Skocz do zawartości
IGNORED

Na co wymienić Denona PMA 900HNE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno zakupiłem używany zestaw kolumn monitor audio bronze 500 oraz wzmacniacz Denon pma-900hne. Po kilku sesjach odsłuchowych ogólne wrażenie jest dość dobre, jednak brakuje trochę basu i ożywienia, może ocieplenia? Przy większej głośności chyba lekko zaczyna się hałas.  Możliwe, że wzmacniacz jest za słaby do tych kolumn? Połączone są kablami QED XT40i z wtykami bananowymi. 

Myślę i zmianie wzmacniacza na Magnat MA 900, Taga HTR 1500CD lub coś w podobnym budżecie.

Proszę o sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/166128-na-co-wymieni%C4%87-denona-pma-900hne/
3 godziny temu, szpotek73 napisał:

kolumny wymień,wzmacniacz jest dobry

Wydawało mi się i takie doradztwo otrzymałem,  że kolumny są dobre i mają niezłą podstawę basową. Nie chcę kolumn z 30cm głośnikiem i dudniącym basem, o szerokości 40cm. Co byś polecił?

I wzmak i kolumny średnich lotów 

Ale od czegoś trzeba zacząć 

Jakie pomieszczenie,  jaka kasa do wydania? 

Półka wyzej to może Denon serii 1500 albo Marantz serii 8000 ?

29 minut temu, stg napisał:

Co byś polecił?

szukaj kolumn mających prawdziwe 8 omów i łagodny przebieg impedancji w funkcji częstotliwości,MA Bronze mają naprawdę 4 omy,denon się nie grzeje przy głośniejszym słuchaniu?

34 minuty temu, stg napisał:

Nie chcę kolumn z 30cm głośnikiem

ale 20 cm może być? wystarczy do dobrego zejścia basu

Cześć, pojeździłbym na start nieco kolumnami jeśli jest taka opcja, chociaż widzę, że może być ciężko. Nieco na boki, nieco do przodu, poskręcaj je w stronę odsłuchu. 

Potem można myśleć o wzmacniaczu, na pewno rozważyłbym Audiolaba 6000AAtoll IN50 lub coś z wyższej półki. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

44 minuty temu, szpotek73 napisał:

szukaj kolumn mających prawdziwe 8 omów i łagodny przebieg impedancji w funkcji częstotliwości,MA Bronze mają naprawdę 4 omy,denon się nie grzeje przy głośniejszym słuchaniu?

ale 20 cm może być? wystarczy do dobrego zejścia basu

Nie sprawdzałem czy się grzeje, zerknę przy najbliższej okazji. 20cm jak najbardziej. Byle kolumna nie miała więcej jak 25cm szerokości i 35 głębokości mniej więcej. 

Edytowane przez stg

jakbyś trafił visatona classic gf,albo vib 2000gf,zdarzają się używane za niewielkie pieniądze w okolicach ceny tych monitor audio-łatwiejsza impedancja od monitor audio,natomiast dzwiękowo to przepaść na korzyść visatonów,słuchałem kiedyś jednych i drugich

....a i jeszcze są takie duże podstawkowe pylon audio monitor,też bardzo fajnie grające,na porządnych głośnikach seasa i scan speaka

Co do basu, to byłem zaskoczony pomiarami w AUDIO wąskich Signature S55E

Mają 22 cm  szerokości i woofery tylko 14 cm ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda na to, że nie zawsze musi być wielki woofer, żeby osiągnąć 30 Hz.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

Co do basu, to byłem zaskoczony pomiarami w AUDIO wąskich Signature S55E

Mają 22 cm  szerokości i woofery tylko 14 cm ...

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że nie zawsze musi być wielki woofer, żeby osiągnąć 30 Hz.

Dziękuję za sugestię, czyli model ES60 wypadnie jeszcze lepiej. Zaciekawiły mnie te kolumny i postaram się udać na odsłuch.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedzi. Odnalazłem bas w moim zestawie. Znacząco pomogła zmiana ustawienia, stoją dalej od siebie, ciut dalej od ściany i nakierowane bardziej na kanapę niż na wprost. Gałka od basu pozostała na +4 z ośmio stopniowej regulacji. Ogromne znaczenie ma oczywiście źródło i są utwory w których basu lekko brakuje, szczególnie przy niższej głośności. Natomiast przy dobrej jakości utworach bas jest świetny, potężny, taki jak oczekiwałem. Niestety najczęściej słuchamy oglądając youtube i część kawałków ma niezłą jakość, ale dużo jest kiepskiej lub średniej jakości.

Czy panele akustycznie za kolumnami lub "pułapki basowe" to wymysł, czy jednak coś dają? Głównym problemem było źródło i po części akustyka.

Ja bym jednak spróbował wymienić wzmacniacz.

Zwłaszcza że piszesz że brakuje ci basu co jest raczej rzadkością przy tych kolumnach.

Chyba że problemem jest u ciebie akustyka.

Możesz sprawdzić na przykład wyższe modele Denona 1600 czy 1700.

Ewentualnie wspomniany magnat ma900 jest fajna opcja. Wzmacniacze Rega. 

Jak kolumny masz u siebie to zdecydowanie wypożycza je wzmacniacze teraz na odsłuch domowy tak będzie lepiej i wybierzesz trafniej.

Jak przyjdzie ci słuchać znowu kolumnę w salach odsłuchowych to znowu to może w domu okazać się wtopą

On 1/28/2024 at 10:55 PM, stg said:

Czy panele akustycznie za kolumnami lub "pułapki basowe" to wymysł, czy jednak coś dają? Głównym problemem było źródło i po części akustyka.

Moje doswiadczenie jest takie, ze moga duzo dac. W kiepskim pokoju nieznacznie uspokoily dzwiek, u kolegi ewidentna poprawa, w docelowym pokoju nie slyszalem za bardzo roznicy ale nauczony doswiadczeniami i tak trzymam 😉

Panele za kolumnami i w miejsciu pierwszych odbic.

Edytowane przez Biedronek
gramatyka
W dniu 28.01.2024 o 22:55, stg napisał:

Dziękuję za odpowiedzi. Odnalazłem bas w moim zestawie. Znacząco pomogła zmiana ustawienia, stoją dalej od siebie, ciut dalej od ściany i nakierowane bardziej na kanapę niż na wprost. Gałka od basu pozostała na +4 z ośmio stopniowej regulacji. Ogromne znaczenie ma oczywiście źródło i są utwory w których basu lekko brakuje, szczególnie przy niższej głośności. Natomiast przy dobrej jakości utworach bas jest świetny, potężny, taki jak oczekiwałem. Niestety najczęściej słuchamy oglądając youtube i część kawałków ma niezłą jakość, ale dużo jest kiepskiej lub średniej jakości.

Dają. Ale lepiej zainwestuje w źródło. To też podniesie jakość całego systemu. 

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dają. Ale lepiej zainwestuje w źródło. To też podniesie jakość całego systemu. 

Co konkretnie mogło by jeszcze poprawić jakość brzmienia?

8 minut temu, stg napisał:

Co konkretnie mogło by jeszcze poprawić jakość brzmienia?

Nie słuchać z YT.

Bo tam absolutnie nie jesteś pewien jakości.

Nawet jeżeli plik jest teoretycznie w jakości 320 to tak naprawdę nie wiesz czy nie został wcześniej konwertowany na przykład ze 128.

Wszystkie te klipy które zawierają w nazwie HQ, high quality, top i te inne. To jedynie nazwy mające za zadanie zachęcić cię do wejścia i nabycia odsłon.

Na YT największy dostępny w tym momencie bitrate to 320