Skocz do zawartości
IGNORED

Kupić streamer czy nowy amplituner?

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Nie ukrywam, że głupio mi tu pisać bo większość osób tutaj to wyjadacze i pewnie zaraz usłyszę, że bez 10k i wygłuszonego pomieszczenia to nie mam czego szukać no ale postarajcie się nie bić 😉

Od 2012r mam już leciwy amplituner Yamaha RX-V473 do tego "jakieś" kolumny (o tym niżej) i subwoofer

Nie ukrywam, że w tym 2012r kupiłem sprzęt głównie z myślą o oglądaniu filmów i graniu na PS3 - obecnie PS5 stoi i się kurzy a TV to oglądam przy okazji skoków narciarskich i jak były wybory ostatnio, głównie teraz słucham muzyki / radia, to ostatnie gra niemal cały dzień. W pokoju mam tak silne zakłócenia, że "na kawałku drutu" w zasadzie nie jestem w stanie niczego odebrać,  mam po prostu pusty kabel podpięty do multiswitcha na dworze a drugi koniec do amplitunera i jakoś to działa - jakoś tzn. da się w miarę komfortowo słuchać w zasadzie radia zet i radia Lublin, reszta ma taką jakość, że uszy więdną i mimo, że obdzwoniłem pół miasta z prośbą, żeby ktoś przyszedł i zamontował porządną antenę radiową, oczywiście nie za darmo to każdy tylko się uśmiecha i nie nie nie to nie my.

Co prawda wspomniany wyżej amplituner Yamaha RX-V473 ma LAN i radio internetowe można by odebrać ale kilka lat temu chyba spaliła się karta sieciowa, sam amplituner działa ale internetu nie ma, tuner nie dostaje adresu IP z routera więc nie mam co dalej sprawdzać i tutaj pojawia się moje pytanie.

Chciałbym coś kupić tylko szczerze mówiąc nie bardzo wiem co - chciałbym pójść w jednym z trzech kierunków.

1. Nowy amplituner - wstępnie zastanawiałem się nad Yamaha RX-V4A ewentualnie RX-V6A (ma ktoś jakieś pojęcie jak on będzie wypadać na tle obecnego Yamaha RX-V473 pod kątem brzmienia? Nie chciałbym kupić czegoś gorszego) Zaletą tego rozwiązania jest jedna skrzynka z dostępem zarówno do radia FM, przyszłościowo DAB+ jak i radia internetowego czy spotify / tidal

2. Zakup jakiegoś streamera - tutaj chciałbym wydać maksymalnie 1000 zł więc myślałem nad taga harmony twa-10b lub Wiim pro dało by to dostęp do spotify i radia internetowego, mam nadzieję, że do polskich również typu Radio zet, radio eska czy RMF, ale nie ma DAB+ więc to w sumie minus no i to oddzielna skrzynka

3. znalazłem radio TechniSat DIGITRADIO 143 V3 które ma spotify, radio internetowe, FM i DAB+ nie ma tidala i też nic nie wiem odnośnie jakości brzmienia, ktoś się wypowie? No i znów - to osobna skrzynka. Doradzicie coś?

Problem z zakupem amplitunera jest taki, że... nie pamiętam jakie mam kolumny 😉 kupowane w 2012r, nie mogę odnaleźć już żadnych papierów, na kolumnach jest napisane prism, chodzi mi po głowie Prism Odyssey M200 lub prism Onyx. Pierwotnie kupowałem wszystko razem tj. głośniki + amplituner + subwoofer więc sprzedawca był tak miły i doradził co kupić a teraz trochę obawiam się kupić nowego amplitunera, podłączyć i spalić sprzęt.

Jaka jest szansa, że może się tak skończyć zakładając, że mówimy o potencjalnej zamianie Yamaha RX-V473 na RX-V4A ewentualnie RX-V6A

Gość

(Konto usunięte)

Amplituner to dobry kierunek, nie jest Ci potrzebny w tedy żaden streamer bo masz już go w amplitunerze. Instalujesz aplikację na telefonie i tam wszystkim zarządzasz. Prościzna.

Teraz tak maksymalny budżet na nowy amplituner to koszt Yamahy V6A? Głośniki rozumiem że zostają? 

