Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Uni-Reference F5 uwydatnienie średnicy i wokali

Rekomendowane odpowiedzi

Rozmieszczenie kolumn to fakt ciężki temat, pokój jest długi, wąski i wysoki w dodatku dosyc duży. Akustyka jest raczej kiepska a z kolumnami ciężko podziałać z tego względu, że nie ma gdzie ich wsadzić, ewentualne odsunięcie przesunięcie zmiana kątów wchodzi w gre bo na suficie ich nie zawiesze przecież. Kolumny do jakiegoś czasu bardzo mi odpowiadały, ale zaczęło mnie drażnić po jakimś czasie wydzwięki ,,śśśśććććsss" za które prawdopodobnie odpowiadają złej jakości kondensatory (wyczytane na amerykańskim forum) stąd moj pomysł wymiany ich. Tak chciałbym średnice wysunąć do przodu za którą odpowiada kondensator 8.2MKD 100v i prawdopodobnie rezystor 10W0RJ. Źródlłem jest akurat apple music lub ewentualnie Tidal premium plus, ale na ogół pierwsze. Reasumując ustawienie podziałam z tym tematem, akustyką ale zaznaczam chciałbym wyszczególnic i poprawić wysokie tony i wysunąć średnie.Wzmacniacz jest polecany przez wszystkich tak naprawde, chociaz tutaj oczywiście i w tym temacie ludzie zabrali głos negatywny.

Ja mam też długi i wąski pokój 2:1 , a sprawdziło się dopiero ustawienie kolumn

na krótkiej ścianie. Co do ssss i cccc, to głównym winowajcą były kable, ale to

dość wrażliwy temat, więc nie każdy uzna to za rzeczywisty powód.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Na jakie kable zmienić, co polecisz?Jaki przekrój.W wiadomości załączam zdjęcie zwrotnicy jak widać się udało wyjąć je. Na próbę założyłem końska mundorfa mcapa z tym że zamiast wartości 3.9 założony na próbę 3.3 i jest o wiele lepiej, więcej detali, ść opanował, więcej detali są bardziej przejrzyste bez piachu bardziej szlachetne. Jakbym na wysokich tonach dał jantzena superiora a na średnich jantzena silver, teoretycznie wtedy wysokie naturalne szczegółowe a średnica powinna być podkreślona przez kondensator? Czy może na oba tory dać superiory i zmienić rezystor średnicy na metalizowany i ciut mniejszej mocy by otworzyć średnicę?To takie moje pomysły, może to glupoty, trochę siedzialem w car audio i często podobne zabiegi pomagały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20231211_203607_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20231211_203959_Easy-Resize.com (1).jpg

IMG_20231211_204334_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20231211_203950_Easy-Resize.com.jpg

IMG_20231211_204340_Easy-Resize.com.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno mniej wchodzi niższych częstotliwości na kopułkę i dźwięk jest mniej

chropowaty i syczący To nie jest duża zmiana z 3,9 na 3,3. Eksperyment z kablem

zacznij od wcześniej polecanego: posłuchaj i wtedy będziesz kombinował - co dalej,

bo jeśli to niczego nie zmieni trzeba zmienić całą koncepcję.

Jeśli możesz sprawdzić, który rezystor jest od kopułki, to można go ew.

próbować zmniejszyć, ale trzeba mieć pewność, który to.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zamotalem się, chodzi o kable w kolumnach czy do wzmacniacza?bo te drugie temat przerabiałem, miałem różne włącznie z posrebrzanymi dosyć drogimi i dziwnie to grało muszę przyznać, bass płaski dziwny a wysokie tony wyostrzone a średnica taka jak była.A co do rezystorów z tego co widzę to są ułożone elementy dwoma drogami żółte kable to średnie tony czyli rezystor 10W0RJ należy do tego toru. Białe kable to wysokie tony czyli rezystor 5W3R6J. Z tym, że najchętniej to bym chciał tak ciut dodać wysokich tonów i więcej średnich. Choć od biedy wysokich mogłoby być tyle ile jest ale średnich koniecznie.Czyli najlepiej oba. Ogólnie wielkie dzięki za jakąś sensowną pomoc i starania w moim ciężkim i zapewne dla wielu bezsensownym projekcie.

Edytowane przez mobilwarsztat
1 godzinę temu, mobilwarsztat napisał:

Zamotalem się

Tubę przyłóż do średniotonowca. Kup plastikową miskę odpowiednio dużą, wytnij nożykiem denko, przyłóż, przyklej - środek będzie jak marzenie.

1 godzinę temu, mobilwarsztat napisał:

wielkie dzięki za jakąś sensowną pomoc

Ależ nie ma za co dziękować, naprawdę.

Oczywiście zrobisz co będziesz chciał ale moim zdaniem wnikanie w konstrukcję kolumny nie znając powodu takiej sytuacji jest zgubne.

Pamiętaj że przy ewentualnej odsprzedaży tych kolumn będziesz musiał to zaznaczyć w ogłoszeniu i mimo że zrobisz według ciebie upgrade sprzętu to cena będzie z tego powodu niższa niż klasycznych wersji.

Sam wspomniałeś że masz duże pomieszczenie A nie masz gdzie dać kolumn.

W takim razie jakieś przemeblowanie by się przydało przewartościowanie i reorganizacja salonu gdzie stoi sprzęt audio

W takim przypadku pożyczyłbym od kogoś inny wzmacniacz i inne kolumny plus kable i dał sobie trochę czasu na odsłuchy w różnych zestawieniach i ustawieniach. Nie napisałeś co jest u Ciebie źródłem, a to może mieć największy wpływ na problem z wysokimi tonami, i to na pierwszym miejscu byłoby do podmianki na testy. Jeżeli przełączaniem wszystkich elementów nie uzyskasz oczekiwanego dźwięku, sprzedaj je w oryginale i kup inne. Modyfikacjami "na pałę" popsujesz je tylko i potem takie popsute będziesz chciał komuś sprzedać.  Andrew Jones byłby smutny 😉 Ktoś w temacie doradzał podstawkowe i takie też bym wskazał do Twojego pomieszczenia. Gonienie króliczka to fajna sprawa 🙂

Edytowane przez Paluch1976

Podejrzewam że powód jest prosty oszczędność na materiałach podobnie jak w nowych gównianych samochodach. Napisałem co jest źródłem, kupując wzmacniacz dobierałem go do moich kolumn. Ale jakoś ten dźwięk przestał mi pasować.Zmiana kondensatorow na lepsze okablowania czy wytłumienia to wg mnie małe zmiany, które mogą wpłynąć na plus tylko i wyłącznie. Nie chce przerabiać cewek zmieniać całkowicie wartości elementow a zmienić podzespoły na lepsze jakościowo.Ewentualnie minimalnie zmniejszyć na rezystor na mniejszy by średnich było więcej bo tego brakuje i to wszystko. Przed zakupem kolumn obleciałem wszystko co było w dwóch sklepach do 8tys i szczerze to nic mi nie pasowało, ani monitor audio tym dziwnych graniem, kef czy inne kolumny, najbardziej mi się podobały Elaci na wstęgach, ale mnie nie stać. 

Jeśli już wiesz na pewno który rezystor za co odpowiada, to tylko kwestia

kupienia kilku wartości, żeby dopasować brzmienie kolumn do swego ucha.

Fakt, że tony średnie są najlepiej odbierane przez nasze uszy i ruchy

wartościami rezystorów mogą być już duże.

Poza tym wróć do #10 

Zwykle w wytwórniach wystarczają ceramiczne 5 W - np:

Ukryta Zawartość

I dopiero jak znajdziesz konkretną pasującą wartość możesz puścić wodze

swojej wyobraźni i dobierać z innych półek nawet do 500 zeta/szt 😉 

Ukryta Zawartość

Może poprawić Nie twierdzę że nie. Ale jeżeli nie poprawi i będziesz nadal szukał rozwiązania w wymianie kolumn to modyfikowane mocno stracą na wartości. 

Mimo że według ciebie będzie to upgrade lub ich modyfikacja kompletnie nie wpłynie na ich brzmienie.

To jest trochę jak z samochodem wyklepany to już zawsze pozostanie bity

Zapłaciłem za nie 45 procent ceny normalnej, to już moje ryzyko, nic do 8 mi się nie podoba więc co mam do stracenia, a zawsze można przywrócić stare elementy. A jeśli trafię w moje brzmienie wtedy temat będzie rozwiązanie.

To zmienia nieco postać rzeczy 🙂

próbuj. 

jeśli akustyka to nie coś co cię kręci to widzę że cię nie przekonamy. 

Akustyka mi nie da więcej średnich i wysokich tonów jedynie poprawi dzwięk kolumn, ale braki tonalne zostaną.

9 godzin temu, mobilwarsztat napisał:

Akustyka mi nie da więcej średnich i wysokich tonów jedynie poprawi dzwięk kolumn, ale braki tonalne zostaną.

🤣

10 godzin temu, mobilwarsztat napisał:

No nie bardzo.

Ona będzie mieć większe znaczenie niż wymiana kondensatorów w zwrotnicy.

Czy co to , tam chcesz zrobić.

A myślisz że nie słuchałem kolumn w pomieszczeniu przygotowanym do odsłuchu przed zakupem kolumn i kupiłem je w ciemno??Wtedy im też brakowało, średnicy ale nie przeszkadzało mi to, a teraz tak.

Wiesz co no ja nie wiem co zrobiłeś a czego nie zrobiłeś. Pytanie zasadnicze co wpłynęło na to że wtedy ci to nie przeszkadzało a teraz przeszkadza? Czas odsłuchu?

Jak już pisałem wczoraj. Widać że my cię nie przekonamy. I jestem już z tym ok. Nie moje kolumny i nie ja będę je kupował z rynku wtórnego ewentualnie. 

Po prostu razem z kolegą wyżej zareagowaliśmy na twojego posta o niwelowaniu wpływu a kostki nabrzmienie kolumn.

• 5 tygodni później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi