Skocz do zawartości
IGNORED

Soundbar do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Planuję kupić soundbar do salonu ok 25m2. Przeznaczenie 70% filmy z serwisów VOD oraz 30% muzyka ze spotify + youtube.

Zrobiłem research i w tym budżecie znalazłem dwa wg mnie najlepsze modele: JBL Bar 500 oraz SAMSUNG HW-Q800C.
Z tego co wyczytałem jbl ma potężniejszy bass przez co same filmy przyjemniej się ogląda, natomiast samsung ma lepszą listwe z czystszym dźwiękiem.
Na plus samsunga również ten system 5.1.2, gdzie ma podobno dodatkowe dwa głośniki które wspierają dolby atmos, ale z drugiej strony podobno nie robi to ogromnej różnicy.

Nie mam jak przetestować tych głosników w realu, czy ktoś miał do czynienia z tymi dwoma modelami i może polecić który będzie lepszym wyborem?
A może w tej cenie coś innego?

https://www.audiostereo.pl/topic/165625-soundbar-do-2500z%C5%82/

Poczytaj chociazby ten temat.

Ostatnio na forum jest wysyp tematów o soundbarach. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Esemes napisał:

Witam!
Planuję kupić soundbar do salonu ok 25m2. Przeznaczenie 70% filmy z serwisów VOD oraz 30% muzyka ze spotify + youtube.

Dołóż jeszcze raz tyle by mieć fizyczne kolumny tylne, inaczej to strata kasy!!! 

Lepiej bedzie kupić używane Kino Domowe z przed paru/parunastu lat niż soundbar za te pieniądze!!!

Przerobiłem tego i wiem że dopiero soundbary które mają tylne kolumny są warte zachodu… lub te które kosztują od 5-6 tys za używane w górę, mają kalibracje, są potężniejsze i co samo mówi lepsze

1 hour ago, Stary200 said:

Lepiej bedzie kupić używane Kino Domowe z przed paru/parunastu lat niż soundbar za te pieniądze!!!

Popieram

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Soundbar- jako kategoria audio, to marketingowa ściema. 

Lepiej kupić wzmacniacz stereo i poprawnie rozstawić nawet nieduże kolumny, to uzyska się znacznie lepszy dźwięk, jak z droższego soundbara.

(Te tańsze, to już w ogóle porażka.)

Gość

(Konto usunięte)

Wczoraj nagrałem filmik Nie czas umierać Bonda na Soundbarze Focal Dimension Bar bez suba, typowe DD5.1 z napisami… 

Polecam założyć słuchawki lub przez kolumny ale ustawić bass na 0! ( zero !!! ) wtedy bedzie można usłyszeć jak to gra w 20m2 bez suba

Aha i na aplikacji YT jest dostępne 1080p60hz nagrywane z telefonu Iphone SE 1gen. z 2016 roku więc i chyba dzwięk jest mono😞😭😞

Ja się z wami Panowie też zgadzam, że belka nie zastąpi prawdziwego kina, tylko sprawa wygląda obecnie tak, że 2500zł to i tak mocno wyżyłowany budżet z mojej strony, a dwa że obecnie nie miałbym miejsca na 5 kolumn.

Stąd pomysł na jakiś w miare dobry soundbar, żeby chociaż trochę miło sie oglądało filmy, oczywiście, że marzy mi się takie rasowe kino, ale to opcja dopiero za kilka lat po remoncie chaty i rozplanowaniem z głową jak to rozstawić.

W domu mam głosniki edifiery 2.1 i mimo że są super do muzyki to do filmów się nie nadają wg mnie, stąd pomysł soundbarów bo czytałem, że tam suby robią robotę przy filmach. Taki plus, że raczej odsuneliście mnie od kupna soundbara SAMSUNG HW-Q800C 😄

Gość

(Konto usunięte)

W takim razie to jak już to polecam JBL Bar 800, masz tylne fizyczne głośniki, odłączane grane z wbudowanych baterii,  subwoofer jest ten sam w każdym setupie czyli 26 cm gł i chyba 300 lub 330 watt… możesz też kupić starszy model ale nie polecam… tutaj w tych najnowszych masz aplikację dla korektora oraz dla streamingu z telefonu… dla mnie bardzo przydatna rzecz ale pewnie cena dla Ciebie za wysoka

Więc pozostaje kino używane w tej kwocie… 

Polecam i namawiam na ten zestaw!!! Kosa!!!

https://m.olx.pl/d/oferta/zestaw-kina-domowego-magnat-quantum-CID99-IDT6UdO.html

subwoofer na głośniku 30 cm i gra od 20hz, to już nie są przelewki choć brak mu jakości w muzyce to w kinie nadrabia aż nad to…

Widziałem, tylko jest prawie 2x ponad mój budżet... A dwa, że mam kanapę przy ścianie i żadnych głosników z tyłu nie ustawię. Dlatego wydaje mi się ze bar 500 to taki bar 800 bez odłączanych głośniczków z ciut gorszą listwą :P

Co do kina pewnie kosa, ale na dzień dzisiejszy nie ma szans, że znajdę na to miejsce w pokoju
(+ to moze być smieszne, ale wizualnie totalnie mi się nie podobają a nie chce szpecić salonu, takie coś mi się marzy wizualnie:

Edytowane przez Esemes
15 godzin temu, Esemes napisał:

obecnie nie miałbym miejsca na 5 kolumn.

Stąd pomysł na jakiś w miare dobry soundbar

Miałem 5.1 Yamaha z sensownie dobranymi głośnikami, ale rozważając wszystkie za i przeciw KD, pozostałem przy stereo 2.1. Pozbyłem się zbędnych gratów z salonu, pozostał zestaw stereo z później zmienionymi frontami na podstawkach, podłączonymi do wzmacniacza stereo Denon, natomiast subwoofera nie chciało mi się pozbywać - swoją jakością i charakterem brzmienia pasował do odtwarzania muzyki (sam go wykonałem i stroniłem bardziej pod muzykę, jak kino). Teraz nie czuję niedosytu ani słuchając muzyki, ani oglądając filmy.

I ŻADEN soundbar nie podskoczy do mojego zestawu, choćby był od niego 10x razy droższy. Połączenie z tv i innymi źródłami cyfrowymi, w tym BT, zapewnia rozsądny cenowo, a bardzo dobry dać z Aliexpress.

Edytowane przez porlick

To może tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

a kolumny dowolne ze swoich okolic. W budżecie okolic 1 kzł nie powinieneś mieć

z tym problemu, a może jeszcze zostanie na subwoofer 😉 

Zagrasz dobrze w stereo, a jak będziesz kiedyś chciał, to rozbudujesz do 5.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minute ago, przmor said:

Tzw. tylne głośniki w systemie 5.1 są tak naprawdę bocznymi i powinny znajdować się po bokach miejsca odsłuchu a nie za nim.

Dokładnie tak 🙂 Sam kiedys myslałem, ze powinny być lekko z tyłu, bo na wielu ilustracjach (nawet w instrukcjach obsługi amplitunerów) naszkicowane są jak tylne surround.

Miałem je po bokach, bo fotel stał przy scianie i nie mogłem surroundów dać dalej niz płaszczyzna ściany. Wtedy (a było to jakieś 17 lat temu) nawet nie wiedziałem, ze tak jest prawidłowo 😎

34 minutes ago, Esemes said:

TV podłączam optykiem tylko do wzmacniacza, a cała reszta do wzmacniacza? Czy jak to wygląda?

Dokładnie tak. Wtedy aplikacje uruchomione na tv takie jak netflix i inne wysyłają dzwięk po optyku do wzmacniacza. Inne źródła np bluray, odtwarzacz plików itd podłączasz bezpośrednio pod amplituner. Jesli kupisz amplituner z wejściami hdmi to po hdmi uzyskasz lepszej jakości dzwięk niz po optyku. Jesli ampli będzie miał ARC lub eARC, to mozesz w ogole nie łączyć TV za pomocą optyka. Wszystko zalezy od tego jaki sprzęt zakupisz. Jesli nie będzie wejść hdmi w ampli,  to optyk/coax jest jedynym rozwiązaniem.

• 2 tygodnie później...

Podjęta decyzja? Czy jednak soundbar wygrał?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)