Skocz do zawartości
IGNORED

Wyzwanie dla speców od ustawiania ;-)

Snajper

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem ciekaw, co wymyślicie w kwestii ustawienia monitorków w takim pokoju. Bo ja, muszę przyznać, im dłużej kombinuję, tym mniej jestem w stanie cokolwiek zadecydować... :-/ Powierzchnia pokoju to w sumie ok. 22mkw, wysokość 3.15m. Na jasnoniebiesko zaznaczyłem drzwi i okna. Reszta w miarę opisana. Poglądowy obrazek w załączniku. Szafka po prawej stronie przy oknie jest niska, pozostałe wysokie (ok. 2.10m).

Macie jakieś pomysły...?

[obrazekLUKASZ-278972_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16591-wyzwanie-dla-spec%C3%B3w-od-ustawiania/

>Snajper - a gdzie jesteś w czasie odsłuchów?

Tak naprawdę to podejrzewam, że w takim pomieszczeniu to ja będę się musiał dostosować do rozsądnego rozstawienia kolumn, a nie odwrotnie...

Ale powiedzmy, że najchętniej chciałbym trafić z miejscem odsłuchowym w łóżko. :)

Snajper zmień łóżko na rozkładaną kanapę, wtedy zamiast stołu możesz wrzucić sobie lekką ławę dosuwaną do kanapy - na noc możesz ją przecież odsunąć. I wywal jedną z szafek, po co ci tyle gratów w mieszkaniu ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

>Snajper zmień łóżko na rozkładaną kanapę,

To jest rozkładane łóżko. Tylko składać nam się go nie chce... ;-) Ale powiedzmy, że jest to do zrobienia.

> wtedy zamiast stołu możesz wrzucić sobie lekką ławę dosuwaną do kanapy - na noc

> możesz ją przecież odsunąć.

No załóżmy że tak zrobię - gdzie wtedy wpasować kolumny...?

> I wywal jedną z szafek, po co ci tyle gratów w mieszkaniu ;-)

To odpada - to, co jest, to i tak absolutne minimum...

Wtedy mógłbyś walnąć kolumny w miejsce jednej szafki i drugą w okolice tego niebieskiego (jeśli to okno) niestety rozstaw nie będzie imponujący. Możesz jeszcze pomyśleć nad wstawieniem jakieś wysokiej komody/szafy pod sufit w miejsce tej szafki przy kanapie, żeby pomieścić tam graty z jednej z szafek z drugiej ściany. Jeśli mieszkasz z kobietą, to one bardzo lubią takie przemeblowania ;-)

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Specem zadnym nie jestem, wydaje mi sie tylko, ze nalezy szukac jakiegos kompromisu, by dac kolumienkom troszke przestrzeni. Moze ktos wpadnie na jakis pomysl i pobawi sie obrazkiem ;) Trzeba kombinowac, sam bardzo dlugo szukalem dobrego ustawienia, szukalem tez dobrego dzwieku (akustyka), myslalem ze zagrace strasznie sobie pokoj, przez dziwne ustawienia mebli ale jakos sie udalo :)

[obrazekLUKASZ-279167_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz widać dlaczego projektuje się najczęściej prostokątne pokoje, choć to takie sztampowe ;-)

Zanim ośmielę się otworzyć dziób (czy raczej użyć klawiatury) i coś zaproponować zadam dość istotne tu pytanie. Czy to okno, pod którym ustawileś biurko wychodzi na północ?

liberas: > Moze ktos wpadnie na jakis pomysl i pobawi sie obrazkiem ;)

Hmm... W sumie ciekawy pomysł... Nie do końca mi odpowiada, bo to niebieskie skośne na dole to drzwi do kuchni (a raczej dziura tylko, bo drzwi nie ma) i niekoniecznie chciałbym mieć tam szafkę ;-), ale ogólnie pomysł ciekawy...

Rafał: > Czy to okno, pod którym ustawileś biurko wychodzi na północ?

Wręcz przeciwnie, czyli na południe... :)

A dlaczego to ma znaczenie?

• 1 miesiąc później...

Tak tak zdecydowanie sluchawki , w takim pomieszczeniu nie osiagniesz w zasadzie zadnych prawdziwych efektow przestrzennych , a barwowe tez beda mocno nieprawdziwe . W tej sytuacji postaw tam gdzie nie beda Ci przeszkadzaly kierujac sie jedynie zasada , zeby miec je w miare mozliwosci w jednakowej odleglosci i kacie ustawienia od miejsca gdzie sluchasz

Co tam sie nie da! Nie ma haka na Polaka! :D nie wiem które to okna a które drzwi, tylko się domyślałem może tak będzie w miarę? Głośniki nerysowałem na pomarańczowo. Preferowany odsłuch z kanapy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co tam sie nie da! Nie ma haka na Polaka! :D nie wiem które to okna a które drzwi, tylko się domyślałem może tak będzie w miarę? Głośniki narysowałem na pomarańczowo. Preferowany odsłuch z kanapy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

snajper, przepraszam ze wywalilem Ci jedna szafę :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

-> vorpane (i inni)

>No i jak to w końcu ustawiłeś?

Heh... Nie było łatwo. Wasze propozycje były całkiem ciekawe, szczególnie że nie uwzględniłem na obrazku informacji, która dziura to okno, a która to drzwi... ;) W efekcie kilka razy nieźle się uśmiałem wyobrażając sobie pokój po zaproponowanych zmianach...

Ale do rzeczy. Punkt wyjścia to pierwszy obrazek w wątku, czyli mój. Po wielu kombinacjach i przemeblowywaniach wyszło na to, że najbardziej sensownie było zamienić miejscami łóżko z kompletem stól+krzesła. A kolumny wylądowały na ścianie nad stołem (już w nowym miejscu), na wysokości ok. 210cm na podłogą. Na takich sprytnych uchwytach przykręcanych do ściany.

Zdaję sobie sprawę z tego, że pod względem dźwięku nie jest to najlepsze rozwiązanie. Ale cóż... Ustawienie na standach odpadło z przyczyn opisywanych przeze mnie powyżej. A każda inna ściana, na której ustawienie próbowałem, nie dawała takiej równomierności nagłośnienia i możliwości unikania dziwnych pogłosów.

A jak to gra? Wydaje mi się, że dobrze. A przynajmniej lepiej, niż się spodziewałem. Dość duży rozstaw kolumn plus całkiem spora wolna przestrzeń dookoła nich (mam wysokie mieszkanie, więc od góry mają dużo luzu, do stołu też jest kawałek, szafki całkiem daleko) sprawiają, że nic za bardzo nie cierpi. W każdym razie próbowałem odsłuchów na ścianie i na pożyczonych standach (badziewnych jakichś samoróbkach, ustawionych tuż przy ścianie, żeby porównanie było) i różnice były niewielkie. I tak naprawdę, to nawet nie wiem, na którego rozwiązania korzyść...

Póki co mi się podoba. Żeby coś zmienić, musiałbym albo zmienić mieszkanie, albo rodzinę z domu wywalić. A że i mieszkanie mi się podoba i z rodziną lubie przebywać, na razie się na takie siupy nie zanosi.

Jeszcze chcę jakoś niedługo pożyczyć porządne standy, przewalić znowu meble, ustawić kolumny jak Bóg przykazał i wtedy trochę posłuchac. Ciekawe, jak wypadnie taki solidny odsłuch.

-> porlick

>Wiesz co? Załóż najlepiej słuchawki...

Tak szczerze mówiąc - odkąd mam kolumny, nie mam najmniejszej ochoty zakładać słuchawek... To jest ZUPEŁNIE inne słuchanie. Wcześniej z założenia planowałem system słuchawkowy zbudować, ale teraz nie żałuję, że zdecydowałem się jednak na kolumny. Przestałem być zwolennikiem słuchawek, a byłem nim zdecydowanie.

-> Zbig

Aż tak wysoki nie jestem. ;) Kolumny wiszą, jak wiszą, są kilka stopni pochylone w dół. I, jak pisałem, nie słyszę większych różnic pomiędzy takim ustawieniem, a postawieniem ich na standach. Być może d...a ze mnie, a nie audiofil, ale jakoś mnie to nie boli, jeśli całość gra tak, jak gra. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.