Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz w przedziale 6000-8000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A to ten sam tylko 2 wersje,   zwykła  i mk2 ki 

Ja bym brał tego jak masz tyle kasy, tylko zbic cenę w okolice 7 tys

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

59 minut temu, costa brava napisał:

Ja bym brał tego jak masz tyle kasy, tylko zbic cenę w okolice 7 tys

Ukryta Zawartość

Tylko, że PM11s1 to pierwsza, najstarsza wersja 11-ki. Za 9000-9500 zł. Można kupić S3 czyli PM11s3 i to ma sens. To ostatni prawdziwy flagowiec Marantz-a.

Ukryta Zawartość

Wiem, że każdy chwali to co sam ma, ale jeszcze bym się zastanowił nad tym Unisonem. Absolutnie nie chcę stwierdzać, że jest lepszy od innych propozycji, ale myślę, że fakt możliwości kreowania brzmienia przez zmianę lamp jest wart przedumania. 

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli ktoś się chce w to bawić. 

Większość lamp trzeba jednak kupić. 

Zgadza się 👌

W dniu 4.01.2024 o 09:38, Piotr Sonido napisał:

O to to. Tania ta dłubanina nie jest, zmieni to i owo ale nie zrobi np. z Unisona Naima:) Z całym szacunkiem dla obu marek, a miałem i to i to.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Gość

(Konto usunięte)

Święte słowa. Bym naima nie ruszał, zwłaszcz tego klasycznego, kiedy był jeszcze niezależną marką i firmą. Miłe są to dla mnie wspomnienia słuchowe. Ale teraz (pod focalem) chcą go unowocześniać, grrrryyy...

Choroba postępuje, wczoraj czytałem o dobrze przedwzmacniacza do końcówki mocy i kombinuje jak umówić się na odsłuchanie audio note oto. 

Edytowane przez Masakov

Kilka lat temu miałem Magnata RV4. Marka mało doceniana w Polsce, a osobiście uważam że to było świetne urządzenie. 
Fajny DAC, przedwzmocnienia gramofonowe, BT itp. 
No i fajny klimacik lamp na przedwzmocnieniu. Tylko to hybryda…

W dniu 4.01.2024 o 09:38, Piotr Sonido napisał:

Myślę, że kupno 2-3 par po 300-400zł to nie jest duży koszt jeśli mówimy o systemie za kilkanaście tysięcy. Zawsze niepasujące można odsprzedać i mieć komplet lub dwa. Poza tym chodzi mi o sam fakt, że jest taka możliwość, a nie że trzeba to robić, by odnaleźć marzenia.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

• Moderatorzy
W dniu 3.01.2024 o 20:30, dlmtb napisał:

Za 9000-9500 zł. Można kupić S3 czyli PM11s3

Można było, obecnie to raczej trudne do osiągnięcia.

Moi faworyci to Rotel 1592 oraz Yamahy 1xxx i 2xxx. Ale też ciekawym sprzętem jest NAD C399 i niższe modele, tylko że klasa D nie każdemu odpowiada. W okolicach 8k kolega na forum sprzedaje nowe Musical Fidelity "szóstki".

Może też warto rozważyć Hegla serię 3xx.

Trzy strony propozycji a o ASR Emitter1 na tym forum jak zwykle cisza. Nikt nie zna, nikt nie zająknie się?

Pewnie dlatego, że na ałdjo-szołach we stolicy ich nie ma...a jak wiadomo 90% "audio wiedzy" pochodzi z AS 😁 

Integra, używana, w okolicach tej ceny?

Więc roczniki powyżej 1994r. (z drabinką zamiast zwykłego potencjometru - to wyróżnia najbardziej "widocznie" te i młodsze roczniki) .

Co z tego, że blisko 30sto letnia będzie? Nic. Przeżyje nowego właściciela.

Jedyne "problemy", trzeba samemu pojechać, sprawdzić i samemu przetransportować - nikt zdrowy na umyśle nie będzie liczył na kuriera przy ponad 80 kg "paczuszce".

Drugi to miejsce - zajmuje trochę ale przecież zasilacz można "ukryć" i umieścić jak niektórzy suba, przewód połączeniowy ma 2 m długości.

Nie namawiam, sam nie sprzedaję.

Wspominam, bo wiem że warty, co najmniej zainteresowania, przemyślenia, w ogóle wiedzy, że takie "coś" też w przyrodzie istnieje.

(jakby co, nawet "guru" Pacuła, kiedyś u siebie testował)

Edytowane przez iro III
8 minut temu, iro III napisał:

nikt zdrowy na umyśle nie będzie liczył na kuriera przy ponad 80 kg "paczuszce".

Może to i dobry wzmacniacz, ale stary i ciężki, do tego dwa pudła. Przerost formy nad treścią. Nie sądzę, żeby ktoś chciał wydać 8 koła na 30-letni sprzęt. 1000 - 2000 i pewnie można by się pobawić.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

4 minuty temu, Misio38 napisał:

Przerost formy nad treścią

Przerosty formy to "kabelki" zasilajace w tej i wyższej cenie...😁

Tu jest 0 voodoo, i 100%  wyrafinowanej (jak na potrzeby audio) techniki.

Dwa pudła "problem"? 🙄

dla tych co stosują "dzielonki", bi-ampingi - już jakoś nie problem 🤭

Moim zdaniem choćby te "Pomiędzy trafami umieszczono piękną drukowaną płytkę ze złoconymi ścieżkami i pojemność 12 x 33 000 mikrofaradów" kondensatory to przerost formy nad treścią i takie voodoo jednak. Co kto lubi.

37 minut temu, Misio38 napisał:

pojemność 12 x 33 000 mikrofaradów" kondensatory

...bo ZASILANIE (zasilacz) jest najważniejsze.

(nie sieciówka, wtyczki, bolce, listwy czy nawet "kondycjoner", gdy się ma kondycję własną - dual mono, symetryczne zasilanie na pokładzie) 

43 minuty temu, Misio38 napisał:

ze złoconymi ścieżkami i

...nie dla "brzmienia" bynajmniej 🤣

Dla długowieczności i solidności - tak.

5 minut temu, iro III napisał:

...bo ZASILANIE (zasilacz) jest najważniejsze.

Może tak. Jednak taka bateria kondensatorów raczej obliczona jest na efekt wow, a nie realną potrzebę. Taki wzmak ma tylko 2x200 watów około.

Pojemność w zasilaczu nie ma bezpośredniego związku z mocą wyjściową ...jeśli tego nie wiedziałeś... (?)

Jaki "efekt łoł"?!

...że kolumny schodzące w minimum nawet do 1 oma nie są przeszkodą?

...ze żadne (szybkie czy niskie) basy nie są jakimkolwiek wyzwaniem?

Edytowane przez iro III

Nie wiedziałem i nie wiem, bo nie jestem elektronikiem. Natomiast nigdy z taką bateria w wzmacniaczu o w sumie sporej, ale dość typowej mocy się nie spotkałem. Zakładam więc, że nie ma to uzasadnienia technicznego, a tylko marketingowe.

2 minuty temu, Misio38 napisał:

Natomiast nigdy z taką bateria w wzmacniaczu o w sumie sporej, ale dość typowej mocy się nie spotkałem.

Tak to jest nadmiarowe, bo konstruktor ma taką ideę zasilania.

Rozsądniejszą napewno od poszukiwań "grających" sieciówek, listew czy kondycjonerów.

Lepiej pracować komfortowo, nawet z za dużym zapasem, niż na granicy wydolności, nieprawdaż?

Ale to jest nadmiarowe chyba 10x. Dobra. Nieważne. Nie znam się, nie wiem, odnoszę się tylko do innych wzmacniaczy które bez takiego cudowania dobrze grają, mając podobną dostępna moc na wyjściu.

Podejrzewam, że B10 na rozruch tego sprzętu to za mało.

Edytowane przez Misio38

Bo moc na papierze, a wydajność to dwie różne rzeczy, ale trzeba pamiętać też, że niezawsze ten bardziej wydajny wzmacniacz będzie nam się bardziej podobać, czy lepiej wpisywać w system. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

A w jakich jednostkach jest ta wydajność? Pomierzona moc to pomierzona i tyle. Czym różni się wydajność?

W dniu 5.01.2024 o 21:47, tomek11 napisał:

O to to. Tania ta dłubanina nie jest, zmieni to i owo ale nie zrobi np. z Unisona Naima:) Z całym szacunkiem dla obu marek, a miałem i to i to.

No nie. Znowu odsprzedaż tych lamp dalej. No różnie to jest. Nie wszyscy wierzą że słuchaliśmy na nich godzinę. 

Nie jest to tania opcja tyle chciałem zaznaczyć chodź się zgadzam że zmienia sporo.

W dniu 6.01.2024 o 10:41, jaxcek napisał:

Kilka lat temu miałem Magnata RV4. Marka mało doceniana w Polsce, a osobiście uważam że to było świetne urządzenie. 
Fajny DAC, przedwzmocnienia gramofonowe, BT itp. 
No i fajny klimacik lamp na przedwzmocnieniu. Tylko to hybryda…

Bardzo dobre granie.

22 godziny temu, iro III napisał:

Trzy strony propozycji a o ASR Emitter1 na tym forum jak zwykle cisza. Nikt nie zna, nikt nie zająknie się?

No nie znają go ludzie. Nie. 

Nie dziwi mnie to bo od lat go nie ma w Polsce. 

W dniu 6.01.2024 o 13:48, Czlowiek97 napisał:

Myślę, że kupno 2-3 par po 300-400zł to nie jest duży koszt jeśli mówimy o systemie za kilkanaście tysięcy. Zawsze niepasujące można odsprzedać i mieć komplet lub dwa. Poza tym chodzi mi o sam fakt, że jest taka możliwość, a nie że trzeba to robić, by odnaleźć marzenia.

No właśnie mieć. Że sprzedażą to może być różnie. Ale nie no ja nikomu do portfela nie zaglądam. Nie pisałem tego bo uważam że to jest głupie. Uważam że potrzebne. Tylko żeby autor był świadomy tego.

8 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie dziwi mnie to bo od lat go nie ma w Polsce

Roger Adamek RCM miał go w dystrybucji przez lata, jak jest dzisiaj nie wiem.

Na rynku SH gdy ma się trochę cierpliwości, za rozsądne pieniądze można upolować.

Są to z reguły zadbane egzemplarze, bo i też takiego sprzętu nikt przypadkowy nie kupi.

6 minut temu, iro III napisał:

Roger Adamek RCM miał go w dystrybucji przez lata, jak jest dzisiaj nie wiem.

Na rynku SH gdy ma się trochę cierpliwości, za rozsądne pieniądze można upolować.

Są to z reguły zadbane egzemplarze, bo i też takiego sprzętu nikt przypadkowy nie kupi.

Ja wiem. Bo słuchałem go. Dlatego w moim poście też się znalazł. Odpowiadałem Ci tylko dlaczego nie jest popularny. 

Posłuchałem accu E211 - o ile forma i wykonanie dla mnie bajka, to sam dźwięk nie był powalający, było dobrze, ale to chyba jeszcze nie to. Liczyłem na większe wow. 

Z braku laku może bym kupił, ale z uwagi że mam sporo czasu to zaczekam. 

Obecnie myślę mocno na AYRE AX7e - pojawił się właśnie na olx. 

ASR Emitter 1 też przeglądałem na olx - ale masa mnie przeraziła. 

Wzmacniacze które chodzą mi cały czas po głowie :

- Burmester Rondo 991 ( nawiązując do asr tutaj także sekcja zasilania jest rewelacyjna - zasilacz 300 VA, 70.000 mf i brak kondensatorów w torze sygnału ) 

- wspomniane AYRE 

- moonriver 404 

- Roksan blak

- w Poznaniu jest także Rotel 1592 mk1

- ECI 5 mk2

Postaram się kolejno je sprawdzać. 

Edytowane przez Masakov
20 minut temu, Masakov napisał:

Posłuchałem accu E211 - o ile forma i wykonanie dla mnie bajka, to sam dźwięk nie był powalający, było dobrze, ale to chyba jeszcze nie to. Liczyłem na większe wow. 

Z braku laku może bym kupił, ale z uwagi że mam sporo czasu to zaczekam. 

Obecnie myślę mocno na AYRE AX7e - pojawił się właśnie na olx. 

ASR Emitter 1 też przeglądałem na olx - ale masa mnie przeraziła. 

Wzmacniacze które chodzą mi cały czas po głowie :

- Burmester Rondo 991 ( nawiązując do asr tutaj także sekcja zasilania jest rewelacyjna - zasilacz 300 VA, 70.000 mf i brak kondensatorów w torze sygnału ) 

- wspomniane AYRE 

- moonriver 404 

- Roksan blak

- w Poznaniu jest także Rotel 1592 mk1

- ECI 5 mk2

Postaram się kolejno je sprawdzać. 

Mam komplet Ayre AX-7e + Ayre CX-7e od paru lat i naprawdę nie szukam niczego nowego. AX-7e gra ciepło średnicą - dla mnie rewelacja. Entry level firmy Ayre niestety już nie produkowany. Teraz klocki Ayre po kilka tysięcy dolców chodzą. Rewelacyjnie zbudowany, wykonany, w pełni zbalansowany autorska regulacja głośności. Jedyna wada w Polsce nieznany, ciężko chyba sprzedać. Za to w u zachodnich sąsiadów marka doceniana. Cena dobra na OLX jak za taki sprzęt.

• Pokaż nowe odpowiedzi