Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Kef q950 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień  dobry.                                        Posiadam kolumny Kef q950 i wzmacniacz Denon pma 520A (nie Ae).                                                         Grać to gra, ale dźwięk jest bardzo ciepły, jak  pod kocem.                        I tutaj do  Was kieruję prośbę o dobór wzmacniacza do  kolumn.         Budżet to 4000 zł  i chciałbym nowy. Myślę o Yamaha n600 A , Magnat Ma 900 . Czy  te  wzmacniacze ogarną w miarę te kolumny? 

https://www.audiostereo.pl/topic/166109-wzmacniacz-do-kef-q950/
23 minuty temu, Tal napisał:

Yamahe R-N800A spokojnie wyrwiesz za 4 tyś.

Dziękuję za  odpowiedź.                         Ta  Yamaha ożywi mi  kolumny? , zapomniałem dodać że  nie zależy mg na  usługach internetowych. 

To bierz oczywiście A S701 - też da radę. Problem może być też w zbyt grubych kablach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Więc może to nie one są winowajcami ... - zawsze warto też sprawdzić słuchawkami,

gdzie ten dźwięk się psuje.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

8 minut temu, audioburak napisał:

Więc może to nie one są winowajcami ... - zawsze warto też sprawdzić słuchawkami,

gdzie ten dźwięk się psuje.

Może  inaczej. 

Tony wysokie, są  pięknie, detaliczne klarowne, bas jest fajny, miękki, głęboki, nie twardy. Nie wiem jak  to dokładnie opisać, całość gra pięknie, ale  jak  by za zasłona. Denon gra ciepło, a Kefy do  jasnych kolumn raczej też  nie należą   

44 minuty temu, Pepelek napisał:

Dziękuję za  odpowiedź.                         Ta  Yamaha ożywi mi  kolumny? , zapomniałem dodać że  nie zależy mg na  usługach internetowych. 

Skoro chcesz ożywić brzmienie to Yamaha będzie dobrym wyborem a jeśli funkcje sieciowe Cię nie interesują to powinieneś zwrócić uwagę na wspomniany wzmacniacz A-S701

Jako alternatywę warto też wziąć pod uwagę Cambridge Audio CXA81 który swoim charakterem również powinien ożywić Twoje kolumny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Wrócę do pytania - czy w słuchawkach dźwięk jest również za zasłoną,

czy nie robi takiego wrażenia ?

I drugie: co jest źródłem i czym jest połączone ze wzmacniaczem ?

38 minut temu, audioburak napisał:

Wrócę do pytania - czy w słuchawkach dźwięk jest również za zasłoną,

czy nie robi takiego wrażenia ?

I drugie: co jest źródłem i czym jest połączone ze wzmacniaczem ?

Przepraszam i jsw odpowiadam. 

Na  słuchawkach nie słuchałem, nie mam aktualnie przejścia z dużego jacka na  maly.  Źródłem jest głównie laptop, słucham ze  spotifaja.                 

I wychodzisz z niego jak ? - na DAC czy z jakiejś karty już mcz na OUT ..

a może ze słuchawkowego i do tego kablem 5 m 😉 

@Pepelek koniecznie się zainteresuj - 

Ukryta Zawartość

Nie bagatelizuj roli źródła 🙂 

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

14 minut temu, audioburak napisał:

I wychodzisz z niego jak ? - na DAC czy z jakiejś karty już mcz na OUT ..

a może ze słuchawkowego i do tego kablem 5 m 😉 

Źródło słuchawkowe i 1.5 m przewodu i na  wejście radiowe. 

9 minut temu, Tal napisał:

@Pepelek koniecznie się zainteresuj - 

Ukryta Zawartość

Nie bagatelizuj roli źródła 🙂 

Myślałem już o nim 🙂

Ukryta Zawartość

Może jakoś wyciągnąć dźwięk przez HDMI na opt i dopiero coś z nim robić.

Czy masz jakiś CD czy DVD, żeby móc stwierdzić, że to na pewno sprawka

laptopa jako źródła dźwięku ...

9 minut temu, audioburak napisał:

Może jakoś wyciągnąć dźwięk przez HDMI na opt i dopiero coś z nim robić.

Czy masz jakiś CD czy DVD, żeby móc stwierdzić, że to na pewno sprawka

laptopa jako źródła dźwięku ...

Tak  mam cd denon dcd 960 , dźwięk również ciepły, misiowaty. Myślę że  po prostu złe zgranie kolumn z  wzmacniaczem. Czytam właśnie o Yamaszce i na  forach, również tutaj użytkownicy piszą  że  701 jest lepsza od  803 

To jest widzisz kiepska sprawa, bo często polecą Ci wzmacniacz przejrzysty - OK.

Ale jednocześnie ten wzmacniacz nie da wypełnienia basu i robi się "sucho"

KEF'om akurat basu nie brak, ale nie wiadomo, jak by się zachowały właśnie

z takim np. Audiolabem, czy tańszymi Rotelami. Gdybyś był "manualny" to bym Ci

polecił próbę za grosze i wtedy byłoby już coś więcej wiadomo o przejrzystości.

Ale trzeba mieć przynajmniej cztery wtyki cinch i co ważniejsze - chęci 😉 

Bywają nawet wtyki bez lutowania ...

Na początek spróbuj jakieś inne okablowanie bo melodika zamula.

Jeśli to nie zmieni nic wtedy winowajcą będzie wzmak no i rzecz bardzo ważna to nie bagatelizować źródła dźwięku.

Ze swojej strony polece Roksana K2 ewentualnie K3.

