Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha Rn 803d z Infinity Reference 51i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów. 

Mam, wydaje się, nietypowe pytanie. Posiadam w tej chwili zestaw yamaha rx 797 plus Infinity Reference 51i. Muzyki słucham głównie z internetu z raspberry pi - radia internetowe oraz trochę flac i mp3 z usb. Ogólnie jestem teraz zadowolony z grania ale trochę mi brakuje powera w tym wszystkim... Mam słabą akustykę w salonie i zastanawia się nad sprzedażą rx 797 i zakupie używki rn 803d. Może dźwigną bym to finansowo i miał bardziej funkcjonalne urządzenie z YAPO. Tylko obawiam się o kolumny, czy ta yamaha RN ich nie wykończy? Taka zmiana w ogóle na sens? Nie jestem w tej chwili w stanie zmienić kolumn ze względu na budżet. Czy może w ogóle jakieś kolumny lepsze dadzą mi więcej niż wymiana ampli? Co o czymś takim myślicie? Z góry dziękuję za odpowiedzi. 

Pozdrawiam i najlepszego w nowym roku. 

Bardziej myślałem że YAPO trochę pomoże okiełznać akustykę. Funkcje sieciowe też przydatne ponieważ nie jestem typowym audiofilem i słucham z wielu źródeł. Niemniej dźwiękowo też myślałem że się polepszy ale skoro niekoniecznie to zmiana niewiele mi da... A zmiana kolumn? Na coś z bass reflex z przodu do muzyki elektronicznej i pop-u? Lubię dużo basu ale oczywiście nie dudniacego... Tak po prawdzie to naszła mnie ochota na zmianę czegoś w systemie i sam nie wiem co.... Może po prostu zostawię wszystko jak jest... 

Może po prostu potrzebujesz kolumn bardziej "wyrazistych" w przekazie,

a może inne elementy toru je ograniczają. Mam monitory z tą Yamahą i jest

dość wyraziste brzmienie czy to w rocku czy innych gatunkach.

Piszesz o "okiełznaniu" YPAO więc jednak coś jest nie teges 😉 

Ale może jakieś Dali Zensor czy coś podobnego ... to jak zwykle jest najtrudniejszy

temat, bo zawsze trzeba pytać o pieniądze, a dżentelmeni akurat o ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kwota zależy od tego za ile bym puścił moje reference 😁ale pewnie w około 2k bym strzelał. Chociaż po tym co poczytałem to chyba się wstrzymam ze zmianami. Namieszane mam teraz... 

Nie podniesiesz jakości brzmienia tych kolumn przy rn803. 

Ypao owszem może nieco pomóc ale jak? Tego nikt ci nie powie gdyż zależy to od indywidualnych warunków akustycznych w twoim pomieszczeniu.

Są komentarze użytkowników u których kompletnie to nic nie zmieniło oraz takich gdzie usłyszeli poprawę. Natomiast sama elektronika to będzie po prostu nowszy egzemplarz

30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie podniesiesz jakości brzmienia tych kolumn przy rn803. 

Ypao owszem może nieco pomóc ale jak? Tego nikt ci nie powie gdyż zależy to od indywidualnych warunków akustycznych w twoim pomieszczeniu.

Są komentarze użytkowników u których kompletnie to nic nie zmieniło oraz takich gdzie usłyszeli poprawę. Natomiast sama elektronika to będzie po prostu nowszy egzemplarz

Czyli jednak jeżeli już to zmiana kolumn? 

Jest jeszcze taki często pomijany element - akustyka i może się okazać, że ustawione

w tym samym miejscu inne ( lepsze 😉 ) kolumny zagrają tak samo.

Czyli może zarówno kolumn, jak miejsca 😉 bo wydaje się, że te Infinity to całkiem

dobre kolumny i podstawowy problem w ogóle nie tkwi w kolumnach ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, fabiancol napisał:

Czyli jednak jeżeli już to zmiana kolumn? 

No albo zmiana kolumn albo zmiana wzmaka na naprawdę inaczej brzmiący. A nie tylko nowszy.

A zgadzam się z przedmówca, jescze akustyka.

Cześć, też uważam, że zmiana na R-N803D to niewielkie przejście. YPAO coś da, ale też nie jest to dzień i noc. Byłbyś w stanie wrzucić zdjęcie pomieszczenia? Skoro problem jest głównie z akustyką, to może uda się coś tu podziałać 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ypao w tych amplitunerach jest podobno. Zaznaczam podobno dostosowane do stereo. Pytanie czy to nie oznacza wycięte. 

W amplitunerze kina na ypao mamy krzywa którą można edytować. Tu jej nie widziałem. Jedynie odległości i głośność. 

Na początku dziękuję za odzew liczny 😀 akustykę na pewno mam ciężką bo brak dywanu i rolety w oknach. Dom jest wykończony minimalistycznie bym powiedział. Jako że sprzęt stoi w salonie to jest dużo kompromisów. Na poprawę akustyki poprzez zasłony i dywany nie ma w tej chwili szans dlatego pomyślałem o jej korekcie w sprzęcie. Wydaje mi się, że rozwialiście moje wątpliwości i nie ma to sensu i pewnie na razie wszystko zostawię tak jak jest. To nie tak, że całkiem źle wszystko brzmi bo tego zestawu słucham od kilkunastu miesięcy. Myślałem że coś dodam po prostu tym ampli. 

13 godzin temu, Tokina napisał:

Czyli ta edycja odbywa się "cyfrowo"?

Pewnie że tak. Bo jak inaczej.

Amplitunery kina mają także cyfrowe regulacje tonów. Amplitunery stereo analogowe.

52 minuty temu, fabiancol napisał:

Na początku dziękuję za odzew liczny 😀 akustykę na pewno mam ciężką bo brak dywanu i rolety w oknach. Dom jest wykończony minimalistycznie bym powiedział. Jako że sprzęt stoi w salonie to jest dużo kompromisów. Na poprawę akustyki poprzez zasłony i dywany nie ma w tej chwili szans dlatego pomyślałem o jej korekcie w sprzęcie. Wydaje mi się, że rozwialiście moje wątpliwości i nie ma to sensu i pewnie na razie wszystko zostawię tak jak jest. To nie tak, że całkiem źle wszystko brzmi bo tego zestawu słucham od kilkunastu miesięcy. Myślałem że coś dodam po prostu tym ampli. 

No to ty szukaj czegoś na lepszej kalibracji. 

Może znajdziesz jescze arcama sa30.