Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa - pytania i porada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem ze zrozumieniem pojęć gniazd direct oraz filtrowanych. Rozglądam się za listwą do mojego sprzętu i są różne listwy. Nie które są bez podziału a nie które z podziałem. Chce mieć coś lepszego niż zwykła marketówka więc budżet powiedzmy 600 zl. Wiem tylko tyle ze powinno sie w tych z podziałem podłączać wzmaka do direct a resztę to filtered np taga pf600 ale znów jak patrzę na listwę gigawatt bądź wireworld matrix to tam są same filtered. Dziękuję za wyjaśnienie i odpowiedz. Pozdrawiam 

https://www.audiostereo.pl/topic/165919-listwa-sieciowa-pytania-i-porada/

Odradzam listwy z wszelkiego rodzaju filtrami. To zamulacze. Wypróbuj najtańszą listwę polskiego producenta Solid Core Audio. Możesz ją wypożyczyć na testy za darmo bez żadnej kaucji. Ale uwaga większości testujacych zamiast zwracać listwę robi przelew. 🙂 No i najgorsze, za 600 zł nie powojujesz ale wypożycz i przekonaj się że warto dołożyć a test jak pisałam nic nie kosztuje. 🙂

Filtracja ma sens i warto ją stosować, szczególnie jeśli jest sporo zakłóceń w sieci 230V, a sprzęt jest na nie podatny (zakłócenia to przy dzisiejszej energoelektronice występują można powiedzieć prawie na 100%). Listwa bez filtracji staje się trochę takim przedłużaczem z wieloma gniazdkami, ewentualnie z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym jeśli są warystory. Podejrzewam, że autorowi nie chodziło o przedłużacz.

55 minut temu, paww napisał:

Podejrzewam, że autorowi nie chodziło o przedłużacz.

Zakładam że autor poszukuje listwy, która poprawi walory soniczne jego systemu a nie zdegraduje dźwięk. W przeciwnym razie polecam przedłużacz z dowolnego sklepu z lodówkami i pralkami oczywiście może być z filtrami i co tam się jeszcze tylko da włożyć. 

2 godziny temu, dlmtb napisał:

polecam przedłużacz z dowolnego sklepu z lodówkami i pralkami oczywiście może być z filtrami i co tam się jeszcze tylko da włożyć. 

W końcu coś z sensem.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Nie zdążyłem. Miałem napisać, że niedługo zajrzy tu dwóch jegomości, wtedy ja mrugnę Ci oczkiem, byś nie czytał tego co piszą.
Z listwami jest tak, że po prostu trzeba posłuchać i ocenić. Niektórzy słyszą różnice inni w ogóle i wtedy wiadomo, że nic na siłę, taki wydatek robi się bez sensu. Jest taka potoczna opinia, że do gniazd Direct podłączasz wzmacniacz a resztę pod filtrowane. Ja aktualnie mam wszystko pod filtrujące, ale później sobie jeszcze sprawdzę direct. Teraz trochę zmian mam w systemie i nie chce by było ich za dużo naraz. Np DACa mam podpiętego pod tandem filtr i Dc Blocker. Ale to dac DIY gdzie na pokładzie mam 5 transformatorów i tutaj DC blocker trochę pomaga, wycisza trafa. Jak miałem otwartą obudowę to minimalnie je słyszałem.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Miałem listwę oehlbacha z filtrami i nie odczułem zamulenia. W sumie na tomanku też nie.

Miałem listwę Tomanka z gniazdami filtrowanymi i nie filtrowanymi oraz DC bloker również tego producenta. Po przejściu na czystą listwę SCA model Purist,  rewelacja. Nawet nie widziałem jak te wszystkie wynalazki zamulały. Polecam przetestować i przekonać się samemu.

Edytowane przez dlmtb

Typowe uogolnione stwierdzenia w takim temacie sa bzdurne, bo rezultat koncowy zalezy od detali - co z czym sie laczy, i co ma jakie filtry wbudowane. Co najwyzej latwiej powiedziec, ze rozmaite proste DIY wykaza sie wieksza reakcja.

55 minut temu, ProjectPi napisał:

Typowe uogolnione stwierdzenia w takim temacie sa bzdurne, bo rezultat koncowy zalezy od detali - co z czym sie laczy, i co ma jakie filtry wbudowane. Co najwyzej latwiej powiedziec, ze rozmaite proste DIY wykaza sie wieksza reakcja.

Najlepiej samemu kupić bądź wypożyczyć i stwierdzić czy listwa działa zgodnie z naszymi oczekiwaniami. Chociaż można się zgodzić z @dlmtb że zbyt rozbudowane konstrukcje, wnoszące zbyt dużą, albo nieodpowiednią impedancję na wejściu zasilania (filtracja to nic innego jak dodatkowa impedancja w układzie), mogą odbić się negatywnie na pracy urządzeń audio. Z tym że znowu to zależy jakie urządzenia, jakiej mocy i jakim sposobie zasilania. Więc najlepiej samemu przetestować.

Godzinę temu, dlmtb napisał:

Po przejściu na czystą listwę SCA model Purist,  rewelacja. Nawet nie widziałem jak te wszystkie wynalazki zamulały. Polecam przetestować i przekonać się samemu.

Jaki masz kabel zasilający do listwy ?

Edytowane przez Luk77
9 minut temu, Luk77 napisał:

Jaki masz kabel zasilający do listwy ?

Listwa Purist była na początku i była zasilana tanim Furutech-em. Dziś używam listwy Purist Premium tego producenta oraz również ich przewodu Power No. 1 Premium. 

Edytowane przez dlmtb

Chcesz powiedzieć że mamy audiofilskie lodówki? Mam ubiegłoroczny model czarnego Samsunga, to się dziś żona zdziwi co tak ładnie teraz gra i potem jeszcze raz czemu lody się roztopiły.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Chcesz powiedzieć że mamy audiofilskie lodówki? Mam ubiegłoroczny model czarnego Samsunga, to się dziś żona zdziwi co tak ładnie teraz gra i potem jeszcze raz czemu lody się roztopiły.

Do lodówki tylko zimne, chłodne kable.

16 godzin temu, dlmtb napisał:

Zakładam że autor poszukuje listwy, która poprawi walory soniczne jego systemu a nie zdegraduje dźwięk.

Najlepiej kupić taka listwę , co to ma oddzielną regulację wysokich i niskich tonów, wbudowany filtr loudness, a jakby jeszcze miała co najmniej 16-24 zakresowy korektor, to już byłby ideał. 🙂

4 godziny temu, dlmtb napisał:

Miałem listwę Tomanka z gniazdami filtrowanymi i nie filtrowanymi oraz DC bloker również tego producenta. Po przejściu na czystą listwę SCA model Purist,  rewelacja. Nawet nie widziałem jak te wszystkie wynalazki zamulały. Polecam przetestować i przekonać się samemu.

Nie mam już listwy tomanka. Do listwy oehlbacha wrócę.

Gość

(Konto usunięte)

Dobrej jakości przewód zasilający już stanowi pewnego rodzaju filtr który pozwala prądowi ustabilizować się zanim trafi do urządzenia. Więc listwa jak najbardziej tak ale jeśli mamy bardzo dobre kable zasilające i mamy możliwość wpięcia się w ściene to to jest lepsze.

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Filtr, który pozwala ustabilizować się prądowi? Ja z grupy miłośników voodoo a nie pogromców mitów, ale tutaj trochę chyba poniosło Cię.

Tak..cóż..ważne że jesteś szczęśliwy. Disco polo też nie jest dla każdego.

A do lodówek może VDH Snowline.

Gość

(Konto usunięte)
5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No to zaraz się zacznie. Ale dałem plusa za odwagę oraz wolę walki. Mi się już mniej chce

Dla mnie i dla Ciebie to nic się nie zacznie. To forum AGD więc każdy ma prawo pisać co chce. Każdy Janusz ma swóje zdanie.

Mam taki czujnik zbliżeniowy wykrywający przewody pod napięciem. Taka popularna "kontrolka" tylko w wersji zbliżeniowej. W teorii nawet ma wykryć przewód w ścianie ale nie działa to dobrze. Zdjęcie poglądowe, coś podobnego z Aliexpress mam. Wrzucałem kiedyś swój filmik na forum. Zwykły kabel "komputerowy" do wzmacniacza - czujnik piszczy przy zbliżeniu. Kabel tzw audiofilski, podwójnie ekranowany - cisza, czujnik go nie wykrywa. To jest rola dobrego kabla, ekranowanie, tarcza przed zakłóceniami z zewnątrz. I jeśli ktoś powie to co zwykle "taa, a w ścianie aluminium" to odpowiem, że ten metrowy kabelek za wór hajsu to nie jest koniec drogi, tylko początek wielkiej anteny zbierającej zakłócenia aż do takiego powiedzmy Bełchatowa. 7837a3d02e8c0cd9422453693f39c02e.jpg

Tak..cóż..ważne że jesteś szczęśliwy. Disco polo też nie jest dla każdego.
A do lodówek może VDH Snowline.
Naprawdę nie rozumiem po co ten hejt. Zwróciłem grzecznie uwagę, że kabel to nie stabilizator. Z punktu widzenia elektrotechniki napisałeś rzecz mijającą się z prawdą. Nie jestem kablosceptykiem czy pogromcą mitów. Ale odrobina rzetelności przyda się.

Ja się absolutnie zgadzam i nie będę tu po raz setny przybliżał testu ślepego który kiedyś wykonywaliśmy.

Ale zaznaczę tylko że znajomy z którym ten test przeprowadzałem był bardzo ale to bardzo do niego sceptycznie nastawiony jak większość z antykablarzy z tego forum.

Odsłuchaliśmy i zdecydował się na zakup kabel u niego został. 

Mówi że zdarzają się przypadki komentarzy jego znajomych ale ukróca je bo nie ma sensu psuć sobie kolejnego dnia.

Też mam takie podejście. Można skomentować raz czy drugi ale czas niech marnują ci co nie zdecydowali się nawet na testy.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Dobrze że moja lodówka ma nieodpinany przewód. Nie korci :d

Możesz wstawić gniazdo Furu. Tylko pamiętaj, rodowane, jest zimniejsze 😉.

Do pralki to mi wyszło że Chord Clearway albo VDH Clearwater.

20 minut temu, Wito76 napisał:

Mam taki czujnik zbliżeniowy wykrywający przewody pod napięciem. Taka popularna "kontrolka" tylko w wersji zbliżeniowej. W teorii nawet ma wykryć przewód w ścianie ale nie działa to dobrze. Zdjęcie poglądowe, coś podobnego z Aliexpress mam. Wrzucałem kiedyś swój filmik na forum. Zwykły kabel "komputerowy" do wzmacniacza - czujnik piszczy przy zbliżeniu. Kabel tzw audiofilski, podwójnie ekranowany - cisza, czujnik go nie wykrywa. To jest rola dobrego kabla, ekranowanie, tarcza przed zakłóceniami z zewnątrz. I jeśli ktoś powie to co zwykle "taa, a w ścianie aluminium" to odpowiem, że ten metrowy kabelek za wór hajsu to nie jest koniec drogi, tylko początek wielkiej anteny zbierającej zakłócenia aż do takiego powiedzmy Bełchatowa. 7837a3d02e8c0cd9422453693f39c02e.jpg

Naprawdę nie rozumiem po co ten hejt. Zwróciłem grzecznie uwagę, że kabel to nie stabilizator. Z punktu widzenia elektrotechniki napisałeś rzecz mijającą się z prawdą. Nie jestem kablosceptykiem czy pogromcą mitów. Ale odrobina rzetelności przyda się.

Jaki hejt, nic do Ciebie nie mam. Jako naukowcowi to należy Ci się szacunek. 

Nie reaguje już na śmieszki heheszki związane z kablami. Czasem sam coś odpisze ale na przestrzeni lat widziałem już tego tyle że nudne to jest: p

Ale dobra spróbuję jeszcze raz. 

Czy przy tym VDH będę miał chłodniej? 

Jednak nie działa nie bawi. 😕

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie reaguje już na śmieszki heheszki związane z kablami. Czasem sam coś odpisze ale na przestrzeni lat widziałem już tego tyle że nudne to jest: p

Ale dobra spróbuję jeszcze raz. 

Czy przy tym VDH będę miał chłodniej? 

Jednak nie działa nie bawi. 😕

Spoczko, mnie też wcale to bawi. Rzygać mi się chce. Od lat czytam to forum i widzę że nigdy nikt nie przekonywał Januszy do kabli.

27 minut temu, sidru napisał:

Jaki hejt, nic do Ciebie nie mam. Jako naukowcowi to należy Ci się szacunek. 

Mile łaskoczesz moją próżność, ale grubo na wyrost, szeregowy poseł jestem. Fajnie byłoby rzeczywiście być naukowcem od audio i wiedzieć co rzeczywiście jest poważnym i wartościowym tematem a co marginalnym. A tak to większość z nas pisze, żeby pisać i dla rozrywki.

7 minut temu, sidru napisał:

i widzę że nigdy nikt nie przekonywał Januszy do kabli.

Janusze to kablosceptycy czy fani kabli? Tak trochę ciężko odgadnąć z kontekstu.

• Pokaż nowe odpowiedzi