Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do Altus 380s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuje wzmacniacza do kolumn Altus380s. Miałem do testowania tandem NAD c368 i c298 w trybie bridge. Grało to po prostu głośno i poprawnie ale.. bez tego "kopa" i oddałem ten zestaw. Obecnie mam starego DUAL CV1460 i gra to bardzo dobrze ale brakuje mu mocy aby solidnie podgłośnić. Słucham głównie rocka i metalu. Lubie czuć się jak na takowym koncerce 🙂 Tak, Loudnes zawsze mam wciśnięte 🙂 Rozważam Hegla h190, H200 może stare PIONEER M90+Pioneer C90? Nie chce przekraczać 10tyś.

https://www.audiostereo.pl/topic/165629-jaki-wzmacniacz-do-altus-380s/
22 minuty temu, pawlak170 napisał:

do kolumn Altus380s

Piękne kolumny. Prezentują się rasowo - chętnie bym posłuchał. Wzmacniacz to kwestia gustu ale do takich pięknych kolumn kupiłbym też piękny wzmacniacz, bo audio to dźwięk ale oko też cieszyć się musi kiedy patrzymy na wydane kilkanaście tysięcy zł.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

29 minut temu, pawlak170 napisał:

c368 i c298

na pewno te modele? Bo akurat C368 to ma pracować w bridge z końcówką C268 (jako dual mono). C298 to inne końcówki niż te w C368...

Ja bym sprawdził Hegla i Coplanda np CSA-100

P.S. tryb bridge w Nad polega na tym, że wzmak napędza jedną kolumnę, a końcówka drugą, więc potrzebujemy dwóch tych samych końcówek żeby to miało sens. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, trochę opcji się znajdzie w tym budżecie 🙂

Na pewno warto zacząć odsłuchy od Vincenta SV-228. To żywo grający, dynamiczny wzmacniacz o konstrukcji hybrydowej. Jest wyposażony w loudness, a także kontrolę tonów. Opowiadamy o nim szerzej, a także o innych wzmacniaczach w naszym filmie ze wzmacniaczami do 10 tys PLN 🙂

Oczywiście zapraszamy też na odsłuchy, wypożyczenia i indywidualne wyceny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przepraszam, to były NAD C268 i C368 właśnie od Top Hi-Fi & Video Design 🙂  Wzmacziacz 2x 100W 8OHm wystarczy? Ten Dual CV 1460 mimo wieku to też potężnie grający klocek 2x 80W 8Ohm a wydając 10 tyś chciał bym zrobić wyraźny skok 🙂 Rozważam jeszcze polowanie na Harman Kardon HK-6950R, jak by co to potrafię wlutować rozmontować i zadbać o potencjometry które w takim staruszku tego będą wymagać. Ogólnie nie mam oporów przed starszymi konstrukcjami ja by co 🙂

Moc to nie wszystko 🙂 Zawsze można pójść w droższego Musical Fidelity M6Si, czy też Atolla IN200 🙂  

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, yayacek napisał:

Wzmacniacz to kwestia gustu ale do takich pięknych kolumn kupiłbym też piękny wzmacniacz, bo audio to dźwięk ale oko też cieszyć się musi kiedy patrzymy na wydane kilkanaście tysięcy zł.

Najlepiej z wycieraczkami (VU Meter)

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

1 minutę temu, Tajitsu napisał:

Czemu nie, końcówka mocy z wycieraczkami zawsze przykuwa oko i budzi respekt a jak jeszcze gra wedle naszych upodobań to już pełnia szczęścia.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak, też kocham wycieraczki, dual ma wyjątkowo ładne:) Apropo wycieraczek to Tonsil ma w ofercie takie duże coś ale nic mi ani nikomu ta firma  nie mówi: Wzmacniacz stereo Tonewinner AD-2500 + Odtwarzacz multimedialny Tonewinner TY-i30. Jest moc, jest wycieraczka ale nie chce podłączyć i usłyszeć powtórki z NAD`a.

11 minut temu, yayacek napisał:

Czemu nie, końcówka mocy z wycieraczkami zawsze przykuwa oko i budzi respekt a jak jeszcze gra wedle naszych upodobań to już pełnia szczęścia.

Jakieś propozycje?:)

9 minut temu, pawlak170 napisał:

Jakieś propozycje?:)

Z mojej strony żadnych. Twoje uszy, Twoje pieniądze, Twój gust, Twój wybór.
Ale mając kolumny za 9 tyś zł para (które cholernie mi się podobają) bym się starał nabyć nowy wzmacniacz za podobną lub wyższą kwotę od uznanego światowego koncernu.

Yamaha A S1200 - bas, moc i wycieraczki i kolor do wyboru 😉 ale powyżej budżetu.

Może warto by sprawdzić ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

46 minut temu, Tajitsu napisał:

no,taki wygląd to i ja lubię....

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

3 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

lubię....

IMHO 

Accuphase e406 jest piękny 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Nic w klasie D

Accuphase e406 to fajny trop chodź moim zdaniem przerost dla tych kolumn.

Ciepły musical , moon albo nad ale z wyższej starej szkoły 375 spasuje.

Do tak wspaniałych głośników znanej i znanej marki to cztery Sabaje. Zostanie na wycieraczkę i mopa 

Edytowane przez piotrek7

Zapraszamy do kontaktu 🙂 Powinniśmy mieć dostępną demówkę. 

ostatnia nasza sprzedaż, gdzie klient szukał wzmacniacza do Altusów 380s to był Hegel H390 😉 

Cena faktycznie wyższa, jednak masz tutaj all-in-one (ma dac i stremaer na pokładzie) no i aktualna cena bardzo zachęca 😉

https://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/hegel-h390-czarny.html

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

9 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ostatnia nasza sprzedaż, gdzie klient szukał wzmacniacza do Altusów 380s to był Hegel H390 😉 

Cena faktycznie wyższa, jednak masz tutaj all-in-one (ma dac i stremaer na pokładzie) no i aktualna cena bardzo zachęca 😉

Ukryta Zawartość

Mam tego Hegla cały czas z tyłu głowy. Gdybym miał możliwość posłuchania u siebie wcześniej i by się sprawdził mógł bym się na niego porwać ale 18tyś wydać w ciemno to trochę sporo a głupio by mi było ponownie jak z tym NAD kupić i oddawać. Nawet jeśli to normalna rzecz to nie czuję się z tym dobrze bo zawracam tylko głowę i generuje komuś problemy. Wypożyczę pierw Vincenta od Q21 🙂 Odsłuch w salonie to też nie to samo co w domu na swoich warunkach i własnych kolumnach dlatego taka demówka to super opcja.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, pawlak170 napisał:

Gdybym miał możliwość posłuchania u siebie wcześniej i by się sprawdził mógł bym się na niego porwać ale 18tyś wydać w ciemno to trochę sporo a głupio by mi było ponownie jak z tym NAD kupić i oddawać.

Możemy wysłać na testy 😉 Zapraszam wtedy na priv 😉

www.tophifi.pl

Ciekawe czy zainteresowany wie, że te Vincenty to są hybrydy - z lampami w przedwzmacniaczu. Dodatkowo jeszcze z chińskimi lampami, które poza rosyjskimi nie mają żadnych odpowiedników w  europejskich ani amerykańskich typach lamp.

Takie wciskanie na siłę do wszystkiego wzmacniaczy Vincenta przez firmę z 30 letnią tradycją może świadczyć o jakieś jej desperacji, braków w asortymencie ale przede wszystkim o zupełnym lekceważeniu potrzeb użytkownika przy już zupełnym lekceważeniu różnorodności rynku audio.

Nie znam się ale gdybym miał wybierać wzmacniacz do tych głośników to jako wielki miłośnik techniki lampowej unikałbym jakichkolwiek lamp i wziął poważnie pod uwagę wzmacniacze Rotel, integrę z serii 15... RA-1592 MkII, RA-1572 MkII albo zestaw przedwzmacniacz i końcówka np. RB-1582 MkII, RB-1552 MkII i np. RC-1572 MKII.

Ciekawe jakby się muzycznie i barwowo Rotel zgrał z tymi Tonsilami i jakby był w stanie je wysterować.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

14 godzin temu, bluesboss napisał:

Ciekawe czy zainteresowany wie, że te Vincenty to są hybrydy - z lampami w przedwzmacniaczu. Dodatkowo jeszcze z chińskimi lampami, które poza rosyjskimi nie mają żadnych odpowiedników w  europejskich ani amerykańskich typach lamp.

Takie wciskanie na siłę do wszystkiego wzmacniaczy Vincenta przez firmę z 30 letnią tradycją może świadczyć o jakieś jej desperacji, braków w asortymencie ale przede wszystkim o zupełnym lekceważeniu potrzeb użytkownika przy już zupełnym lekceważeniu różnorodności rynku audio.

Nie przesadzałbym, że ciągle wciskamy na siłę Vincenta 😉 To dobre wzmacniacze w swoich cenach po prostu, często wybierane przez klientów po odsłuchu. W naszym asortymencie znajdziesz niezwykle wiele produktów dostępnych na miejscu, więc na to też nie możemy narzekać 🙂 Zapraszamy do salonu, zobaczysz samemu, a i pewnie kilka sprzętów by się udało odsłuchać 🙂 

W dniu 7.12.2023 o 14:31, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

Powiem ci że ryzykowane połączenie. 

Rozumiem że tego szukał. Lubił taki dźwięk, ale ostry zawodnik 🙂

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, bluesboss napisał:

Nie znam się ale gdybym miał wybierać wzmacniacz do tych głośników to jako wielki miłośnik techniki lampowej unikałbym jakichkolwiek lamp i wziął poważnie pod uwagę wzmacniacze Rotel, integrę z serii 15... RA-1592 MkII, RA-1572 MkII albo zestaw przedwzmacniacz i końcówka np. RB-1582 MkII, RB-1552 MkII i np. RC-1572 MKII.

Ciekawe jakby się muzycznie i barwowo Rotel zgrał z tymi Tonsilami i jakby był w stanie je wysterować.

Niech to są palestyńskie lampy na etiopskiej licencji, co z tego jeśli opinie zbiera dobre? NAD mimo że całe życie czytałem jaki nie był by super okazał się porażką u mnie w domu. Obojętnie komu nie prezentowałem porównania NAD C368 z starym DUAL CV 1460 (bo już myślałem że może ja mam coś ze słuchem ;p) to jednogłośnie stwierdzone że dual rozciera NADa na ścianie pod każdym względem z łącznie w wyglądem 🙂 Znalazłem kilku ludzi co mieli tego Vincenta z tymi Altusami i są zadowoleni, poza tym jest mój ulubiony przycisk LUD  😜 Co do Roteli, czytając opinie o Heglach H190 H360 kilka razy trafiłem na cos takiego "zamieniłem Rotela na Hegel i teraz dopiero jest super". Mało zachęcające bo myśleć o Rotelu. Jak by się wypożyczony Vincent nie sprawdził to  kolejny bedzie HEGEL H360.

3 godziny temu, pawlak170 napisał:

czytając opinie o Heglach H190 H360 kilka razy trafiłem na cos takiego "zamieniłem Rotela na Hegel i teraz dopiero jest super".

Spokojnie, tak sobie to dalej tłumacz. Jeśli komuś podobają się rude przy kości to musi to być prawda niezaprzeczalna. Idź sobie tą droga dalej byle do przodu i czytaj, koniecznie czytaj.

Miałem wszystkie topowe Vincenty - integry i zestawy dzielone mono - na początku istnienia tej firmy. Teraz są podobno gorsze lub jak kto woli jeszcze gorsze.

Rotela tylko wspomniałem jako przykład a Ty wcale nie musisz nawet wiedzieć, że jest taka firma a tym bardziej słuchać skoro

3 godziny temu, pawlak170 napisał:

Niech to są palestyńskie lampy na etiopskiej licencji, co z tego jeśli opinie zbiera dobre?

i nie rzucaj się tak panicznie jak młoda gojka pod rabinem.

Edytowane przez bluesboss

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

18 minut temu, bluesboss napisał:

Spokojnie, tak sobie to dalej tłumacz. Jeśli komuś podobają się rude przy kości to musi to być prawda niezaprzeczalna. Idź sobie tą droga dalej byle do przodu i czytaj, koniecznie czytaj.

Miałem wszystkie topowe Vincenty - integry i zestawy dzielone mono - na początku istnienia tej firmy. Teraz są podobno gorsze lub jak kto woli jeszcze gorsze.

Rotela tylko wspomniałem jako przykład a Ty wcale nie musisz nawet wiedzieć, że jest taka firma a tym bardziej słuchać skoro

i nie rzucaj się tak panicznie jak młoda gojka pod rabinem.

Czytam to i raczej chciałeś napisać że wszystkie Vincenty miały Ciebie 😄To znaczy że każdy kolejny był zły a Ty twardo szedłeś w zaparte i kupowałeś następnego? Teraz przerabiasz to samo z Rotelami?  Widzisz, pierw piszesz "Ciekawe jakby się muzycznie i barwowo Rotel zgrał z tymi Tonsilami i jakby był w stanie je wysterować." Czyli totalnie nie masz pojęcia co właśnie poleciłeś.  "Teraz są podobno gorsze lub jak kto woli jeszcze gorsze." Czyli znów wypowiadasz sie nie na podstawie posiadanej wiedzy a jakiś domysłach. W tym miejscu sam sobie możesz mówić Idź sobie tą droga dalej byle do przodu i czytaj, koniecznie czytaj. Nie dziw się za tym że totalnie olałem Twoją odpowiedz jako nic nie wnoszącą. Jeżeli jesteś taki wrażliwy to idź popłacz się do mamy zamiast czepiać się jednocześnie ujawniając swoje fantazje o" młoda gojka pod rabinem". Jeżeli słuchając Rotela ma się w głowie młodą gojkę pod rabinem to ja rotela nie chce. Chyba że to blizna po wszystkich tych Vincentach 🙂

• 2 tygodnie później...

Wzmacniacz wybrany, VINCENT SV-237 MK II brzmi dokładnie tak jak to sobie wymarzyłem.   Dziękuje Q21 za możliwość przetestowania, obsługę i.. kubek 😄

Niech służy 🙂