Skocz do zawartości
IGNORED

Uchwyt / Hak do głośników

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Potrzebuję porady dotyczącej montażu głośników pod ścianą.
Obecnie w swoim systemie surround miałem głośniki od zestawu komputerowego Edifier, które miały z tyłu taki hak, dzięki czemu wystarczył jeden wkręt w ścianie i można było powiesić głośnik.
Tutaj przykład innych głośników, które taki hak mają dla zobrazowania:
spacer.png

Głośniki już sprzedałem i chciałbym zakpuić coś typu Wharfedale 9.1 / Dali Lektor 1, jednak żadne z nich nie mają takiego haka.
Wiem że są dedykowane uchwyty głośnikowe, ale już mam powkręcane wkręty i chciałbym je wykorzystać, szczególnie, że do głośników o budowie takiej nietypowej jak wharfedale 9.1 może być ciężko z dobrym uchwytem.

Moje pytanie brzmi, czy dobrym pomysłem może być zakupienie takich haczyków i przykręcenie ich do głośnika?

Przykład haczyków do kupienia:
https://allegro.pl/oferta/diy-glosnik-audio-do-montazu-na-scianie-zelazny-wieszak-na-hak-12931207543
lub
https://allegro.pl/oferta/haczyki-do-wieszania-glosnikow-metalowe-listwy-dzwiekowe-z-polkami-sciennymi-14246182082

i zdjęcie gdyby linki padły:

spacer.png

Dodam, że wkręty w ścianie są bardzo długie i dobrej marki. Czy to utrzyma głośniki które wymieniłem powyżej?

Dodatkowe pytanie, czy wkręcanie takich haków w obudowę głośnika nie psuje w jakimkolwiek stopniu jego akustyki wenwątrz? Nie mam pojęcia jak grube są tylne ścianki ani czy wkręciki do tych haków przebijają na wylot czy nie.
Często widzę w używanych głośnikach sprzedawanych na OLX, że ludzie sprzedają je z dziurkami po różnych uchwytach twierdząc, że nie ma to żadnego znaczenia dla brzmienia.

Dziękuję za odpowiedzi

Cześć

Potrzebuję porady dotyczącej montażu głośników pod ścianą.
Obecnie w swoim systemie surround miałem głośniki od zestawu komputerowego Edifier, które miały z tyłu taki hak, dzięki czemu wystarczył jeden wkręt w ścianie i można było powiesić głośnik.
Tutaj przykład innych głośników, które taki hak mają dla zobrazowania:
image;s=1000x700
Głośniki już sprzedałem i chciałbym zakpuić coś typu Wharfedale 9.1 / Dali Lektor 1, jednak żadne z nich nie mają takiego haka.

Cos tu mieszasz.

Dali maja haki, a Wharfedale maja dziury/gwint do mocowania hakow

IMG_0741.thumb.jpg.a811475c98899b3452ae2f2452807e09.jpg

IMG_0740.thumb.jpg.ccc43fabd04f74f47e3943c62f80a834.jpg

Czyli Wafle raczej się nie nadają do takiego wieszania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, xajas napisał:

Dlaczego nie? Wystarczy wygieta blszka/plaskownik z 3 dziurkami

IMG_0743.thumb.jpg.527f2dee14a66b23aca058bfc732ef88.jpg

Albo nawet zwykly plaskownik z listewka jako podkladka

IMG_0744.jpg

Czy znajdę gdzieś taki płaskownik który będzie miał otwór w kształcie takiej łezki czy jak to się nazywa? Tak, że łeb wkręta wejdzie, a po wsunięciu wyżej już nie wyjdzie.
Nie wiem po jakim słowie kluczowym czegoś takiego szukać.

Chyba że.... na odwrót... otwór w płaskowniku może być zwykły a użyć wkręta zakończonego haczykiem.
Z tym pomysłem może być też problem z montażem jak już będzie płaskownik na głośniku to żeby go na hak nałożyć trzeba będzie 90 stopni obrócić, a przy ścianie może braknąc miejsca.

Kupujesz po 2 takie kątowniki ciesielskie na kolumnę, skręcasz przez duży otwór i masz wieszak, za pomocą którego możesz nawet lekko skręcić kolumnę względem płaszczyzny ściany. Są też takie o nierównych ramionach, więc możesz sobie dobrać do woli.

Kupisz w każdym sklepie z art. budowlanymi.

IMG_20231129_195415.jpg

W piwnicy miałem tylko takie resztki, ale dobrze widać, o co chodzi.

IMG_20231129_200949.jpg

Bardzo dziękuję, wszystkie odpowiedzi uzyskałem, jestem bardzo wdzięczny za pomoc.
Już wiem, że powieszę je na płaskownikach bądź kątownikach tak jak proponował @xajas lub @porlick.

Temat z mojej perspektywy do zamknięcia

W dniu 29.11.2023 o 20:28, msankowski napisał:

Panowie, czy Wy tak naprawdę kolumny na haczykach wieszacie?

Tu jest mocowanie do stropu

https://musiccenter.pl/sklep/studio-nagran/akcesoria-do-monitorow-studyjnych/adam-audio-bracket-s3v/

Najmniej zagraca pomieszczenie ale to spora ingerencja w nośne elementy budynku

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)