Skocz do zawartości
IGNORED

Pionner A-40 AE, Cambridge Audio CXA 61, Rotel A11-A12 lub coś innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Szukam małej porady, z góry przepraszam, że tak to wszystko jest chaotycznie napisane.

Szukam już dość długi czas jakiegoś dobrego sprzętu do salonu / w kwadracie 4,1x4,2 m ok 17 m 2, mieszkanie w bloku /

Chciałbym przeznaczyć na wzmacniacz + CD ok 5-6 tys zł , później do kolumn dozbieram 🙂 uprzedzając pytania, tak, jest mi niezbędny, mam dużą kolekcję płyt, która cały czas rośnie. Do tego z czasem jakiś streamer by doszedł, raczej wolałbym zestawy z tej samej "linii"

Poniżej krótkie info co już miałem u siebie i co odsłuchiwałem, obecnie mam kolumny Polk Audio T 50 / mam 5 letnie dziecko więc na razie były, że jakby się uszkodziły "przez przypadek" to wielkiej straty by nie było. W niedalekiej przyszłości zmierzam je zmienić.

Muzyka jaką słucham to dużo metalu z lat 80-90 Nu-metal, rock, polski rock, trochę starszego hip-hopu, starszej elektroniki, muzyka klasyczna.

Nirvana, Coldplay, Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax, Black Sabbat, The Dors, The Beatles,  Korn, System Of a Down, Guano Apes, Otep, Lana Del Rey,  Kult, Hey, Skubas, Kortez, KNŻ, Kaliber 44, Paktofonika, 3 Wymiar, The Prodigy, Fatboy Slim... i tak mółgbym wymieniać długo, czasami DnB 

Denon RCD M-39 + SC-M39 - kupowany jeszcze do kawalerki, grał dość dobrze, po tylu latach użytkowania to nie mam za bardzo do czego się w tej cenie przyczepić, bardzo dobry i fajny all in one z CD.

Denon RCD M-39 + Polk T 50 - po zmianie mieszkania dokupiłem Polki do Denona, grało to też dość dobrze, chociaż brakuje dynamiki i czasami rozdzielczości w niektórych utworach, bas za bardzo się rozlewał. Samo granie nie męczy, basu nie brakuje.

Magnat MR 780 + Polk T 50 - dość ciepłe i kluchowate granie, dobra separacja w porównaniu z Denonem

1 szt zwróciłem, bo aż tak dużej różnicy na Polkach między nim a Denonem nie było, po za dynamiką, dodatkowo coś charczało na potencjometrach, transformator działał cichutko, lekko pomrukiwał przy przyłożeniu ucha do obudowy / kupiony powystawowy za ok 2550 zł 

2 szt ( też zwrócona ) była bardzo głośna. transformator działał bardzo głośno i było go słychać z ponad 3 m jak była przerwa między utworami. Dodatkowo było źle zamontowane Podświetlenie lamp, że raziło centralnie po oczach jak z lasera. /kupiony nowy za 2900 zł 

Yamaha R-N 803 + Polk T 50 - grało poprawnie, miałem cały czas wrażenie, że Polki przygaszają jej potencjał.
Miała problemy z siecią bezprzewodową, transformator działał cichutko / kupiona z outletu za 2900 zł

Yamaha R-N 602 + Polk T 50 - z Polkami grała dużo lepiej niż R-N 803, fajna scena, bardzo dobra separacja instrumentów i dość dynamiczna.
Buczało coś bardzo głośno, słychać było z ponad 2 m, serwis twierdził, że coś tam za wyświetlaczem, ale nie odsyłałem na serwis , tylko zwróciłem. / kupiona powystawowa za ok 2000 zł

Cambridge Audio AXR 100D + Polk T 50 - nie spodziewałem się, że Polki mogą tak zagrać, bardzo szeroka scena, super separacja i dynamika. Aż nie przestawało się chcieć słuchać.
Gdyby nie poniższe usterki , to by został / kupiony za 2350 zł

1. Głośny wiatrak, który włączał się po 15 minutach, nie ważne jaka głośność była ustawiona, jak go kupowałem to myślałem, że załącza się dopiero jak się go porządnie podkręci, a już załączał się na -65 db 
2. Głośny i buczący transformator, słyszalny z ok 3 m ( a napis na transformatorze jest - Low Noise toridal core ) ale po 15 minutach był zagłuszany przez szumiący wentylator 😉
3. DAB bardzo słabo działał i nie łapał, w Magnat MR 780 działał i łapał wsyzstkie stacje bez problemów.

Marantz PM 6007 + Polk T 50 - grało poprawnie, podobnie trochę jak Pioneer A40 AE ale trochę spokojniej, bas trochę mniej kontrolowany.
Prawie wszystko z nim ok, transformator lekko buczał, słyszalny z ok 50 cm, ale były krzywe "nóżki" i musiałem podkleić dodatkowy filc / kupiony za 2200  zł

Pioneer A-40AE + Polk T 50 - jeszcze się wygrzewa, dobra separacja, bas dość dobrze kontrolowany, fajne szybkie i analityczne granie.
Jedynie to buczy leciutko transformator, tak słychać go z ok 40 cm. / kupiony z outletu za 1440 zł 

I tu pytanie, czy zostawić Pioneera i dokupić do niego CD PD-30 AE za ok 1330 zł ? i resztę zainwestować w kolumny i jakiś streamer ?

Czy wymienić i szukać czegoś innego i nie buczącego 🙂

Np: Cyrus One lub Cambridge Audio CXA 61 ? I czy dopłata 1200 zł do Cyrusa i drugie tyle do CXA 61 będzie tego warta ? Do tego dojdą koszty droższych CD - ale dobrych, chociaż PD-30 AE też jest dość chwalony.

Poniżej to co już przesłuchałem

Yamaha R-N 602 - Heco Aurora 700 - poprawne granie.
Yamaha R-N 803 - Heco Aurora 700 - trochę lepiej niż z R-N 602 ale kobiece wokale za bardzo na przód wychodziły.
Magnat MR 780 + MCD 750 + Heco Aurora 700 - bardziej mi Magnat spasował z Polkami T 50 , na odsłuchu przy Prodigy trzeba było dodawać basu bo dość słabo wyszło.
Denon DRA 800 + MCD 750 +  Heco Aurora 700 - bardzo słabe połączenie, brak wszystkiego w porównaniu z zestawem powyżej
Emotiva BasX TA-100 + Emotiva ERC 4 + Emotiva Airmotiv T-Zero+ - świetne brzemienie, śiwetna separacja i dynamika, parę płyt odkryłem na odsłuchu na nowo
Emotiva Basx PT1 + Emotiva BasX A2 + Emotiva ERC 4 + Emotiva Airmotiv T-Zero+ trochę lepiej niż powyżej, ale przy tych zestawach to nie wiem czy to robotę robiła elektronika czy kolumny na wstędze
Yamaha R-N 803 + PSB Alpha T20 - poprawne granie, nic nie męczyło, ale też nie wywołało jakiegoś super efeltu
Nad C 338 + PSB Imagine X1T - bardzo słabo, brak dynamiki, sceny, przerywało połączenie.
Yamaha R-N 803 + PSB Imagine X1T - bardzo podobnie co z Alpha T20
Denon PMA 900 HNE + Focal Chora 806 - dość analityczne granie z dobrą sceną, ale jakoś nie porwało mnie.
Marantz Pm 7000 N + Focal Chora 806 - podobnie jak powyżej, ale Denon PMA 900 HNE zagrał jakby głośniej i żywiej
Denon DRA 800 + Focal Chora 806 - w porównaniu z dwoma powyższymi szału nie zrobiło.
Rotel A 14 + Bowers & Wilkins 603 S3 - wpadłem na chwilę podpytać o Rotela i akurat te dwa zestawy podłączone były na odsłuch, i obsługa zaproponowała , żebym chwilę zanim przyjdzie klient na odsłuch posłuchał chwilę 🙂 to posłuchałem może po 2 kawałki Korna na jednym i drugim, dużych różnic nie było, ale Z Bowersami mi się znacznie bardziej podobało.
Rotel A 14 +  Elac Vela FS408 - jw. 