11 godzin temu, audioburak napisał:

To jest widzisz kiepska sprawa, bo często polecą Ci wzmacniacz przejrzysty - OK.

Ale jednocześnie ten wzmacniacz nie da wypełnienia basu i robi się "sucho"

KEF'om akurat basu nie brak, ale nie wiadomo, jak by się zachowały właśnie

z takim np. Audiolabem, czy tańszymi Rotelami. Gdybyś był "manualny" to bym Ci

polecił próbę za grosze i wtedy byłoby już coś więcej wiadomo o przejrzystości.

Ale trzeba mieć przynajmniej cztery wtyki cinch i co ważniejsze - chęci 😉 

Bywają nawet wtyki bez lutowania ...

O jakiej próbie mówisz?

Cześć 🙂 Na pewno warto sprawdzić wspomnianą już Yamahę A-S701, Cambridge CXA61, Arcam Radia A5, a także Audiolaba 8300A 🙂 Wszystkie z nich to jaśniejsze wzmacniacze, które ożywią KEFa względem Denona 😉 Zapraszamy na odsłuchy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 20.01.2024 o 16:12, Pepelek napisał:

Dzień  dobry.                                        Posiadam kolumny Kef q950 i wzmacniacz Denon pma 520A (nie Ae).                                                         Grać to gra, ale dźwięk jest bardzo ciepły, jak  pod kocem.                        I tutaj do  Was kieruję prośbę o dobór wzmacniacza do  kolumn.         Budżet to 4000 zł  i chciałbym nowy. Myślę o Yamaha n600 A , Magnat Ma 900 . Czy  te  wzmacniacze ogarną w miarę te kolumny? 

Coś dynamiczniej grającego i wydajnego prądowo tutaj trzeba Yamaha R-N800A- ta jest duuuużo lepsza od R-N600A. Ceny już spadły i niewiele dołożyć trzeba 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Od siebie tylko dodam, że Q950 to duże kolumny o zamkniętej konstrukcji i aby pokazać swoje możliwości, potrzebują przynajmniej średniej mocy wzmacniacza. Obawiam się, że z amplitunerami, które jednak są kompromisem, będą grały nadal na "pół gwizdka". Najlepiej byłoby postawić na wzmacniacz z wbudowanym streamerem albo chociaż dackiem plus zewnętrzny niedrogi streamer jak coś od Wiim. 

Dziękuję Panowie za  podpowiedzi.       Dodam że  nie zależy np na usługach sieciowych, no  może  wi fi by  się przydało.                                                   Muzyki nie słucham głośno, i chciałbym by przy niskiej głośności było czuć troszkę basu.                           Problemem jest to że  ciężko będzie z  odsłuchem. Praca do  późna. 

5 godzin temu, Pepelek napisał:

Praca do  późna. 

nie kupuj w ciemno ;) 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

5 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

nie kupuj w ciemno 😉

Nie chcę  tak  robić, ale naprawdę nie mam jak inaczej.  Cały czas mój wzrok spogląda na Yamahę 🙂

21 minut temu, Pepelek napisał:

Nie chcę  tak  robić, ale naprawdę nie mam jak inaczej.  Cały czas mój wzrok spogląda na Yamahę 🙂

Żeby "dźwignąć" te Kefy, to Yamaha R-N800A minimum bym powiedział 😉

Z naszej oferty zerknij jeszcze na wzmacniacze Rotela np A12 albo A14, to zdecydowanie drożej, jednak te kolumny tego potrzebują. 

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Żeby "dźwignąć" te Kefy, to Yamaha R-N800A minimum bym powiedział 😉

Z naszej oferty zerknij jeszcze na wzmacniacze Rotela np A12 albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , to zdecydowanie drożej, jednak te kolumny tego potrzebują. 

Czegoś tutaj nie rozumiem.                     Yamaha Rn 800 A to minimum,a ma 140 W przy 8 Ohm , mój Denon ma 70 W -8 Ohm i szału nie ma , a dostaje propozycję że sklepu wzmacniaczy które maja 80-50 W. Uświadomcie moje proszę. 

Ukryta Zawartość

Oj, to temat rzeka i stary jak świat. Waty watom nie są równe, niestety. Kiedy jeszcze w marketach było sporo sprzętu audio, im tańszy produkt, tym więcej miał wat  - np. plastikowe kina domowe kilkuset watowe kontra uczciwe na tamte czasy amplitunery kina dysponujące realną mocą kilkudziesięciu wat np. Harman Kardon. Nie patrz do końca na parametry. Większość wzmacniaczy skuteczniej odda moc niż większość amplitunerów a papier przyjmie wszystko. Chcąc bardzo polegać na danych technicznych, lepiej już rzucić okiem na pobór prądu z gniazdka i zastanowić się ile z takiego poboru można faktycznie "wycisnąć" 🙂 wypożycz sprzęt z dobrego sklepu audio, nie kupuj w ciemno. BTW dobre 80W przy 8 ohm spokojnie napędzi już te Kef-y. 

W dniu 20.01.2024 o 16:22, Tal napisał:

Yamahe R-N800A spokojnie wyrwiesz za 4 tyś.

dołożyłbym do tego RN1000 żeby mieć chociaż HDMI ekstra, nie jest to przecież zbyt duża dopłata...

11 minut temu, Tonnii99 napisał:

dołożyłbym do tego RN1000 żeby mieć chociaż HDMI ekstra, nie jest to przecież zbyt duża dopłata...

Możliwe że te 2 tyś różnicy to dla Ciebie niedużo jednak stosunkowo to niemała kwota dla poczciwego Kowalskiego...

Edytowane przez Tal

• Pokaż nowe odpowiedzi