Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity M2si + Klipsch RP 8000f II

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Próbuje wybrać bardzo wąskie grono sprzętu do odsłuchu, bo teoria teorią i wszyscy do tego zachęcają ale jak przyjdzie co do czego i się próbuje w salonie umówić na odsłuch / odsłuchać coś więcej to zaczynają sie piętrzyć problemy.

Co sądzicie o zestawie Musical Fidelity M2si + Klipsch RP 8000f II do słuchania muzyki filmowej (Zimmer itp.) i oglądania filmów. Chciałbym w atrakcyjnej cenie kupić zestaw- wzmacniacz i  kolumny, który będzie najlepszym kompromisem pomiędzy stereo a kinem domowym. 

Edytowane przez Rafalll

Te Klipsche do filmów rewelacja, do muzyki filmowej też się nadadzą. W innych gatunkach muzycznych już niekoniecznie. Weź to pod uwagę. Musical fajny wzmacniacz, wyciągnie z nich trochę więcej środka, którego jak to w Klipschach standardowo brakuje.

Cześć 🙂 Moim zdaniem Klipsch RP-8000F II z Musical Fidelity M2si to bardzo rozsądne połączenie jak na Klipscha w stereo, choć sam nie jestem fanem tego rozwiązania 😉 W filmach i muzyce filmowej powinno się to sprawdzić przyzwoicie. Zapraszam na odsłuch do nas, sprawdzisz też kilka innych opcji i na własne uszy zdecydujesz, która z nich najbardziej Ci się podoba 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co to znaczy kompromis pomiędzy stereo a kinem domowym w sytuacji kiedy rozmawiamy o sprzęcie stereo?

Te klipsche są faktycznie świetne w kinie domowym kiedy patrzył w komplecie. W przypadku stereo mówimy o stereo.

Po kolumny o jasnym dynamicznym bardzo czystym i przestrzennym dźwięku. Naprawdę sporej mocy.

Sprawdź je pod kątem muzyki jeżeli tam się sprawdzą to o kino możesz być spokojny.

Z drugiej strony może by udało ci się dostać znacznie tańsze wersję 8000 MK1 

Wtedy mógłbyś dołożyć do lepszego modelu wzmacniacza.

Musical jest do nich ok. Ale niekoniecznie najniższy model. Wolałbym tą różnicę w cenie wsadzić wyższy wydajniejszy i lepiej grający wzmacniacz pod te kolumny.

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wolałbym tą różnicę w cenie wsadzić wyższy wydajniejszy i lepiej grający wzmacniacz pod te kolumny.

Mam jakieś tam zaufanie do testów w Audio a tam M2Si opisany jest jako najbardziej "przebojowy" z pośród tej serii. Oczywiście domyślam się, że wyższe modele MF dają dźwięk bardziej audiofilski ale mi chodzi o właśnie o ten pierwszy rodzaj dźwięku.

Generalnie jaki by był Twój typ jako kompromis pomiędzy KD a stereo w zbliżonych pieniądzach ? (Jeden zestaw stereo i do muzyki i do filmów)

Wiem oczywiście że lepsze by było oddzielenie tych dwóch spraw ale to nie mój budżet 

Edytowane przez Rafalll
W dniu 17.01.2024 o 12:17, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Moim zdaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to bardzo rozsądne połączenie jak na Klipscha w stereo, choć sam nie jestem fanem tego rozwiązania 😉 W filmach i muzyce filmowej powinno się to sprawdzić przyzwoicie. Zapraszam na odsłuch do nas, sprawdzisz też kilka innych opcji i na własne uszy zdecydujesz, która z nich najbardziej Ci się podoba 🙂 

To może w ten sposób ... 😉

Jakby Państwo mieli tylko jeden strzał aby zdobyć klienta, bez możliwości "dogrywki" po tym gdyby się jednak nie spodobał ... to jaki przedstawili by mu zestaw do odsłuchu przy moich założeniach : zestaw stereo do muzyki filmowej (Zimmer itp.) + trochę rock i pop + filmy (wojenne, akcji, SF), cena zbliżona do zestawu z tytułu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bardzo dużo zmiennych się tu pojawia 🙂 Osobiście pewnie poszedłbym w ten sam wzmacniacz, ale z Pylon Diamond 25 lub KEF R3 Meta, może System Audio Legend 5.2 w połączeniu z Rega Elex MK4, gdzie, mimo że nie będzie aż tylu emocji, to dla mnie są przyjemniejsze w odsłuchu. 

Wszystko jednak okaże się po odsłuchu, powiesz, co Ci nie odpowiadało, my podstawimy coś innego i będzie kolejna próba 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

51 minut temu, Q21 napisał:

Bardzo dużo zmiennych się tu pojawia 🙂 Osobiście pewnie poszedłbym w ten sam wzmacniacz, ale z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w połączeniu z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , gdzie, mimo że nie będzie aż tylu emocji, to dla mnie są przyjemniejsze w odsłuchu. 

Wszystko jednak okaże się po odsłuchu, powiesz, co Ci nie odpowiadało, my podstawimy coś innego i będzie kolejna próba 🙂 

Ok.  Jakiś kierunek już jest 🙂

Pozostaje mi czekać na uporanie się z wykończeniem mieszkania i wygospodarowaniem w końcu czasu na "praktykę" a nie tylko teorię :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Rafalll napisał:

Mam jakieś tam zaufanie do testów w Audio a tam M2Si opisany jest jako najbardziej "przebojowy" z pośród tej serii. Oczywiście domyślam się, że wyższe modele MF dają dźwięk bardziej audiofilski ale mi chodzi o właśnie o ten pierwszy rodzaj dźwięku.

Generalnie jaki by był Twój typ jako kompromis pomiędzy KD a stereo w zbliżonych pieniądzach ? (Jeden zestaw stereo i do muzyki i do filmów)

Wiem oczywiście że lepsze by było oddzielenie tych dwóch spraw ale to nie mój budżet 

Nie wiem co autor miał na myśli. Przebojowy. W sensie M6 500i jest mniej?

Czy przebojowy chodziło o cenę. Że jest normalna a za 5 600i nie?:) różnie to można rozumieć.

Jeśli klipsch to ok te ale w pierwszej wersji. Bo dołożył bym do wzmacniacza.

Albo kupił heco revolution 7 no są lepsze. 

Monitor audio bronze 500 i też lepszy wzmak

2 godziny temu, Rafalll napisał:

Ok.  Jakiś kierunek już jest 🙂

Pozostaje mi czekać na uporanie się z wykończeniem mieszkania i wygospodarowaniem w końcu czasu na "praktykę" a nie tylko teorię :)

O ! No to widzisz. Wszystko się wtedy wyjaśni. 

Tak zrób.

19 godzin temu, Q21 napisał:

Bardzo dużo zmiennych się tu pojawia 🙂 Osobiście pewnie poszedłbym w ten sam wzmacniacz, ale z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w połączeniu z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , gdzie, mimo że nie będzie aż tylu emocji, to dla mnie są przyjemniejsze w odsłuchu. 

te rekomendacje to chyba w roli żartu, ket r3 pasmo od 60hz, super to zagra w filmach, na pewno tez świetnie odda skale orkiestry itp w muzyce filmowej 🙂

ja bym się zastanowił nad subem, w filmach akcji to podstawa, nie musi być audiofilski za 5000zl, ważne żeby mruczał 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, krolewicz napisał:

te rekomendacje to chyba w roli żartu, ket r3 pasmo od 60hz, super to zagra w filmach, na pewno tez świetnie odda skale orkiestry itp w muzyce filmowej 🙂

ja bym się zastanowił nad subem, w filmach akcji to podstawa, nie musi być audiofilski za 5000zl, ważne żeby mruczał 🙂

