Skocz do zawartości
IGNORED

Brak obrazu po HDMI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, temat niejednokrotnie poruszany w sieci, ale niestety nie znalazłem rozwiązania. Sytuacja wygląda tak:

Projektor Benq W1700 ma dwa wejścia - HDMI 1.4 i i HDMI 2.0 z hdcp 2.2

Na wejściu 1.4 wszystko jest OK - obraz pojawia się od razu po podłączeniu samego Amplitunera czy też odtwarzacza bezpośrednio

Na wejściu 2.0 sygnał podany bezpośrednio z Shielda od razu startuje w 4k bez problemu, natomiast sam aplituner czy też podpięty do niego shield = brak obrazu.

Najciekawsze jest to, że przez jakieś 3 tygodnie (po podobnych trudnościach na początku) obraz był. Sprzęt wyłączony po projekcji na następny dzień już nie dawał obrazu.

Kable nowe na wejściu i na wyjściu w standardzie Ultra High Speed do 8k. Na wyjściu AOC 15m.

Oba wyjścia HDMI amplitunera podpięte pod 1.4 projektora dają obraz niezależnie czy tylko tapeta z ampli czy shield. Po przepięciu na hdmi 2.0 - brak obrazu.

Podpinałem projektor nawet na 1m kablu na wyjściu - to samo.

Niestety nie mam możliwości podpięcia do tv 4k zamiast projektora - to by mogło wykluczyć problem z amplitunerem.

Amplituner Yamaha RX-A6A - więc ograniczeń być nie powinno w całym torze. Zgodność Rozdzielczości i hdcp powinna być zachowana.

Na logikę rozważam dwa problemy:

1 - uszkodzenie hdmi w proju - ale wtedy chyba nawet bezpośrednio z shielda nie było by obrazu - a jest

2 - jakiś problem z ampli jeśli chodzi o handshake pod 4k - choć tu też zagwostka bo chwilę działało - brak testu na tv4k. Serwis Yamahy skłania się ku problemom z kablem. Jeśli go odeślę to sprawdzą na kilku tv (projów nie mają) i jeśli obraz będzie to odeślą jako sprawny. Jest to jakaś opcja choć takie wysyłki wolałbym zostawić jako ostateczność.

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie leży problem? Ktoś ma/miał podobny? Z góry dziękuję za podpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/165923-brak-obrazu-po-hdmi/

Dzięki, będę wdzięczny. Póki co zamówiłem rozdzielacz. Zobaczymy. Ale jak masz już coś sprawdzonego to super. A czy nie będzie problemu z kablem aoc 15m na wyjściu tego splitera? Zasili go właściwie? Jak jest u ciebie z kablami?

Na chwilę obecną wygląda to tak. Ampli podpięty do wejścia HDMI 1.4 proja idzie od strzału. Jak wepne do HDMI 2.0 Hdcp 2.2 proja - brak obrazu. Podobno Hdcp 2.3 i 2.2 są kompatybilne więc powinno działać. No chyba że problem gdzie indziej. Może edid. Skoro w full HD obraz z Ampli mam i bezpośrednio podpięty shield do proja daje 4k to raczej układy HDMI w Ampli czy proju są sprawne- chyba że się mylę i sprawne są w połowie. Mam nadzieję że chodzi tylko o brak dogadania się a same sprzęty są sprawne. Więc trzeba będzie rozgałęziać sygnał póki co. Wkurzające jest to że Ampli to przecież taki duży rozdzielacz różnych źródeł i po to się kupuje żeby nie bawić się już w jakieś splitery. Czy ci producenci nie mogą się ogarnąć bardziej tylko kasę liczyć.

• 3 tygodnie później...

Spliter nie wniósł nic, ekstraktor hdmi nie wniósł nic. Wczoraj testowałem hdfury hdmi doktor - po zmianach na inny edid według fabrycznie przypisanych - ampli pokazuje jakby na wejściu i wyjściu zmieniała sie konfiguracja, ale obrazu dalej brak. Projektor pokazuje no signal. Podobna sytuacja była jak podpiąłem rozdzielacz do wyjścia yamahy tez pokazała się ikona ze sygnał niby wychodzi - ale go nie było. Tak jakby doszedł tylko do splitera i był blokowany. Skopiowanie edid projektora poprzez hdfury też nic nie daje. Podsumowując dalej podpinając się na gniazdo proja hdmi 1.4 wszystko śmiga, a na gniazdo hdmi 2.0 hdcp 2.2 już nie bez względu na rodzaje kabli, ich długości, splitery, hdfury - brak sygnału. Oczywiście źródło wpięte bezpośrednio do proja daje 4k bez problemu. Czyli problem dalej nie rozwiązany, a pomysły się kończą. Po konsultacjach ze wsparciem każdego z producentów urządzeń z mojej instalacji, wszyscy twierdzą że ich produkt jest ok i jest w specyfikacji. Jako źródło sprawdzałem shielda i mi boxa s - ta sama sytuacja. Muszę jeszcze spróbować jakiś bluray bo może to android robi problemy. Nie mam możliwości sprawdzić na tv 4k, choć tu też mogła by być loteria z tego co czytałem na zachodnich forach różnie tv się zachowują. Są też różne wpisy o Denonach i Marantzach z podobnymi problemami. Czy ktoś może potwierdzić, że jakiś ampli z tych nowych serii i 9 kanałowy, który mógłby być alternatywą dla rxa6a działa bez problemu z projektorem? Rozważam reklamację, choć nie wiem czy to coś da - w sensie że może się okazać że serwis stwierdzi, że wszystko ok - jak już spotkałem się z takimi wpisami. Myślałem o zmianie marki, ale czy to rozwiąże problem, skoro wykorzystują te same chipy. Generalnie poza tym problemem ta yamaha bardzo mi odpowiada i właśnie to wkurza mnie jeszcze bardziej. Przez 3 tygodnie jak ampli załapał i działało dobrze to człowiek się cieszył no i się skończyło. Czy faktycznie czeka nas teraz era sprzętów nie dopracowanych.

Edytowane przez DarthV
  • 2 tygodnie później...

A moze wejscie w TV? Sprawdziles na innym wejsciu i na innym zrodle albo bez ampa?

A moze zresetuj amp do ustawien fabrycznych. od tego powinienes zaczac.

A transmisje ustawic na 4k@30, 8 bit, 4:2:0. I w zrodle i w ampie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

8 minut temu, pmcomp napisał:

A moze wejscie w TV? Sprawdziles na innym wejsciu i na innym zrodle albo bez ampa?

A moze zresetuj amp do ustawien fabrycznych. od tego powinienes zaczac.

A transmisje ustawic na 4k@30, 8 bit, 4:2:0. I w zrodle i w ampie.

Nie mam TV 4K, żeby sprawdzić. Używam tylko projektora. Po hdmi 1.4 z hdcp 1.4 śmiga bez problemu, ale wiadomo tylko FullHD. Na hdmi 2.0 z hdcp 2.2 projektor pokazuje brak sygnału. Shield bezpośrednio do proja, w to samo gniazdo hdmi 2.0 z hdcp 2.2, ten sam kabel -  śmiga od razu w 4K - tyle, że nie mam dźwięku. Rzecz w tym, że jak Yamaha jest w torze to nawet w standby nie chce przepuścić sygnału na tym wejściu w projektorze. Coś jej nie pasuje, może hdcp 2.3 yamahy nie chce się dogadać z hdcp 2.2 proja i shielda - chociaż powinno. Raz samo z siebie załapało i 3 tygodnie działało beż zarzutu i samo z siebie przestało. Shield wykrywa automatycznie wyświetlacz i ustawia rozdziałkę itp, nie da się na sztywno ustawić samemu. To znaczy jak już masz połaczenie to możesz zmieniać rozdzielczość, ale tu nie ma ustanowionego handshake jak mniemam więc nic nie zrobię. Reset yamahy był już kilkukrotnie robiony tak jak i shielda i proja - bez skutku. Podpinałem również Mi boxa S i ta sama sytuacja. Może to problem androida lub ostatniej wersji softu nvidii - tu się ludzie skarżyli na różne problemy. Jestem w martwym punkcie. Może dopiero zmiana proja na nowszy z hdcp 2.3 lub źródła na innym systemie niż android pomoże. A może nie. Wsparcie Nvidii, Benq i serwis Yamahy nie wniósł nic. Nie ma winnych, każdy szuka problemu w kablach. Napisałem jeszcze do wsparcia Yamahy w UK - zobaczymy co odpiszą. Choć pewnie coś w stylu, ampli jest OK, problem jest gdzie indziej:)

