Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  161 członków

Linn Klub
IGNORED

Komputer nie widzi odtwarzacza Linn Majik DSM w aplikacji Linn Kazoo. o co chodzi z tymi filtrami "custom" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Często po wybudzeniu komputera nie widzi on odtwarzacza. Czasem się poprawia po wyłączeniu odtwarzacza  "na chama", czyli przez wyjęcie kabla sieciowego lub zasilającego, ale ostatnio przestało Co robić ? 

O co chodzi z "custom filters" ? Miałem wrażenie  niewielkiej poprawy po ich  ustawieniu na 20 i 20000 ? czy znacie może  jakieś sprawdzone dla klasyki ustawienie tych filtrów ? 

góry dziękuję za odpowiedzi 

Niestety Kazoo dawno nie było uaktualnianei czasami lubi się wieszać.

Generalnie zazwyczaj pomagają dwie rzeczy:

- kliknięcie w górną belkę i wybranie urządzenia standardowo jeśli nie zmieniałeś nazwy jest Main Room

- lub po prostu restart aplikacji

Drugą rzecz , którą możesz sprawdzić to w ustawieniach Kazoo, sprawdzić czy prawidłowo wybiera sieć [Subnet]

Jak lubię kKazoo to jednak coraz częściej j używam na telefonie aplikacje Linn, która jest dostępna i na Android i na iOS

https://www.linn.co.uk/support/software-apps

Jeśli nadal będziesz miał te problemu to warto to zgłosić do wsparcia technicznego Linn. MOżesz to zrobić z poziomu Kazoo i nawet tak jest lepiej bo widzą odrazu co to za urządzenie a po logach mogą też wstępnie sprawdzić czy to nie problem z kartą sieciową , która się wiesza .

Co do tych suwaków to jest po prostu coś w rodzaju korektora z tym że nie działa on trochę inaczej  czyli obniża lub podnosi poziom dźwięku od danej częstotliwości aż do końca skali.

Dobrze to widać na wykresie że to nie jest sinusoida a zmiana poziomu dźwięku od danej częstotliwości.

Wcześniej ten element był w config i na wykresie też można było zobaczyć jak się zachowuje pasmo po takiej operacji.

Przykładowo jeśli masz problem z basem przy jakiejś częstotliwości to możesz np. poniżej 40 Hz obniżyć o ileś tam decybeli.

Lata temu się tym bawiłem ale na pewno lepszym rozwiązaniem jest użycie Space Optimisation.

Niesttye to co Linn wyrabia w tym zakresie powoduje że dla przeciętnego użytkownika i pisząc mało parlamentarnie jest to chłam jakich mało, gdyż kompletnie nie wiesz co na co wpływa i do czego zależy takie a nie inne ukształtowanie dźwięku/ korekcja w danych częstotliwościach.

Brak jakiegokolwiek wykresu jak wygląda pasmo ko korekcji powoduje że nawet jak chcesz coś ulepszyć/poprawić na swoje ucho to nie wiesz, który element zmodyfikować . 

Jest obejście tej sytuacji ale na około. 

To co mogę doradzić i sam to zrobiłem to zainstalować Config wrzucić swoje głośniki i zrobić down great oprogramowania tak aby skorzystać ze starego Space Optymization.

Definiujesz swoje pomieszczenie rozmieszczenie głośników, twoje miejsce odsłuhowe i system coś wypluwa.

Zazwyczaj jest to nie do przyjęcia bo wychodzi jakieś suchotnik dźwiękowy ale dzięki wykresowi wiesz gdzie algorytm znalazł problemy. Więc możesz ręcznie/na słuch dopasować wielkość korekcji w danych częstotliwościach lub po prostu w jednym gdzie twoim zdaniem powinno się to wydarzyć , bo taki akurat lubisz dźwięk.

Częstotliwości które algorytm oblicza jako do obcięcia bo zazwyczaj to się wszystko dzieje w basie poniżej 100 Hz.

Jeśli brakuje Ci góry lub jest jej za dużo to tu też możesz użyć tych wcześniej wspomnianych suwaczków i np: podpić pasmo powyżej 10 kHz o wielkość jaka Ci pasuje. 

Jak już zrobiłeś swoją ulubioną korekcję lub ich kilka wariacji to warto je zapisać w Config nadając jakaś nazwę w celu łatwej późniejszej identyfikacji. 

Następnie zastosuj każdą z nich i po każdym zastosowaniu , wejdź na konto po przez przeglądarkę w zakładkę Space i zassij tą korekcję z systemu do "chmurki" nadaj nazwę w celu łatwiej identyfikacji jeśli masz ich kilka . 

Po zakończeniu możesz zaktualizować swojego DSM do najnowszej wersji co uniemożliwi Ci korzystanie  z SO w Config ale masz już te konfiguracje korekcji w nowym systemie online. 

Edytowane przez McGege

there are no answers, only choices ....

Bardzo, ale to naprawdę bardzo serdecznie Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.  Czyli że: filtry ustawić tak, żeby była linia, obojętne czy na dole czy górze skali.  Sprawdziłem - raczej nic się nie zmienia. 😀 

Mam wpiętego na stałe Linn Majik DS Po uśpieniu i wybudzeniu  komputer "nie widzi"  utworów w Kazoo, gdzie zamiast okienka Tidala pokazuje się kręcące kółko. Czasem się to samo naprawia po kilkunastu minutachOdtwarzacza po zalogowaniu się na konto też parę razy  nie było widać  i trzeba go było dodawać wielokrotnie.  

Dopiął mi się zestaw   grający, więc zacząłem drążyć "co jeszcze by tu poprawić"- audiofilia nervosa 🙃

Edytowane przez Yancy
  • 1 miesiąc później...

być może nie wszyscy użytkownicy Linna znają tą stronę, wiec może się to przydać się również innym użytkownikom , gdzie znajdą również infoemacje na temat Custom filters 

https://docs.linn.co.uk/wiki/index.php/Manage_Systems#Custom_Filters

• 2 tygodnie później...
W dniu 13.12.2023 o 12:25, McGege napisał:

Jak lubię kKazoo to jednak coraz częściej j używam na telefonie aplikacje Linn, która jest dostępna i na Android i na iOS

Jeszcze raz bardzo dziękuję za porady. Ten problem zniknął po wymianie switcha na nieco bystrzejszy od poprzednika 😀

Czy mógłbym Cię poprosić o pomoc w tej sprawie? : 

Jak zrobić w  Tidal Kazoo dla Maca  tak, żeby można było odtwarzać  z folderu od jakiegoś  środkowego utworu i żeby odtwarzacz grał dalej, tak jak to jest w CD ? Mi się to jakoś nie udaje, więc będę bardzo wdzięczny za każdą poradę. Odtwarzacz to stary Linn Majik DS.

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Oczywiście z wdzięcznością przyjmę wskazówki od wszystkich Kolegów z forum.

Edytowane przez Yancy

Cześć ,

To jak się zachowuje odtwarzacz w dużej mierze zależy od aplikacji z jakiej jest sterowany.

O ile w aplikacji Linn na Android i iOS ma taką funkcję Settings/Aplication Settings/Default Play Mode/ … Play Now lub Play From Here , to niestety w Kazoo zarówna na MacOS jaki iOS nie ma takiej funkcjonalności i raczej nie będzie bo chyba ten projekt Linn porzucił.

Obejście tego problemu to tylko takie że jeśli masz przykładowo folder z jakąś muzykę to klikasz w opcję przy folderze Play Later , co wrzuci tą muzę na listę Queue , klikasz utwór od którego chcesz zacząć grać i jeśli nie zmienisz na tryb Shuffle , to muzyka będzie się odtwarzała w w takiej kolejności jak była w tym folderze.

• 3 tygodnie później...

Jak masz problem utratą łączności z majik room i wieszającym się Kazoo w komputerze może być to problem automatycznego przełączania się częstotliwości routera Wi-Fi km 2.4GHz i 5GHz. Ja rozłączyłem w WiFi te dwa sygnały i mam jakby 2 oddzielne sieci podłączam się tylko do tej 5GHz i skończyły się moje problemy. Wszystko działa suuper płynnie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.