Skocz do zawartości
IGNORED

JM Lab Focal mini utopia

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś w okolicach Szczecina posiada JM Lab mini utopie i może udostępnic do odsłuchu? Wczoraj odsluchiwalem Micro utopie I w porównaniu z moimi Dali Skyline 1000 było tak jakby ktoś zdjął z moich 2 albo i 3 koce 🙂. Słyszałem że mini utopie grają jeszcze lepiej tym bardziej że mam nietypowy pokój, ma jakieś 25m ale za plecami kanapy jest salon i jest to otwarta przestrzeń i jakieś 40m więc jest dość duży ale te micro zagrały nadspodziewanie dobrze. Wiem może Mezzo Utopie byłyby dobre do takiej przestrzeni ale najpierw chciałbym spróbować z Mini. Wzmacniacz to Accuphase 303x i z Mini bardzo ładnie współgrał. Może czasem góra była trochę za ostra a może tak mi się wydawało bo moje Dali mają jej zdecydowanie mniej.

https://www.audiostereo.pl/topic/165529-jm-lab-focal-mini-utopia/

Nie dziwie sie … Focale potrafia drzeć ryja.

Moze wlasnie tego doswiadczyles?

7 godzin temu, marcinhajdasz napisał:

Może czasem góra była trochę za ostra a może tak mi się wydawało bo moje Dali mają jej zdecydowanie mniej.

No wlasnie.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

niezupełnie - focale po prostu potrzebują dobrej zwrotnicy a nie elementów po 10 zł jakie aplikują w kolumnach

wtedy są przezroczyste i grają ze wszystkim

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Może z elementami wartości kolumn i Skyline ze wstęgą zagrają jak Utopie 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, audiograde napisał:

niezupełnie - focale po prostu potrzebują dobrej zwrotnicy a nie elementów po 10 zł jakie aplikują w kolumnach

wtedy są przezroczyste i grają ze wszystkim

Focal / Focal.JM lab / JM lab - najlepiej grają z A-klasowymi crossoverami z CC :

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 2 tygodnie później...
W dniu 26.11.2023 o 12:04, marcinhajdasz napisał:

Czy ktoś w okolicach Szczecina posiada JM Lab mini utopie i może udostępnic do odsłuchu? Wczoraj odsluchiwalem Micro utopie I w porównaniu z moimi Dali Skyline 1000 było tak jakby ktoś zdjął z moich 2 albo i 3 koce 🙂. Słyszałem że mini utopie grają jeszcze lepiej tym bardziej że mam nietypowy pokój, ma jakieś 25m ale za plecami kanapy jest salon i jest to otwarta przestrzeń i jakieś 40m więc jest dość duży ale te micro zagrały nadspodziewanie dobrze. Wiem może Mezzo Utopie byłyby dobre do takiej przestrzeni ale najpierw chciałbym spróbować z Mini. Wzmacniacz to Accuphase 303x i z Mini bardzo ładnie współgrał. Może czasem góra była trochę za ostra a może tak mi się wydawało bo moje Dali mają jej zdecydowanie mniej.

miałem mini utopie. w takim metrażu uważam że to raczej pomyłka, chyba że dopalisz subem.

poszukałbym (bo łatwiej) innej elektroniki do DALi

• 1 rok później...

mam nietypowy pokój, ma jakieś 25m ale za plecami kanapy jest salon i jest to otwarta przestrzeń

I bardzo dobrze - nie będzie odbić od ściany tylnej (praktycznie), które to odbicia może podbijają bas, ale pogarszają jego precyzję.

W dniu 6.12.2023 o 21:03, julius-6 napisał:

miałem mini utopie. w takim metrażu uważam że to raczej pomyłka, chyba że dopalisz subem.

Pomyłka, bo:

a) brakuje SPL / kolumny się przesterowują? - tu nie chodzi o metraż, tylko odległość od kolumn

b) brakuje rozciągnięcia pasma w dół? - tu nie chodzi o metraż, tylko ew. płytkie pasmo danych kolumn i mniejszy metraż niekoniecznie pomoże

W dniu 26.11.2023 o 21:30, audiograde napisał:

Nalep metkę na rezystor "100zł".

musicie się jeszcze dużo w audio nauczyć zamiast bez sensu mieszać klockami

ktoś widział zwrotnice? ktoś dał tym kolumnom przyzwoite elementy (uprzedzam antymetkowca od 100 zł  🙂 - tanio nie będzie)? - czyli możliwie najlepsze, okablowanie wewnętrzne? 

Bez tego nie będą grały i nie ma się czym podniecać marką czy legendą 🙂

jeśli ktoś chce mieć wybitne granie (co niestety będzie bolało) - to na przykład zobaczcie jakiej klasy elementy w zewnętrznych zwrotnicach stosuje Kaiser Acoustic. Jest tych firm na palcach jednej ręki 🙂 na tysiące firm robiących kolumny.

Coś wam to daje do myślenia?

W audio nie ma ograniczeń - tylko trzeba wiedzieć co i dlaczego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

tak samo mówili o lampach - jeszcze jakieś 40 lat temu 🙂 

udostępnic do odsłuchu

To bardzo precyzyjne kolumny, wątpię by ktoś rozsądny rozpinał ułożony system.. chyb że trzyma takie głośniki na strychu..

17 minut temu, audiograde napisał:

tak samo mówili o lampach - jeszcze jakieś 40 lat temu 🙂 

I mieli rację. Dzisiaj lampa to taka barwiąca zabawka - po to jest, by barwiła. No i to świecenie lamp też fajny efekt wizualny.

barwi w gónianych aplikacjach typu "bufory" i źle zbudowanych urządzeniach (których jest większość - ale to nie wina lamp)

To jak nie chcesz barwić (można zbudować lampę z odpowiednio niskimi zniekształceniami, przy określonej mocy), to ... po co lampa? To jak przewóz wielkiej szafy na ubrania w Seicento.

widać miałeś do czynienia z kiepskimi lampami po 20 zł z warszawskiej giełdy  - wyciągniętymi ze szrotu 🙂  o nieznanym przebiegu

układy scalone nie nadają się do przetwarzania subtelnych sygnałów bo dają schodkowe / piłokształtne dla ucha brzmienie - posłuchaj sobie kiedyś na dobrym systemie ciągłości przejść tonalnych na flecie solo albo wibrafonie - na dobrej lampie w końcówce daca i na opampach - niestety te ostanie słychać od razu.

Jak pewnie wiesz - różne op-ampy brzmią różnie - wg ciebie to świadczy o ich liniowości? 🙂 

4 minuty temu, audiograde napisał:

układy scalone nie nadają się do przetwarzania subtelnych sygnałów bo dają schodkowe / piłokształtne dla ucha brzmienie -

Miałeś do czynienia z wzmacniaczami scalonymi po 20zł od "Chińczyka", albo nie masz pojęcia co to niezniekształcone lampowym wzmacniaczem brzmienie.

ps. z tym "schodkowanym/piłokształtnym" brzmieniem to już serio bzduriozerią pojechałeś, jak amator co wczoraj zaczął się audio interesować

6 minut temu, audiograde napisał:

- na dobrej lampie w końcówce daca i na opampach - niestety te ostanie słychać od razu.

... nom, w postaci dodanych parzystych zniekształceń harmonicznych

7 minut temu, audiograde napisał:

Jak pewnie wiesz - różne op-ampy brzmią różnie - wg ciebie to świadczy o ich liniowości? 🙂 

🤣 ... wg. ciebie liniowość (czyli wierne przenoszenie proporcji sygnału, podawanego przy różnych częstotliwościach) to wszystko co ma wpływ na brzmienie? 🤣

Edytowane przez Kyle

obejrzyj, posłuchaj fachowca i zastanów się dlaczego najlepsze słuchawki potrzebują lamp

🙂

13 minut temu, audiograde napisał:

obejrzyj, posłuchaj fachowca i zastanów się dlaczego najlepsze słuchawki potrzebują lamp🙂

"Najlepsze" ... czy "Najdroższe"? A zastosowano lampy, bo to najmniej ekonomiczne rozwiązanie, dzięki czemu można określone efekty uzyskać drożej? 😃

Edytowane przez Kyle