Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.11.2024 o 00:52, NAP napisał:

Odpuść sobie je. Chyba że Ci się strasznie podobają a walory wizualne są wyżej niż jakość dźwięku. W tej kwocie znajdziesz lepsze kolumny, a gdybyś szukał w używanych to już całkiem. Sprzęt ma grać, a nie wyglądać, choć i ze starszych konstrukcji możesz znaleźć wiele pięknych kolumn. Zdecydowanie stereo niż jakieś udziwnienia od Marshalla. 

Można.

100k vs 50k to większe tłumienie. W praktyce, w porównaniu do oryginalnego, w.w. drabinka da Ci szerszy zakres regulacji. Tzn, przy skali ustawionej np na godzinę 10 nie będzie tak głośno jak na fabrycznym, bo ten zakres będzie rozłożony na ok 90% regulacji potencjometru. W konsekwencji, będziesz mógł słuchać cicho nawet w nocy a gdy będziesz chciał słuchać głośniej to dalej kręcisz potencjometrem. W oryginalnym jaki montują gra głośno do ok godziny 11 a powyżej to już zniekształcenia co jest nieśmiesznym żartem z ich strony i zamontowali taki potencjometr chyba tylko po to, by Twój sąsiad myślał że skoro na godzinie 9 jest tak głośno to co to będzie na godzinie 15, tylko że sąsiad nie wie że na godzinie 15 sypie już takimi zniekształceniami że słuchać się nie da. Nie kombinuj, wymień na ten który podany w temacie, będzie rewelacja względem fabrycznego, mocy nie stracisz, zyskasz precyzję regulacji i równo grające kanały od samego początku skali.

Proszę podpowiedź jak dostać się do tego potencjometru, nie chciałbym wyważać otwartych drzwi. Jaki masz patent na wymianę tzn. co należy rozebrać aby się dostać do niego swobodnie ?

2 godziny temu, Paweł B napisał:

Jaki masz patent na wymianę tzn. co należy rozebrać aby się dostać do niego swobodnie ?

Wyjąć lampy, odkręcić panele boczne, odkręcić górną pokrywę, odkręcić przedni panel, wylutować.

Panowie, może coś podpowiecie ? Niestety tak się pobawiłem swoją małą Taga, że najprawdopodobniej coś zwarłem przy przepinaniu sprzętu, kolumn z mojego drugiego systemu. Prawy kanał padł, gra bardzo, bardzo cichutko, wskaźnik poziomu sygnału przestał wskazywać. Co mogło się stać, gdzie szukać usterki ?

Z góry dzięki.

Bez pomiarów na odległość trudno cokolwiek wywnioskować. Zajrzyj raz jeszcze do środka czy wszystko "wygląda" ok, może coś się odłączyło, może gdzieś jest zwarcie itd. Szukaj przede wszystkim tam, gdzie dokonywałeś zmian.

9 godzin temu, Paweł B napisał:

Panowie, może coś podpowiecie ? Niestety tak się pobawiłem swoją małą Taga, że najprawdopodobniej coś zwarłem przy przepinaniu sprzętu, kolumn z mojego drugiego systemu. Prawy kanał padł, gra bardzo, bardzo cichutko, wskaźnik poziomu sygnału przestał wskazywać. Co mogło się stać, gdzie szukać usterki ?

Z góry dzięki.

A wymieniałeś opampy? Ja tak miałem jak wymieniałem i średnio w jednym miejscu polutowalem. Sprawdź wszystkie połączenia bardzo dokładnie.

12 godzin temu, bbbbb29 napisał:

A wymieniałeś opampy? Ja tak miałem jak wymieniałem i średnio w jednym miejscu polutowalem. Sprawdź wszystkie połączenia bardzo dokładnie.

Dzięki za podpowiedź. Wymieniałem opampy i potencjometr. Wzmak grał normalnie jakąś chwilę, przy poglośnieniu prawy kanał zaczął trzeszczeć i ucichł. ...a było tak pięknie. Na słuchawkach chodzi normalnie, a potencjometr nie wykazuje uszkodzenia. 

2 godziny temu, Paweł B napisał:

Dzięki za podpowiedź. Wymieniałem opampy i potencjometr. Wzmak grał normalnie jakąś chwilę, przy poglośnieniu prawy kanał zaczął trzeszczeć i ucichł. ...a było tak pięknie. Na słuchawkach chodzi normalnie, a potencjometr nie wykazuje uszkodzenia. 

Sprawdź a najlepiej popraw luty przy opamp. Będzie grało. 

Przy okazji, ma ktoś schemat tego, albo wie, jak pominąć regulację tonów (nie chodzi mi o rezystory zamiast potencjometrow, tylko pominięcie całego układu). 

@Paweł B Jak po wymianie wzmacniaczy operacyjnych? Jaką masz głośność na BT? U mnie jak telefon na max, to jest porównywalne z wejść rca. Czy też tak masz?

9 godzin temu, frulik napisał:

@Paweł B Jak po wymianie wzmacniaczy operacyjnych? Jaką masz głośność na BT? U mnie jak telefon na max, to jest porównywalne z wejść rca. Czy też tak masz?

Posprawdzam wszystko jak poprawie luty i dam znać, bo póki co jak pisałem wcześniej mam problem z prawym kanałem. Na pewno po wymianie opamp scena zrobiła się szerszą, zagrał ciepłej. Mam cxa80 i mam wrażenie, że taga wcale mu nie ustępuje.

12 godzin temu, Paweł B napisał:

Posprawdzam wszystko jak poprawie luty i dam znać, bo póki co jak pisałem wcześniej mam problem z prawym kanałem. Na pewno po wymianie opamp scena zrobiła się szerszą, zagrał ciepłej. Mam cxa80 i mam wrażenie, że taga wcale mu nie ustępuje.

Scena na pewno będzie łatwiej słyszalna w momencie jak obydwa kanały zagrają równo. 

A jakie dajesz źródło dźwięku? 

Na scenę ma oczywiście bardzo duży wpływ rozmieszczenie kolumn i akustyka.

Godzinę temu, frulik napisał:

Dajcie znać jak BT proszę. Jak puszczam z telefonu YT, to muszę mieć dźwięk na max w telefonie aby było tak samo jak z CD. Też tak macie? 

Dawno tak nie słuchałem. YT to jakość bardzo słaba. Do tego idzie jeszcze kompresja z bluetooth. 

Generalnie pod kątem glośności oczywiście zależy od nagrana na YT ale powinno być podobnie na CD na max.

2 godziny temu, frulik napisał:

Dajcie znać jak BT proszę. Jak puszczam z telefonu YT, to muszę mieć dźwięk na max w telefonie aby było tak samo jak z CD. Też tak macie? 

To normalne zachowanie. Dlaczego miałoby być inaczej? Są odtwarzacze cd z regulowanym wyjściem, ale w większości wyjście ma stały (umowny) poziom sygnału. Telefon gdy wysyła coś przez BT nie pełni roli wzmacniacza, wysyła tylko sygnał do dalszej "obróbki" przez wzmacniacz, jeśli poziom głośności wysyłanego sygnału nie będzie na 100% to oczywiste że będzie ciszej niż z cd, dlatego nie jest niczym dziwnym że aby osiągnęły ten sam poziom (w teorii, ułamki db raczej nie mają znaczenia) to oba urządzenia muszą wysyłać dźwięk w pełnej skali dopuszczalnego wzmocnienia.

9 minut temu, NAP napisał:

Dlaczego miałoby być inaczej?

Bo wymienili mi w serwisie na nowy, a wydawało mi się (może źle pamiętałem), że poprzedni jakoś głośniej był. Jeżeli tak ma być, to super 🙂 Dzięki za odpowiedzi. 

Przy okazji - czy wymieniałeś gniazda na głośniki? Zamówiłem właśnie Gb11 od Audena do kolumn i zastanawiam się czy w Tadze nie wymienić za jednym razem. 

14 minut temu, frulik napisał:

Przy okazji - czy wymieniałeś gniazda na głośniki?

Nie. Fabryczne są lepszej jakości niż w wielu droższych urządzeniach, poza tym, nie molestuję ich co godzinę by miały się rozlecieć po roku czy dwóch. Poza tym, gdybym miał wymieniać, to jedynie na te 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale to tylko dlatego że wyglądają ładniej niż fabryczne (mam w innych sprzętach ale tylko dlatego, że fabryczne były z eternitu 😄).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A jak z BT podczas uruchamiania? Nie irytuje Was, że BT jest zawsze połączony (sparowany) bez względu jakie źródło jest wybrane? Szkoda, że przełącznik selekcyjny tego nie wyłącza. Może ktoś ma jakiś pomysł? Nawet bym mechaniczny włącznik zrobił prawdę mówiąc. 

12 godzin temu, frulik napisał:

Jeżeli są na wsuwki i lipne przewody, to wymienię. Wolę lutowanie. 

Przewody wystarczające, nie pamiętam czy lutowane czy nie, jeśli nie - nie widzę problemu w lutowaniu.

11 godzin temu, frulik napisał:

Nie irytuje Was, że BT jest zawsze połączony (sparowany) bez względu jakie źródło jest wybrane?

Coś masz nie tak. U mnie bt jest sparowany wyłącznie jak przełączę na bt. Gdy słucham na wejściu np CD, bt jest wyłączony, dioda nie świeci, a telefon nawet gdy wyszukuję dostępnych urządzeń nie widzi Tagi. Staje się widoczna dopiero po wybraniu BT.

2 minuty temu, NAP napisał:

Coś masz nie tak.

Też tak myślałem, ale w serwisie stwierdzili, że tak jest. Za to nie podobało im się że dioda miga nawet gdy sparowane i przełącznik na BT. Dostałem nową sztukę i jest tak samo (z tym że dioda świeci, a nie miga). Cały czas sparowane bez względu na źródło. 

Mam najnowszą wersję 

28 minut temu, frulik napisał:

Cały czas sparowane bez względu na źródło. 

Rozkręcić, odłączyć diodę, skręcić. Nic innego nie poradzę. Ewentualnie można spróbować usunąć sparowanie w ustawieniach tel, i spróbować sparować ponownie, albo nie parować wcale jak się nie korzysta, może przestanie wariować. Tak dziś działa wiele serwisów, że udają, że problemu nie ma, a zgłaszających problem (często widoczny gołym okiem) traktują jak chorych psychicznie. Niestety serwis Tagi nie jest wyjątkiem, często ludzie muszą dochodzić swoich praw przed sądem, a że to ścieżka długa, męcząca a i często kosztowna, po prostu rezygnują bo najzwyczajniej w świecie im się to nie opłaca i nie mają nerwów na takie uniesienia.

@bbbbb29, @cezaryl., @kuzik71, @Maniek1972, @Seba1985, @Bart_Gie, @Magnepan, @Dlugi, @Oddmusic, @UrArt, @Paweł B Koledzy - jak u Was jest z BT? Czy jak jest włączony wzmacniacz, to zawsze jest sparowany BT bez względu na to , na jakim źródle jest ustawiony? Podawajcie proszę z jakiego roku/model.

29 minut temu, UrArt napisał:

U mnie łączy z telefonem i dioda zapala się dopiero po przełączeniu na BT. Model zakupimy w zeszłym miesiącu. 

Czyli, jak przełączysz np na CD, to tel rozłącza się z BT. Czy tak? 

W dniu 25.01.2024 o 17:49, Magnepan napisał:

Luzik , zrobi to pierwszy lepszy DOBRY serwisant laptopów. Dzisiaj odebrałem swój zmodyfikowany THA 25B z serwisu w Łodzi i jestem mile zaskoczony dźwiękiem , gra jak dobry wzmacniacz za dobrych kilka tys.zł. Teraz jest mocnym konkurentem dla mojego sporo droższego piecyka. Gra dopiero 20 min.Uwagi dotyczące dźwięku :

1.Jest wszystko bardziej zrównoważone i jakby dźwięk jest bardziej dociążony ale bez przesady oczywiście.

2.Środek pasma bardziej obfity z hi endową klasą ,

3.Góra pasma ładnie zszyta ze środkiem , nie ma najmniejszych ostrości , przyjemnie to brzmi.

4.Bas troszeczkę pod większą kontrolą i schodzący niżej od oryginału.

Zrobione modyfikacje :

1.Mussa 5 x 8820 koszt ok. 170 zł

2.Kondensatory Nichicon 3 szt.koszt 35 zł ( 2 x 4700uf i 1 x 3300uf) - ale UWAGA- oryginalny kondensator 3300ufjest ułożony poziomo na leżąco i w moim egz.Tagi nie dało się go zamienić na Nichicona bo pokrywa wzmacniacza się nie domykała, więc postanowiliśmy go odłożyć i zostawić oryginalny. Ten kondensator jest dla słuchawek których nie używam więc żadna strata.

3.Wymieniłem oryginalne plastikowe podstawki do lamp na ceramiczne złocone które mocno polecam.

Są niedrogie bo za 10 szt. z przesyłką zapłaciłem 75 zł. Potrzeba tylko 4 szt.więc koszt 30 zł.

4.Lampki 2x6N1 plus 2x6P1 NOS'y sowieckie z lat 60 !!!!!  koszt z przesyłką ok 180 zł ( z Litwy i Słowenii)

5.Usługa w serwisie komputerowym za całość 170 zł

Nie wymieniłem drabinki rezystorowej i rezystorów bo uznałem że potencjometr głośn. jest ok i reaguje prawidłowo.

Razem modyfikacje wyniosły mnie 585 zł. Czy warto było je wykonać ? Myślę że tak bo wzmacniacz od razu po modach zagrał ciekawie i lepiej od oryginału z chinskimi lampkami. W sumie to przyjemna zabawa ale po tyg lub dwóch jak Taga 25B wygrzeje się całkowicie, biorę ją do znajomych na sparing ze wzmacniaczami kolegów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie .........

Chciałbym gorąco podziękować kolegom z forum a zwłaszcza koledze NAP który jako pierwszy zmodyfikował ten miniaturowy wzmacniaczyk i przypadkowo jego wpis zachęcił mnie do powyższych eksperymentów.

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie którzy czują potrzebę gonienia muzycznego króliczka.

Hej, jutro odbieram wzmaka z MediaExpert i kompletuję elementy do moda.

Proszę o info, bo się na tym nie znam - czy Mussa ma być SMD czy DIP8? 2x4700 Nichicon, ale jakie napięcie? Możecie podesłać linka do pewnego źródła? Lampki już zamówione. Sprawdźcie proszę, czy dobre wybrałem (w załączniku foto). Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi