Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawdzenie sprzetu przy kurierze przesylka za pobraniem

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos z Was korzystal kiedys z takiej opcji jak sprawdzenie sprzetu przy kurierze i zaplacenie za przesylke "za pobraniem" dopiero po sprawdzeniu? Czy jakas firma oferuje takie uslugi za oczywiscie stosowna doplata? Jak to rozegrac jesli chcialbym przed zaplaceniem podlaczyc chociaz sprzet do pradu i sprawdzic czy dziala przez 1 minute? 

27 minut temu, SZROT napisał:

korzystal kiedys

Była taka możliwość,sprawdzenia zawartości przesyłki w usługach paczkowych Poczty Polskiej.

Aktualnie to chyba nie ma takiej możliwości (info sieć) gdyż :

W polskim porządku prawnym nie ma przepisu, który uprawniałby odbiorcę do żądania sprawdzenia zawartości paczki przed jej odbiorem. Kodeks cywilny i ustawa Prawo przewozowe zakładają, iż do momentu odbioru paczki, za jej uszkodzenia odpowiadać będzie firma przewozowa.

Sam czekam na przesyłkę i kto wie jakiego kota w worku dostanę 🙂

ostatnio odbierałem płytę komorową 1x2m , poprosiłem czy mogę rzucić okiem dało się tylko u mnie male miasteczko , i przeważnie idę do samochodu odebrać żeby było im szybciej  , kurierzy mnie znają  taki plusik 

41 minut temu, jarekb napisał:

czy mogę rzucić okiem dało się

No niestety nie tylko chcialbym rzucic okiem ale podlaczyc do pradu i zapuscic jakas muzyke chocby na 1 minute. Jak sprawdzic sprzet z drugiego konca Polski?

Przy obecnych temperaturach , wyjęcie z kartonu i do prądu ? , było już na forum żeby tak nie robić bo zmiana temperatur wilgoć itd , 

45 minut temu, jarekb napisał:

wyjęcie z kartonu i do prądu ?

dobre spostrzezenie, wiec jechac 350 km po kolumny za 3,5 tys. zl?

nie pisałeś że kolumny ,myślałem że elektronika :) , kolumny to chyba można ? , nie ma mrozu minus 25 żeby głośnik zmarzł na kość :) 

A jak nie grają to co? Kurier odpowiada tylko za doręczenie nieuszkodzonej przesyłki. Możesz po prostu dogadać się z kurierem, że chcesz rzucić okiem czy nie ma uszkodzeń, ja nigdy nie miałem z tym problemu. A nawet jeśli po odpakowaniu (już po odjechaniu kuriera) stwierdzisz uszkodzenie, to masz 7 dni na spisanie protokołu szkodzeń.

Może po prostu poproś sprzedającego spakowanie na palecie - przesyłka droższa, ale dostawa bezpieczniejsza o 99%.

Edytowane przez Allmr
34 minuty temu, Allmr napisał:

spakowanie na palecie - przesyłka droższa, ale dostawa bezpieczniejsza o 99%

a co to konkretnie zmienia? kolumny 10 kg lacznie na palecie?

A no to zmienia, że paczkami rzuca się w terminalach przeładunkowych i samochodach kurierskich, a paleta jest trochę inaczej traktowana. Sam oceń czy warto.

10 minut temu, Allmr napisał:

paczkami rzuca się w terminalach przeładunkowych i samochodach kurierskich, a paleta jest trochę inaczej traktowana

bardziej chodzi mi o to zeby nie pasc ofiara oszustwa i otrzymac sprawny sprzet, bo tutaj jest oryginalne opakowanie wiec nie ma takiego problemu

Ok, myślałem, że chodzi o potencjalne uszkodzenia transportowe. Pogadaj z kurierem, pewnie nie będzie kłopotu z rzuceniem okiem. Nie sądzę, żeby mu się chciało czekać, aż rozpakujesz i podłączysz.

Kupujesz od osoby prywatnej? Przez jakiś portal sprzedażowy?

15 minut temu, Allmr napisał:

Kupujesz od osoby prywatnej? Przez jakiś portal sprzedażowy?

Od osoby prywatnej w Warszawie. Ona nie chce wystawic na Allegro bo nie ma konta. Proponuje wczesniejsza platnosc przez PayPal i wtedy wysle. Podobno to w jakis sposob bezpieczne bo oni wstrzymuja platnosc az do sprawdzenia, ale nie znalalzem nigdzie takiej oficjalnej informacji.

Godzinę temu, SZROT napisał:

bardziej chodzi mi o to zeby nie pasc ofiara oszustwa i otrzymac sprawny sprzet, bo tutaj jest oryginalne opakowanie wiec nie ma takiego problemu

Gdyby nawet był nie sprawny to co do tego ma firma kurierska? Jeżeli nastąpiło uszkodzenie w transporcie to firma odpowiada, jeśli nie to co? Ma odpowiadać ewentualnie za nie uczciwego sprzedawcę? 

?👈

Kiedyś DPD, GLS i PocztaPolska miały taką opcję - sprawdź, może dalej jest w ofercie?
Poza tym jeśli przesyłka ma uszkodzenia, albo ślady wielokrotnego otwierania, lub przepakowania, to możesz zawsze zażądać otwarcia paczki w celu sprawdzenie jej zawartości. I dalej, co najważniejsze, jeśli widzisz uszkodzenia koniecznie spisz protokół. Ale tak jak pisałem wcześniej dotyczy to wyłącznie uszkodzeń transportowych.

Ale dla autora wątku chodzi o to żeby nikt go "nie oszukał". Nadal nie wiem co ma do tego firma kurierska? Firma kurierska odpowiada za uszkodzenia i tyle. 

?👈

14 minut temu, rafal735r napisał:

jeśli nie to co? Ma odpowiadać ewentualnie za nie uczciwego sprzedawcę?

nie, tu chodzilo o kupno "za pobraniem", gdyby to bylo oszustwo wtedy nie place "za pobraniem" tylko odsylam paczke na moj koszt z powrotem do sprzedajacego

2 godziny temu, Allmr napisał:

A jak nie grają to co? Kurier odpowiada tylko za doręczenie nieuszkodzonej przesyłki. Możesz po prostu dogadać się z kurierem, że chcesz rzucić okiem czy nie ma uszkodzeń, ja nigdy nie miałem z tym problemu. A nawet jeśli po odpakowaniu (już po odjechaniu kuriera) stwierdzisz uszkodzenie, to masz 7 dni na spisanie protokołu szkodzeń.

Może po prostu poproś sprzedającego spakowanie na palecie - przesyłka droższa, ale dostawa bezpieczniejsza o 99%.

Protokół najlepiej spisywać przy obecności kuriera. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

12 minut temu, rafal735r napisał:

Nadal nie wiem co ma do tego firma kurierska?

nic do tego nie ma, byle miala opcje sprawdzenia paczki i nie pobrania "za pobraniem" w razie oszustwa, tylko odeslanie paczki z powrotem

Teraz, J4Z napisał:

Protokół najlepiej spisywać przy obecności kuriera.

nie chodzi mi o protokol uszkodzenia tylko od razu o odeslanie paczki na moj koszt, albo po prostu o jej nieprzyjecie, niezaplacenie, jesli to oszustwo

18 minut temu, Allmr napisał:

Kiedyś DPD, GLS i PocztaPolska miały taką opcję - sprawdź, może dalej jest w ofercie?
Poza tym jeśli przesyłka ma uszkodzenia, albo ślady wielokrotnego otwierania, lub przepakowania, to możesz zawsze zażądać otwarcia paczki w celu sprawdzenie jej zawartości. I dalej, co najważniejsze, jeśli widzisz uszkodzenia koniecznie spisz protokół. Ale tak jak pisałem wcześniej dotyczy to wyłącznie uszkodzeń transportowych.

Z tego co wiem, kurier nie ma prawa dać Ci paczki dopóki nie zapłacisz, ale mogę się mylić. Odnoszę się do drugiej części postu - "poza tym...". Jeśli chodzi o usługę sprawdzenia wcześniej zawartości, ze 2-3 lata temu korzystałem w PP.

4 minuty temu, SZROT napisał:

nie chodzi mi o protokol uszkodzenia tylko od razu o odeslanie paczki na moj koszt, albo po prostu o jej nieprzyjecie, niezaplacenie, jesli to oszustwo

Ja wiem.

Edytowane przez J4Z

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

10 minut temu, J4Z napisał:

Z tego co wiem, kurier nie ma prawa dać Ci paczki dopóki nie zapłacisz,

chodzi mi wlasnie o inny typ uslugi, o taki ze sprawdzam zawartosc przed zaplaceniem, czy ktos cos takiego oferuje za oczywiscie stosowna dodatkowa zaplata?

49 minut temu, SZROT napisał:

czy ktos cos takiego oferuje

Pokopałem trochę w sieci i aktualnie nie widzę takiej usługi u dużych spedytorów.Wyjściem ,mogłoby być znalezienie pośrednika.Wiem,nie jest to łatwe,kiedy się nie zna kogoś takiego.Pośrednikiem może być znajomy,rodzina itp. każda osoba,która mieszka w danym miejscu i mogłaby w twoim imieniu zakupić sprzęt sprawdzając go wcześniej.

51 minut temu, SZROT napisał:

chodzi mi wlasnie o inny typ uslugi, o taki ze sprawdzam zawartosc przed zaplaceniem, czy ktos cos takiego oferuje za oczywiscie stosowna dodatkowa zaplata?

Pocztex 6zł , jak się znasz z człowiekiem rozwożącym to możesz się dogadać żeby  chyba że byłeś niezbyt uprzejmy wcześniej :) 

8 minut temu, jarekb napisał:

Pocztex 6zł

niestety nie znalazlem czegos takiego w ich oficjalnym cenniku uslug, albo nie potrafie znalezc

25 minut temu, jarekb napisał:

A to zagraniczna ? ma być 

Nie, z Warszawy

35 minut temu, Allmr napisał:

str. 3, pkt. 24 

faktycznie, jest, pytanie tylko jak to ktos rozumiem, sprawdzenie wizualne czy np. sprawdzenie ze dziala

37 minut temu, baltfan napisał:

W kalkulatorze wybierz doręczenie pod wskazany adres 

faktycznie, jest taki wybor jak "sprawdzenie zawartosci" tylko co to dokladnie oznacza, ze moge sobie godzine sprawdzac co jest w srodku a kurier ma czekac?

kto ciebie rozwozi paczki pocztex może znasz z widzenia  ?  ja mam to szczęście że dostawcy to ''znajomi z ulicy'' i nie mam problemów czy to z załatwieniem żeby paczkę u sąsiada  zostawić ,czy jakaś inna prośba 

• Pokaż nowe odpowiedzi