Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z CD na SACD

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, iro III napisał:

Były takie przypadki, nagrywania od nowa, jeszcze raz, całych historycznych płyt,

np. J M Jarre Oxygene, wydana w 2007, przez Aero Productions, Capitol Music/EMI France.

To się nazywa Re-Record.

Dokładnie, na górze okładki płyty jest napis NEW MASTER RECORDING, co ciekawe nawet okładka jest inna, chociaż oczywiście mocno nawiązująca.

6 godzin temu, pantagruel napisał:

Ten jest b. dobry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale znowu cena wyższa, chociaż to outlet.

image.thumb.png.8bb9f65a51708d5c713b1ddaeacbd0a8.png

Słuchałem w domowych warunkach. Najlepszy z wyżej wymienianych i dobry jako dac pod streamerek. Fajne urządzenie.

Poza tym, tak wiele odtwarzaczy sacd nie ma, jak zwykłych cd. Stąd trochę problem w wyborze.

Jako ciekawostka: w nim jest ten sam napęd, który jest w DCD-1700NE.

5 godzin temu, Prewwit napisał:

Pro-Ject CD Box DS2

To nie jest SACD.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, MagneticFields napisał:

Jako ciekawostka: w nim jest ten sam napęd, który jest w DCD-1700NE.

Ale reszta zupełnie inna. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polecam poczytać ten wątek:

Jest odnośnik do SACD Marantz i Denon.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie:

Ukryta Zawartość

"Kiedy ludzie twierdzą, że słyszą znaczące różnice między PCM i DSD, nie jest to różnica między formatami, które słyszą, ale najczęściej różnica w jakości remasteringu cyfrowego lub natywnego formatu ich specyficznych DAC dekoderów."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35
18 godzin temu, pantagruel napisał:

Jak mawiają starożytni, lepszy dobry CD niż ujowy SACD.

Ale nie ma czegoś takiego jak dobry czy zły odtwarzacz.

Pamiętajmy że po odczycie płyty CD, DVD, BluRay czy SACD sygnał trafią do tego samego DACa. Dopiero teraz można porównywać jakość 16 bitowej płyty CD, pliku 24/192 z płyty BluRay Pure Audio czy SACD.

Natomiast inna sprawa to kompletne odtwarzacze. Płyta SACD Stockfisha w odtwarzaczu SACD Luxmana zawsze zagra lepiej niż badziewna płyta CD w odtwarzaczu CD za 5kzł.

9 godzin temu, ro35 napisał:

ewentualnie:

Ukryta Zawartość

"Kiedy ludzie twierdzą, że słyszą znaczące różnice między PCM i DSD, nie jest to różnica między formatami, które słyszą, ale najczęściej różnica w jakości remasteringu cyfrowego lub natywnego formatu ich specyficznych DAC dekoderów."

Nie ma takich różnic, kiedy każdy materiał co by to nie było można sobie w locie przekonwertować do postaci DSD128. Dźwięk staje się delikatniejszy, bardziej analogowy co potwierdzają odsłuchy grupowe, testu prasowe i wypowiedzi znanych w świecie audio osób.

11 godzin temu, MagneticFields napisał:

Dokładnie, na górze okładki płyty jest napis NEW MASTER RECORDING, co ciekawe nawet okładka jest inna, chociaż oczywiście mocno nawiązująca.

No właśnie o takim całkowicie nowym nagrywaniu pisałem w przypadku The Beatles. Były podkładane nanowo wokale, bo McCartney twierdził że te z oryginalnych pierwszych wydań z lat 60 brzmią jak małpy. Do tego na nowo nagrane instrumenty.

Każdy kto słuchał tego na dobrym sprzęcie jest pod wrażeniem

Takie kawałki jak Get Back, Eleonora Rigby, Yesterday, Lady Madonna, Revolution, Hey Jude czy All You Need IS LO e brzmią niemal jak jakieś covery nagrywane obecnie.

PS oczywiście wszystko nagrywane przez Apple/ Parlophone. Szkoda że nie nagrali tak całej dyskografii.

W dniu 30.12.2023 o 09:35, audiofan01 napisał:

Po tym co piszesz zaczynam wątpić czy dobrze rozumiesz tekst. Przecież oni nie wzięli gitar w ręce i i zagrali na nowo całej płyty, tylko pogrzebali w taśmach, a to zupełnie co innego.

W przypadku The Beatles właśnie wzięli gitary, mikrofony i zagrali i zaśpiewali, ot i masz...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Audroc
W dniu 30.12.2023 o 10:02, audiofan01 napisał:

Ale co to ma wspólnego z HDCD?

Mam wszystkie płyty King Crimson i na nich jest wyraźnie napisane, że są nagrane w HDCD, dkaczego inni mieliby to ukrywać? Po tym co napisałeś o Aqualung mam wątpliwości nt info o HDCD🤔

Przecież napisałem, jeśli producent zapłacił to umieścił logo. Pisaliśmy o tym wielokrotnie na forum, poszukaj. Jest wiele np

amplitunerów Marantza które czytają HDCD a znaczka nie ma.

22 godziny temu, iro III napisał:

Czy Ty w ogóle rozumiesz czytany tekst?

Płyta została ponownie POSKŁADANA, zremixowana z dostępnych analogowych taśm (nawet innych take'ow) ale NAGRANYCH w 1971 roku, a NIE na nowo nagranych teraz.

Ok to zależy co kto rozumie przez słowo nagrana. Nagrana była muzyka w studio, potem nagrywa się z tego płytę i tyle.

Raz z innych taśm z epoki, raz z nowych dogranych obecnie jak w przypadku The Beatles.

21 godzin temu, PG napisał:

oj tam Panowie miało być o wyborze odtwarzacza a idziemy w dyskusje nt plików, jakości nagrań itp. 🙂

Ja też szukam na co zmienić mój SA 7003 i zamiast porad i opinii nt sprzętu widzę lekkie kłótnie kto ma rację w kwestii remasteringu płyt.

Dlatego właśnie polecałem Ci Yamahę CD-S2100.

Podsumowując:

1 pancern obudowa rodem odtwarzaczy za 50kzł

2 doskonały napęd rodem z odtwarzaczy za 100kzł

3 do wykorzystania świetny DAC obsługujący DSD128 co udowodniłem na zdjęciu.

4 bardzo niska cena

5 całkowicie zbalansowana budowa  pozwalająca odróżnić 16 bitowe płyty CD od gęstych SACD.

Nie przejmuj się że że wszystkich stron atakują i wciskają Ci zwykłe CD.

W su.ie w tym wątku i tak zachowują się jeszcze w miarę, choć zlecieli się już wszyscy.

17 godzin temu, pantagruel napisał:

Ten jest b. dobry:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale znowu cena wyższa, chociaż to outlet.

image.thumb.png.8bb9f65a51708d5c713b1ddaeacbd0a8.png

Słuchałem w domowych warunkach. Najlepszy z wyżej wymienianych i dobry jako dac pod streamerek. Fajne urządzenie.

Poza tym, tak wiele odtwarzaczy sacd nie ma, jak zwykłych cd. Stąd trochę problem w wyborze.

Pisałem że już prawie wszyscy produkują tylko i wyłącznie odtwarzaczSACD, ale ponieważ sam format został jakby uznany i pr,eznaczuny dla audiofile to są to w większości najdroższe modele Luxmana, Accuphase,Yamahy itd.

W niższych cenach mamy odtwarzacze CD, sieciowe itp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

58 minut temu, Audroc napisał:

Przecież napisałem, jeśli producent zapłacił to umieścił logo. Pisaliśmy o tym wielokrotnie na forum, poszukaj. Jest wiele np

Ok to zależy co kto rozumie przez słowo nagrana. Nagrana była muzyka w studio, potem nagrywa się z tego płytę i tyle.

Raz z innych taśm z epoki, raz z nowych dogranych obecnie jak w przypadku The Beatles.

Podsumowując:

4 bardzo niska cena

5 całkowicie zbalansowana budowa  pozwalająca odróżnić 16 bitowe płyty CD od gęstych SACD.

Nie przejmuj się że że wszystkich stron atakują i wciskają Ci zwykłe CD.

