Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel cyfrowy Spdif/ AES

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, znalazłem już taki wątek na forum ale jest już przeniesiony do archiwum. Chciałbym podłączyć transport CD który ma wyjście RCA do mojego Dac. Zostało mi w nim wolne wejście AES. Czy kabel że poniższego linku się nada, czy będę musiał użyć jednak transformatorka który jest wspomniany w zamkniętym wątku . To jest transformator Neutrik który zmienia impedancję 110/75 Ohm. Wolałbym jednak użyć kabla z linku który podałem. Jak nie to zostanie mi  przełączanie kabli między źródłami. Dzięki za odpowiedź, Marcin.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/165733-kabel-cyfrowy-spdif-aes/
1 godzinę temu, marteo1981 napisał:

Czy kabel że poniższego linku się nada

Nada się.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Sie nada albo sie nie nada. Nie wiem, jaki jest schemat polaczen kabla, nie wiem, jakiego oczekuje DAC przy polaczeniu RCA>AES/EBU. Nie wiem, czy wejscie XLR w DACu jest wystarczajaco czule dla niezbalansowanego sygnalu spdif. Byc moze nie ucieszy sie tez ze znacznika konsumenckiego, ktory zapewne dostanie.

Przykladowo, dla jednego z RME:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nada się nawet przejściówka RCA->XLR. Kilka zł. w sklepie za rogiem albo

Ukryta Zawartość

Problem ze statusem bitów może nastąpić przy połączeniu z AES->SPDiF (RCA), ale nie w przypadku SPDiF (RCA)->AES (XLR).

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Sie nada albo sie nie nada

Nada się.

24 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nie wiem, czy wejscie XLR w DACu jest wystarczajaco czule dla niezbalansowanego sygnalu spdif.

Wejście XLR ma duże widełki przy których prawidłowo pracuje, przykładowo DCX2496 firmy Behringer ma widełki 0,3-10Vpp. Dla takich wartości cały czas jest wszystko w porządku z najwyższą możliwą jakością.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Dzięki Panowie za dyskusje. Tak też mi się wydawało że nie powinno być problemu, zamówię kabel i sam sprawdzę 😉

Będę tylko jeszcze szukać krótszego,bo wystarczy mi 75cm długości.

47 minut temu, ProjectPi napisał:

Ukryta Zawartość

Czytaj dokładnie opis jak zamieściłeś.
To jest schemat połączenia z AES (XLR) -> SPDiF (RCA) a więc całkowicie w drugą stronę.
Założyciel postu pisze o połączeniu SPDiF -> AES (XLR), więc powyższy rysunek i opis oraz schemat połączenia pinów nie są adekwatne do pytania w otwierającym poście.

AES->SPDiF a SPDiF->AES to dwie zupełnie inne kwestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

1 minutę temu, yayacek napisał:

Czytaj dokładnie opis jak zamieściłeś.
To jest schemat połączenia z AES (XLR) -> SPDiF (RCA) a więc całkowicie w drugą stronę.
Założyciel postu pisze o połączeniu SPDiF -> AES (XLR), więc powyższy rysunek i opis nie są adekwatne

To jest polaczenie spdif > aes. Dla aes > spdif w tym konkretnym przypadku byloby takie:

Ukryta Zawartość

26 minut temu, marteo1981 napisał:

Będę tylko jeszcze szukać krótszego,bo wystarczy mi 75cm długości.

Powodzenia, ja takich gotowcow nie widzialem.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, ProjectPi napisał:

To jest polaczenie spdif > aes. Dla aes > spdif w tym konkretnym przypadku byloby takie:

Namieszałeś i się pogubiłeś.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

image.thumb.png.14dc0435749d8aa0f0098664b0d85f04.png

To jest schemat połączenia SPDiF do AES czyli SPDiF->AES czyli to, o co chodzi pytającemu. Do tego celu używamy przejściówki jaką podlinkowałem powyżej albo

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

image.thumb.png.71e95f00d61d7f4e810754d328028821.png

To jest schemat połączenia AES do SPDiF czyli AES->SPDiF i nie o to chodzi pytającemu.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Sie nada albo sie nie nada. Nie wiem, jaki jest schemat polaczen kabla, nie wiem, jakiego oczekuje DAC przy polaczeniu RCA>AES/EBU. Nie wiem, czy wejscie XLR w DACu jest wystarczajaco czule dla niezbalansowanego sygnalu spdif. Byc moze nie ucieszy sie tez ze znacznika konsumenckiego, ktory zapewne dostanie.

image.thumb.png.71e95f00d61d7f4e810754d328028821.png

To co napisałeś w powyższym poście ilustrując to złym schematem nie jest prawdą! Wprowadziłeś tylko zamieszanie.

Sprawa jest prosta i zarówno kolega @Lech36 jak i ja już poprawnie odpowiedzieliśmy na pytanie założyciela wątku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yayacek

33 minuty temu, Lech36 napisał:

Wejście XLR ma duże widełki przy których prawidłowo pracuje, przykładowo DCX2496 firmy Behringer ma widełki 0,3-10Vpp. Dla takich wartości cały czas jest wszystko w porządku z najwyższą możliwą jakością.

Ale zdajesz sobie sprawe, ze mowa byla o jakims konkretnym DACu z wejsciem o konkretnej czulosci, polaczonym do nadajnika, ktory rowniez generuje sygnal o konkretnym napieciu? Nie o ogolnej zasadzie, ze "powinno byc ok"?

2 minuty temu, yayacek napisał:

Namieszałeś i się pogubiłeś.

To jest schemat połączenia AES do SPDiF czyli AES->SPDiF czyli to, o co chodzi pytającemu. Do tego celu używamy przejściówki jaką podlinkowałem powyżej albo

Ukryta Zawartość

To jest schemat połączenia SPDiF do AES czyli SPDiF->AES i nie o to chodzi pytającemu.

To co napisałeś w powyższym poście ilustrując to złym schematem nie jest prawdą! Wprowadziłeś tylko zamieszanie.

Sprawa jest prosta i zarówno kolega @Lech36 jak i ja już poprawnie odpowiedzieliśmy na pytanie założyciela wątku.

Rozumiem, ze nie zrozumiales, zatem szerszy kontekst:

image.thumb.png.a158d30ed6969da222245967f7424cc2.png

Tak w tym konkretnym urzadzeniu wyglada schemat spdif > aes. Moze tak rowniez wygladac aes > spdif, np. dla wejscia w ADI-2 FS.

A tak aes > spdif, znow dla tego konkretnego urzadzenia:

image.thumb.png.5bd5b4cc80eda349fce60c8737dc2102.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 minut temu, ProjectPi napisał:

zatem szerszy kontekst:

Znów źle. Przeczytaj dokładnie angielski opis.

10 minut temu, ProjectPi napisał:

A tak aes > spdif, znow dla tego konkretnego urzadzenia:

Ukryta Zawartość

NIE - to nie jest AES->SPDiF. To jest połączenie z SPDiF (RCA) -> AES (XLR).
W opisie masz wyraźnie napisane "to receive signal in AES/EBU format..." czyli aby wejść do urządzenia za pomocą wejścia AES/EBU (XLR).

Proszę więcej nie mieszać i czytać dokładnie wklejane instrukcje. Wklejasz obrazki i źle je opisujesz.

Ukryta Zawartość

11 minut temu, yayacek napisał:

Znów źle. Przeczytaj dokładnie angielski opis.

Nie wiem, co sprawia ci tu taka trudnosc. Przypadek to 

AES/EBU

bo rzecz tyczy wejsc/wyjsc XLR i komunikacji z zewnetrznym RCA dla uzyskania ekwiwalentu polaczenia spdif RCA-RCA dla

Operation as second SPDIF I/O

NIE - to nie jest AES->SPDiF. To jest połączenie z SPDiF (RCA) -> AES (XLR).
W opisie masz wyraźnie napisane "to receive signal in AES/EBU format..." czyli aby wejść do urządzenia za pomocą wejścia AES/EBU (XLR).

To zas dla przypadku 

SPDIF (Coaxial, Optical)

bo tu z kolei mowa o miedzy innymi gniazdach RCA i o polaczeniu z zewnetrznym XLR, w skrocie XLR > RCA.