Też dziwnie zareagowałem na propozycje tych monitorów ale zinterpretowałem odpowiedź odpowiedź q21 - "słuchaj, jakbyś nie pytał i jakbyśmy nie odpowiadali to bez od słuchu nie wybierzesz prawidłowo tego czego oczekujesz." Więc już nie drążyłem propozycji monitorów do filmów 

W dniu 17.01.2024 o 12:17, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Moim zdaniem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to bardzo rozsądne połączenie jak na Klipscha w stereo, choć sam nie jestem fanem tego rozwiązania 😉 W filmach i muzyce filmowej powinno się to sprawdzić przyzwoicie. Zapraszam na odsłuch do nas, sprawdzisz też kilka innych opcji i na własne uszy zdecydujesz, która z nich najbardziej Ci się podoba 🙂 

Już miałem Wam dać spokój na tym forum gdy natknąłem się jeszcze na ten artykuł: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  🙂

Te trzy kolumny (być może zamiast Diamond 30 to 28) wydają się być zdecydowanym podium moich poszukiwań. Wzmacniacze wydają mi się takie najrozsądniejsze Pylon i Polk z CXA81 a Klipsch z MF M2si (M3si) ... O ile się z tym zgadzacie to jak byście te trzy zestawy scharakteryzowali (wady i zalety) do moich wymagań. Do tego co napisałem na początku : słuchając np. muzyki filmowej Zimmera chciałbym się poczuć jak na sali koncertowej otoczony spektakularnym, dużym, przestrzennym dźwiękiem nie pozbawionym przy tym wyrazistości / rozdzielczości (nie bede się jednak wsłuchiwał w drobne audiofilskie smaczki, analizował i oczekiwał idealnej wierności z oryginałem trzymając głowę idealnie głowę w hot spot). Oglądając filmy chciałbym aby ten zestaw jak najlepiej zastąpił zestaw kina domowego.

Bede słuchał najczęściej cicho (tak jak się słucha muzyki w tle), trochę rzadziej średnio ale nigdy głośno. Jest to dla mnie istotne kryterium wyboru. Jeśli któryś z tych zestawów ujawnia swoje zalety dopiero przy głośnym / głośniejszym słuchaniu to go to dyskwalifikuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Rafalll

Akurat o tych podstawkach często można usłyszeć, że grają dla wielu osób jak podłogówki 😉 Sprawdzić na pewno nie zaszkodzi 🙂 

Wszystkie kolumny, tj zarówno Pylony, Polki, jak i Klipsche zagrają dużym dźwiękiem. Klipsch ma najbardziej cofniętą średnicę, co może sprawić, że głosy będą gorzej słyszalne. Pylon i Polk zagrają łagodniej w wyższych partiach. W kwestii basu to najszybszy będzie w Klipschu, w Polku raczej będzie go najwięcej, a Pylon ma znowu bardzo zróżnicowany dół. Moim zdaniem najbardziej wpasowują się tu Polki, ale jak mówię — zapraszam na odsłuch 🙂 

W dniu 20.01.2024 o 12:36, Rafalll napisał:

MF M2si (M3si) ... O ile się z tym

o tym się wiele nie mówi, ale żadnego z niskich modeli MF nie włączysz i wyłączysz z poziomu pilota. Niby pierdoła, ale ciężko jest mi sobie wyobrazić brak tej funkcji we współczesnym sprzęcie za kilka klocków.

21 minut temu, JanJan napisał:

o tym się wiele nie mówi, ale żadnego z niskich modeli MF nie włączysz i wyłączysz z poziomu pilota. Niby pierdoła, ale ciężko jest mi sobie wyobrazić brak tej funkcji we współczesnym sprzęcie za kilka klocków.

To nie problem. Problemem są szumy o których piszą w testach na Audio i wielu klientów na forach. Odstęp sygnału od szumu jedynie 73 dB. Gdyby nie to już dawno bym go kupił z Klipsch RP 8000 f II

Edytowane przez Rafalll