Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój Kinowy 15m2 raz jeszcze…

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Nic nie szkodzi, sąsiedzi po prostu. Wolałem dać ją całą w wełnie… wiem że to nie zniweluje basu ale trochę go bedzie mniej słychać… wcześniej na tej scianie miałem ekran i suby, przy głośniejszym oglądaniu miałem problem że wiecznie za głośno, za dużo basu… 

Zawsze wydawało mi się, że przeszklenia ,okna mają lepszy wpływ na pochłanianie basu.Dlatego sądziłem ,że  lepszym rozwiązaniem byłaby instalacja na tej ścianie...

Kurcze szkoda, że nie możesz sobie tego pomierzyć umikiem...

Gość

(Konto usunięte)
46 minut temu, Gmow1977 napisał:

Kurcze szkoda, że nie możesz sobie tego pomierzyć umikiem...

Nie mam w tej chwili żadnych kolumn ani subów. zakładam że dzięki SBA bas bedzie bo według kalkulatora to na środku pokoju nie ma basu… 

Mam możliwość tego jeszcze przerobienia… bo na chwilę obecną mam sam szkielet… obróciłbym to o 180’ tz układ sprzętu 

7 minut temu, Stary200 napisał:

Nie mam w tej chwili żadnych kolumn ani subów. zakładam że dzięki SBA bas bedzie bo według kalkulatora to na środku pokoju nie ma basu… 

Mam możliwość tego jeszcze przerobienia… bo na chwilę obecną mam sam szkielet… obróciłbym to o 180’ tz układ sprzętu 

Ja bym ci radził obrucić...

Ana ścianę z săsiadami kup maty gumowe te pod pralkę a potem przykręć dwie warstwy regipsów tych od Knaufa Diamentowych....Potem na tej ścianie  wystarczy odstęp 5cm od ściany...  20cm wełny Rockwool Sonorock + 10cm Rockwool termorrock 50mm  na wierzch  a ma tej przeciwnej analogiczne warstwy tylko tą Sonorock 60cm i odstęp od ściany 10cm...

Gość

(Konto usunięte)

Oki ale kolumny by musiały mieć wtedy maks 20 cm głębokości… 

Kręcą mnie Cantony Reference 9K które mają 38 cm bez terminali czyli około 40 cm plus miejsce na bass reflex. Stąd 70 cm głębokości…

2 minuty temu, Stary200 napisał:

Kręcą mnie Cantony Reference 9K które mają 38 cm bez terminali czyli około 40 cm plus miejsce na bass reflex. Stąd 70 cm głębokości…

Twój wybór...Ja bym wziął coś płytszego typowo pod salkę. Przecież i tak odetniesz nisko to ten bas reflex chyba nie tak ważny ?

Gość

(Konto usunięte)

Według specyfikacji producenta one mają 25-40khz tak jak centralny ale obstawiam że grają od 35-40hz więc suby były by tylko do 60hz… czyli na suby sam dół reszta kolumny to co powyżej 60hz…

Gość

(Konto usunięte)

Zamówiłem dzisiaj obudowy do subwooferów 4 sztuki pod głośnik 20 cm Dayton Audio Ultimax UM8-22 w systemie SBA 

Skrzynki:

https://masori.de/collections/denovo-audio/products/diy-gehause-8-inch

Głośnik:

https://www.soundimports.eu/de/dayton-audio-um8-22.html

2 godziny temu, Stary200 napisał:

Zamówiłem dzisiaj obudowy do subwooferów 4 sztuki pod głośnik 20 cm Dayton Audio Ultimax UM8-22 w systemie SBA 

Skrzynki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Głośnik:

Ukryta Zawartość

Czym napędzisz? Dynacord? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Gmow1977 napisał:

Dynacord? 

Tak, tym modelem choć wydaje mi się że będzie za słaby bo ma tylko 650 watt przy 8Ohm na dwa kanały a Dayton 300 watt nominalnej, podłączając dwa szeregowo mam 8Ohm i 600 watt

https://heimkinobau-shop.de/collections/dynacord/products/dynacord-l2800fd-dsp

Czy uwazasz ze 2x650W to za malo?

Slyszales juz cos takiego w akcji z pelnym wysterowaniem?

Dlaczego wybrales „male“ 8“?
10“ albo 12“ sa niewiele drozsze, a lepiej pasuja do koncepcji SBA/DBA (generowanie/pobudzanie rownomiernego „frontu“ fali akustycznej).

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, xajas napisał:

Czy uwazasz ze 2x650W to za malo?

Slyszales juz cos takiego w akcji z pelnym wysterowaniem?

Tak bo jego efektywność to tylko 83db więc i prąd potrzebny do rozruszania go… 

Gość

(Konto usunięte)
8 godzin temu, xajas napisał:

a lepiej pasuja do koncepcji SBA/DBA

@Espectro czy mógłbyś odblokować mój temat o kinie z Auro3D ? Chciałbym tam kontynuować nową inspirację Kinową wklejając tam zdjęcia i cały proces budowy…

A ten temat byś wtedy usunął. 

Edytowane przez Stary200
Gość

(Konto usunięte)

Powiem tak, jeżeli Moderator Pan @Espectro nie odblokuje tego tematu:

nie zamieszczę tutaj już żadnej informacji na temat ponownej budowy Kina Domowego Imersyjnego Auro3D w formacie 9.1(DBA)!!! Tak że albo coś zrobi moderacja albo nici z dalszej współpracy forumowej 😎

Jeżeli ktoś jest Tym zainteresowany( kolejnymi postępowaniami ) zostawi I Liked 

Niech moc będzie z nami💪

• Administratorzy
12 godzin temu, Stary200 napisał:

Powiem tak, jeżeli Moderator Pan @Espectro nie odblokuje tego tematu:

nie zamieszczę tutaj już żadnej informacji na temat ponownej budowy Kina Domowego Imersyjnego Auro3D w formacie 9.1(DBA)!!! Tak że albo coś zrobi moderacja albo nici z dalszej współpracy forumowej 😎

Jeżeli ktoś jest Tym zainteresowany( kolejnymi postępowaniami ) zostawi I Liked 

Niech moc będzie z nami💪

Temat zablokowano z inicjatywy autora tematu. 

13 godzin temu, Stary200 napisał:

@Espectro czy mógłbyś odblokować mój temat o kinie z Auro3D ? Chciałbym tam kontynuować nową inspirację Kinową wklejając tam zdjęcia i cały proces budowy…

A ten temat byś wtedy usunął. 

Fajno że się Pan przyznał do ponownego tworzenia konta i tym samym także do złamania regulaminu....

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

27 minut temu, Espectro napisał:

Fajno że się Pan przyznał do ponownego tworzenia konta i tym samym także do złamania regulaminu....

Ani to pierwszy raz, ani ostatni :))  Ale Marcin specyficzny jest - ale ma dużo energii do tworzenia nowych pomysłów, z których czasem coś wychodzi a czasem nie.

Jednak trzeba mu pomagać bo to entuzjasta pełnej krwi i jest szansa że stworzy coś fajnego  🙂 odblokuj Espectro Patronum 🙂

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

• Administratorzy
33 minuty temu, donsalieri napisał:

odblokuj Espectro Patronum 🙂

Espectro nie od harego i nie od patronum. 

Ok nie ma problemu.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Espectro napisał:

Przecież to ja go zablokowałem☺️

2 godziny temu, Espectro napisał:

A co tutaj ukrywać…

1 godzinę temu, donsalieri napisał:

Ale Marcin specyficzny jest

Zgadzam się

1 godzinę temu, donsalieri napisał:

Jednak trzeba mu pomagać

Może tak nie do końca bo w porównaniu do większości mam łeb jak sklep ale rzeczywiście będę potrzebował pomocy przy zestrojeniu DBA bo tego nigdy nie robiłem… reszta dla mnie to bułka z masłem

Skoro Pan @Espectro odblokował mój stary temat to trzeba mu za to podziękować…

Bardzo dziękuję☺️

Zamykam ten temat i przechodzę do kontynuowania mojego Kina w starym temacie o Auro3D

• Pokaż nowe odpowiedzi