W su.ie w tym wątku i tak zachowują się jeszcze w miarę, choć zlecieli się już wszyscy.

ok dzięki, brzmi sensownie 🙂

Godzinę temu, Audroc napisał:

No właśnie o takim całkowicie nowym nagrywaniu pisałem w przypadku The Beatles. Były podkładane nanowo wokale, bo McCartney twierdził że te z oryginalnych pierwszych wydań z lat 60 brzmią jak małpy. Do tego na nowo nagrane instrumenty.

Każdy kto słuchał tego na dobrym sprzęcie jest pod wrażeniem

Takie kawałki jak Get Back, Eleonora Rigby, Yesterday, Lady Madonna, Revolution, Hey Jude czy All You Need IS LO e brzmią niemal jak jakieś covery nagrywane obecnie.

To jest bzdura.

Twoja mitomańska wydumka.

Podasz źródło tych "rewelacji"?

Czy trzeba będzie czekać "do nigdy", podobnie jak w sprawie "podręczników z podstaw elektroniki, gdzie można znaleźć o wpływie kabelków na audio" 

??? 

3 minuty temu, iro III napisał:

To jest bzdura.

Twoja mitomańska wydumka.

Podasz źródło tych "rewelacji"?

Czy trzeba będzie czekać "do nigdy", podobnie jak w sprawie "podręczników z podstaw elektroniki, gdzie można znaleźć o wpływie kabelków na audio" 

??? 

Jak widać właścicielom forum zależy na takim podejściu. Mętna woda...

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Jak widać właścicielom forum zależy na takim podejściu. Mętna woda...

A w mętnej wodzie....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Audroc napisał:

W przypadku The Beatles właśnie wzięli gitary, mikrofony i zagrali i zaśpiewali, ot i masz...

Była mowa o Aqualung.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Podsumowując:

4 bardzo niska cena

Dodalbym jeszcze jeden punkt, o ktorym już wspominałem : Rozczarowujące (jak na tak abitną konstrukcję)brzmienie.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Wszystkie odtwarzacze czytają HDCD ale nieliczne mają ten system i czytają płytę rzeczywiście w tym formacie. Podobnie jak wszystkie czytają SACD hybrid. Jak rozpoznajesz, który ma HDCD tajnie zaszyte bo za znaczek nie zapłacili? Pytam poważnie bo chcialbym sprawdzić czy mój to robi.

Edytowane przez audiofan01
Gość

(Konto usunięte)
18 minut temu, audiofan01 napisał:

Była mowa o Aqualung.

Dodalbym jeszcze jeden punkt, o ktorym już wspominałem : Rozczarowujące (jak na tak abitną konstrukcję)brzmienie.

Wszystkie odtwarzacze czytają HDCD ale nieliczne mają ten system i czytają płytę rzeczywiście w tym formacie. Podobnie jak wszystkie czytają SACD hybrid. Jak rozpoznajesz, który ma HDCD tajnie zaszyte bo za znaczek nie zapłacili? Pytam poważnie bo chcialbym sprawdzić czy mój to robi.

Normalnie odtwarzacze z hdcd miały sygnalizację lampką i w niektórych można było odłączyć to dekodowanie. 

Ale nie o to chodzi, dla mnie hdcd po prostu brzmi lepiej od normalnej cd i to słychać od razu (niezależnie czy lamki się palą, czy nie). Nie sądzę, żeby ktoś stosował to dekodowanie i o tym nie informował. Wykupinie licencji pewnie zoobowiązuje do odpowiedniego oznakowania. A że marantze świecą? I co z tego, robią jakieś swoje interpolacje raczej nie mające nic wspólnego z hdcd, imo.

22 minuty temu, audiofan01 napisał:

To chyba lekka przesada.

2 godziny temu, Audroc napisał:

Pisałem że już prawie wszyscy produkują tylko i wyłącznie odtwarzaczSACD, ale ponieważ sam format został jakby uznany i pr,eznaczuny dla audiofile to są to w większości najdroższe modele Luxmana, Accuphase,Yamahy itd.

W niższych cenach mamy odtwarzacze CD, sieciowe itp.

Bym taki nie mitologizował formatu SACD.

15 minut temu, BlueDot napisał:

To chyba lekka przesada.

Miałem 5 lat więc wiem o czym piszę. Konstrukcja, waga, jakość wykonania na poziomie Accu, luxmana itp. a brzmienie po ptostu przeciętne na poziomie wielu innych w cenie do 5 tys.

54 minuty temu, audiofan01 napisał:

Miałem 5 lat więc wiem o czym piszę. Konstrukcja, waga, jakość wykonania na poziomie Accu, luxmana itp. a brzmienie po ptostu przeciętne na poziomie wielu innych w cenie do 5 tys.

🤣

19 minut temu, BlueDot napisał:

🤣

No nie, aż taki kiepski to nie jest, żeby się z niego śmiać.😉

Tutaj w dość zaowalowany sposób testujący  przekazał podobne do moich spostrzeżenia, a pewnie gdyby nie opłacona przez reklamodawców wstrzęmięźliwość napisałby mocniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audiofan01
13 godzin temu, ro35 napisał:

ewentualnie:

Ukryta Zawartość

"The modern format which recording studios will likely be upgrading to would be MQA, which compresses much better than DSD or PCM for streaming and decodes to PCM formats, such as 24-bit 88.2KHz. That is why HD music streaming services such as Qobuz and Tidal are switching over to MQA for their ultra-HD selections. So with the invention of MQA compression, PCM is quickly becoming the preferred HD music format."

No tu już gość popłynął... Gdzieś na forum jest cały duży temat o MQA...

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, xymoxx napisał:

Ukryta Zawartość

Znajdź jeden jedyny przyklad z tego bloga, w którym jest jakakolwiek krytyka odsluchiwanego sprzętu. 

Nie oceniam tego odtwarzacza bo go nie słyszałem, aczkolwiek mam streamer pionera też 70ae więc pewnie DAC ten sam i gra nieźle ale ochy i achy to lekka przesada jak wszystko tego autora. Więc ten cedek pod rozwagę ale nie w ciemno na podstawie tego testu tylko do samodzielnej oceny.

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, audiofan01 napisał:

na podstawie tego testu

To taki sam test jak testy proszków do prania w reklamach telewizyjnych. Kopiuj, wklej. Tylko nazwy "testowanych" sprzętów się zmieniają. Aż dziw, że ktokolwiek to jeszcze czyta i powołuje się na tego bloga 

Moim zdaniem wbrew wszystkim malkontentom większość współczesnego sprzętu gra co najmniej dobrze. A półki cenowe to półki cenowe nie mające bardzo często nic wspólnego ani z tym jak sprzęt jest zbudowany, ani tym bardziej jak gra. A, że coś komuś się nie spodobało, lub chce zabłysnąć krytykując coś dużej marki, a zachwalając jakiegoś garażowca to już zupełnie inna para kaloszy.

Co do tematu: Leci szósta strona tematu o martwym formacie. Ciekawe.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Martwy temat a płyty SACD dalej są i nowe odtwarzacze SACD dalej można kupować panie @Misio38

15 godzin temu, xymoxx napisał:

Ukryta Zawartość

Za te pieniądze super maszyna, słuchałem go i mz ciekawiej brzmi niż CD oparte na napędach Philipsa które mi się już osłuchały ale skończyłem na Esotericu w myśl zasady zrób i zapomnij

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 minut temu, ASURA napisał:

Martwy temat a płyty SACD dalej są i nowe odtwarzacze SACD dalej można kupować panie @Misio38

Kasety też są dalej i nawet jakiś magnetofon nowy można kupić.

Co do SACD no to jest ten Niemen. Ile tego jest? Format martwy od samego początku, to co na nim wydano to jakieś promile. Wszedłem na stronę jakiegoś sklepu, bo maja napisane - ogromny wybór płyt SACD. No około 100 pozycji. Faktycznie ogromny.

O nawet MOFI wydaje SACD. Ciekawe z czego robią. Pewnie kopiują z CD.

Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Nawet @Misio38 jest….

Teraz, Elbing napisał:

@ASURA tylko repertuar coś ubogi w tym formacie SACD ...

Wiem, trochę płyt mam chciało by się więcej, ale słucham z różnych mediów gdzie tej jakości nagrań wszędzie nie ma 

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi