Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer do salonu 30m2 do 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, jako że już mnie głowa boli od szukania chciałbym prosić o pomoc w znalezieniu kierunku... 

Otóż szukam suba do 1500zl do kina złożonego z ampli Pioneer vsx-921k i 5.0 Wilson Raptor 7.  Potrzebuję coś 50/50 film i muzyka. 

Edytowane przez Grzesiu6891

Dzięki za zainteresowanie, nie przeszkadza mi używka, zastanawiam się nad inną sprawą.

Czy jest sens żeby szukać przetwornika 12'' ? może warto zostać przy 10'' i szukać czegoś wyższej klasy ? 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, max720 napisał:

Sprawdza się 2 x 8" . Szukaj 2 takie same .

Tylko że dwa 20 cm głośniczki nic nie dadzą w dużym pomieszczeniu jeżeli zależy na niskim zejściu, chyba że miały by bardzo duży skok membrany ale to i tak fizyki nie oszukasz…

Proponuję jak już to patrzeć od 10 cali w górę i najlepiej dwa tak jak raf radzi… ale nadal twierdzę że to popierdółka

W budżecie jaki masz kup najlepszy jaki się da ale w ilości jedna sztuka, za 1500zł 2 subów nie kupisz nawet używanych no chyba że jakieś malutkie wielkości paczki papierosów.

Panowie, znalazłem Yamaha NS-SW300 w dobrych pieniądzach, myślicie że to dobry wybór?  Zastanawiam się jeszcze czy basreflex z boku to dobry wybór jeśli sub ma być max ok 20 cm od mebli ? 

59 minut temu, Grzesiu6891 napisał:

Panowie, znalazłem Yamaha NS-SW300 w dobrych pieniądzach, myślicie że to dobry wybór?  Zastanawiam się jeszcze czy basreflex z boku to dobry wybór jeśli sub ma być max ok 20 cm od mebli ? 

Tak w zadanym budżecie, to bardzo dobry wybór, dobry sub, tylko pamiętaj 1 sztuka nie kupuj 2.

Gość

(Konto usunięte)

Pierwsze z brzegu dobre suby:

1. Najlepszy w tej cenie

https://allegro.pl/oferta/subwoofer-aktywny-earthquake-super-nowa-10-sub-12521905799

2. https://allegrolokalnie.pl/oferta/subwoofer-polk-audio-hts10

3. https://allegrolokalnie.pl/oferta/subwoofer-magnat-quantum-sub-731a-aktywny-360w

Godzinę temu, Grzesiu6891 napisał:

Kolego w tym budżecie jest model 800 na olx w tych pieniądzach. 300 watt vs 800 watt mówi samo za siebie.

Zresztą jest tam dużo więcej subwooferów lepszych od tej Yamahy SW300

Jak masz jakieś zdolności majsterkowicza , to na allegro jest pewien serwis , który sprzedaje nowe oryginalne podzespoły . Głośniki i panele wzmacniacza . Sam też niedawno szukałem suba 12'' i postanowiłem złożyć samemu , na wzór oryginału , z małą modyfikacją obudowy z racji przeniesienia tunelu b-r na front, no i ładnym fornirem orzech czeczot , a nie tym czarnym i nudnym . Powiem , że aż takiego jeb... się nie spodziewałem .

No więc stało się, kupiłem z wyprzedaży tą Yamahe sw300, wyszło 1200 zł za nowy egzemplarz więc nic tylko się cieszyć, jeszcze parę dni będę pewnie ustawiał go po całym salonie szukając odpowiedniego miejsca. Jak narazie to widzę potencjał bo oprócz dźwięku,( z którym muszę popracować jeszcze) nawet kolor- piano black zgrywa się z połyskującymi frontami Wilsonów.

Bardzo dziękuję za wsparcie i inspirujące pomysły! 

20 godzin temu, max720 napisał:

Podaj może linki dla potomnych 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Rosomak19 napisał:

Ukryta Zawartość

Nie ma tu nic ciekawego do subwooferów, przynajmniej nie w atrakcyjnej cenie. Głośnik do Klipsch SPL 120 900zł, wzmacniacz r120SW 700zł, SPL100-150 od 1 tys do 1650zł. Lipa. 

Ukryta Zawartość

On 12/12/2023 at 3:39 PM, JVC 4K said:

tylko pamiętaj 1 sztuka nie kupuj 2.

Tej częsci wypowiedzi nie bierz na serio 😄

1 dobry sub jest ok ale 2 dobre suby jest jeszcze lepiej ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 14.12.2023 o 21:19, Grzesiu6891 napisał:

No więc stało się, kupiłem z wyprzedaży tą Yamahe sw300, wyszło 1200 zł

W tej cenie mógłbyś mieć 5 razy lepszy sub, lepszej jakości, lepszej kontroli, mocniejszy itd… ale wygrała gwarancja przez co jest marny sub🫣🤦‍♂️

W dniu 17.12.2023 o 00:41, Stary200 napisał:

W tej cenie mógłbyś mieć 5 razy lepszy sub, lepszej jakości, lepszej kontroli, mocniejszy itd… ale wygrała gwarancja przez co jest marny sub🫣🤦‍♂️

No niewiem, z tym 5 razy lepszym to chyba trochę przesada, myślę że dla mnie to najbardziej optymalne rozwiązanie i nie poszedłem na kompromis. Oczywiście mogłem kupić lepszy itp. Ale wolę zakończyć temat szukania suba i skupić się na szukaniu lepszego amplitunera ...

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Grzesiu6891 napisał:

No niewiem, z tym 5 razy lepszym to chyba trochę przesada, myślę że dla mnie to najbardziej optymalne rozwiązanie i nie poszedłem na kompromis. Oczywiście mogłem kupić lepszy itp. Ale wolę zakończyć temat szukania suba i skupić się na szukaniu lepszego amplitunera ...

Sorry za te słownictwo ale widać że jesteś zielony w temacie kina domowego!

W kinie pierwsze skrzypce grają CENTRALNY oraz SUBWOOFER!! Reszta jest mniej ważna niż te dwa kanały! I to sobie zapamiętaj raz a dobrze…

Lepiej kupić wielgachny central i małe( podstawkowe kolumny ) na resztę kanałów niż malutki centralny i wielgachne fronty. Podobna filozofia do suba, droższy znaczy lepszy, szybszy, niższe zejście, mocniejszy, efektywniejszy niż bułowaty bass i ciągnący się jak flaki z oleju z taniej tandety…nie zdąży wybrzmieć jedna częstotliwość a już ma problem z drugą, szybka kapitulacja głośnika itd… 

Zacząłem od Eltax Atomic A-15 poprzez Paradigm, Klipsch, Velodyne, CA kończąc na 4x SVS SB1000 w systemie SBA( Single Bass Array ) 

Po drugie jest tutaj użytkownik @T który miał 4suby ale w układzie Weltiego czy chugo znaju, ale przetestował też nie jeden sub i sam Ci może powiedzieć coś na ten temat… bo reszta to tylko jeden lub dwa suby i koniec

aha bym zapomniał @STELVIO też testował różne suby od SVS to możesz podpytać jak to wyglądało u niego z testami/porównaniami 

Prawda, centralny jest bardzo ważny - większość czasu właśnie przez tą kolumnę przesyłany jest dźwięk. Subwoofer robi efekt wow w filmach akcji więc jak ktoś szuka subwoofera to znaczy, że szuka pewnych emocji. 4 subwoofery to super sprawa, ale także zaczynałem od 0, później 1, 2, 3. Warto poznawać różnicę 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Godzinę temu, Stary200 napisał:

Po drugie jest tutaj użytkownik @T który miał 4suby ale w układzie Weltiego czy chugo znaju, ale przetestował też nie jeden sub i sam Ci może powiedzieć coś na ten temat… bo reszta to tylko jeden lub dwa suby i koniec

aha bym zapomniał @STELVIO też testował różne suby od SVS to możesz podpytać jak to wyglądało u niego z testami/porównaniami 

Wspomne tylko ze to nie tylko chodzi o ilosc subow ino 🙂 Przede wszystkim chodzi jak to jest wszystko zgrane ze soba 🙂 To ze ktos ma 2, 3, 5 czy 10 subow nic nie znaczy tak na prawde 🙂 Dwa zle zgrane suby zagraja gorzej niz jeden, a tym bardziej 3 czy wiecej 🙂 Ilosc subow bez pokazanych pomiarow przy 115dB nic nie powie nikomu, wiec sluchajac rad, pytajmy o pomiary i rezultat konkretnego systemu 🙂

4 godziny temu, Stary200 napisał:

W kinie pierwsze skrzypce grają CENTRALNY oraz SUBWOOFER!! Reszta jest mniej ważna niż te dwa kanały! I to sobie zapamiętaj raz a dobrze…

Lepiej kupić wielgachny central i małe

Z tym się zgodzę , wcześniej też miałem tak ,że duże fronty i mały centralny . Któregoś razu podłączyłem na próbę jedną kolumnę z frontu jako centralny 😱  . Teraz wiem jak dużo traciłem . Teraz ma trzy duże kolumny z przodu i małe efektowe . Szczerze powiem ,że nawet mógł bym się obyć bez suba , ale efektowe się nie obędą . Poza tym ja ustawiam sub tylko na LFE , do tego tak zgrane , aby wpasował  się , podkreślił pasmo ,a nie je totalnie zdominował tracąc przy tym efekt przestrzenny  . Więc nie wiem , jak niektórzy na stosunkowo niewielkich pomieszczeniach stosują wielkie suby , albo ich znaczną ilość , do tego rozkręcone bardzo głśno ? 

kup pan paradigma ps1200 , pw2200 , dsp 3200 3400 3100 , kazdy jeden to potęga wsrod dzisiejszej tandety z Yamahy to jedynie yst800 

nawet nie patrz na nowe dzisiejsze śmiecie szkoda pieniedzy 

Edytowane przez Jorkers