Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo czy stereo+ centralny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam pewną zagwozdkę. Posiadam zestaw 5 kolumn (4 stereo, 1 centralny) i wzmacniacz, który posiada dwa kanały. Zestaw ma służyć zarówno do słuchania muzyki z telewizora, oglądania filmów i słuchana muzyki z gramofonu. Wiem że głośnik centralny jest zbędny podczas słuchania muzyki ale nie wiem czy niebyły potrzebny podczas oglądania filmów. Zastanawiam się, którą z opcji wybrać.

1. Czy podłączyć głośniki stereo pod oba kanały szeregowo i centralny pod oba kanały rzędowo (sumując lewy i prawy z obu kanałow)?

2.Czy podłączyć stereo pod jeden dawał a centralny pod drugi (wtedy będę mógł wyłączyć głośnik centralny podczas słuchania muzyki?

3. Czy zrezygnować z głośnika centralnego i podłączyć  większe głośniki stereo pod jeden kanał a mniejsze pod drugi)

Poniżej załączam schematy poszczególnych opcji

Z góry dzięki za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zrzut ekranu 2023-12-4 o 12.08.23.png

Zrzut ekranu 2023-12-4 o 12.08.30.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/165621-stereo-czy-stereo-centralny/
  • Administratorzy
2 minuty temu, wojtekbrozdziak napisał:

Cześć, mam pewną zagwozdkę. Posiadam zestaw 5 kolumn (4 stereo, 1 centralny) i wzmacniacz, który posiada dwa kanały. Zestaw ma służyć zarówno do słuchania muzyki z telewizora, oglądania filmów i słuchana muzyki z gramofonu. Wiem że głośnik centralny jest zbędny podczas słuchania muzyki ale nie wiem czy niebyły potrzebny podczas oglądania filmów. Zastanawiam się, którą z opcji wybrać.

1. Czy podłączyć głośniki stereo pod oba kanały szeregowo i centralny pod oba kanały rzędowo (sumując lewy i prawy z obu kanałow)?

2.Czy podłączyć stereo pod jeden dawał a centralny pod drugi (wtedy będę mógł wyłączyć głośnik centralny podczas słuchania muzyki?

3. Czy zrezygnować z głośnika centralnego i podłączyć  większe głośniki stereo pod jeden kanał a mniejsze pod drugi)

Poniżej załączam schematy poszczególnych opcji

Z góry dzięki za pomoc

Zrzut ekranu 2023-12-4 o 12.08.16.png

Zrzut ekranu 2023-12-4 o 12.08.23.png

Zrzut ekranu 2023-12-4 o 12.08.30.png

Trochę bezsensowne będzie z 2 kanałów robić 3 głośniki ale to juz kwestia tego jak ktoś sobie tam chce.

Raczej bym szedł pod zmianę amplitunera lub jakiś sensowny podział. 

Najlepiej wygląda schemat nr 3. 

4 minuty temu, wojtekbrozdziak napisał:

https://www.audiostereo.pl/topic/71587-szeregowe-łączenie-głośników/

https://www.audiostereo.pl/topic/58914-łączenie-głośników-równolegle/

Jeszcze pytanie co to jest to A i B dwa amplitunery czy jeden. Podaj może model jaki masz. 

https://www.audiostereo.pl/faq/słownik-pojęć/b/bi-amping-r153/

https://www.audiostereo.pl/faq/słownik-pojęć/b/bi-wiring-r155/

Poza tym każdy z głośników czy też satelitek musi odpowiednio być ustawiony. Tzn jeżeli dzwięk będzie dublowany na frontowe kolumny i na tylne to system jest moim zdaniem bezsensu. Tak samo jak słuchanie czy oglądanie wtedy z tv czegokolwiek. Same fale które będą sie spotykać i odbijać od ścian to jakiś dramat. Już nie mówię o przesunięciu dzwięku przez długość kabli. 

Unikałbym takiej zabawy. Polecałbym jednak zainwestować w lepszy amplituner z kanałami 5.1 itd z centralnym, front lewo prawo, i tył satelitki lewo prawo. Z jakimś fajnym procesorem DSP, DTS, Dolby .....

https://www.audiostereo.pl/faq/kino-domowe/

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

8 minut temu, Espectro napisał:

Trochę bezsensowne będzie z 2 kanałów robić 3 głośniki ale to juz kwestia tego jak ktoś sobie tam chce.

Raczej bym szedł pod zmianę amplitunera lub jakiś sensowny podział. 

Najlepiej wygląda schemat nr 3. 

Jeszcze pytanie co to jest to A i B dwa amplitunery czy jeden. Podaj może model jaki masz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym każdy z głośników czy też satelitek musi odpowiednio być ustawiony. Tzn jeżeli dzwięk będzie dublowany na frontowe kolumny i na tylne to system jest moim zdaniem bezsensu. Tak samo jak słuchanie czy oglądanie wtedy z tv czegokolwiek. Same fale które będą sie spotykać i odbijać od ścian to jakiś dramat. Już nie mówię o przesunięciu dzwięku przez długość kabli. 

Unikałbym takiej zabawy. Polecałbym jednak zainwestować w lepszy amplituner z kanałami 5.1 itd z centralnym, front lewo prawo, i tył satelitki lewo prawo. Z jakimś fajnym procesorem DSP, DTS, Dolby .....

Ukryta Zawartość

Dwa kanały na jednym amplitunerze (amplituner TECHNICS SA-GX200)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 minut temu, wojtekbrozdziak napisał:

Cześć, mam pewną zagwozdkę. Posiadam zestaw 5 kolumn (4 stereo, 1 centralny) i wzmacniacz, który posiada dwa kanały.

To zmień wzmacniacz 2.0 na 5.1, albo kolumny 5.1 na 2.0

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

• Administratorzy
2 minuty temu, szymon1977 napisał:

To zmień wzmacniacz 2.0 na 5.1, albo kolumny 5.1 na 2.0

Moim zdaniem to jedyne rozwiązanie aby to fajnie i sensownei grało. Nie trzeba iść w nowe sztuki. Wystarczy kupić zadbaną jednostkę używaną w śmiesznych pieniądzach są teraz. Za 5.1 yamaha / sony itd wi-fi bluetooth itd itd za 800 zł po 100 watt na kanał. 

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

Wzmacniacze 5.1 nie mają podatku audiofilskiego.

Wszelkie kombinacja autora popsują efekt przestrzenny w stereo, a w KD nic nie wniosą - nonsens.

Edytowane przez szymon1977

Oczywiście, że bez sensu i wystarczy podłączyć DWIE kolumny, byle porządne;

dobrze je ustawić i cieszyć się muzyką .... i kinem też 😉 

Ciekawe skąd w ogóle wziął się ten pomysł ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Filmy nawet ze ścieżką 2.0 brzmią lepiej na zestawie pięciu głośników niż na dwóch kolumnach. Problemem może być znalezienie taniego amplitunera obsługującego choćby powszechne w TV DD+ i jednocześnie posiadającego wejście gramofonowe (chyba że gramofon posiada przedwzmacniacz).

50 minut temu, przmor napisał:

Filmy nawet ze ścieżką 2.0 brzmią lepiej na zestawie pięciu głośników niż na dwóch kolumnach

Ale tylne muszą grać co innego niż przednie a nie to samo.

53 minuty temu, przmor napisał:

Problemem może być znalezienie taniego amplitunera obsługującego choćby powszechne w TV DD+ i jednocześnie posiadającego wejście gramofonowe (chyba że gramofon posiada przedwzmacniacz).

Jak autor napisze jakie ma teraz kolumny i wzmacniacz, to może łatwiej będzie o zaproponowanie czegoś odpowiedniego.

Sporo problemów się piętrzy się.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.“ —  George Orwell _______________________________________________________

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Ale tylne muszą grać co innego niż przednie a nie to samo.

Jak autor napisze jakie ma teraz kolumny i wzmacniacz, to może łatwiej będzie o zaproponowanie czegoś odpowiedniego.

Kolumny głośnikowe "Eltax universe 5.0"

Amplituner ze wzmacniaczem "TECHNICS SA-GX200 "

Gramofon "Unitra 424 Adam"

Pewnie ani do Adama, ani do TV żadna więcej kolumna poza frontami nie jest potrzebna.

Główna bolączka takich tanich frontów to zwykle brak zwrotnicy i robi się straszny

bałagan - szczególnie przy nieco głośniejszym słuchaniu.

Jak chcesz więcej, to trzeba kupić amplituner 5.1 i ew. dołożyć subwoofer albo pozostanie

tylko przy dwóch kolumnach - Twój wybór.

Można też spróbować ( jeśli nie ma ) dorobić jakąś zwrotnicę, żeby to poprawnie

przynajmniej w 2.0 zagrało z tym Technicsem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1- muzyka- przerabiałem kiedyś głośnik centralny w muzyce na SACD i DVDAudio plus DTSAudio. Było tych płyt od groma, teraz jeszcze więcej. Najlepsze efekty uzyskiwałem jednak w konfiguracji 4.0 bez centralnego i subaru. Zresztą sporo płyt jest w oryginale nagranych w 4 kanałach.

2- video- kiedy miałem kino domowe ciągle ktoś krytykował właśnie centralny i Dubaj za nienaturalne efekty wybuchu bomby podczas otwierania drzwi.

Po przeczytaniu tego co napisał P. Stryjecki zrobiłem jak radził. Pozbyłem się wogóle kina, a filmy oglądam w stereo podbijając bas na godz.15:00 bo tyle mi wystarcza. 

Efekt- dialogi doskonale słyszalne, a bas doskonale zszyty z resztą pasma.

Coś musiałeś mieć w tym kinie skopane bo ja mam dokładnie odwrotnie, w 2.0 dialogi rozmyte a w 5.1 przyklejone do obrazu z projektora również dzięki temu, że głośniki przednie i centralny są za ekranem.

11 godzin temu, przmor napisał:

Coś musiałeś mieć w tym kinie skopane bo ja mam dokładnie odwrotnie, w 2.0 dialogi rozmyte a w 5.1 przyklejone do obrazu z projektora również dzięki temu, że głośniki przednie i centralny są za ekranem.

Ok nie chciałem żeby wyszło że kino jest do bani. Najnowsze płyty w Dolby Atmos nawet Beatlesom dają nowe życie. Jeśli ktoś zrobi prawdziwe, solidne kino to będzie grało. Większość instalacji zarówno KD jak i stereo nie mają jednak wzorcowego zestawu Atmos, jak i stereo z prawdziwą aranżacją akustyczną.

Myślę że w takich sytuacjach proste dobre stereo łatwiej jest zestawić.

Pamiętam że w KD najbardziej przeszkadzały mi sceny muzyczne w filmach np. fragment jakiegoś występu w nocnym klubie itp. Kiedy gitara basowa brzmiała jak karabin maszynowy.

Podłącz po prostu stereo.

Nie rób żadnej kwadrofonii i żadnego pseudo centralnego którego i tak nie będzie z urządzenia stereo 

Chcesz wykorzystać komplet kolumn to kup subwoofer i amplituner kina.

Pod koniec lat dziewięćdziesiątych był taki analogowy wynalazek Dolby3 Stereo.

Chodziło o podbicie wokali np w muzyce rockowej.

Nie sprawdziło się.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.