Skocz do zawartości
IGNORED

Mocny wzmacniacz hybrydowy o ciepłym brzmieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Poproszę o propozycje używanego, mocnego (150W/8Ohm lub więcej) wzmacniacza hybrydowego o ciepłym, lampowym brzmieniu.

W wątku obok zadałem identyczne pytanie ale o wzmacniacz tranzystorowy. Ale po namyśle doszedłem do wniosku, że rozszerzę poszukiwania także na wzmacniacze hybrydowe.

Budżet: 6000zł

Hybryda z taką mocą 😁 powodzenia

Mam propozycję dla Ciebie skoro tak bardzo zależy Tobie na ocieplonym brzmieniu to spróbuj klasy A 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

5 minut temu, Tal napisał:

Hybryda z taką mocą 😁 powodzenia

Temat hybryd jest dla mnie nowym obszarem - dopiero go rozpoznaję. 

Edytowane przez MCHammer2022

@Tal jak te hybrydy mają się pod względem jakości dźwięku np. do ASR Emittera czy Leemy Tucana? Cenowo za używkę to widzę dużo mniej za taką hybrydę.

Osobiście to jestem sceptycznie nastawiony do wzmacniaczy hybrydowych. Zdaję sobie sprawę że mają one swoich fanów i zwolenników ale ja nie jestem do nich przekonany. Z uwagi na mój bardzo zróżnicowany gust muzyczny najlepiej w moim przypadku sprawdzają się klasyczne wzmacniacze tranzystorowe i takie też preferuje.

Moim zdaniem jakiego wzmacniacza hybrydowego byś nie wybrał to żaden nie będzie poziomem zbliżał się do Emittera czy Tucany. Akurat do Twoich Quadrali wzmacniacz ASR bardzo pasuje i jako alternatywę polecam Tobie wzmacniacz Accuphase E206/E207 który charakterem ładnie uzupełniłby się z Twoimi kolumnami. Zachętą niech będzie fakt że wzmacniacze Accuphase są dobrą inwestycją bo bardzo mocno trzymają cenę.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A może Vincent?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  237.

Ma regulację tonów, więc sobie można pokręcić do swoich uszu i pozostałych elementów.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, jaxcek napisał:

Ma regulację tonów, więc sobie można pokręcić do swoich uszu

Zawsze mnie zastanawiało z jakiego powodu do porządnego sprzętu hifi dokłada się pokrętła korekty dźwięku? W takich przypadkach mam podejrzenia, że po to, aby zamaskować braki oryginalnego brzmienia. 😉

To ja mam przeciwnie. Lubię moc sobie dostosować do tego jaką mam akustykę, nagrania i ucho więc bardzo cenie taką możliwość. A zawsze można nie używać.

Godzinę temu, MCHammer2022 napisał:

Zawsze mnie zastanawiało z jakiego powodu do porządnego sprzętu hifi dokłada się pokrętła korekty dźwięku?

Bo nie ma jeszcze na tym świecie sprzętu nawet z kategorii jak to określiłeś "porządnego hifi", który swą sygnaturą dźwięku przypasowałby każdemu, kto go słucha (zakupi).

W dniu 20.01.2024 o 19:05, Tal napisał:

Moim zdaniem jakiego wzmacniacza hybrydowego byś nie wybrał to żaden nie będzie poziomem zbliżał się do Emittera czy Tucany.

Twoim zdaniem.

Moim zdaniem oba te wzmacniacze są traktowane niczym Pioneer A-400 wśród budżetowych. Jak gdyby stanowiły one ostateczne wzmacniacze, za którymi nic sensownego już nie ma. 

Jeśli Twój powód odradzania hybrydy ogranicza się tylko do tego, że w Twoim przypadku lepiej sprawdzają się tranzystory, to wybacz, ale to żaden powód.

Są zwolennicy takich i takich rozwiązań i trzeba być świadomym, że są odbiorcy, dla których stosunkowo tania hybryda będzie lepsza od Emittera czy Tucany. I oni również stwierdzą "W moim przypadku bardziej sprawdza się hybryda i żadna Tucana czy Emitter im nie dosięgną". 

Niech twórca wątku sam oceni czy warto kupować integrę. Po odsłuchu oczywiście.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

19 minut temu, Czlowiek97 napisał:

Niech twórca wątku sam oceni czy warto kupować integrę. Po odsłuchu oczywiście.

Z odsłuchem będzie kłopot, ponieważ raczej nie uda mi się wypożyczyć używanego wzmacniacza do odsłuchu w moim systemie (kolumny Quadral Wotan MK2). Oczywiście mogę próbować odsłuchać u sprzedawców ale to już będą inne systemy i wrażenia mogą być niemiarodajne. Raczej będę musiał kupić coś w ciemno.

Natomiast ze swojego doświadczenia wiem, że bardzo pasowała mi "tranzystorowa lampowość" Densena B100 ze względu na dobre wypośrodkowanie między energicznością tranzystora a obłością lampy (chociaż w Densenie oczywiście lamp nie ma). Z kolei typowej lampy (nie hybrydy) słuchałem kiedyś na słuchawkach i o ile barwa/plastyczność podobały mi się to brakowało mi "zęba" typowego dla tranzystora. Hybryd z kolei nigdy nie miałem okazji słuchać.