Wychodzi na to ze teraz jak chcesz kupić element systemu to trzeba iść do sklepu z tym co masz i sprawdzać czy działa, bo jak widać wszyscy się ścigają kto wypuści najwięcej K, bitów itp, ale kompatybilność to już sprawa szczęscia;(

7 minut temu, DarthV napisał:

Nie mam TV 4K, żeby sprawdzić. Używam tylko projektora. Po hdmi 1.4 z hdcp 1.4 śmiga bez problemu, ale wiadomo tylko FullHD. Na hdmi 2.0 z hdcp 2.2 projektor pokazuje brak sygnału. Shield bezpośrednio do proja, w to samo gniazdo hdmi 2.0 z hdcp 2.2, ten sam kabel -  śmiga od razu w 4K - tyle, że nie mam dźwięku. Rzecz w tym, że jak Yamaha jest w torze to nawet w standby nie chce przepuścić sygnału na tym wejściu w projektorze. Coś jej nie pasuje, może hdcp 2.3 yamahy nie chce się dogadać z hdcp 2.2 proja i shielda - chociaż powinno. Raz samo z siebie załapało i 3 tygodnie działało beż zarzutu i samo z siebie przestało. Shield wykrywa automatycznie wyświetlacz i ustawia rozdziałkę itp, nie da się na sztywno ustawić samemu. To znaczy jak już masz połaczenie to możesz zmieniać rozdzielczość, ale tu nie ma ustanowionego handshake jak mniemam więc nic nie zrobię. Reset yamahy był już kilkukrotnie robiony tak jak i shielda i proja - bez skutku. Podpinałem również Mi boxa S i ta sama sytuacja. Może to problem androida lub ostatniej wersji softu nvidii - tu się ludzie skarżyli na różne problemy. Jestem w martwym punkcie. Może dopiero zmiana proja na nowszy z hdcp 2.3 lub źródła na innym systemie niż android pomoże. A może nie. Wsparcie Nvidii, Benq i serwis Yamahy nie wniósł nic. Nie ma winnych, każdy szuka problemu w kablach. Napisałem jeszcze do wsparcia Yamahy w UK - zobaczymy co odpiszą. Choć pewnie coś w stylu, ampli jest OK, problem jest gdzie indziej:)

Wychodzi na to ze teraz jak chcesz kupić element systemu to trzeba iść do sklepu z tym co masz i sprawdzać czy działa, bo jak widać wszyscy się ścigają kto wypuści najwięcej K, bitów itp, ale kompatybilność to już sprawa szczęscia;(

Takie mamy czasy.

Jak nie podlaczysz innego wyswietlacza to sie nie dowiesz gdzie jest problem. Skoro masz obraz bezposrednio z Shielda to widac jak na dloni, ze to problem projektora.

Dlatego w dzisiejszych czasach zrodlo video podpida sie bezposrednio do wyswietlacza, a audio do amplitunera.

Pociesze cie, ze jak HD Fury Vertex2 tez nigdy nie otrzymalem dzwieku po drugim wyjsicu HDMI. Na szczescie jest obraz na wyjaciach 😉 . HD Fury to nie jest proste urzadzenie w konfiguracji, trzeba zaglebic sie w ich forum.

Dlatego korzystam wylacznie z playera ktory ma dwa wyjscia HDMI, jedno full dla video i drugie audio dla audio. I mam swiety spokoj. Kup sobie klona OPPO203 i bedziesz mial swiety spokoj. A Vertexem przelaczam pomiedzy projem i TV.

Jesli masz jakies opcje w ampli to ustaw je na 4k@30. Nic wyzej.

A jesli shield nie ma ustawiania opcji wyjscia video to … wyrzuc go na smietnik. Jak nie mozesz tam  ic zmienic tomsie nigdy nie dowiesz gdzie jest problem bo nie wiesz co dalej wysylasz. Sorry.

Ew. to: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Testowalem Zidoo Z9X i dzialal bardzo dobrze, przede wszystkim ma LL DV i DV VS10 ale bez wyjscia HDMI audio. Ten wyzej je ma.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

9 minut temu, pmcomp napisał:

Takie mamy czasy.

Jak nie podlaczysz innego wyswietlacza to sie nie dowiesz gdzie jest problem. Skoro masz obraz bezposrednio z Shielda to widac jak na dloni, ze to problem projektora.

Dlatego w dzisiejszych czasach zrodlo video podpida sie bezposrednio do wyswietlacza, a audio do amplitunera.

Pociesze cie, ze jak HD Fury Vertex2 tez nigdy nie otrzymalem dzwieku po drugim wyjsicu HDMI. Na szczescie jest obraz na wyjaciach 😉 . HD Fury to nie jest proste urzadzenie w konfiguracji, trzeba zaglebic sie w ich forum.

Dlatego korzystam wylacznie z playera ktory ma dwa wyjscia HDMI, jedno full dla video i drugie audio dla audio. I mam swiety spokoj. Kup sobie klona OPPO203 i bedziesz mial swiety spokoj. A Vertexem przelaczam pomiedzy projem i TV.

Jesli masz jakies opcje w ampli to ustaw je na 4k@30. Nic wyzej.

A jesli shield nie ma ustawiania opcji wyjscia video to … wyrzuc go na smietnik. Jak nie mozesz tam  ic zmienic tomsie nigdy nie dowiesz gdzie jest problem bo nie wiesz co dalej wysylasz. Sorry.

Myślałem o playerze z dwoma wyjściami, ale jest jeszcze kwestia netflix, disney+, a nie spotkałem takiego co ma obie funkcjonalności.

2 minuty temu, DarthV napisał:

Myślałem o playerze z dwoma wyjściami, ale jest jeszcze kwestia netflix, disney+, a nie spotkałem takiego co ma obie funkcjonalności.

to sprawdz czy Zidoo ma. Na AVForum albo AVSForum sa watki.

7 minut temu, pmcomp napisał:

to sprawdz czy Zidoo ma. Na AVForum albo AVSForum sa watki.

Zidoo ma 2 wyjścia (hdmi) tylko w 2 modelach. Tylko że jeden to 4,5 tysiąca a drugi ponad 10 tysi. Nie ten budżet.

Edytowane przez DarthV
3 minuty temu, DarthV napisał:

Zidoo ma 2 wyjścia tylko w 2 modelach. Tylko że jeden to 4,5 tysiąca a drugi ponad 10 tysi. Nie ten budżet.

Mylisz sie. Sprawdz model 2600. Do kupienia za 2600 zl. Gdybys kliknal w moj link ato bys sie dowiedzial.

Ukryta Zawartość

Nikt ni obiecywal ze bedzie tani. Oppo kupisz za 1800 zl.

Kupowanie dobrych playerow po izej 1000 zl juz dawno sie skonczylo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ten Z2600 ciekawy, niby też ma android dodatkowo, ale trzeba by sprawdzić czy działaja na nim aplikacje netflix i disney. Bo np: dune 4K solo niby da się zainstalować ale nie działa tak jak powinno - kwestia licencji pewnie. Gdyby nie to że nie mogę uzyskać połączenia z shieldem to ta opcja ma wszystko czego na chwilę obecna potrzebuję. Czas pokaże, może jakaś aktualizacja poprawi sprawę. Będę obserwował rynek, aż coś pewnego sie trafi. Nie chcę w kółko kupować i robić zwroty.

4 minuty temu, DarthV napisał:

Ten Z2600 ciekawy, niby też ma android dodatkowo, ale trzeba by sprawdzić czy działaja na nim aplikacje netflix i disney. Bo np: dune 4K solo niby da się zainstalować ale nie działa tak jak powinno - kwestia licencji pewnie. Gdyby nie to że nie mogę uzyskać połączenia z shieldem to ta opcja ma wszystko czego na chwilę obecna potrzebuję. Czas pokaże, może jakaś aktualizacja poprawi sprawę. Będę obserwował rynek, aż coś pewnego sie trafi. Nie chcę w kółko kupować i robić zwroty.

Aktua

ozacja do Shielda? Przeciez to staroć. Nie spodziewaj sie.

Shield tv akurat fenomenalny przykład jak sprzęt potrafi mieć długie wsparcie pierwsze wersje pojawiły się w 2015 natomiast 2019 odświeżyli go jest też trochę szybszy, brawa dla nich. Oby chciało im się zrobić kolejną generację ale taką która znowu przebije konkurencję na parę lat do przodu. Zabawne że urządzenie z 2015 dalej od względem szybkości i wydajności bije wszystko co jest aktualnie na rynku. Nie istnieje na rynku drugie takie urządzenie z tyloma cechami w jednym pudełeczku.

Edytowane przez bl4ck

The NVIDIA Shield TV and Shield Pro are the longest manufacturer supported Android devices in history. The 2015 Shield TV is still receiving updates to this day. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytuję: "Shield wykrywa automatycznie wyświetlacz i ustawia rozdziałkę itp, nie da się na sztywno ustawić samemu. "

Dla mnie to podstawowa wada, która dyskwalifikuje to urządzenie. Dlatego nigdy nie przeszło mi przez myśl je kupić. Dlatego mam OPPO, Egreaty i miałem ZIDOO Z9X.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, bl4ck napisał:

Nie znam urządzenia które nie pozwalało by ustawić ręcznie rozdzielczości a już tym bardziej nie jest nim shield tv.

No to się dogadajcie z autorem wątku.

Nie wnikam, on robi jakieś kombinacje alpejskie, znudziły już mnie takie rzeczy 🙂

Na wejściu 2.0 sygnał podany bezpośrednio z Shielda od razu startuje w 4k bez problemu, natomiast sam aplituner czy też podpięty do niego shield = brak obrazu

Podpinałem również Mi boxa S i ta sama sytuacja.

Najciekawsze jest to, że przez jakieś 3 tygodnie (po podobnych trudnościach na początku) obraz był.

Nie widzę tu żadnego problemu z shield tv.

35 minut temu, bl4ck napisał:

Nie znam urządzenia które nie pozwalało by ustawić ręcznie rozdzielczości a już tym bardziej nie jest nim shield tv.

Panowie chodzi rzecz wygląda tak: Jeśli jest nawiązane połączenie z wyświetlaczem (TV/Projektor) to jak najbardziej da się ustawiać dostępne rozdzielczości. Problem w tym, że ja wogóle nie mam żadnego podglądu żeby zrobić cokolwiek. Amplituner pokazuje ikone wejścia sygnału, ale nie pokazuje ikony wyjścia. Czarny ekran, no signal - tak jakby wogule nic nie było podłączone. Co do automatycznego ustawiania chodziło mi o to że jak zmienia się wejścia w projektorze (mam 2) z fullHD (hdmi 1.4) na 4k (hdmi 2.0) to shield wykrywa zmianę i się przestawia. Na złączu hdmi 2.0 powinien też dać ustawić fullhd, ale z tym portem nie mam żadnego połączenia, stąd wydaje mi się że moze to być wina współpracy hdcp.

23 minuty temu, bl4ck napisał:

Nie wnikam, on robi jakieś kombinacje alpejskie, znudziły już mnie takie rzeczy 🙂

Na wejściu 2.0 sygnał podany bezpośrednio z Shielda od razu startuje w 4k bez problemu, natomiast sam aplituner czy też podpięty do niego shield = brak obrazu

Najciekawsze jest to, że przez jakieś 3 tygodnie (po podobnych trudnościach na początku) obraz był.

shield pracuje niby OK, ale jak chce przepuścić przez avr to się nie dogaduje. Tak naprawdę to cięzko stwierdzić o co chodzi, ale najbardziej podejrzany jest ampli. Tak jakby ampli miał problem z przepuszczeniem sygnału kiedy chce uzyskać 4K. W niższym protokole hdcp (1.4) pozwala, a w wymaganym dla 4K (2.2 minimum) już nie. A przecież obsługuje do 2.3. Czyli wszystkie urządzenia z osobna niby są OK, ale razem się gryzą z jakiegoś powodu. Przepinam porty w poju tylko dlatego że na hdmi 1.4 mogę cokolwiek obejrzeć, gdybym miał tylko jedno wejście (czyli to hdmi 2.0 z hdcp 2.2) to zero oglądania, nawet samo menu amplitunera się nie pokazuje. Yamaha twierdzi, że z niektórymi projektorami mogą być problemy (z winy proja jak twierdzą). Ale skoro wogóle da się coś zobaczyć tyle, że okrojone to podejrzewam brak handshake w standardzie 2.0 hdcp 2.2. Na zachodnich forach ludzie wspominają, że nowe avr często mają problem z poprawnym przepuszczaniem 4K bez względu na markę. Jeśli ma się TV to wiadomo - bezpośrednio i dźwięk po eArc do ampli - choć tu też zgłaszane sa problemy, że dzwięk zanika czasami. Tak jak ktoś wspomniał do fullhd mozna było robić cokolwiek, a przy 4k i zabezpieczeniach są problemy.

Edytowane przez DarthV

Projektor projektorem a TV? dlaczego nie sprawdzisz sobie tego na TV? po tym co piszesz winę ponosi Amplituner który z jakiegoś powodu nie potrafi przepuścić poprawnie sygnału albo go w jakiś sposób psuje. Nie wiem jak jest w yamaszce ale wiesz że np w takim Onkyo porty hdmi i obsługa hdcp wymaga odpowiedniego ich przełączenia. Szybki przykład jeśli podłączysz shield tv do avr to nie ustawiaj portu hdmi w avr na 8K ustaw żeby max obsługiwał 4K.

Edytowane przez bl4ck
2 minuty temu, bl4ck napisał:

Projektor projektorem a TV? dlaczego nie sprawdzisz sobie tego na TV? po tym co piszesz winę ponosi Amplituner który z jakiegoś powodu nie potrafi przepuścić poprawnie sygnału. Nie wiem jak jest w yamaszce ale wiesz że np w takim Onkyo porty hdmi i obsługa hdcp wymaga odpowiedniego ich przełączenia. Szybki przykład jeśli podłączysz shield tv do avr to nie ustawiaj portu hdmi w avr na 8K ustaw żeby max obsługiwał 4K.

W ampli wszystko ustawione jest tylko na 4K - ustawienia znam. W seri niższej było coś takiego że wej 1-3 były hdmi 2.1, a 4-7 były 2.0 i wystarczyło wpiąc się w nr4 i problem znikał. U mnie wszystkie wej są hdmi 2.1 - moze tu jest problem. TV 4K nie posiadam, ale może uda mi się do kogoś podjechać i sprawdzić, żeby wykluczyć projektor. W TV podobno wystarczy przestawić na pełne przetwarzanie hdmi. W projektorze nie mam takich ustawień, generalnie dopóki nie ma sygnału to niewiele da się zmieniać w proju bo funkcje są nieaktywne. Przerobiłem już wszystkie możliwe konfiguracje, sprawdzałem różne kable i ich długości - bez skutku. Albo potrzebna będzie wymiana źródła i wyświetlacza na nowsze, albo serwis ampli. Choć w serwisie stwierdzili że ok mogę przysłać, ale jak im się zgłosi na jakimś tv (bo projów nie mają) to odeślą bo sprzęt sprawny. Oni cały czas upierają się trzeba lepsze kable, które według nich zaczynają się od 800zł. Rozmawiałem z firmą z Warszawy zajmującą się instalacjami i kazali zrobić test na krótkim kablu bo jak tak nie pójdzie to na długi też nie pójdzie. Zrobiłem test na certyfikowanym kablu 2.1 - 1m i 2m na wyjściu z yamahy i bez zmian - zero sygnału. Normalnie na wyjściu używam 2.1 i 2.0 AOC 15m. Te kable w połączeniu bezpośrednim działają, ale przez yamahe już nie. Wydaje mi się, że to nie wina kabli tylko jakiegoś softu. Płyta hdmi raczej nie jest walnieta bo pewnie wogóle nic by nie działało, a jednak te full hd w niższym protokole zabezpieczeń da się uzyskać. No chyba ze się mylę i to są odrębne układy sterujące i faktycznie trzeba serwisować.

Rozważałem nawet połączenie po skrętce,ale tu nie mażadnego sygnału więc nie ma co przesyłać. Testowałem HDFury hdmi doktor i na żadnym dostępnym ustawieniu EDID nie udało się uzyskać obrazu - choć różnica była tylko taka, że pojawiała się ikona wyjścia "out" w ampli. Mogłoby się wydawać że sygnał dochodzi tylko do Fury. Próbowałem też ekstraktora żeby odseparować dźwięk, ale shield nie chciał wogóle pozwolić na rozdzielenie sygnału - to tez dziwne. Tak jakby chciał pracować tylko w połączeniu bezpośrednim jeśli chodzi o 4K. Nie pamiętam dokładnie ale chyba po aktualizacji do android 11 i softu w wersji 9 na shieldzie zaczeły się takie problemy - bo juz na wcześniejszym ampli to miałem - z tym,że on nie miał hdcp 2.2 i myślałem, ze to tu jest problem, dlatego zmieniłem ampli a tu dalej to samo.