Yamaha na przestrzeni tych 11 lat mocno nie odbiega brzmieniem od tych starszych amplitunerów ale na pewno niuanse się zmieniły. Spojrzałbym na amplituner Onkyo TX-NR6100 który brzmieniowo bedzie inny ale jest w tym samym budżecie, są też Pioneer, Denon i chyba tyle z nowych… inne marki nie przychodzą mi do głowy bo nie ten budżet🤔

Jesli zalezy Ci na sluchaniu muzyki, to obawiam się, ze do wymiany jest wszystko. Te Prismy to byly chyba najtansze marketówki, ktore wciskano klientom do kompletu z amplitunerami. Bardzo często z Yamahami.

Oczywiscie mozesz pozostac przy nich ale powyzej pewnego poziomu jakosciowego nie podskoczysz, bo ograniczeniem będą wlasnie te "kolumny" 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Tak - głośniki zostają te same tylko nie wiem jakie one są 😉 - podsyłam zdjęcie

spacer.png

Budżet - tak zdecydowanie RX-V6A to szczyt tego co chcę przeznaczyć - gdzie te czasy kiedy za RX-V473 zapłaciłem 1500 zł 😉

Ten Onkyo to już ponad 3 tys a ja bym chciał coś w pieniądzach do 3k max.

Teraz, brewka87 napisał:

Jesli zalezy Ci na sluchaniu muzyki, to obawiam się, ze do wymiany jest wszystko. Te Prismy to byly chyba najtansze marketówki, ktore wciskano klientom do kompletu z amplitunerami. Bardzo często z Yamahami.

Oczywiscie mozesz pozostac przy nich ale powyzej pewnego poziomu jakosciowego nie podskoczysz, bo ograniczeniem będą wlasnie te "kolumny" 😉

Nie zrozum mnie źle, ja wiem, że te kolumny to low-end ale mi one wystarczają, powodem wymiany amplitunera nie jest fakt, że jestem niezadowolony z jakości tylko to, że chciałbym mieć dostęp do radia internetowego, spotify czy tidala a jak kiedyś będzie coś więcej niż Polskie Radio w DAB+ to też i do tej technologii, te kolumny nie stoją w salonie a w pokoju 20m kw, nie robię dyskotek ani nie nie wywalam szyb w domu - jakość głośników mi wystarcza - byle nie było gorzej 😉

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Marek Miklewicz napisał:

Tak - głośniki zostają te same tylko nie wiem jakie one są 😉 - podsyłam zdjęcie

spacer.png

Budżet - tak zdecydowanie RX-V6A to szczyt tego co chcę przeznaczyć - gdzie te czasy kiedy za RX-V473 zapłaciłem 1500 zł 😉

Ten Onkyo to już ponad 3 tys a ja bym chciał coś w pieniądzach do 3k max.

To są te:

https://mediamarkt.pl/rtv-i-telewizory/zestaw-glosnikow-prism-audio-odyssey-m200-czarny-piano-1

W takim razie Yamaha V4A i po sprawie. Instalujesz aplikację na telefon MiusicCasti tam masz wszystko.

Teraz, max720 napisał:

Google TV Chromecast 4K 

250-300 PLN . Wpinasz w HDMI i masz wszystko ( bez radio DAB )

Za 3k kupisz wysoki model 2/3 letni 

Nie warto kupować nic lepszego do tych kolumn. 

ten chromecast to schit. Bez odpalenia TV nic nie zdziałamy. Szkoda marnować 300 zł 

9 minutes ago, max720 said:

Google TV Chromecast 4K 

250-300 PLN . Wpinasz w HDMI i masz wszystko ( bez radio DAB )

Za 3k kupisz wysoki model 2/3 letni 

Mozna tez kupic jakis lepszy odbiornik bluetooth obsługujący nowsze kodeki audio z wyjsciem toslink.

Wtedy zródłem mogłby byc po prostu telefon z aplikacją, ktory przeciez kazdy posiada 😉

Myslę, ze jakosc dzwięku byłaby wystarczająca, skoro autor tematu słucha radia.

20 minutes ago, Stary200 said:

Nie warto kupować nic lepszego do tych kolumn. 

Dokładnie. Skoro jakość dzwięku odpowiada autorowi tematu, to dokupiłbym jedynie jakąś przystawkę albo wspomniany odbiornik bluetooth i muzykę puszczał z telefonu. Wszystkie usługi streamingu mają dedykowane aplikacje na androida.

Kupowanie nowego amplitunera tylko dla tidala albo spotify to przerost formy do tych Prismow 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Hmm a jeśli chodzi o używane amplitunery ze spotify / tidalem DAB+ FM coś znajdę fajnego? Wiadomo, że ceny za używki są różne ale są jakieś godne uwagi?

25 minutes ago, Marek Miklewicz said:

Hmm a jeśli chodzi o używane amplitunery ze spotify / tidalem DAB+ FM coś znajdę fajnego? Wiadomo, że ceny za używki są różne ale są jakieś godne uwagi?

Wez tez pod uwagę fakt, ze w wielu uzywanych amplitunerach z funkcjami sieciowymi aplikacje są przestarzałe i mogą po prostu juz nie działać.

To, ze jakis amplituner teoretycznie obsługuje np Tidala, nie znaczy od razu, ze będzie on działać po kilku latach. To niestety zmora dzisiejszych sprzętów. Podobnie jest z funkcjami smart w starszych telewizorach.

Podsumowując czy te kolumny jak ze zdjęcia będą pasować do RX-V4A / RX-V6A? Skłaniam się bardziej do RX-V6A ze względu na wejście gramofonowe i atmos

1 minute ago, Marek Miklewicz said:

Skłaniam się bardziej do RX-V6A ze względu na wejście gramofonowe i atmos

No atmos to podstawa 😆

Obawiam się, ze naszła Cię chęc zmiany i podswiadomie szukasz powodu do wymiany amplitunera tylko jeszcze sam do konca go nie znasz...

Chcesz powiedziec, ze pod ten amplituner podłączysz gramofon? 

wiim pro, to mała skrzynka za 799zl ktorą można gdziekolwiek schować - masz i radio internetowe i wszystkie serwisy

i niezależność od reszty sprzętu, chyba że będziesz chciał wykorzystać wyjścia analogowe (lepszy dac) to wiim pro plus

...

chyba że wszystko w jednym - czyli wiim amp (nowość) 😉 - gdy tylko stereo

Co do kolumn - grać będą i tyle.

Teraz, brewka87 napisał:

Obawiam się, ze naszła Cię chęc zmiany i podswiadomie szukasz powodu do wymiany amplitunera tylko jeszcze sam do konca go nie znasz...

Ależ nie będę ukrywał, że "naszła mnie chęć wymiany amplitunera" - stąd post

Teraz, brewka87 napisał:

Chcesz powiedziec, ze pod ten amplituner podłączysz gramofon? 

Chcę powiedzieć - a nawet powiem, że gramofon mam podłączony pod obecny RX-V473 więc tym bardziej chcę go podłączyć pod nowy, pachnący sprzęt, który chciałbym zakupić 😉

Just now, ro35 said:

wiim pro, to mała skrzynka za 799zl ktorą można gdziekolwiek schować - masz i radio internetowe i wszystkie serwisy

Juz wczesniej kolega @max720 zaproponował przystawkę do amplitunera ale pytający chyba juz się nastawił na wymianę amplitunera, tylko jeszcze do konca nie wie z jakiego powodu 😉

Teraz jako argument doszedł atmos i wejscie gramofonowe 😉

A nie lepiej ten gramofon podłączyc pod wzmacniacz stereo?

Co do atmosa, w pierwszym poscie wspominałes, ze słuchasz głownie muzyki, to nie wiem po co teraz jako kryterium wyboru bierzesz obsługę atmosa, skoro ma on zastosowanie głownie w filmach.

W ogole kupowanie amplitunera z myslą głownie o stereo jest chybionym pomysłem ☺

2 minutes ago, max720 said:

B 🙂 

Tidal w Hi-Res ma mnóstwo muzyki w Atmos . I , to brzmi świetnie . Wykorzystuję wspomniany Google TV Chromecast 4K 🙂

Tak czy inaczej autor tematu musiałby rozbudowac system aby z tych dobrodziejstw skorzystac, a wspomniał, ze Prismy zostają ☺

Tak , czy siak . Koszty będąc rosły .

Dodatkowe głośniki. , kable , abonament , może sub 🙂 Duża strata na nowych klockach . 

Ja miłuję się w używkach 🙂

Jeden sub jest nowy , ale z rabatem:)

2 minutes ago, max720 said:

Ja miłuję się w używkach 🙂

Ja również. Wolę zadbany uzywany sprzęt z wyzszej polki jakosciowej, niz najtanszy byle nowy.

Poza tym tak jak piszesz przy zakupie nowych sporo traci się przy sprzedazy. Kupując uzywane, mozna sprzedac praktycznie w tej samej cenie (czasem nawet wyzszej) 😉

Nie no - dobra - trzeba usystematyzować bo robi się zamieszanie.

Generalnie najbardziej zainteresowany jestem wymianą amplitunera na RX-V6A, głównie ze względu na to, że wszystko jest w jednej skrzynce a więc amplituner, radio internetowe, FM i DAB+ czego żadna przystawka mi nie da - dodatkowo mam dziwne problemy z działaniem ARC, gdy włączę TV to nie mam dźwięku z amplitunera do momentu przełączenia amplitunera na inne źródło np. radio FM i dopiero po ponownym przełączeniu źródła na TV dźwięk się pojawia, podejrzewam, że to może być jakaś niekompatybilność, TV mam sprzed roku a amplituner jak wspomniałem z 2012r. DAB+ też na dzień dzisiejszy nie ma nic co by mnie urzekło ale mam nadzieję, że nowy amplituner wytrzyma co najmniej tyle co obecny więc dostępny content może się zmienić tak więc w sumie jedyna moja wątpliwość to to czy aktualne kolumny będą odpowiednie do nowego sprzętu no i są jeszcze dwie rzeczy, po pierwsze liczę na to, że na nowym amplitunerze tuner FM może działać nieco lepiej, po drugie kolejna skrzynka to kolejny pilot, normalnie to nie problem a z pewnych względów to też problem biorąc pod uwagę, że już mam 3 😉

Teraz, brewka87 napisał:

Tak czy inaczej autor tematu musiałby rozbudowac system aby z tych dobrodziejstw skorzystac, a wspomniał, ze Prismy zostają ☺

Czy aby na pewno? Serio pytam - i oczywiście wiem, że to nie da takiego efektu jak kolejne fizyczne głośniki - fizyki nie oszukam no ale za specyfikacją RX-V6A

Cytat

Obsługa Dolby Atmos oraz program dźwiękowy Dolby Atmos z funkcją wirtualizacji wysokości – nawet jeśli nie używasz 7 głośników

Więc zakładam, że jakiś pseudo atmos i tak by był - jak to działa?

Edytowane przez Marek Miklewicz
literówki
2 minutes ago, Marek Miklewicz said:

mam nadzieję, że nowy amplituner wytrzyma co najmniej tyle co obecny

Oj zebys się nie rozczarował 🙂

Niestety obecny sprzęt produkowany jest coraz gorzej. Księgowi mają więcej do powiedzenia niz inzynierowie.

5 minutes ago, Marek Miklewicz said:

po pierwsze liczę na to, że na nowym amplitunerze tuner FM może działać nieco lepiej

Moze byc wręcz na odwrót. Tunery fm w obecnych amplitunerach są juz tylko mało znaczącym dodatkiem. Teraz większy nacisk kładzie się na funkcje sieciowe.

8 minutes ago, Marek Miklewicz said:

Czy aby na pewno? Serio pytam

Zeby cieszyc się "pełnoprawnym" atmosem niezbędne jest zamontowanie sufitowych głosnikow. Bajery takie jak wirtualizacja głosnikow to raczej wymysł specow od marketingu ☺

Tak na dobrą sprawę atmosa pchają teraz wszędzie, soundbary, laptopy a nawet telefony...

W temacie obok masz kolegę, ktory zakupił soundbar mysląc, ze będzie to jakos grac. Efekt jest taki, ze juz szuka normalnych kolumn 😉

Jesli chcesz miec Atmos ale taki prawdziwy a nie tylko z nazwy, to głosniki na suficie są niezbędne i kropka 😉

10 minut temu, brewka87 napisał:

Jesli chcesz miec Atmos ale taki prawdziwy a nie tylko z nazwy, to głosniki na suficie są niezbędne i kropka 😉

A są jakieś bezprzewodowe? Przecież jak powiem w domu, że chcę kolejne głośniki zamontować - zwłaszcza na suficie i jeszcze kable ciągnąć to mnie wyśmieją 😉

Co do Prism - zajrzyj na priv,

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Każde głośniki bezprzewodowe potrzebują zasilania . Masz gniazdko elektryczne w suficie ? 🙂

Zalecam montaż zgodnie z Auro 3D . ( Jak masz problem z montażem na suficie)

Z konfiguracją Auro 3D , śmiało możesz się cieszyć z Atmos 😀 Ważne są kąty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
3 godziny temu, Marek Miklewicz napisał:

to kolejny pilot, normalnie to nie problem a z pewnych względów to też problem biorąc pod uwagę, że już mam 3

policzmy piloty, hmmm... 9 😉a  sumie tablet jako dodatkowe urządzenie sterujące (czyli 10)

ale rozumiem, apli stary i uszkodzony - kupuj nowy 👍

...

sam chciałbym 5.1.2 ale też problemy z sufitem, więc ewentualnie jak na obrazku wyżej. ale już mi przeszło. jakoś od dłuższego czasu, jak przeprosiłem się ze spotify i testuję amazon music, głównie gra mi stereo. a wynika to ze sporych inwestycji w sprzęt ostatniego roku. i wracam do starych nagrań, które poznaję na nowo. bo, ile by się nie wydało, satysfakcja jest wtedy gdy jest przyjemność i w głowie myśl że warto było.

Edytowane przez ro35
Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, brewka87 napisał:

W temacie obok masz kolegę, ktory zakupił soundbar mysląc, ze będzie to jakos grac. Efekt jest taki, ze juz szuka normalnych kolumn 😉

Kolego @brewka87 byś się nie zapędził w kozi róg! Skoro kupujesz g…o to i masz g….ny dźwięk! Oprzytomnij! 

Nawet nie zdajesz sobie sprawy co potrafią topowe soundbary ale jak masz to słyszeć i wiedzieć jak nigdy w życiu nie słyszałeś takowego dobrze skalibrowanego w odpowiednim miejscu… 

12 minutes ago, Stary200 said:

Kolego @brewka87 byś się nie zapędził w kozi róg! Skoro kupujesz g…o to i masz g….ny dźwięk! Oprzytomnij! 

Nawet nie zdajesz sobie sprawy co potrafią topowe soundbary ale jak masz to słyszeć i wiedzieć jak nigdy w życiu nie słyszałeś takowego dobrze skalibrowanego w odpowiednim miejscu… 

O czym Ty piszesz? Czy ja pisałem cokolwiek o tym co kupuję i, ze mam "g...ny dźwięk"? 

Wspominasz o topowych soundbarach, a ja piszę ogolnie o soundbarach i wybacz ale 99% belek sprzedawanych w marketach to jednak nie są topowe konstrukcje więc wyluzuj.

Ty tez zafascynowałes się soundbarem, a od niedawna szukasz klasycznego zestawu ampli plus kolumny, chociaz akurat nie Ciebie miałem na mysli w tamtym poście.

Po co poruszac tu temat topowych belek, skoro te "topowe" mają takze topowe ceny.  A jesli juz mamy porównywac topowe soundbary za wiele tysięcy pln, to porównujmy je do topowych kolumn napędzanych topowymi wzmacniaczami i okaze się, ze jednak te drugie są po prostu lepsze ☺

Chyba odebrałes tamtą wypowiedz jako atak na siebie, chociaz miałem na mysli temat załozony przez innego uzytkownika. Kupił soundbar i się rozczarował dzwiękiem. Jak poczytasz na forum, to zobaczysz ze jest mnóstwo takich przypadków na forum. Mało osób kupuje soundbary z najwyzszej połki cenowej. Zazwyczaj są to tanie sprzęty i jesli porównamy je do tanich zestawów ampli/kolumny, to belki wypadają po prostu słabo bez względu na to jak bardzo kwiecisty opis napiszą marketingowcy.

Edytowane przez brewka87

• Pokaż nowe odpowiedzi