5 minut temu, MCHammer2022 napisał:

o ile barwa/plastyczność podobały mi się to brakowało mi "zęba" typowego dla tranzystora

Spokojnie. Są konstrukcje, które mają wystarczająco "zęba" i nie musi to być tylko na KT88 i podobnych. Pełna lampa potrafi grać mniej "lampowo" niż przykładowo hybryda. Cokolwiek znaczy słowo "lampowo"...

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

1 minutę temu, Czlowiek97 napisał:

Cokolwiek znaczy słowo "lampowo"...

Plastyczność, ciepło, pełność, nasycenie.

11 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Raczej będę musiał kupić coś w ciemno

Jeśli tak, to weź coś popularnego, co w razie potrzeby łatwo można sprzedać. Na przykład Unison Research Unico Primo. Swego czasu przedstawiciel Lectora oferował tutaj na forum wypożyczanie któregoś z modeli.

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Zawsze mnie zastanawiało z jakiego powodu do porządnego sprzętu hifi dokłada się pokrętła korekty dźwięku?

A mnie zastanawiało, dlaczego się zabiera. Potem ludzie próbują kablami sobie radzić czy wytłoczkami po jajkach.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

kup sobie MCHammer2022 porządną końcówkę mocy i mając taką bazę możesz wymieniając preampy,kształtować brzmienie

4 minuty temu, Misio38 napisał:

A mnie zastanawiało, dlaczego się zabiera.

Dlatego że łatwiej jest zrobić wzmacniacz o jak najwierniejszym brzmieniu bez (wówczas) zbędnych filtrów i dziesiątek dodatkowych podzespołów. A zdecydowana większość odbiorców właśnie to sobie ceni. Oczywiście to tylko/aż większość i nie każdy czerpie przyjemność jedynie z takiego sposobu podawania dźwięku. Dlatego całe audio jest subiektywne.

10 minut temu, szpotek73 napisał:

kup sobie MCHammer2022 porządną końcówkę mocy i mając taką bazę możesz wymieniając preampy,kształtować brzmienie

Wiadomo, ale porządna końcówka pochłonie większość budżetu. Nie wspominając o preampach.

18 minut temu, Czlowiek97 napisał:

Jeśli tak, to weź coś popularnego, co w razie potrzeby łatwo można sprzedać. Na przykład Unison Research Unico Primo.

Też tak sobie pomyślałem. Z tego powodu rozważam poważnie ale Accuphase z propozycji @Tal - chociaż to nie hybryda.

4 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Też tak sobie pomyślałem. Z tego powodu rozważam poważnie Accuphase z propozycji @Tal - chociaż to nie hybryda.

Jeśli trafisz zadbany albo dobrze odrestaurowany egzemplarz, to myślę, że to również dobra droga.

10 godzin temu, Czlowiek97 napisał:

Jeśli trafisz zadbany

W Niemczech często sprzedawcy piszą, że sprzedają zadbane i sprawne egzemplarze. Rozważam ten kierunek, bo zakładam, że nie wprowadzają w błąd a i jest taniej niż w Polsce.

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 20.01.2024 o 18:04, MCHammer2022 napisał:

Cześć,

Poproszę o propozycje używanego, mocnego (150W/8Ohm lub więcej) wzmacniacza hybrydowego o ciepłym, lampowym brzmieniu.

W wątku obok zadałem identyczne pytanie ale o wzmacniacz tranzystorowy. Ale po namyśle doszedłem do wniosku, że rozszerzę poszukiwania także na wzmacniacze hybrydowe.

Budżet: 6000zł

Trochę drożej, ale może warto dołożyć?

https://strefadzwieku.pl/produkt/linear-audio-research-lar-ia-200hb/

Godzinę temu, pantagruel napisał:

Trochę drożej, ale może warto dołożyć?

Ukryta Zawartość

Nie kupuję sprzętów w salonach audio, bo to przedraża.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Nie kupuję sprzętów w salonach audio, bo to przedraża.

Możesz bezpośrednio od prducenta. Z tego, co wiem, też sprzedaje. Jak chcesz.

Gość

(Konto usunięte)

Poza tym, zauważ, że ceny sprzętów używanych liczone są od cen sprzedaży w salonach, a nie przecież producentów - w takim przypadku, nawet ceny używek musiałbyś dzielić na pół w najlepszym razie. Ale nie kupisz sprzętu za pół ceny producenta.

1 minutę temu, MCHammer2022 napisał:

Parę postów wyżej zdecydowałem się na Accuphase.

No i pogratulować.

12 minut temu, pantagruel napisał:

Poza tym, zauważ, że ceny sprzętów używanych liczone są od cen sprzedaży w salonach, a nie przecież producentów - w takim przypadku, nawet ceny używek musiałbyś dzielić na pół w najlepszym razie. Ale nie kupisz sprzętu za pół ceny producenta.

Ciekawy temat, który też analizowałem. Jak używka jest droższa niż 50% ceny producenta to się nie sprzedaje - przykład: Leema Tucana 2 - wisi parę ofert na olx i nikt nie kupuje.

• Pokaż nowe odpowiedzi