Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V6A + uzupełnienie o kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

długo się zastanawiałem czy  nie  rozbudować mojego obecnego zestawu ale doszedłem do wniosku ,że to nie ma sensu  na dłuższa metę i lepiej kupić nowy amp.

wybrałem Yamaha RX-V6A w dobrej cenie  bo w okolicach 2300 zł   do tego kolumny centralne  i tu pojawia się pytanie  co   -  mam na oku  serie indiana  Tesi 561  lub Nota 550 X w cenie ok 1500  , ew coś używanego  ( KEF Q500/ Dali Oberon 5 / Monitor Audio Bronze BX6/  lub ew inne ) 

pomieszczenie ok 36m2 od głośników   4 m do kanapy  - muzyka preferowana   rock i alternatywa ) 

do amplituner ma być podłączony tv ps4 oraz odtwarzacz cd 

dodatkowo   mam głośnik centralny i satelity jamo 606 i tego się raczej nie chcę pozbywać 

proszę o ew sugestie i wsparcie  w moim dylemacie.

dzięki ! 

Warto przeczytać całość testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I wydaje się, że będą najmniej odbiegać charakterem grania od centrala.

I czekaj spokojnie na lepsze propozycje ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A co będzie, jak dopiero zakupione siódme z kolei trafią dokładnie w Twój gust ? 😉 

Trzeba się liczyć i z takim scenariuszem ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Podczas testu na naszym forum zestawiono ją z B&W i się podobało - jest lista

użytych kolumn, ale czy to będzie akurat to, czego oczekujesz - tego nie wiem ..

Ukryta Zawartość

Jest trochę używanych B&W na olx w okolicach 2 kzł - może tam szukać - w pobliżu

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Mam z Yamahą ale przed ostatnim modelem B&W modele 601s3 LCR600s3 oraz 600s3 i polecam te kolumny do tej Yamahy, będzie detalicznie, rozdzielczo, dynamicznie… jest to troche inne granie niż Klipsch ale tylko RP seria, który jest też polecany do tej firmy… za 2000 zł kupisz w bardzo dobrym stanie 603s3 możesz taniej ale to będą gnioty! Kupuj tylko od prywatnych sprzedawców nie handlarzy!

Godzinę temu, audioburak napisał:

https

Sorry ale ten centralny na 13 cm to popierdółka z tego setu, zabawa zaczyna się dopiero od modelu LCR600 który dziwnym trafem nie jest już produkowany? Może ze względu na gabaryt…🤔

I tak, jeśli kolega @pirko się zdecyduje na set frontów od B&W, to prędzej czy później

zapewne będzie walczył o centrala z podobnym brzmieniem do tego kompletu.

Poza tym przekona się, czy o takie właśnie granie tak naprawdę mu chodzi.

WItaj,

jak już Indiana to na pewno dołożyłbym do serii Tesi i wybrał model Tesi 661 jako front na taki metraż. 

Zestawu na stronie takiego nie ma, jednak można go stworzyć i cenowo wyjdzie sporo lepiej ;) 

Co do B&W będzie na pewno lepiej, jednak to trochę przerost na ten amplituner. Wystarczy posłuchać dla porównania te same kolumn (603) na ampli np RX-A4A i usłyszysz o co mi chodziło 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 16.12.2023 o 10:16, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

WItaj,

jak już Indiana to na pewno dołożyłbym do serii Tesi i wybrał model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako front na taki metraż. 

Zestawu na stronie takiego nie ma, jednak można go stworzyć i cenowo wyjdzie sporo lepiej 😉

Co do B&W będzie na pewno lepiej, jednak to trochę przerost na ten amplituner. Wystarczy posłuchać dla porównania te same kolumn (603) na ampli np RX-A4A i usłyszysz o co mi chodziło 😉

proszę o sptworzenie,  z  modelem rx a4 i rx - a6 ,   byłbym zainteresowany 

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, pirko napisał:

proszę o sptworzenie,  z  modelem rx a4 i rx - a6 ,   byłbym zainteresowany 

chyba chodziło o V4 i V6? ;) 

Tyły od kompletu czy bezprzewodowe Music Cast 20?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 19.12.2023 o 19:43, pirko napisał:

Tak, V4 i V6  - i bez  głośników  z tyłu 

zestaw na V4A 5.099 zł

zestaw na V6A 5.999 zł

www.tophifi.pl