Skocz do zawartości
IGNORED

Przesiadka z CD na SACD

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Chcę się Was poradzić :)

Mam obecnie odtwarzacz cd Roksan Caspian m2 podpięty do integry z tej samej serii, kolumny MA Gold 100. W kolekcji kilkanaście, kolejne w drodze - płyty sacd. Jaki odtwarzacz sacd polecicie który odczytuje płyty hybrydowe bez problemu? Rozważam kupno nowego/używanego. Arcam cds50, pioneer pd50 to z nowych. Ktoś na forum pisał że denon 1600 ma problem z czytaniem takich płyt a był to mój faworyt :(  Polecicie coś do 5-7 tys? Tak bez szaleństw :)

Edytowane przez 1engineer
https://www.audiostereo.pl/topic/165723-przesiadka-z-cd-na-sacd/

Hej, wymieniłeś najciekawsze opcje raczej 🙂 Teraz kwestia brzmienia, jakiego szukasz? Sam nie spotkałem się z problemami przy odtwarzaniu SACD w Denonie DCD-1700NE

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, 1engineer napisał:

Polecicie coś do 5-7 tys?

Z nowych? Nic. Chyba, że chcesz zrobić krok do tyłu względem obecnie posiadanego odtwarzacza. Samo fakt czytania warstwy SACD nic nie daje. Tak samo jak nic nie daje bezpośrednie porównanie przeciętnie odtworzonego pliku DSD w porównaniu z dobrym PCM. Gdybyś faktycznie chciał uzyskać sensowną jakość dźwięku, szukaj używanych Moon lub Marantza. Inaczej tylko wydasz kasę 

Hej, dziękuję.

Myślałem o tym denonie ale 1600 nie orientuję się jaka jest różnica względem 1700. Czytałem że 1600 ma problemy z odczytem nowych hybryd cd/sacd. Moon i Marantz...trudno o jakieś sensowne używki. Mam dosyć streamingu nie zlinczujcie mnie.

Caspian m2 cd brzmi wybitnie z tą integrą i na pewno nie pozbędę się tego cedeka. Natomiast kusi mnie brzmienie sacd stąd mój post.

25 minut temu, 1engineer napisał:

Natomiast kusi mnie brzmienie sacd stąd mój post.

Samo w sobie niewiele daje. O wszystkim  decyduje jakość odtwarzacza. Dobry CD zapewnia o wiele lepsze i barwniejsze granie niż przeciętny SACD

Nie masz za bardzo wyboru, czyli w sumie masz dobrze. 🙂

Już podaję rozwiązanie [podane zresztą przez Q21] - DENON DCD-1700NE - Twoim przyjacielem będzie!
Bardzo dobry wybór i piszę to jako jego użytkownik od ponad 2 miesięcy.
Mam doświadczenie w ostatnich latach z odtwarzaczami od Rotela, które albo miały problemy z czytaniem płyt albo z głośnym napędem, albo z jednym i drugim na raz.
DENON DCD-1700NE przywrócił mi wiarę w CD. Raz, że chciałem mieć SACD, a dwa, że chciałem mieć porządny CD, dobrze grający i przede wszystkim z cichym kulturalnym napędem.
DCD-1700NE czyta wszystko bez problemu, a u mnie odtwarzacz gra non stop przy pracy, więc nie jest to okazjonalne słuchanie. Przerzuciłem przez niego już wszystko, co bywało dla innych odtwarzaczy problematyczne, tu nie ma problemu z niczym! Czyta wszystko jak marzenie. Napęd jest niesłyszalny na CD, trochę głośniejszy na początku odtwarzania SACD, ale to nie jest coś co przeszkadza słuchać. Mam odtwarzacz 80 cm od ucha i mówię o cichym słuchaniu wieczorem, w nocy. Np. pisząc tę wiadomość leci Diana Krall z SACD, na wzmacniaczu Moon głośność ustawiona na 17, czyli cicho i jest OK.

Dźwięk - rewelacja! SACD bardzo dobrze, ale ten odtwarzacz z CD wyciąga tak dużo, że zwykłe CD potrafią brzmieć jak SACD. Szczegóły, przestrzeń, etc. Rewelacja!

Długo ćwiczyłem temat dobrego CD, w budżecie "nie z High End" i DENON w końcu zakończył poszukiwania. A po drodze kupiłem 4 odtwarzacze - 2 nowe, 2 używane. Zamiast od razu kupić DENONa, chociaż może dobrze, bo jak zaczynałem poszukiwania, to nie było jeszcze DCD-1700NE

Jako ciekawostka - tu siedzi autorski napęd Marantza, stosowany w odtwarzaczach z wcześniejszych serii SA i chociażby w nowym SACD 30n za kilkanaście K PLN. W wielu innych odtwarzaczach siedzą dziadowskie chińskie napędy.

Podsumowując, patrząc czego szukasz, z czystym sumieniem polecam DENON DCD-1700NE.

I co by inni nie pisali o SACD, że nie warto, to ja mam wielką radochę z tego, że mogę wsadzić do odtwarzacza płytę SACD i ją w ten sposób odtwarzać, czy to dotyczy hybrydy, czy płyty stricte SACD. A biorąc pod uwagę ostatnie wydania Polskich Nagrań w SACD, to jest dodatkowa motywacja do takiego odtwarzacza. Chociaż powtórzę się... tego, że SACD będą brzmiały dobrze - spodziewałem się, ale to jak brzmią na tym DENONie zwykłe red booki to jest dla mnie zaskoczenie mega, oczywiście na plus!

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale DCD-1700NE jest niby podobny w budowie do 1600, ale jednak trochę inny. Przede wszystkim obudowę ma głębszą: ok. 37 cm, przez to są trochę inaczej bebechy rozmieszczone i niektóre się różnią.

Ten odtwarzacz ma dla mnie jedną, jedyną wadę. Brak otwierania szuflady z pilota, ale biorąc pod uwagę to jak gra, nie jest to dla mnie problem. 🙂

Jestem pod takim wrażeniem DCD-1700NE, że myślę o tym, żeby może kiedyś dobrać jeszcze DCD-110, skoro DCD-1700NE gra tak jak gra, to jak musi grać model jubileuszowy? Na razie jednak jestem w pełni usatysfakcjonowany.

PS. Model 1600 jest schodzący 1700 to jego następca.

Edytowane przez MagneticFields
8 godzin temu, MagneticFields napisał:

Nie masz za bardzo wyboru, czyli w sumie masz dobrze. 🙂

Już podaję rozwiązanie [podane zresztą przez Q21] - DENON DCD-1700NE - Twoim przyjacielem będzie!
Bardzo dobry wybór i piszę to jako jego użytkownik od ponad 2 miesięcy.
Mam doświadczenie w ostatnich latach z odtwarzaczami od Rotela, które albo miały problemy z czytaniem płyt albo z głośnym napędem, albo z jednym i drugim na raz.
DENON DCD-1700NE przywrócił mi wiarę w CD. Raz, że chciałem mieć SACD, a dwa, że chciałem mieć porządny CD, dobrze grający i przede wszystkim z cichym kulturalnym napędem.
DCD-1700NE czyta wszystko bez problemu, a u mnie odtwarzacz gra non stop przy pracy, więc nie jest to okazjonalne słuchanie. Przerzuciłem przez niego już wszystko, co bywało dla innych odtwarzaczy problematyczne, tu nie ma problemu z niczym! Czyta wszystko jak marzenie. Napęd jest niesłyszalny na CD, trochę głośniejszy na początku odtwarzania SACD, ale to nie jest coś co przeszkadza słuchać. Mam odtwarzacz 80 cm od ucha i mówię o cichym słuchaniu wieczorem, w nocy. Np. pisząc tę wiadomość leci Diana Krall z SACD, na wzmacniaczu Moon głośność ustawiona na 17, czyli cicho i jest OK.

Dźwięk - rewelacja! SACD bardzo dobrze, ale ten odtwarzacz z CD wyciąga tak dużo, że zwykłe CD potrafią brzmieć jak SACD. Szczegóły, przestrzeń, etc. Rewelacja!

Długo ćwiczyłem temat dobrego CD, w budżecie "nie z High End" i DENON w końcu zakończył poszukiwania. A po drodze kupiłem 4 odtwarzacze - 2 nowe, 2 używane. Zamiast od razu kupić DENONa, chociaż może dobrze, bo jak zaczynałem poszukiwania, to nie było jeszcze DCD-1700NE

Jako ciekawostka - tu siedzi autorski napęd Marantza, stosowany w odtwarzaczach z wcześniejszych serii SA i chociażby w nowym SACD 30n za kilkanaście K PLN. W wielu innych odtwarzaczach siedzą dziadowskie chińskie napędy.

Podsumowując, patrząc czego szukasz, z czystym sumieniem polecam DENON DCD-1700NE.

I co by inni nie pisali o SACD, że nie warto, to ja mam wielką radochę z tego, że mogę wsadzić do odtwarzacza płytę SACD i ją w ten sposób odtwarzać, czy to dotyczy hybrydy, czy płyty stricte SACD. A biorąc pod uwagę ostatnie wydania Polskich Nagrań w SACD, to jest dodatkowa motywacja do takiego odtwarzacza. Chociaż powtórzę się... tego, że SACD będą brzmiały dobrze - spodziewałem się, ale to jak brzmią na tym DENONie zwykłe red booki to jest dla mnie zaskoczenie mega, oczywiście na plus!

Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale DCD-1700NE jest niby podobny w budowie do 1600, ale jednak trochę inny. Przede wszystkim obudowę ma głębszą: ok. 37 cm, przez to są trochę inaczej bebechy rozmieszczone i niektóre się różnią.

Ten odtwarzacz ma dla mnie jedną, jedyną wadę. Brak otwierania szuflady z pilota, ale biorąc pod uwagę to jak gra, nie jest to dla mnie problem. 🙂

Jestem pod takim wrażeniem DCD-1700NE, że myślę o tym, żeby może kiedyś dobrać jeszcze DCD-110, skoro DCD-1700NE gra tak jak gra, to jak musi grać model jubileuszowy? Na razie jednak jestem w pełni usatysfakcjonowany.

PS. Model 1600 jest schodzący 1700 to jego następca.

Podpisuję się pod powyższym....nabyłem na początku listopada i jestem bardzo zadowolony 👍

Kolejny głos na Denona 1700. Szkoda że nie ma wyjść zbalansowanych. Teraz zastanawia mnie czy to byłby dobry wybór do Caspiana m2. Z dedykowanym cd wszystko jest bardzo spójne, naturalne, analogowe jeśli tak to można nazwać, bardzo muzykalne granie co w połączeniu z moimi wstęgowymi podstawkami bardzo mi się podoba. Może jestem trochę spaczony bo to mój kolejny set Roksana ale jestem po prostu fanem marki a ten wzmacniacz dalej mnie zachwyca. Jednak chęć skosztowania sacd jest duża i mocno się zastanawiam nad wzpomnianym Denonem dzięki Waszym opiniom :)

Sprawdź tego Denona i sam się przekonaj, czy to ma sens (ja uważam, że nie). Zdecydowanie wolałbym kupić gramofon jako alternatywę dla starego, dobrego CD

44 minuty temu, piotrek7 napisał:

Sprawdź tego Denona i sam się przekonaj, czy to ma sens (ja uważam, że nie). Zdecydowanie wolałbym kupić gramofon jako alternatywę dla starego, dobrego CD

Może być problem z odtwarzaniem płyt SACD na gramofonie, ale może ja nie jestem na bieżąco z techniką. 😛

W dniu 13.12.2023 o 17:28, 1engineer napisał:

pioneer pd50

Od długiego czasu użytkuję poprzednika tego modelu czyli pd-d9 mk2. Jeżeli pd50 gra podobnie to wybrałbym tego pioneera.

Po co się pchać w SACD? Lepiej zainwestować w porządny odtwarzacz CD, ew transport plus DAC niż pchać się w SACD. Zresztą podobnie jest z tymi całymi gęstymi plikami. 

