Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer z głośnikami aktywnymi czy miniwieża z wifi/spotify?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

po długiej przerwie (pozdro dla tych, któzy mnie tu jeszcze kojarzą) i braku czasu dla muzyki ze względu na dużo zmian w życiu (co mam nadzieję zmieni się w ciągu kilku miesięcy), chciałem poprosić Was o pomoc w wyborze prezentu dla córki. Chciałbym kupić dla niej jej pierwszy system audio: myślałem o miniwieży z wbudowaną obsługą spotify (po wifi) lub o systemie odtwarzacz sieciowy + kolumny (monitorki) aktywne. Nie chodzi o system audiofilski - bardziej o przyzwoite stereo i wygodę obsługi dla dziecka (ekran dotykowy). Widziałem zestawy/miniwieże od Triangle i KEFa, ale są trochę za drogie. Budżet do 2000 PLN raczej.

Grać ma to w pokoju 30m2, nieadaptowanym akustycznie. Fajnie, gdyby oprócz dobrego grania ładnie wyglądało. Sterowanie poprzez ekran dotykowy lub pilota dotykowego (są takie teraz przypominające smartfony). Sterowanie ze smartfona: jeszcze nie, córka ma 8 lat i nie będzie miała w najbliższym czasie smartfona jako takiego. Nie do końca wiem, czym się teraz steruje takimi streamerami i czy potrzebny jest aktywny sim do spotify, czy też wystarczy profil w ramach spotify family i można się łączyć przez wifi domowe.

Dodam, że w chwili obecnej mam 3 urządzenia audio pro (głośnik aktywny w kuchni, 2 DAC), ale w ofercie audiopro nie znalazłem nic odpowieadającego moim potrzebom.

Będę wdzięczny za wszelkie porady osób siedziących w temacie - w chwili obecnej nie mam po prostu absolutnie czasu wgryzać się w tą tematykę, a do świąt mało czasu. 

Z góry dziękuję.

Romek

Powrót po dłuższej przerwie...

Bez smartphona odpadają wszystkie Bluetooth.  Zostaje miniwieża z CD lub jakimś internetem.

46 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Bez smartphona odpadają wszystkie Bluetooth.  Zostaje miniwieża z CD lub jakimś internetem.

Obecnie raczej wszystkie streamery są sterowane z telefonu. Ewentualnie z tabletu. Dotykowy jest Eversolo DMP-A6 ale sam streamer kosztuje ok 3.400. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 godzin temu, romekjagoda napisał:

córka ma 8 lat

Kup Alexę - Ty może nie będziesz zadowolony, ale córka na pewno.

10 godzin temu, romekjagoda napisał:

pozdro dla tych, któzy mnie tu jeszcze kojarzą

Fajny nick, pamiętem - nawzajem.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

OK, dzięki za odpowiedzi i aktualizację mojej wiedzy. Widze dwie opcje:

1. kupno smartphona do sterowania streamerem, ale bez uruchamiania karty SIM - czy to przejdzie?

2. sterowanie z Tabletu (Ipad preferowany, bo mamy taki). 

Wieże z CD widziałem, ale CD to jednak już format, z którego młode pokolenie nie korzysta (sam mam jeszcze CD oczywiście w swoim systemie, ale wygoda streamingu zwycięża).

Tak się zastanawiam, że może streamer to zbyt zaawansowane (finansowo też) rozwiązanie...?

Myślę, że pójdę w kierunku takiego zestawu: miniwieża (np. denon jakiś, coś sensownego - możecie coś polecić w okolicach do 2000?) i podpięcie do tego streamera AudioPro Link 1. Do sterowania potrzebowałbym dla córki jakiś smartfon bez SIM (mamy starszego Iphone SE, choć może z Ipada też by się to udało i powinno to hulać (audiopro mam sprawdzone i jestem z  niej bardzo zadowolony; wifi przystawka audiopro link 1 to koszt ok. 400 PLN, więc spoko).

W związku z tym, pytanie zawęża się do pytania: Jaka sensowna wieża nie-wifi/bez streamingu, klasyczna? Z góry dzięki za pomysły.

3 minutes ago, szymon1977 said:

Kup Alexę - Ty może nie będziesz zadowolony, ale córka na pewno.

Fajny nick, pamiętem - nawzajem.

OK, Alexa faktycznie do rozważenia - dzięki za podpowiedź!

38 minut temu, romekjagoda napisał:

sterowanie z Tabletu (Ipad preferowany, bo mamy taki)

To dokup głośnik na BT (ipad chyba ma BT?).

Alexa faktycznie do rozważenia

Nie chcę w błąd wprowadzić, ale Alexa CHYBA potrafi działać jak streamer, czyli gadasz z Alexą a muzyka leci z głośników zewnętrznych przez BT - JEŚLI JESTEŚ TYM ZAINTERESOWANY TO ZAPYTAJ KOGOŚ W TEMACIE, ja mogę się mylić.

Edytowane przez szymon1977

Szymon, dzięki! Naprowadziłeś mnie na fajne rozwiązanie. Iphone SE musi mieć Alexę w sobie, Więc kupię miniwieżę i sterować będę ze srajfona. I jestem w domu. Córa będzie szczęśliwa, że może gadać do Alexy 😉

Wytypowałem: Denon DT-1 lub M41DAB, lub Kenwood m-7000 bo ma nie tylko BT ale i wifi. Pianocraft też ewentualnie do rozważenia, choć nie wiem, czy jest tak zdecydowanie lepszy od denona czy kenwooda.

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie w temacie wyboru miniwieży będę wdzięczny.

Ale dzięki za podpowiedzi.

46 minut temu, romekjagoda napisał:

Szymon, dzięki! Naprowadziłeś mnie na fajne rozwiązanie

Tylko zapytaj kogoś kumatego czy to zadziała, bo ja wiem tylko tyle, że moje dzieciaki coś tam z Alexami kombinują, ale co i jak to nie mam pojęcia.

47 minut temu, romekjagoda napisał:

Córa będzie szczęśliwa, że może gadać do Alexy 😉

Takie czasy.

W sumie jeszcze jedna opcja jest: kupno głośników aktywnych po prostu i podpięcie tego do Audio Pro LInk 1 (którego posiadam wolnego). Płace tylko za jakość samych kolumn, bo z cd i radia i tak nie będzie korzystała więc cała kasa idzie w jakość głośników. I to rozwiązanie mi się podoba, bo zawsze sam chciałem zestaw aktywny przetestować.

Nie orientuję się tylko w głośnikach aktywnych: na szybko znalazłem 

Edifier R2850DB Czarne (2 szt.) Aktywne Kolumny Podstawkowe 

Edifier R1855DB Czarne (2 szt.) Aktywne Kolumny Podstawkowe 

Edifier S1000MKII Orzech (2 szt.) Aktywne Kolumny Podstawkowe -

nie znam zupełnie firmy edifier i nie chcę kupić jakiegoś marketowego badziewia do kompa, a głośniki które będą grały muzykę na przyzwoitym poziomie (jak na małe monitorki oczywiście).

To ja poddam pod rozwagę inne, prostsze rozwiązanie 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Spotify connect wbudowany.

Mam takie ponad rok i jestem zadowolony. Nie jest to oczywiście hi end, ale można się zdziwić jak może wyglądać relacja cena do jakości. Po pewnym czasie dołożyłem jeszcze sub'a, ale z powodzeniem można bez niego żyć.

Także cały "system" składa się z głośników i telefonu/tabletu.

Ukryta Zawartość

Już chciałem proponować Audio Pro A28 ze względu na dźwięk i funkcje sieciowe, jednak ta obsługa... Apka na smartfon tylko i wyłącznie i to jest standard...

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, romekjagoda napisał:

nie chcę kupić jakiegoś marketowego badziewia do kompa

Edifier to jest właśnie marketowe badziewie.

Zobacz Triangle BR03 Active. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minutes ago, Piopio said:

Zobacz Triangle BR03 Active. 

Triangle trochę drogie jak na tę okazję. Ale znalazłem:

Jamo S 801 PM Biały para (nautilus2.pl)

Argon Audio Aktywne Kolumny Podstawkowe - Tempo A4 

Adam Audio T7V Monitor Aktywny

Prodipe Pro 5 V3 - Monitor Aktywny

KRK RP7G4 monitor aktywny

Auna LIne 500A ???

Najbardziej przekonuje mnie KRK, potem Adam Audio (to monitory studyjne). Prodipe nie znam. Jamo - znalazłem opinie negatywne o jakości dźwięku.

Edytowane przez romekjagoda

21 minut temu, Piopio napisał:

Córci może bardziej odpowiadać od monitorów audiofilskich a tym bardziej studyjnych.

55 minutes ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

Już chciałem proponować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ze względu na dźwięk i funkcje sieciowe, jednak ta obsługa... Apka na smartfon tylko i wyłącznie i to jest standard...

Marka Audio pro do mnie zdecydowanie przemawia - mam ich 3 urządzenia. Myślałem jednak o czymś trochę tańszym: KRK lub Adam Audio TV5 i podpięciu tego do Audio Pro Link 1 właśnie.
To nie ma być system audiofilski, ale jednak chciałbym zapewnić dobrą jakość. To ma być pierwsze stereo jej własne dla córy.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, romekjagoda napisał:

Marka Audio pro do mnie zdecydowanie przemawia - mam ich 3 urządzenia. Myślałem jednak o czymś trochę tańszym: KRK lub Adam Audio TV5 i podpięciu tego do Audio Pro Link 1 właśnie.
To nie ma być system audiofilski, ale jednak chciałbym zapewnić dobrą jakość. To ma być pierwsze stereo jej własne dla córy.

Dziś dokładasz tylko 189 zł do budżetu i masz Audio Pro A28 😉

https://www.tophifi.pl/multiroom/audio-pro/audio-pro-a28.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 hours ago, Top Hi-Fi & Video Design said:

Dziś dokładasz tylko 189 zł do budżetu i masz Audio Pro A28 😉

Ukryta Zawartość

Only today, only for you my friend 😉

Ukryta Zawartość

11 hours ago, cepiano said:

Kup coś muzykalnego dla dzieciaka 

czyli konkretnie co byś polecał?

On 12/8/2023 at 7:00 AM, cepiano said:

Kup coś muzykalnego dla dzieciaka 

TAk myślałem - zero porady konkretnej. Nabijasz posty, czy o co chodzi?

Tak czy inaczej wybrałem Argon Audio Fenris a4 - za 1399 PLN wydają się być warte grzechu. Dzięki za porady i pomysły. Dam znać jak grają.

pozdrowionka

Romek

3 godziny temu, romekjagoda napisał:

Argon Audio Fenris a4

Jak to podłączysz i do czego?

3 hours ago, szymon1977 said:

Jak to podłączysz i do czego?

źródłem/pilotem będzie iphone se. Jak rozumiem, mogę z Iphone'a streamingować muzykę bezpośrednio do głośników po BT, ale raczej podepnę je do Audio Pro Link 1 i z niego wyjściem optycznym lub rca wejdę sobie w głośniki.