Edytowane przez ProjectPi
2 minuty temu, ProjectPi napisał:

bo rzecz tyczy wejsc/wyjsc XLR i komunikacji z zewnetrznym RCA dla uzyskania ekwiwalentu polaczenia spdif RCA-RCA

Sorry, ale wypisujesz jakieś androny.
Post tyczy wejścia po XLR (AES/EBU) do DACa.
Post NIE tyczy wyjścia z AES/EBU do SPDiF (RCA).
To są dwie zupełnie inne sprawy.

Dla SPDiF -> AES/EBU jest zupełnie inny schemat połączeń pinów niż dla AES/EBU -> RCA.
Pooglądaj obrazki i poczytaj opisy. Może masz trudności z angielskim - wówczas nie powinieneś w ogóle wklejać żadnych obcojęzycznych obrazków.
Namieszałeś wklejając obrazki i niepoprawnie je opisałeś ciągle plącząc schematy połączeń AES->SPDiF z SPDiF->AES.

40 minut temu, ProjectPi napisał:

Ale zdajesz sobie sprawe, ze mowa byla o jakims konkretnym DACu z wejsciem o konkretnej czulosci, polaczonym do nadajnika,

Wejście w DAC będzie podłączone do odbiornika S/PDIF. Wyjście jest podłączone do nadajnika. Widełki które podałem jako przykład wyżej mają taki zakres że trudno sobie wyobrazić coś co mogłoby je przekraczać, ale fakt że wszystkiego nie wiem 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

59 minut temu, ProjectPi napisał:

Ukryta Zawartość

Powodzenia, ja takich gotowcow nie widzialem.

Ukryta Zawartość

Tutaj znalazłem takiej długości.

Tylko cena już dość duża się robi...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, yayacek napisał:

Jeżeli w układzie zastosowano transformatory separujące a przeważnie takie się stosuje na wejściach i wyjściach AES/EBU to ten drugi przypadek też będzie działał bez zarzutu.

Edytowane przez Lech36

7 minut temu, marteo1981 napisał:

Kup sobie przejściówkę RCA->XLR jaką podlinkowałem powyżej. To 15 zł czyli miej niż paczka fajek. Wszystko bedzie działać jak powinno. Kabel sobie wepniesz jaki będziesz chciał i jakiej długości będziesz chciał.
A jak się będziesz chciał bawić w kablomanię to sobie potem dokupisz jakiś kabel z odpowiednimi końcówkami za dowolną kwotę na jaką Cię stać.

Sorry, ale wypisujesz jakieś androny.
To są dwie zupełnie inne sprawy.

Dla SPDiF -> AES/EBU jest zupełnie inny schemat połączeń pinów niż dla AES/EBU -> RCA.
Pooglądaj obrazki i poczytaj opisy. Może masz trudności z angielskim - wówczas nie powinieneś w ogóle wklejać żadnych obcojęzycznych obrazków.
Namieszałeś wklejając obrazki i niepoprawnie je opisałeś ciągle plącząc schematy połączeń AES->SPDiF z SPDiF->AES.

Mam tlumaczyc calosc, czy wystarcza slowa-klucze?

Ukryta Zawartość

Meska wtyka w kablu oznacza laczenie z zenskim gniazdem XLR. Zenskie XLR dla AES oznacza wejscie, co za tym idzie mowa o transmisji RCA>XLR. Z wiringiem z wiszaca masa z XLR, a wiec odmiennym od tego, ktory proponujesz w przejsciowce.

20 minut temu, Lech36 napisał:

Wejście w DAC będzie podłączone do odbiornika S/PDIF.

Do nadajnika. Mowa byla o zewnetrznym urzadzeniu laczonym z DACem.

18 minut temu, marteo1981 napisał:

Tutaj znalazłem takiej długości.

Bo te sa w istocie na zamowienie, wiele wariantow dlugosci. Kabli fabrycznych w takiej dlugosci nie spotkalem.

Ukryta Zawartość

5 minut temu, ProjectPi napisał:

Do nadajnika. Mowa byla o zewnetrznym urzadzeniu laczonym z DACem.

Odbiornik i ewentualnie nadajnik S/PDIF, AES/EBU znajduje się wewnątrz DAC lub innego urządzenia przystosowanego do połączeń cyfrowych. 

Teraz, ProjectPi napisał:

Mam tlumaczyc calosc, czy wystarcza slowa-klucze?

Ukryta Zawartość

Meska wtyka w kablu oznacza laczenie z zenskim gniazdem XLR. Zenskie XLR dla AES oznacza wejscie, co za tym idzie mowa o transmisji RCA>XLR. Z wiringiem z wiszaca masa z XLR, a wiec odmiennym od tego, ktory proponujesz w przejsciowce.

Nie, znów błąd. To co powyżej to schemat połączenia z AES -> SPDiF czyli z XLR do RCA!!! Wisząca masa oznacza, że jest to połączenie z cyfrowego wyjścia XLR do cyfrowego wejścia RCA czyli odwrotnie niż chodzi w poście założycielskim.
W opisie angielskim masz napisane "SPDiF coaxial can be fed too by using a simple cable adapter..." - czyli wejście SPDiF (RCA) można zasilać za pomocą przejściówki. WEJŚCIE SPDiF do cholery!, wejście coaxialne na RCA - w tym opisie jest mowa o wejściu do DACa (do gniazda RCA) za pomocą przejściówki z XLR do RCA!!!

Ukryta Zawartość

Nie, znów błąd. To co powyżej to schemat połączenia z AES -> SPDiF czyli z XLR do RCA!!! Wisząca masa oznacza, że jest to połączenie z cyfrowego wyjścia XLR do cyfrowego wejścia RCA czyli odwrotnie niż chodzi w poście założycielskim.
W opisie angielskim masz napisane "SPDiF coaxial can be fed too by using a simple cable adapter..." - czyli wejście SPDiF (RCA) można zasilać za pomocą przejściówki. WEJŚCIE SPDiF do cholery!, wejście coaxialne na RCA - w tym opisie jest mowa o wejściu do DACa (do gniazda RCA) za pomocą przejściówki z XLR do RCA!!!

Uparty jestes. Jak chcesz polaczyc meska wtyczke omawianego kabla z meskim wyjsciem aes, jesli to ma byc z XLR do RCA?

To jest opis dla "second SPDIF I/O", zrealizowanego z uzyciem XLR, bo pierwsze i wlasciwe spdif jest z uzyciem istniejacych RCA. I jest to mozliwe, bo wejscia XLR maja tu wystarczajaca czulosc, by byc nakarmione sygnalem spdif z zewnetrznego wyjscia RCA.

12 minut temu, Lech36 napisał:

Odbiornik i ewentualnie nadajnik S/PDIF, AES/EBU znajduje się wewnątrz DAC lub innego urządzenia przystosowanego do połączeń cyfrowych. 

Pisalem o czulosci - wejscie odbiornika, i o generowanym napieciu - wyjscie nadajnika. Na odwrot to troche bez sensu.

6 minut temu, ProjectPi napisał:

Pisalem o czulosci - wejscie odbiornika, i o generowanym napieciu - wyjscie nadajnika. Na odwrot to troche bez sensu.

Możliwe że czegoś nie zrozumiałem, prosty temat tak się zawikłał że można się pogubić 😉.

30 minut temu, ProjectPi napisał:

image.thumb.png.2427b0e184f4cf110271c16a791d04f7.png

Nie spodziewałem się, że tak prosta sprawa za pomocą jednego człowieka zmieni się w dziwny dialog.
Masz napisane jak krowie na rowie PO ANGIELSKU (SPDiF coaxial can be fed...) czego tyczy właśnie podany obok schemat. Jest tam jak wół napisane, że tyczy to wejścia do gniazda coax (RCA) w DACu. Aby wejść do gniazda coax w DACu z urządzenia, które pracuje w AES/EBU (XLR) to nalezy uzyć przejściówki zgodnej ze schematem.
To co powyżej tyczy (powtarzam to po raz enty) połączenia AES->SPDiF = czyli nie takiego połączenia o jakie pyta założyciel posta.

Aby połączyć urządzenie SPDiF (RCA) -> AES (XLR) należy użyć przejściówki RCA/XLR czyli takiego schematu:

48 minut temu, marteo1981 napisał:

image.thumb.png.14dc0435749d8aa0f0098664b0d85f04.png

gdzie jest jasno napisane "To receive signals in AES/EBU format, an adapter cable is required" - czyli aby wejść do gniazd AES/EBU wymagana jest przejściówka - taką przejściówkę ilustruje podany obok schemat

Teraz sobie popatrz na piny i zauważ, że:
AES->SPDiF
To jest zupełnie co innego niż
SPDiF-> AES

Mieszasz ciągle schematy ze swoimi złymi opisami.

Nie spodziewałem się, że tak prosta sprawa za pomocą jednego człowieka zmieni się w dziwny dialog.
Masz napisane jak krowie na rowie PO ANGIELSKU (SPDiF coaxial can be fed...) czego tyczy właśnie podany obok schemat. Jest tam jak wół napisane, że tyczy to wejścia do gniazda coax (RCA) w DACu. Aby wejść do gniazda coax w DACu z urządzenia, które pracuje w AES/EBU (XLR) to nalezy uzyć przejściówki zgodnej ze schematem.
To co powyżej tyczy (powtarzam to po raz enty) połączenia AES->SPDiF = czyli nie takiego połączenia o jakie pyta założyciel posta.

Widzisz tam sformulowanie "male plug" w opisie kabla? Ponawiam pytanie, jak chcesz meski wtyk XLR polaczyc z meskim wyjsciem XLR? Widzisz, ze mowa tam o adapterze RCA/XLR, nie XLR/RCA?

gdzie jest jasno napisane "To receive signals in AES/EBU format, an adapter cable is required" - czyli aby wejść do gniazd AES/EBU wymagana jest przejściówka - taką przejściówkę ilustruje podany obok schemat

Widzisz, ze mowa tam o "SPDIF coaxial input" i o tym, ze potrafi ono pracowac w obu standardach SPDIF i AES/EBU? Format AES/EBU to standard transmisji w tym przypadku, nie typ gniazda wejscia. Odebrac AES/EBU mozna rowniez koncentrycznie, na wejsciu niezbalansowanym, gdy sygnal jest z wyjscia zbalansowanego.

Widzisz, ze mowa tam o zenskiej wtyczce na kablu XLR? Nie masz aby przypadkiem wrazenia, ze koresponduje to z meskim wyjsciem AES, co oznacza XLR>RCA?

Edytowane przez ProjectPi

No ja to już się pogubiłem totalnie z Wami 😀na start kupię to przejściówkę którą proponuje @yayacek, kabel coaxial mam więc sprawdzę. No chyba że w końcu będzie jasno jaki ten kabel potrzebuje 🤪

Najbardziej jasno bedzie, jak sprawdzisz, co na ten temat twierdzi producent DACa.

Bo, ten sam producent, przykladowo, dwa rozne urzadzenia, kierunek XLR > RCA, wiec nie Twoj, co prawda:

"The SPDIF coaxial input accepts SPDIF and AES/EBU, Consumer as well as Professional format. To receive signals in AES/EBU format, an adapter cable is required. Pins 2 and 3 of a female XLR plug are connected individually to the two pins of a phono plug. The cable shielding is connected to pin 1 of the XLR and the ground contact of the phono plug."

- wiring jak w przejsciowce polecanej

"The optical input also understands ADAT format, up to 192 kHz, but only channels 1/2 of the 8- channel signal are available. Using a simple cable adapter XLR to RCA, an AES/EBU signal can be received too. To achieve this, pins 2 and 3 of a female XLR plug are connected individually to the two pins of a phono plug. The cable shielding is only connected to pin 1 of the XLR - not to the phono plug."

- wiring z wiszaca masa

To jest proste jak drut.
ProjectPi wkleja obrazki zupełnie nie rozumiejąc opisu jaki widnieje (po angielsku) obok obrazka.
Nie będę już powtarzał swoich wpisów. Wszystko jest jasno powiedziane, a wklejanie fragmentów z instrukcji nie rozumiejąc angielskiego jest co najmniej niestosowne.

• Pokaż nowe odpowiedzi