Pozdrawiam

Bartek

4 godziny temu, Bautek napisał:

I czy dopłata 1200 zł do Cyrusa

Nie

i drugie tyle do CXA 61

po dwakroć nie

będzie tego warta ?

Gdyby wywalić znak zapytania fajnie by się to ułożyło. Nie warto. Nie warto kupować "wszystkomających" wzmacniaczy z niższych przedziałów cenowych. Dlaczego? Bo w granicach mocno okrojonego budżetu trzeba upakować wzmacniacz, przetwornik, BT i cholera wie co jeszcze. I ma to jeszcze nie odstraszać ceną. Uniwersalność i wielozadaniowość kosztem jakości. Dlatego poszukaj na rynku wtórnym możliwie jak najlepszy klasyczny wzmacniacz. Bez niskiej wartości bajerów. Z czasem rozbudujesz sobie system o dobre źródło 

Najważniejsze to przestać słuchać z 40 cm 😉 Dokupić PD 30 AE i lepsze Polki.

Tu bym w budżecie niskim wybrał Signature, a w wyższym Reserve.

Jedne i drugie są nieco łatwiejsze do ustawienia, bo BR w podłodze.

Bas w T 50 bywa oceniany "różnie" 😉 i wiadomo ogólnie, że to właśnie kolumny 

robią w systemie największą różnicę.

A rada bardziej ogólna - to, co się na "pierwszy rzut ucha" bardzo spodoba potrafi

szybko zmęczyć i nadaje się do imponowania kolegom, ale jednocześnie wyklucza

komfortowe długie słuchanie muzyki. Chyba, że nie o to chodzi 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Fajna okazja i mając gust, wymagania oraz budżet autora zakupiłbym poniższego Rösta do którego poszukałbym jakiś fajny odtwarzacz CD a resztę z czasem ale wzmacniacz byłby już odpowiednio dobry i na poziomie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tym bardziej, że nie jest to tylko wzmacniacz i jedyna wada, to dwa wejścia

liniowe, ale rekompensuje to kilkoma cyfrowymi i USB; mocy wystarczy 😉 

Ukryta Zawartość

Niejasna jednak dostawa ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Obsługuje też protokół AirPlay 🙂 słucham od czasu do czasu tego Rösta u brata i z pewnością wart jest tych pieniędzy. 

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Gdyby wywalić znak zapytania fajnie by się to ułożyło. Nie warto. Nie warto kupować "wszystkomających" wzmacniaczy z niższych przedziałów cenowych. Dlaczego? Bo w granicach mocno okrojonego budżetu trzeba upakować wzmacniacz, przetwornik, BT i cholera wie co jeszcze. I ma to jeszcze nie odstraszać ceną. Uniwersalność i wielozadaniowość kosztem jakości. Dlatego poszukaj na rynku wtórnym możliwie jak najlepszy klasyczny wzmacniacz. Bez niskiej wartości bajerów. Z czasem rozbudujesz sobie system o dobre źródło 

Co do tego co napisałeś, również ywchodzę z założenia, że nie warto kupować wszystkomające wzmacniacze. Ja nawet nie potrzebuję BT bo w tych co miałem to i tak nie używałem, tylko na początku posprawdzałem jak dany wzmacniacz gra po BT i tyle. 

Wystarczy mi, że wzmacniacz będzie miał z 2-3 wejścia liniowe i może optyka, żeby podłączyć Xboxa One X i tyle 😉

Rozglądam się też na OLX i Allegro za jakimiś używkami, ale ciężko coś dobrego znaleźć, żeby było nie grzebane i w miarę blisko, żeby podjechać i sprawdzić sprzęt przed zakupem.

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Najważniejsze to przestać słuchać z 40 cm 😉 Dokupić PD 30 AE i lepsze Polki.

Tu bym w budżecie niskim wybrał Signature, a w wyższym Reserve.

Jedne i drugie są nieco łatwiejsze do ustawienia, bo BR w podłodze.

Bas w T 50 bywa oceniany "różnie" 😉 i wiadomo ogólnie, że to właśnie kolumny 

robią w systemie największą różnicę.

A rada bardziej ogólna - to, co się na "pierwszy rzut ucha" bardzo spodoba potrafi

szybko zmęczyć i nadaje się do imponowania kolegom, ale jednocześnie wyklucza

komfortowe długie słuchanie muzyki. Chyba, że nie o to chodzi 😉 

O tym buczeniu i brumieniu wspomniałem, bo na 3 Magnaty MR 780 - 3 były z wadą, ale tylko ten pierwszy był cichutki a dwa pozostałe buzcąły jak wściekłe, co do słuchania, to słucham z ponad 3 m 🙂 

A wspominałem tylko o tym, bo nie raz słyszałem, że mam coś z prądem u mnie nie tak, a ten sam model wzmacniacza jeden pobuczy głośno a drugi jest cicho. Tak samo wypożyczona R-n 803 i druga outletowa 803 to obie były cichutkie. Więc to nie prąd a jakość wykonania transformatora jest nie taka jak być powinna w niektórych przypadkach 😉 

Odnośnie Polków to też je wtedy z Denonem PMA 900, Dra-800H i Marantzem 7000N posąłuchałem chwilę, ale pamiętam, że brzmiało z Denonami za cipeło. 

I też mam je na liście do późnijszego sprawdzenia, podstawkowe Reserve R200 lub podłogowe R500 lub R600 

"pierwszy rzut ucha" - dlatego lubię u siebie w mieszkaniu posłuchać przez kilka dni i się osłuchać ze sprzętem. 

Dlatego lubię brać na "testy" wzmacniacze z outletu i powystawowe, przynajmniej sieciówki na tym nie tracą i nie ma nigdy problemów ze zwrotem.

No i sprzęt kupuję dla siebie, bo muzyki słucham na prawdę bardzo dużo i to przeważnie wieczorami jak już dziecko śpi, więc nie potrzebuję czegoś co będzie łomotało i nie będzie męczyło po dłuższym słuchaniu. 

Ale dzięki za radę 🙂

1 godzinę temu, Tal napisał:

Fajna okazja i mając gust, wymagania oraz budżet autora zakupiłbym poniższego Rösta do którego poszukałbym jakiś fajny odtwarzacz CD a resztę z czasem ale wzmacniacz byłby już odpowiednio dobry i na poziomie.

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedź, ale nie miałem jeszcze okazji posłuchać Hegela, a ten jest z drugiej strony kraj, mieszkam na Śląsku. 

Godzinę temu, Tal napisał:

Obsługuje też protokół AirPlay 🙂 słucham od czasu do czasu tego Rösta u brata i z pewnością wart jest tych pieniędzy. 

I co się komuś podoba, nie koniecznie musi się spodobać mnie.  Więc takie zakupy w ciemno odpadają. 

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Bautek napisał:

mieszkam na Śląsku. 

O ile pamiętam, jest tam sporo salonów oferujących sprzęt ex-demo lup przyjęty w rozliczeniu od klientów. Przeszukaj ten segment bo może znajdziesz coś naprawdę wartościowego 

Przy okazji zastanów się czy nie lepiej kupić dobry  przedwzmacniacz (używany) i głośniki aktywne. Zaczynając (niemal) od zera ja wybrałbym właśnie taką opcję 

Sam za jakiś czas wyprzedam się niemal z wszystkiego pozostawiając przedwzmacniacz, który mam obecnie i dokupię do niego głośniki  aktywne 

Edytowane przez piotrek7
17 godzin temu, Bautek napisał:

do salonu / w kwadracie 4,1x4,2 m ok 17 m 2, mieszkanie w bloku

Wielka płyta?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Ukryta Zawartość

MegaHz na miejscu, ale nowy i dodam tylko, że mam o 2 m mniej; używam monitorów.

Stąd właśnie Twój jeden z punktów - R200 popieram. Jednak przy przy przewadze 

muzyki reggae pewnie wolałbym coś większego 😉 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

O ile pamiętam, jest tam sporo salonów oferujących sprzęt ex-demo lup przyjęty w rozliczeniu od klientów. Przeszukaj ten segment bo może znajdziesz coś naprawdę wartościowego 

Salonów to jest sporo, ale większość ma sprzęt z drugiej ręki z wysokiej półki, ale dzięki za przypomnienie to popytam w salonach.

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Przy okazji zastanów się czy nie lepiej kupić dobry  przedwzmacniacz (używany) i głośniki aktywne. Zaczynając (niemal) od zera ja wybrałbym właśnie taką opcję 

Sam za jakiś czas wyprzedam się niemal z wszystkiego pozostawiając przedwzmacniacz, który mam obecnie i dokupię do niego głośniki  aktywne 

Głośników aktywnych nie chcę, wolę klasyczny zestaw.

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

Wielka płyta?

Ja, wielka płyta 😉

Godzinę temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

MegaHz na miejscu, ale nowy i dodam tylko, że mam o 2 m mniej; używam monitorów.

Stąd właśnie Twój jeden z punktów - R200 popieram. Jednak przy przy przewadze 

muzyki reggae pewnie wolałbym coś większego 😉 

As 701 też brałem pod uwagę, ale to jest to samo co R-N 803 dużo ludzi twierdzi, że nie ma między nimi różnicy, albo jak jest to subtelna. W tej cenie to idzie ją kupić praktycznie w każdym salonie i sklepie RTV, a swego czasu na Amazonie to była w bardzo niskiej cenie.

I tu według mnie nie warto dopłacać dwa razy tyle co za Pioneera A-40 

CA AXR 100D jak dla mnie zjadł dynamiką i szerokością sceny R-N 602 i 803 na śniadanie 😉 i dlatego się zastanawiam nad CA CXA 61 - bo ponoć jest jeszcze lepszy niż AXR 100 D

Reggae też czasami lubię posłuchać 🙂

Ukryta Zawartość

Jak to było u Wildera ?  Nobody's perfect 😉 

Dynamiką zagłuszy wiatrak, albo trafo, albo coś, czego nie wiemy ...na razie 😉 

Może raczej szło o model CXA 81, ale mogę się mylić.

6 minut temu, audioburak napisał:

Jak to było u Wildera ?  Nobody's perfect 😉 

Dynamiką zagłuszy wiatrak, albo trafo, albo coś, czego nie wiemy ...na razie 😉 

Może raczej szło o model CXA 81, ale mogę się mylić.

Seria CXA już nie ma wentylatora w środku, nie wiem czemu CA zdecydowało się je montować w serii AXR ? 🤔

2 godziny temu, Bautek napisał:

CA AXR 100D jak dla mnie zjadł dynamiką i szerokością sceny R-N 602 i 803 na śniadanie

To zjadanie na śniadanie kończy się niestrawnością na kolację

Obecne nowe serie axr100 są pozbawione tych wad o których pisałeś. Więc myślę że śmiało możesz iść w to skoro ci pasowało tylko w aktualnie produkowana sztukę.

W modelu 61 jest lepiej chodź on nie ma takiej energii jest nieco słabszy w przekazie. W barwie jest lepiej

A40 odstaje od obu.

Cyrus one też bardzo fajny wzmak. 

Marantz 6007 będzie łagodniejszy.

Jeszcze Yamaha 701 jest chodź to brzmienie zbliżone do 803ki.

43 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Obecne nowe serie axr100 są pozbawione tych wad o których pisałeś. Więc myślę że śmiało możesz iść w to skoro ci pasowało tylko w aktualnie produkowana sztukę.

W modelu 61 jest lepiej chodź on nie ma takiej energii jest nieco słabszy w przekazie. W barwie jest lepiej

A40 odstaje od obu.

Cyrus one też bardzo fajny wzmak. 

Marantz 6007 będzie łagodniejszy.

Jeszcze Yamaha 701 jest chodź to brzmienie zbliżone do 803ki.

Dzięki, to sprawdzę jeszcze raz AXR100, może się uda się jakiegoś dostać z tego lub z zeszłego roku.

Ewentualnie pozostaje jeszcze opcja, żeby zostawić Denona i zmienić kolumny na jakieś dużo lepsze i później szukać wzmacniacza i cd ? 

11 minut temu, Bautek napisał:

Dzięki, to sprawdzę jeszcze raz AXR100, może się uda się jakiegoś dostać z tego lub z zeszłego roku.

Ewentualnie pozostaje jeszcze opcja, żeby zostawić Denona i zmienić kolumny na jakieś dużo lepsze i później szukać wzmacniacza i cd ? 

No to i tak cię czeka. 

T50  To taka kinowa konstrukcja. W stereo to gra ale może być lepiej. Znacznie lepiej. Więc tak czy siak cię to czeka

18 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

T50  To taka kinowa konstrukcja. W stereo to gra ale może być lepiej. Znacznie lepiej. Więc tak czy siak cię to czeka

Konstrukcje kinowe zazwyczaj mają słabszą zwrotnicę i dźwięk może być "krzykliwy" bądź męczący przy dłuższym odsłuchu, więc zgadza się, że może być znacznie lepiej. Trochę dziwny i niespójny jest opis tych kolumn, bo dystrybutorzy piszą, że konstrukcja dwudrożna, a ma głośnik średniotonowy (w sumie aż cztery głośniki). Głośnik średniotonowy wymaga oddzielnej komory, bądź specjalnej budowy i nie może być stosowany nawet w kolumnie dwu i pół drożnej (gdyby założyć, że omyłkowo konstrukcję dwu i pół drożną nazwano dwudrożną). Więc jest budowa tej kolumny nieco "podejrzana" 🙂 

Bo to kolumna dwudrożna z jednym nisko/średnio i dwiema membranami biernymi.

Stąd narzekania na słabą "kontrolę" dołu pasma. Może jakby ją "przepoczwarzyć" 😉 

byłoby lepiej, ale to słaby pomysł. Łatwiej poszukać innych.

26 minut temu, audioburak napisał:

Bo to kolumna dwudrożna z jednym nisko/średnio i dwiema membranami biernymi.

Stąd narzekania na słabą "kontrolę" dołu pasma. Może jakby ją "przepoczwarzyć" 😉 

byłoby lepiej, ale to słaby pomysł. Łatwiej poszukać innych.

Faktycznie nie ma bass refleksu, to by się zgadzało.

Edytowane przez paww
W dniu 2.12.2023 o 10:24, paww napisał:

Konstrukcje kinowe zazwyczaj mają słabszą zwrotnicę i dźwięk może być "krzykliwy" bądź męczący przy dłuższym odsłuchu, więc zgadza się, że może być znacznie lepiej. Trochę dziwny i niespójny jest opis tych kolumn, bo dystrybutorzy piszą, że konstrukcja dwudrożna, a ma głośnik średniotonowy (w sumie aż cztery głośniki). Głośnik średniotonowy wymaga oddzielnej komory, bądź specjalnej budowy i nie może być stosowany nawet w kolumnie dwu i pół drożnej (gdyby założyć, że omyłkowo konstrukcję dwu i pół drożną nazwano dwudrożną). Więc jest budowa tej kolumny nieco "podejrzana" 🙂 

Tam są membrany bierne.

Jak u kefa.

No tylko klasa nieco inna 🙂