977 napisał:

Często  to srebrzenie i tak zwany  HOT SPOT przypisywany był ekranom zwiększających kontrast chyba  ALR ? .Ale twój ekran to chyba zwykły jest  ?Wracając do zdjęć...Tak wyszło?Czy Projektor taki ciemny jest?Bo powiem szczerze ,że dziwne te zdjęcia .

ale efekt ma podobny... może jest jakaś domieszka.

43 minuty temu, Gmow1977 napisał:

20240110_004230.thumb.jpg.4624a7be11f4f1d46f0cdb301a33a51c.jpg

nie drażnij ludzi... 😎

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Co prawda na twoich zdjęciach nie da się tego wychwycić, ale po twoim opisie podejrzewam równierz że to wina ekranu.Jego struktury i powłoki. 

Na moim NP5 inaczej te zdjęcia wychodzą...🤔

Ja swój ekran  robiłem sam .Lubię,jak to określiłeś... dłubać 😉

Materiał na ekran importowałem bezpośrednio od producenta z USA.Ramę wykonałem we własnym zakresie jak i automatyczne maskowanie.

Ekran Seymour Center Stage XD Transparentny akustycznie Format  16:9 ,140 cali maskowany automatycznie do różnych formatów,  sterowany za pomocą komęd głosowych Alexa....wyszedł mnie  ułamek  tego co orginalny u producenta.Dla mnie bomba 😁

Ukryta Zawartość

Możesz "uchwycić" jakiś jasny kadr np. z niebem itp. I zrobić fotkę z powiedzmy metra?  Już namierzyłem Twój wątek i rzeczywiście sam materiał można bez problemu zamówić bezpośrednio od Seymoura.

Przy okazji widzę że masz na wszystkich ścianach panele wygłuszające ( wełna ) ? ... też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem tylko gdzieś czytałem żeby nie przesadzić z ilością gdyż wytłumi i utnie pasmo.

W dniu 23.01.2024 o 11:28, max720 napisał:

Adeo Plano  Reference White. 

Posiadasz taki ekran u siebie ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez p3k074

Miałem.

I Reference White i Grey. 99"  , JVC DLA X 500 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30940-0-20223900-1424435589_thumb.jpgpost-30940-0-74283100-1444720162_thumb.jpgNa  poniższym zdjęciu 2 powierzchniepost-30940-0-66362300-1452165114_thumb.jpg

post-30940-0-50470000-1460910656_thumb.jpgpost-30940-0-36471800-1460910670_thumb.jpgpost-30940-0-61049200-1461392899_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez max720
8 godzin temu, JVC 4K napisał:

Całkowicie odwrotnie :)

8 godzin temu, p3k074 napisał:

Ekran DIY malowany farbami przerabiałem jakies 20 lat temu przy moim pierwszym projektorze. Trochę inne czasy to były i wtedy nie było innego wyjścia jak taka dłubanina i prowizorka. Różnice i brak sensu w tym zobaczyłem po zakupie pierwszego "prawdziwego" ekranu. 🙂

I znó się zaczyna - więc znowu spytam czym był "malowany" prawdziwy ekran. No bo rozumiem że "farby" odpadają....

33 minuty temu, max720 napisał:

Miałem.

I Reference White i Grey. 99"  , JVC DLA X 500 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30940-0-20223900-1424435589_thumb.jpgpost-30940-0-74283100-1444720162_thumb.jpgNa  poniższym zdjęciu 2 powierzchniepost-30940-0-66362300-1452165114_thumb.jpg

post-30940-0-50470000-1460910656_thumb.jpgpost-30940-0-36471800-1460910670_thumb.jpgpost-30940-0-61049200-1461392899_thumb.jpg

Czegoš nie rozumiem ....Miałeś ekran i zmieniłeś na taką  protezę? 

Jakiś spieniony PCV co to wogóle jest? Nadaje się to na projekcję?

ŁAJ ?

Możesz "uchwycić" jakiś jasny kadr np. z niebem itp. I zrobić fotkę z powiedzmy metra?

Mogę ...ale nie rozumiem co to da?(Jutro postaram sie zrobić zdj.)

Nawet, zakładając, że będzie widać fakturę ekranu  z tego metra ,to przecież nikt nie ogląda z takiej odległości. Te zdjęcia ,które wstawiłem, są z 3m i gwarantuję, że  nie widać struktury ...

Przy okazji widzę że masz na wszystkich ścianach panele wygłuszające ( wełna ) ? ... też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem tylko gdzieś czytałem żeby nie przesadzić z ilością gdyż wytłumi i utnie pasmo.

Nie wszędzie jest wełna....ale jest jej trochę😅 Trzeba robić to z głową .Jak wiesz co robisz i gdzie jej użyć oraz  jakiej wełny używać to nic nie przytłumisz.

Poniżej wykres REW Waterfall z pomiaru Basu... Na moje Ucho /oko jest nieźle...😁

20240124_191819.thumb.jpg.0bec17ab6aff64a97be5bf64ae821952.jpg

Zapraszam poczytaj ...Jest tego trochę ale można wiele podpatrzeć.Jakby  co to słóżę pomocą😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma już JVC 😞

Za rzadko korzystałem .

2 tygodnie temu zrobiłam taką protezę  Sony HW 55 . Rozdzielczość nie ma tak dużego dla mnie znaczenia jak rozmiar obrazu . Jakość i frajda jest bardzo akceptowalnym poziomie. Dla mnie , syna , żony . 

4 godziny temu, max720 napisał:

post-30940-0-66362300-1452165114_thumb.jpg

który jest który ?

4 godziny temu, p3k074 napisał:

on ma pomieszczanie w pomieszczeniu, to działa zupełnie inaczej. Tego się nie da porównać do normalnego pokoju. 

4 godziny temu, jgx napisał:

Całkowicie odwrotnie 🙂

I znó się zaczyna - więc znowu spytam czym był "malowany" prawdziwy ekran. No bo rozumiem że "farby" odpadają....

Malowany na tamte czasy początkowo jakimiś miksami farb  - receptury z zagranicznych forów. Finalnie była jakaś sprowadzana farbą dedykowana do tego o nazwie Screen Goo ( heh widzę ze nawet teraz ja sprzedają ) Finalnie w 2012r wjechał jakiś tani ekran i dopiero obraz zaczął wyglądać.  W 2013r kupiłem Ekran Cinema Frame DeLux / 265x150 / 16:9 / 120" / Matt Grey HD z Kraftmana który mam do dziś.

Jak dla mnie nie ma co dyskutować i tyle. Malowanie ściany nawet najlepszą farbą do projektora klasy 20-30tyś to głupota i nonsens 🙂 To moje zdanie ale każdy mieć inne. To tak jak do AMG albo M'ki zakładać najtańsze opony i do tego wielosezonowe. Da się ? Da się 🙂

Wątek nie tyczy się farb i malowania tylko ekranów więc zostawmy go 🙂

4 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Czegoš nie rozumiem ....Miałeś ekran i zmieniłeś na taką  protezę? 

Jakiś spieniony PCV co to wogóle jest? Nadaje się to na projekcję?

ŁAJ ?

Mogę ...ale nie rozumiem co to da?(Jutro postaram sie zrobić zdj.)

Nawet, zakładając, że będzie widać fakturę ekranu  z tego metra ,to przecież nikt nie ogląda z takiej odległości. Te zdjęcia ,które wstawiłem, są z 3m i gwarantuję, że  nie widać struktury ...

Nie wszędzie jest wełna....ale jest jej trochę😅 Trzeba robić to z głową .Jak wiesz co robisz i gdzie jej użyć oraz  jakiej wełny używać to nic nie przytłumisz.

Poniżej wykres REW Waterfall z pomiaru Basu... Na moje Ucho /oko jest nieźle...😁

Ukryta Zawartość

Zapraszam poczytaj ...Jest tego trochę ale można wiele podpatrzeć.Jakby  co to słóżę pomocą😉

REW'a używasz z miniDSP UMIK-1 ? 🙂

U mnie sytuacja wygląda tak że robiąc dedykowane pomieszczenie w 2005r po lekturze założyłem że najlepszym rozwiązaniem będą ściany które nie trzymają 90stopni. Dlatego mam wszystkie ściany poza frontem ( ekran )  i tyłem (projektor ) pod lekkim skosem łącznie z sufitem 🙂 Teraz już wiem że taki układ dużo trudniej ogarnąć akustycznie niż klasyczny pokój dla którego można zrobić symulacje. No cóż teraz zostaje mi założenie kilku paneli. Pierwotnie wpadł do głowy pomysł na wyklejenie piankami akustycznymi całości ale raczej zrobi to z pomieszczenia hermetyczne pomieszczenie i nie będzie to korzystne dla KD.

Najprostsza symulacja z kalkulatora z MegaAcoustic pokazuje mniej więcej gdzie standardowo można by umieścić takie ustroje. Ale oczywiście to tak na szybko poglądowo 🙂

Celuje po jednej stronie w lamele na filcu + druga strona ustroje + sufit.

dzwiek_1.png

dzwiek_2.png

dzwiek_3.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, p3k074 napisał:

REW'a używasz z miniDSP UMIK-1 ? 🙂

Taa...

To najlepsza inwestycja do poprawy akustyki niskich tonów.Zaznaczę ,ja nie miałem dużych problemów z Basem  ze względu na zastosowany

"koncept akustyczny".

SBA... 4 Suby DIY na przedniej ścianie i powierzchnia absorbująca na tyle.  50cm wełny na całej tylnej ścianie.

po lekturze założyłem że najlepszym rozwiązaniem będą ściany które nie trzymają 90stopni. Dlatego mam wszystkie ściany poza frontem ( ekran )  i tyłem (projektor ) pod lekkim skosem łącznie z sufitem 🙂 Teraz już wiem że taki układ dużo trudniej ogarnąć akustycznie

Jakie masz problemy w swoim  pomieszczeniu?

Od tego musisz zacząć. Zdjagnozować i przeciwdziałać

18 minut temu, p3k074 napisał:

Pierwotnie wpadł do głowy pomysł na wyklejenie piankami akustycznymi całości ale raczej zrobi to z pomieszczenia hermetyczne pomieszczenie i nie będzie to korzystne dla KD

Kategorycznie odradzam wyklejanie całego pomieszczenia tymi  piankami.Dopiero byś mamieszał.

21 minut temu, p3k074 napisał:

Najprostsza symulacja z kalkulatora z MegaAcoustic pokazuje mniej więcej gdzie standardowo można by umieścić takie ustroje. Ale oczywiście to tak na szybko poglądowo 🙂

Celuje po jednej stronie w lamele na filcu + druga strona ustroje + sufit.

Do tego wystarczy lusterko i druga osoba.Standart to pierwsze odbicia. Ale nie lamele na filcu.Te lamele to więcej dekoracja niż dyfuzor. czy pochłaniacz.

Owszem jeśli wsadzisz pod niego 10cm waty .Wówczas zrobi się z niego szerokopasmowy Pochłaniacz .

Na pierwsze odbicia to typowe panele pochłaniające ...Czyli 10cm Waty najlepiej pustka od ściany 

można DIY

I nie zapominaj o suficie i podłodze....Tam też dźwięk się odbija 😉

Obiecane zdjęcia...

Na wprost z ok 1m 

Pod kątem z ok 1m 

10cm od ekranu  pod kątem 

Ukryta Zawartość

20240125_130706.thumb.jpg.d01903858c20e46d24f2f60b24eb4017.jpg

20240125_145406.thumb.jpg.380372e1ffbb325a719f9fac719a1e36.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Gmow1977 napisał:

Obiecane zdjęcia...

Na wprost z ok 1m 

Pod kątem z ok 1m 

10cm od ekranu  pod kątem 

Ukryta Zawartość

20240125_130706.thumb.jpg.d01903858c20e46d24f2f60b24eb4017.jpg

20240125_145406.thumb.jpg.380372e1ffbb325a719f9fac719a1e36.jpg

Super. Widać że tu nic nie odbija tak jak na moim.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Gmow1977 napisał:

SBA... 4 Suby DIY na przedniej ścianie i powierzchnia absorbująca na tyle.  50cm wełny na całej tylnej ścianie.

Jakbyś miał murowane siany te zabiegi wiele by nie pomigały, klucz do Twojego sukcesu to duża piwnica.

18 minut temu, fetek napisał:

Jakbyś miał murowane siany te zabiegi wiele by nie pomigały, klucz do Twojego sukcesu to duża piwnica.

Raczej to pomieszczenie ZA salką...

Dzięki tej graciarni  z szafkami , kartonami  i skrzynkami narzędziowymi energia fal po odbiciu od ściany betonowej wraca i fajnie się rozprasza i do salki mało co wraca...😉

Edytowane przez Gmow1977
3 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Raczej to pomieszczenie ZA salką...

Dzięki tej graciarni  z szafkami , kartonami  i skrzynkami narzędziowymi energia fal po odbiciu od ściany betonowej wraca i fajnie się rozprasza i do salki mało co wraca...😉

wszystko ma znaczenie ale gabaryt piwnicy najbardziej

Edytowane przez fetek
On 1/24/2024 at 10:43 AM, JVC 4K said:

Jest zupełnie odwrotnie.

Tam gdzie odbicia od scian wracają na ekran stosuje się nizszy gain w połączeniu z jasniejszym projektorem.

W idealnie zaciemnionych pomieszczeniach w ktorych odbicia od scian są minimalne stosuje się białe ekrany.

On 1/24/2024 at 6:57 PM, jgx said:

Całkowicie odwrotnie 🙂

Czyli nie jestem sam, ktory uwaza, ze @JVC 4K napisał na opak😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

• Pokaż nowe odpowiedzi