Nie wnikam, on robi jakieś kombinacje alpejskie, znudziły już mnie takie rzeczy

Ewidentnie problemem jest amplituner.

Z czystej ciekawości podłącz shield tv bezpośrednio do projektora, i ustaw niską przestrzeń barw i jeśli są tam tryby auto to je wyłącz, następnie podłącz go ponownie przez amplituner i sprawdz przy cokolwiek przechodzi.

22 minuty temu, bl4ck napisał:

Z czystej ciekawości podłącz shield tv bezpośrednio do projektora, i ustaw niską przestrzeń barw i jeśli są tam tryby auto to je wyłącz, następnie podłącz go ponownie przez amplituner i sprawdz przy cokolwiek przechodzi.

Tyle już tych kombinacji było że nie pamiętam czy tego już nie robiłem. Na pewno bezpośrednio ustawia mi 4k 60Hz 4.2.0 10bit rec2020 HDR Ready i w momencie kiedy przez 3 tygodnie działało to takie też parametry amplituner puszczał. Na pewno próbowałem po bezpośrednim połączeniu przepiąć przez Amp i dźwięk leciał natomiast obraz nie wychodził. Nie wiem czy to czasem nie będzie problem z pracą Ampli w hdcp 2.2. On ma 2.3 i generalnie chyba powinien się przestawić. W ustawieniach jest tylko do wyboru 1.4 lub auto. Nie można na sztywno wybrać 2.2 czy 2.3. Jak znajdę chwilę czasu to postaram się jeszcze raz wykonać taki test o którym piszesz ale chyba już to robiłem się mi zdaje. 

Jeśli masz włączone HDMI Control to wyłącz, to niby ARC dotyczy jeśli jest coś dla CEC osobnego też to wyłącz. Wyeliminujmy wszelkie ingerencje amplitunera. 

Mówisz miałeś 4.2.0 no to mega słabo. Podłącz bezpośrednio shield tv do projektora i sprawdź jak najwyższy sygnał pociągnie, mimo że to problemu avr nie rozwiązuje zawsze coś tam będziesz więcej wiedział.

Godzinę temu, bl4ck napisał:

Jeśli masz włączone HDMI Control to wyłącz, to niby ARC dotyczy jeśli jest coś dla CEC osobnego też to wyłącz. Wyeliminujmy wszelkie ingerencje amplitunera. 

Mówisz miałeś 4.2.0 no to mega słabo. Podłącz bezpośrednio shield tv do projektora i sprawdź jak najwyższy sygnał pociągnie, mimo że to problemu avr nie rozwiązuje zawsze coś tam będziesz więcej wiedział.

CEC i Control mam wyłączone. AMP jest w trybie Direct bez żadnej obrobki sygnału. 4.2.0 ustawia mi właśnie przy bezpośrednim połączeniu z projem. Nie pamiętam dokładnie ale przy 4.2.2 chyba nie ma 10bit, ale mogę się mylić. W każdym bądź razie tak chyba ustawia domyślnie. Zresztą wyższe tryby do raczej do grania a ja nie gram. Jak dobrze pamiętam 4.2.0 to standard na płytach BD. Nie w tym rzecz, chodzi żeby w ogóle jakieś 4k przeszło, a później można się bawic ustawieniami. A póki co no signal.

Edytowane przez DarthV

Podpiąłem shielda bezpośrednio ustawiłem 4k 24hz i przepiołem się przez Ampli. Pokazuje że sygnał wchodzi ale nie wychodzi. Obrazu brak dźwięk jest. Podpiołem PC , wykrywa go na wejściu, na wyjście nie puszcza nic. Może Ampli z projektorem nie chce się dogadać. A może Ampli chce zmienić hdcp i jest konflikt. Nie wiem. Już normalnie nie mam siły. Żeby po 20 latach HDMI takie rzeczy się działy. To powinno być pług and Play. Użytkownik końcowy nie powinien nawet się zastanawiać jakie tam procesy zachodzą. No chyba że jest to celowe zagranie aby zmusić do zmian sprzętu w łańcuchu na te same roczniki. 

• Pokaż nowe odpowiedzi