?👈

7 minut temu, rafal735r napisał:

ew transport plus DAC

Najczęściej zagra to gorzej od CD.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Mam w domu gramofon i małą kolekcję winyli ale stoi to w salonie i żona slucha swoich płyt. Ja w swojej "pieczarze" mam głównie cd i coraz większy apetyt na sacd. 

3 godziny temu, rafal735r napisał:

Po co się pchać w SACD? Lepiej zainwestować w porządny odtwarzacz CD, ew transport plus DAC niż pchać się w SACD. Zresztą podobnie jest z tymi całymi gęstymi plikami. 

Autor tematu napisał, że ma kilkanaście płyt SACD i kolejne w drodze, dlatego ten wątek jest o kupnie odtwarzacza SACD.

Dla mnie np. było to między innymi spełnienie niespełnionego marzenia sprzed lat - mieć odtwarzacz SACD.

Trochę nie rozumiem "nawracania" i zawracania z obranego przez kogoś pomysłu, nie pakuję się w wątki o plikach, żeby udowadniać, tym, którzy lubią słuchać plików, że płyty CD/SACD są lepsze.

4 godziny temu, piotrek7 napisał:

Vinyle są ciekawsze od SACD

Nie o tym jest temat, poza tym jedno nie wyklucza drugiego.

Edytowane przez MagneticFields
5 godzin temu, MagneticFields napisał:

Nie o tym jest temat, poza tym jedno nie wyklucza drugiego.

Temat dotyczy oczekiwań wynikających ze zmiany nośnika i różnic pomiędzy formatami i nośnikami. Tak więc wcale nie odchodzimy od tematu, w najgorszym wypadku patrzymy na niego z innej perspektywy. 

8 godzin temu, msankowski napisał:

A jedyną płytę SACD którą miałem wymieniłem na wersję DVD Audio.

DVD-Audio fajne. SACD nie słyszałem.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 13.12.2023 o 17:28, 1engineer napisał:

Rozważam kupno nowego/używanego. Arcam cds50, pioneer pd50 to z nowych. Ktoś na forum pisał że denon 1600 ma problem z czytaniem takich płyt a był to mój faworyt 😞 Polecicie coś do 5-7 tys? Tak bez szaleństw 🙂

Sprzedam ci za stówkę Samsung HD-745, jeszcze działa.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

7 godzin temu, piotrek7 napisał:

Temat dotyczy oczekiwań wynikających ze zmiany nośnika i różnic pomiędzy formatami i nośnikami. Tak więc wcale nie odchodzimy od tematu, w najgorszym wypadku patrzymy na niego z innej perspektywy. 

Jednak nadinterpretujesz. 🙂
"W kolekcji kilkanaście, kolejne w drodze - płyty sacd. Jaki odtwarzacz sacd polecicie który odczytuje płyty hybrydowe bez problemu?"
Takie padło pytanie, zadane przez autora wątku.

43 minuty temu, 1engineer napisał:

Dziękuję Ci za propozycję ale umawiam już testy Denona 1700.

Nie wiem czy dostaniesz używanego, czy nowego. Na wszelki wypadek, jeśli nowego - nie zrażaj się tym jak on śmierdzi fabryką. To przechodzi, ale wystraszyć może, pierwszym odruchem było, że zwrócę, ale na szczęście się powstrzymałem i dałem mu szansę. 😉

Posiadam 1700 już jakiś czas.  Jestem również tego zdania , że to świetne urządzenie i kupiłbym ponownie. 

Jedyną jego wadą jest , że jak nowy to śmierdzi .   Czytałem o tym przed zakupem i  faktycznie tak jest 🙂

5 godzin temu, 1engineer napisał:

Zależy mi tylko na sacd i powiem Wam że pewnie na święta zawita do mnie ten odtwarzacz. Ciekaw jestem porównania warstwy cd z moim Roksanem...

Też jestem ciekaw, koniecznie podziel się spostrzeżeniami. 

W żadne taśmy nie idę, nie moja bajka. W piątek kurier przywozi Denona także podzielę się wrażeniami. Wesołych Świąt dla wszystkich odwiedzających post :)

• Pokaż nowe odpowiedzi