Skocz do zawartości
IGNORED

CD Denon 900ne vs NAD C 538

Rekomendowane odpowiedzi

Z powodu posiadania kolekcji płyt CD przydałby się porządny nowy odtwarzacz.

Rozważam te dwa wymienione w temacie.

Obydwa można dostać dziś nowe za okolice 1500 zł

Celem moim jest ocieplenie/ ulagodzenie nawet gorzej nagranych CD .

Obecny Rotel 930ax do jakiś ciepłych nie należy raczej, nie posiada też wyjścia Coaxial , bo wtedy bym go utemperował za  pomocą DACA Tagi DA-300.

Mam DVD SONY który z Tagą gra całkiem dobrze , ale stroi czasem fochy przy przeskakiwaniu utworów, a oprócz tego CD powinno zabrzmieć lepiej od DVD....

Znacie te CD ? może ktoś porównać?

Pylon Diamond 28 ,Unison Research Simply Italy, Nad C-538, Wiim Ultra 

https://www.audiostereo.pl/topic/165494-cd-denon-900ne-vs-nad-c-538/

Przy Twoich wymaganiach zdecydowanie Denon będzie opcją lepszą. Spójrz na model DCD-900NE. Natomiast z mojej strony zaproponowałbym Ci jeszcze bardzo dobre odtwarzacz Shanling CD80 oparty na świetnym transporcie Philips. To moim zdaniem obecnie bezkonkurencyjne urządzenie w swoim budżecie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

49 minut temu, Q21 napisał:

Przy Twoich wymaganiach zdecydowanie Denon będzie opcją lepszą. Spójrz na model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Natomiast z mojej strony zaproponowałbym Ci jeszcze bardzo dobre odtwarzacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  oparty na świetnym transporcie Philips. To moim zdaniem obecnie bezkonkurencyjne urządzenie w swoim budżecie.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny.

Mam przenośny DAP Shanlinga na zbliżonych podwójnych przetwornikach ESS SABRE ES9219C i naprawdę dźwięk bez zarzutu, miękki, plastyczny, praktycznie analogowy. Jeśli ten Shanling CD80 gra podobnie to chyba dobry wybór. Wg mnie nie jest mocną stroną Ingenic x1000 bo to chiński procesor nie tak niezawodny jak np. amerykański Qualcom. Z drugiej strony do odtwarzacza CD jest z pewnością wystarczający, w końcu liczy się dźwięk, a tu pewnie jest bardzo dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww

Skontaktuj się z nami na priv - możemy wypożyczyć sprzęt na testy domowe 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za odpowiedzi i propozycje wypożyczenia, ciekawa opcja, ktoś coś potrafi więcej powiedzieć na temat tego chińskiego CD Shanling CD80 ? Bo w necie żadnych wrażeń odsłuchowych nie znalazłem, a bebechy ma ciekawe.... na pewno..... piękny ...nie jest 🙂 ale nie o to chodzi....:)

Po cichu myślałem że jednak NAD będzie lepszy od Denona, ale ok, przyjmuje do wiadomości.

To jeszcze pytanie ... Shanling ma tylko optyka, nie ma Coaxiala..... w razie chęci posłuchania go z innym Dac... to Coaxial byłby chyba lepszy ? czy źle myśle ?

Edytowane przez tgiertuga1

Dlaczego nigdzie w necie nie ma recenzji CD 80 Shanling....... przypadek ?

Nie neguje że to zły sprzęt......ale....

Edytowane przez tgiertuga1

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Oba nie są jakieś wybitne. Ale z tych dwóch to już denon. 

Też obstawiam shanling

dawaj te wybitne, chętnie się dowiem

W dniu 24.11.2023 o 22:05, tgiertuga1 napisał:

Dlaczego nigdzie w necie nie ma recenzji CD 80 Shanling....... przypadek ?

Nie neguje że to zły sprzęt......ale....

Bo producent ani dystrybutor nie zapłacił. Nie ma w tym tajemnicy 

Heco i magnat w Polsce też nie mają testów. Dlatego mamy je taniej niż u Niemca. Ja tak wolę 🙂

W dniu 24.11.2023 o 22:22, tgiertuga1 napisał:

dawaj te wybitne, chętnie się dowiem

Rozumiem że mnie podjudzasz. Ale ja jestem stary wyjadacz forumowy i się nie dam 🙂

to twoja kasa zrobisz co chcesz.:)

Tak się złożyło że Black Friday pomógł zdecydować i zaryzykować.

Kupiłem Nada C 538. I mogę powiedzieć że nie żałuję.

Pierwsza płyta Sade z 1984 roku " Diamond Life " puszczona tutaj spowodowała delikatny opad szczęki.

Okazało się że nie brzmi płasko i ostro jak z starego Rotela 930ax,  a wręcz przeciwnie.

I tak dalej ulubione płyty są teraz powodem żeby odkrywać je na nowo.

Fleetwood Mac , też stara płyta " Tango in the night" , kurde , ile się dzieje na tej płycie.

Neneh Cherry, płyty MAN , i Homebrew, zawsze wydawały się ostre na Rotelu, tutaj NAD naprawia sytuacje. 

Dynamika, stereofonia, fajne średnie tony, basior daje radę.

Aczkolwiek ten stan dźwięku pojawił się dopiero jak pochodził 30 godzin nonstop, wyjęty prosto z pudełka tak nie grał.

Nikt tu dokładnie nie opisał konkurencji w postaci Denona 900ne czy Shanglinga, mam na myśli jak grają ?.

No w każdym bądź razie NAD -a polecam jeśli dorwać w dobrej cenie.

W dniu 23.11.2023 o 22:27, costa brava napisał:

Nie robi różnicy 

Zazwyczaj Coax jest polecany, a optical ganiony 🤔

7 godzin temu, tgiertuga1 napisał:

Pierwsza płyta Sade z 1984 roku " Diamond Life "

Fajny album 🙂

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell