Skocz do zawartości
IGNORED

Taga Harmony HTA-25B po modyfikacji.

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, Bart_Gie napisał:

Jak bedziesz robic kable to uwazaj bo tam sa blisko piny Dlatego 2 wlutowalem od góry a 2 od dołu bo bylo miejsce, Czarne z oryginalnych punktów a czerwone spod płytki bo ona ma około 4 mam miejsca między blachą a płytką. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

received_767693878560254.jpeg

Super że o tym mówisz i  pokazujesz zdjęcia - to na pewno pomoże w prawidłowym zainstalowaniu kabli.THX.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie spodziewałem się że znajdzie się tylu chętnych na modyfikacje. Bardzo mnie cieszy fakt, że mój post był dla Was inspiracją, natomiast Wasze posty o kolejnych modyfikacjach napędziły ten motor u mnie 😄 Jak będzie czas to otworzę ponownie ten wzmacniacz i wymienię również okablowanie i podstawki pod lampy. Kondensator ten jeden leżący spokojnie można wymienić jeśli mowa o tych Nichiconach, mają długie nóżki i da radę je bez problemu jakoś ułożyć. Trochę gimnastyki ale da się.

W dniu 3.02.2024 o 01:00, NAP napisał:

Nie spodziewałem się że znajdzie się tylu chętnych na modyfikacje. Bardzo mnie cieszy fakt, że mój post był dla Was inspiracją, natomiast Wasze posty o kolejnych modyfikacjach napędziły ten motor u mnie 😄 Jak będzie czas to otworzę ponownie ten wzmacniacz i wymienię również okablowanie i podstawki pod lampy. Kondensator ten jeden leżący spokojnie można wymienić jeśli mowa o tych Nichiconach, mają długie nóżki i da radę je bez problemu jakoś ułożyć. Trochę gimnastyki ale da się.

Do dzisiaj jestem pod wrażeniem dźwięku Tagi po modyfikacji, zrobię jeszcze wymianę kabli głośnikowych i potencjometr zamienię na drabinkę ( tak na wszelki wypadek ).Tagę ustawiłem w głównym pokoju odsłuchowym i gra na przemian  z lepszym zestawem któremu niewiele ustępuje. Może niejeden z was popuka się w czoło sądząc że przesadzam......Taga napędza małe monitory System Audio 905 na solidnych standach, jest  bas który sięga do 60Hz, ale wg. mnie schodzi zdecydowanie niżej, kapitalna średnica i złota górka pieści uszy dzięki Musa 8820 i złoconych gniazd do lamp. Lampy warto zmienić na Sowieckie NOS'y najlepiej z lat 60 które można znaleźć na ebay w dobrej cenie poniżej 200 zł za komplet 4 szt ( na allegro są za drogie ).

@NAP , jeszcze raz duże podziękowania za inspirację i bliższy finał w gonieniu króliczka.

Edytowane przez Magnepan

Na sam koniec wymieniłem kabel zasilający i myślę jeszcze o zalożeniu na zasilaniu jakiegoś filtra. Ale to już chyba fanaberia 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

filtr to jeśli masz DAC zewnętrzny. Sam wzmacniacz podobno najlepiej podłączać do złącza direct. 
Ale nie wiem jak traktować integrę. 
Też mam kabel Taga. Sztywny, czarny, grubasek. Najważniejsze, że ekranowany 🙂

6 godzin temu, Bart_Gie napisał:

myślę jeszcze o zalożeniu na zasilaniu jakiegoś filtra

Zrobiłem sobie takie cudo 🙂 

Ukryta Zawartość

IMG_0145.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Magnepan napisał:

A coś więcej możesz powiedzieć ?

To filtr sieciowy z ogranicznikiem napięcia, a w zasadzie 2 filtry - ten w plastikowej puszce + Schaffner pod ogranicznikiem Simtec. Całość zamknięta w obudowie aluminiowej 2mm a na zewnątrz skaj samoprzylepny. 2 gniazda bez filtracji i 4 filtrowane. Koszt całości to ok 450 zł. W zasadzie 400 bo przewody i złączki miałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NAP
2 godziny temu, NAP napisał:

To filtr sieciowy z ogranicznikiem napięcia, a w zasadzie 2 filtry - ten w plastikowej puszce + Schaffner pod ogranicznikiem Simtec. Całość zamknięta w obudowie aluminiowej 2mm a na zewnątrz skaj samoprzylepny. 2 gniazda bez filtracji i 4 filtrowane. Koszt całości to ok 450 zł. W zasadzie 400 bo przewody i złączki miałem.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy to urządzenie będzie miało zastosowanie głównie tam gdzie napięcie nie jest stabilne np. gdzieś na wsi. Ale generalnie jest dobre bo pokazuje napięcie i ew.jego skoki lub spadki. Dla stabilności elektrycznej systemu w sam raz. Czy również oczyszcza prąd z zakłóceń ? Koszt w sumie niewielki. Prawdę mówiąc to nie wiem do czego jeszcze może być przydatne.

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Magnepan napisał:

napięcie nie jest stabilne

U mnie między 227-236 mniej więcej. Zabezpieczenie jest bodajże na 250, jeśli tyle osiągnie to zabezpieczenie zadziała, jest wówczas do wymiany (koszt ok 30 zł) ale przynajmniej sprzęt nie dostanie po.. uszach. Pomaga przede wszystkim na wszelkie szumy (to największa zaleta jaką zauważyłem). Teraz nawet po odkręceniu volume na 70% gdy jest nie ma muzyki to jest kompletna cisza, wcześniej były ewidentne szumy. Pomaga również gdy komuś we wzmacniaczu "brzęczy" trafo, np u mnie po podłączeniu do filtrowanych gniazd brzęczenie z CA 640v2 (już nie moim) ustało kompletnie. Co do ewentualnej poprawy/zmiany w dźwięku, jego barwie itp, różnic nie zauważyłem na obecnym dac'u Eversolo Z6, natomiast w DacMagic 100 (fabryczny zasilacz lecz dac po modach) dałbym się pokroić że jest lepsza przestrzeń i chyba głuchy by zauważył. Gniazda nie kosztowały majątku, nie są to żadne Furutechy czy inne cuda dzięki którym niektórzy od samego podłączenia gniazda słyszą 50% więcej, kosztowały ok 7 zł/szt i są zdecydowanie lepszej jakości niż w 99% listwach z marketu. Najdroższe były filtry. Być może dlatego w swoim Z6 nie słyszę różnicy bo jest tam już filtrowanie nieco lepsze od przeciętnego, natomiast tak jak piszę, testowo podłączyłem również DM100 i tam jest zdecydowanie na +.

W dniu 7.02.2024 o 02:14, NAP napisał:

U mnie między 227-236 mniej więcej. Zabezpieczenie jest bodajże na 250, jeśli tyle osiągnie to zabezpieczenie zadziała, jest wówczas do wymiany (koszt ok 30 zł) ale przynajmniej sprzęt nie dostanie po.. uszach. Pomaga przede wszystkim na wszelkie szumy (to największa zaleta jaką zauważyłem). Teraz nawet po odkręceniu volume na 70% gdy jest nie ma muzyki to jest kompletna cisza, wcześniej były ewidentne szumy. Pomaga również gdy komuś we wzmacniaczu "brzęczy" trafo, np u mnie po podłączeniu do filtrowanych gniazd brzęczenie z CA 640v2 (już nie moim) ustało kompletnie. Co do ewentualnej poprawy/zmiany w dźwięku, jego barwie itp, różnic nie zauważyłem na obecnym dac'u Eversolo Z6, natomiast w DacMagic 100 (fabryczny zasilacz lecz dac po modach) dałbym się pokroić że jest lepsza przestrzeń i chyba głuchy by zauważył. Gniazda nie kosztowały majątku, nie są to żadne Furutechy czy inne cuda dzięki którym niektórzy od samego podłączenia gniazda słyszą 50% więcej, kosztowały ok 7 zł/szt i są zdecydowanie lepszej jakości niż w 99% listwach z marketu. Najdroższe były filtry. Być może dlatego w swoim Z6 nie słyszę różnicy bo jest tam już filtrowanie nieco lepsze od przeciętnego, natomiast tak jak piszę, testowo podłączyłem również DM100 i tam jest zdecydowanie na +.

Przepraszam za ciszę 🙂 Ciekawe urządzenie i które ma wpływ na buczące trafo w systemie. Czy możesz podać wymiary oraz wagę tego ustrojstwa ? Jestem ciekaw czy u mnie by się sprawdziło z listwą Enerra bo mam buczące trafo w jednym z urządzeń? Czy istnieje szansa na kontakt z Tobą na priva ?

Dzisiaj dostałem zremasterowane CD Dead Can Dance - Into The Labyrinth z 2016 r wydane przez 4AD w Super Jewel Box i przeżyłem szok dźwiękowy z Taga Harmony HTA 25B. Takiej przestrzeni, świetnego basu i doskonałej średnicy już dawno nie słyszałem. Droższy system zagrał lepiej ale dźwięk niczym wyraźnie nie wyróżniił się, zaś Taga zrobiła ogromne wrażenie - po prostu szok. Zachęcam do testów i zdobycia tej CD. Jest spora oferta na rynku i za chwilę podam link gdzie można ją kupić. Jedna jest na allegro a ja mam z amazona.pl. Uważajcie na jedną b.ważną rzecz, wszystkie remastery Dead Can Dance wydawane są w Super Jewel Box. Wydawnictwa w normalnych pudełkach prawdopodobnie NIE SĄ ZREMASTEROWANE. Remastery wszystkich 8 pierwszych płyt DCD wydanych do roku 1996 wykonała genialna Mobile Fidelity Sound Lab w 2008 roku znana ze znakomitych wydawnictw i remasterów. Naprawdę polecam, sami zobaczycie co Taga Harmony 25B potrafi .......

1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy jest może ktoś z okolic Łodzi chętny podjęcia się za opłatą wykonania omawianych modyfikacji?

Większość potrzebnych rzeczy mam już zakupionych.

Jestem w kontakcie z pewnym fachowcem ale ciągle jest zajęty a mnie kusi aby już słuchać polepszonej wersji.

Ewentualnie proszę o polecenie serwisu z Łodzi, który jest zaufany i wykona to wszystko w normalnych pieniążkach.

Z góry dzięki za jakiekolwiek info.

4 minuty temu, cezaryl. napisał:

Czy jest może ktoś z okolic Łodzi chętny podjęcia się za opłatą wykonania omawianych modyfikacji?

Większość potrzebnych rzeczy mam już zakupionych.

Jestem w kontakcie z pewnym fachowcem ale ciągle jest zajęty a mnie kusi aby już słuchać polepszonej wersji.

Ewentualnie proszę o polecenie serwisu z Łodzi, który jest zaufany i wykona to wszystko w normalnych pieniążkach.

Z góry dzięki za jakiekolwiek info.

Polecam Lap-com na ul.Szkolnej 41, zapytaj o Piotra, mnie robił modyfikacje. Nie wymienił mi tylko leżący kondensator na Nichicona bo nie mieścił się tam gdzie był oryginalny. Ale Nichicon ma długie nóżki więc można go po prostu położyć w poprzek. Szykuję teraz drabinkę potencjometr i Piotr miał się nim zająć a przy okazji wymienić ten kondensator który został nie ruszony.Myślę że to dobry adres. Jeszcze jest serwis na Próchnika przy Zachodniej ale tam były tygodniowe terminy. Powodzenia.

Teraz, Magnepan napisał:

Polecam Lap-com na ul.Szkolnej 41, zapytaj o Piotra, mnie robił modyfikacje. Nie wymienił mi tylko leżący kondensator na Nichicona bo nie mieścił się tam gdzie był oryginalny. Ale Nichicon ma długie nóżki więc można go po prostu położyć w poprzek. Szykuję teraz drabinkę potencjometr i Piotr miał się nim zająć a przy okazji wymienić ten kondensator który został nie ruszony.Myślę że to dobry adres. Jeszcze jest serwis na Próchnika przy Zachodniej ale tam były tygodniowe terminy. Powodzenia.

Wielkie dzięki. Na pewno postaram się dowiedzieć czy pan Piotr ma czas...

3 minuty temu, cezaryl. napisał:

Wielkie dzięki. Na pewno postaram się dowiedzieć czy pan Piotr ma czas...

Powinien zrobić w ciągu 2 dni od dostarczenia Tagi lub krócej. Zadzwoń wcześniej.

W dniu 25.01.2024 o 17:49, Magnepan napisał:

Luzik , zrobi to pierwszy lepszy DOBRY serwisant laptopów. Dzisiaj odebrałem swój zmodyfikowany THA 25B z serwisu w Łodzi i jestem mile zaskoczony dźwiękiem , gra jak dobry wzmacniacz za dobrych kilka tys.zł. Teraz jest mocnym konkurentem dla mojego sporo droższego piecyka. Gra dopiero 20 min.Uwagi dotyczące dźwięku :

1.Jest wszystko bardziej zrównoważone i jakby dźwięk jest bardziej dociążony ale bez przesady oczywiście.

2.Środek pasma bardziej obfity z hi endową klasą ,

3.Góra pasma ładnie zszyta ze środkiem , nie ma najmniejszych ostrości , przyjemnie to brzmi.

4.Bas troszeczkę pod większą kontrolą i schodzący niżej od oryginału.

Zrobione modyfikacje :

1.Mussa 5 x 8820 koszt ok. 170 zł

2.Kondensatory Nichicon 3 szt.koszt 35 zł ( 2 x 4700uf i 1 x 3300uf) - ale UWAGA- oryginalny kondensator 3300ufjest ułożony poziomo na leżąco i w moim egz.Tagi nie dało się go zamienić na Nichicona bo pokrywa wzmacniacza się nie domykała, więc postanowiliśmy go odłożyć i zostawić oryginalny. Ten kondensator jest dla słuchawek których nie używam więc żadna strata.

3.Wymieniłem oryginalne plastikowe podstawki do lamp na ceramiczne złocone które mocno polecam.

Są niedrogie bo za 10 szt. z przesyłką zapłaciłem 75 zł. Potrzeba tylko 4 szt.więc koszt 30 zł.

4.Lampki 2x6N1 plus 2x6P1 NOS'y sowieckie z lat 60 !!!!!  koszt z przesyłką ok 180 zł ( z Litwy i Słowenii)

5.Usługa w serwisie komputerowym za całość 170 zł

Nie wymieniłem drabinki rezystorowej i rezystorów bo uznałem że potencjometr głośn. jest ok i reaguje prawidłowo.

Razem modyfikacje wyniosły mnie 585 zł. Czy warto było je wykonać ? Myślę że tak bo wzmacniacz od razu po modach zagrał ciekawie i lepiej od oryginału z chinskimi lampkami. W sumie to przyjemna zabawa ale po tyg lub dwóch jak Taga 25B wygrzeje się całkowicie, biorę ją do znajomych na sparing ze wzmacniaczami kolegów.

Zobaczymy co z tego wyjdzie .........

Chciałbym gorąco podziękować kolegom z forum a zwłaszcza koledze NAP który jako pierwszy zmodyfikował ten miniaturowy wzmacniaczyk i przypadkowo jego wpis zachęcił mnie do powyższych eksperymentów.

Pozdrawiam Wszystkich Serdecznie którzy czują potrzebę gonienia muzycznego króliczka.

Czy jest możliwość odkupienia 4 sztuk podstawek do lamp? Warto je zmieniać z oryginalnych?

8 godzin temu, cezaryl. napisał:

Czy jest możliwość odkupienia 4 sztuk podstawek do lamp? Warto je zmieniać z oryginalnych?

Czy warto zmieniać oryginalne podstawki do lamp ? Chyba warto, bo to utwardzony plastik lub coś w tym rodzaju. Te nowe to rodzaj porcelany ze złoconymi pinami. Przykro mi, nie mam do odstąpienia. Któryś z kolegów kupował niedawno, proszę spojrzeć na stronę 2 tego wątku.

Godzinę temu, Bart_Gie napisał:

Mi został wzmacniacz operacyjny i parę innych gratów mam do odsprzedania w dobrej cenie, jak ktoś się przymierza do modyfikacji to zapraszam na prv

Jakiej grubości przewód głośnikowy zastąpił te w Taga Harmony 25B ? Mam 2x 2,0mm miedziany w przezroczystym oplocie - na grubość powinien być dobry. Kolega @Cezaryl pytał o ceramiczne podstawki do lamp, jak możesz to podeślij proszę link do allegro lub tam gdzie kupiłeś.

Edytowane przez Magnepan
23 minuty temu, Magnepan napisał:

Jakiej grubości przewód głośnikowy zastąpił te w Taga Harmony 25B ? Mam 2x 2,0mm miedziany w przezroczystym oplocie - na grubość powinien być dobry. Kolega @Cezaryl pytał o ceramiczne podstawki do lamp, jak możesz to podeślij proszę link do allegro lub tam gdzie kupiłeś.

Ja dałem kable w oplocie silikonowym, mają tą zaletę ze są miękkie i niskooporowe. Nie pamietam były albo 1,5 albo 2,0 mm.

A tu masz link do podstawek lamp:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Bart_Gie napisał:

Ja dałem kable w oplocie silikonowym, mają tą zaletę ze są miękkie i niskooporowe. Nie pamietam były albo 1,5 albo 2,0 mm.

A tu masz link do podstawek lamp:

Ukryta Zawartość

Z tego linku na pewno skorzysta  kol. Cezaryl . Super co do grubości kabli na wymianę do Taga Harmony - tu jesteśmy zgodni. Również mam w oplocie silikonowym.:-)

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Magnepan napisał:

Z tego linku na pewno skorzysta  kol. Cezaryl . Super co do grubości kabli na wymianę do Taga Harmony - tu jesteśmy zgodni. Również mam w oplocie silikonowym.:-)

Dzięki, podstawki już zakupione razem z kablami głośnikowymi i będę miał prawie komplet rzeczy. Brakuje mi tylko tego punktu:

-rezystory (zamiast potencjometrów barwy, 8x 25kOhm) ok 6 zł 

Dzięki wszystkim z forum za pomoc. Już nie mogę się doczekać słuchania Tagi po modyfikacjach...

14 minut temu, cezaryl. napisał:

Dzięki, podstawki już zakupione razem z kablami głośnikowymi i będę miał prawie komplet rzeczy. Brakuje mi tylko tego punktu:

-rezystory (zamiast potencjometrów barwy, 8x 25kOhm) ok 6 zł 

Dzięki wszystkim z forum za pomoc. Już nie mogę się doczekać słuchania Tagi po modyfikacjach...

Kusicie żeby jeszcze zmodzić Tagę. Kabelki przede mną, do tego może złocone gniazda lamp. 

Ja bym chciał potencjometry zostawić do regulacji. Jakie powinienem zakupić aby były dobrej jakości i jakie będą pasować?

Godzinę temu, cezaryl. napisał:

Brakuje mi tylko tego punktu

Każdy potencjometr barwy w tym  wzmacniaczu ma 6 nóżek. Na rysunku masz widok od góry (bądź od dołu, bez znaczenia). Te czarne koła to nóżki. Między nimi wstaw rezystory o wartościach takich by ich łączna wartość wynosiła 25kOhm. Jeśli dostaniesz rezystory 12,5kOhm to robisz jak na rysunku. Jeśli nie, to możesz dać np 10 i 15, ważne by było razem OKOŁO (nie musi być dokładnie 25) 25 między każdą z tych nóżek. Nóżek są 2 rzędy (dolny i górny na rysunku), każdy rząd odpowiada za 1 kanał. Kanałów co oczywiste nie łączysz ze sobą, tylko łączysz 1 i 2 nóżkę z górnego oraz 2 i 3 z górnego. Tak samo z dolnym. Prościej już się nie da. Rezystory jakie polecam to metalizowane Vishay/Dale, kupisz je np tu 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  . Pozdrawiam

potencjometry.png.64b4e18d572ac3aeb983b885e462294f.png.92a96ae8c8679fca809e652613f4775e.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć,

dawno dawdno temu w tym wątku pytałem o Taga  HTA700B v3.
Mam zdjęcia:

z góry:

Ukryta Zawartość

płytka tylna

IMG_20240216_150323.jpg

płytka z potencjometrem

IMG_20240216_150356.jpg

wejście słuchawkowe

IMG_20240216_150415.jpg

Podpowiedzcie to mogę tutaj zmienić. 

Obstawiam że na tej tylnej płytce są wzmacniacze operacyjne i są podobnej jakości jak w Taga hta-25B. 

jakość zdjęć musiałem skompresować aby weszły na forum. 

Jeszcze zbliżenie na operacyjne

IMG_20240216_153603.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kondensatory te czarne to z tego co widzę też jak w HTA-25B wspaniałe JAKEC - do śmieci, wstaw Nichicon FG o tych samych pojemnościach, napięcie takie samo lub wyższe (absolutnie nie niższe niż masz teraz). Opampy również JRC4558 - do śmieci i pakowałbym tam muses jak w pierwszym poście. Czerwonych nie ruszaj, to na 99% WIMA i są jak najbardziej ok. Przekaźniki również bym wymienił na RELPOL (jeśli jeszcze nie dają o sobie znać to będą pierwszymi które o sobie przypomną za jakiś czas) - jakie konkretnie to Ci nie powiem bo nie wiem jakie dokładnie masz obecnie a zdj nieco rozmazane. Potencjometrów nie doradzę bo nie wiem co tam siedzi, może zrób zdjęcie z drugiej strony płytki, a jak nie ma tam nic napisane to wylutować i zmierzyć najprostszym miernikiem.

W dniu 17.02.2024 o 00:49, NAP napisał:

Kondensatory te czarne to z tego co widzę też jak w HTA-25B wspaniałe JAKEC - do śmieci, wstaw Nichicon FG o tych samych pojemnościach, napięcie takie samo lub wyższe (absolutnie nie niższe niż masz teraz). Opampy również JRC4558 - do śmieci i pakowałbym tam muses jak w pierwszym poście. Czerwonych nie ruszaj, to na 99% WIMA i są jak najbardziej ok. Przekaźniki również bym wymienił na RELPOL (jeśli jeszcze nie dają o sobie znać to będą pierwszymi które o sobie przypomną za jakiś czas) - jakie konkretnie to Ci nie powiem bo nie wiem jakie dokładnie masz obecnie a zdj nieco rozmazane. Potencjometrów nie doradzę bo nie wiem co tam siedzi, może zrób zdjęcie z drugiej strony płytki, a jak nie ma tam nic napisane to wylutować i zmierzyć najprostszym miernikiem.

Dzięki za podpowiedź.

a co myślisz o takich operacyjnych?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 19.02.2024 o 10:26, bbbbb29 napisał:

a co myślisz o takich operacyjnych?

Ukryta Zawartość

Myślę że to chory pomysł. W cenie 5 opampów kupisz 2 nowe Tagi. Chyba ostry przerost formy nad treścią.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi