Skocz do zawartości
IGNORED

Cyrus One vs Arcam SA 10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.Mam pytanie odnośnie dwóch wyżej wymienionych wzmacniaczy,czy ktoś ma z nimi doświadczenie?Cyrus jest stosunkowo tani,Arcam jest również w atrakcyjnej cenie, sugeruje się ceną.Wzmacniacz ma napędzać Elac Solano ewentualnie Carina ponieważ taki ciemny gęsty przekaz z szybkim punktowym basem mi odpowiada.Minus taki że Elac ma niską skuteczność.

https://www.audiostereo.pl/topic/165477-cyrus-one-vs-arcam-sa-10/

Hej, moim zdaniem Cyrus jest nieco cieplejszy i żywszy w przekazie, ale Arcam będzie dokładniejszy, choć spokojniejszy. Osobiście wolałbym coś nieco jaśniejszego do Elaców, np. Cambridge Audio CXA61, mamy go w bardzo dobrej cenie obecnie 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, Q21 napisał:

Hej, moim zdaniem Cyrus jest nieco cieplejszy i żywszy w przekazie, ale Arcam będzie dokładniejszy, choć spokojniejszy. Osobiście wolałbym coś nieco jaśniejszego do Elaców, np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , mamy go w bardzo dobrej cenie obecnie 🙂 

Przekracza budget.Cyrus ma dobrą cenę,w podobnej jest Arcam .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Solano (monitory) to bardzo ciepłe, ciemne brzmienie, zdominowane przez wyraźnie  podbity dół pasma, wysokie tony są subtelne, kompletnie nie równoważą potęgi dołu pasma. Niskie tony z monitorów Solano nie mają też nic wspólnego z punktowym graniem i bardzo dobrą odpowiedzią impulsową. To wyraźnie pogrubiony, ocieplony basior.

1 godzinę temu, Q21 napisał:

Osobiście wolałbym coś nieco jaśniejszego do Elaców, np.

Radzę uwzględnić rady Q21 z kontrowaniem przegięcia basowego i ciepła Solano. Obowiązkowo też sprawdzić przed zakupem jak Solano zagrają w docelowym pomieszczeniu. 

-Salva Mea-

13 minut temu, Adam 38 napisał:

Solano (monitory) to bardzo ciepłe, ciemne brzmienie, zdominowane przez wyraźnie  podbity dół pasma, wysokie tony są subtelne, kompletnie nie równoważą potęgi dołu pasma. Niskie tony z monitorów Solano nie mają też nic wspólnego z punktowym graniem i bardzo dobrą odpowiedzią impulsową. To wyraźnie pogrubiony, ocieplony basior.

Radzę uwzględnić rady Q21 z kontrowaniem przegięcia basowego i ciepła Solano. Obowiązkowo też sprawdzić przed zakupem jak Solano zagrają w docelowym pomieszczeniu. 

Słyszałem Cariny z nad C368 i bas nie gubił się,było punktowo.Solano podobno to samo tylko głośnik wstęgowy jest już taki jak  w Elac Vela.Teoretycznie ten Nad z Carinami mi pasował,ale pomyślałem że lepiej wziąć Elac półkę wyżej.

Cariny z Nad-em 368 miały kontrolowany bas ponieważ ten Nad grający w klasie D nie ma tego ciepła na basie, które występowało w starszych konstrukcjach tego producenta. Jest szybki i punktowy. Oczywiście warto posłuchać każdego połączenia a ostatecznie to kwestia subiektywna 🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

25 minut temu, Q21 napisał:

Cariny z Nad-em 368 miały kontrolowany bas ponieważ ten Nad grający w klasie D nie ma tego ciepła na basie, które występowało w starszych konstrukcjach tego producenta. Jest szybki i punktowy. Oczywiście warto posłuchać każdego połączenia a ostatecznie to kwestia subiektywna 🙂

Pamiętam te stare NADY,sam posiadałem c326bee.Mysle że z Cyrusem może wymiatać dobrze.Czy Cyrus ma mocniejszą górę od c 368?

rozważałem solano,

jak mi powiedziano - solano to góra z cariny, dół z vela. coś w tym prawdy może być.

a góra z vela to coś lepiej niż carina.

więc mam vela, ale podłogowe 407. czy ten bas jest jak kolega Adam opisał wyżej ? no raczej nie. dużo zależy od pomieszczenia i ustawienia. ja jestem zadowolony i wyboru bym nie zmienił.

acha, mam cyrusa pre, rotela końcówkę. jest dobrze.

Edytowane przez ro35
4 godziny temu, ro35 napisał:

jak mi powiedziano - solano to góra z cariny, dół z vela. coś w tym prawdy może być.

Nie ma w tym prawdy.

Tak samo jak w tym, że Elac Solano ma szybki, zwarty, konturowy bas.

A to co mówią w salonach Topa ... mówią to co klient chce usłyszeć. Ostatnio Kolega z sąsiedniego forum usłyszał od doświadczonego! pracownika Top-a, że wzmacniacze Hegla grają sucho i tego się słuchać nie da.

Był w szoku bo to przecież ich marka. Tyle w temacie "co komu powiedziano". 

4 godziny temu, ro35 napisał:

ja jestem zadowolony i wyboru bym nie zmienił.

Wierzę (pre Cyrusa już mnie zaciekawiło), gratki. Pozdrawiam. 

-Salva Mea-

Miałem przed chwilą bezpośrednie porównanie Solano z Carina,z tym że podłogowe . Podpięte pod NadC368.Rzeczywiscie Solano nie mają konturowego basu,Cariny mają jednak ten basik bardziej zdyscyplinowany,twardszy i punktowy,Solano bardziej miękki i spowolniony.W Solano bardziej otwarta średnica i jeszcze lepsza góra.Po drugim odsłuchu uważam również że może i ten Nad troszkę do tych kolumn za ciemny,ale zależy w jakim pepertuarze,stare metalowe realizację brzmią świetnie .Ciekawe jak by było z Cyrusem One.Nie ma jak posłuchać,chyba że już sobie zakupię Cyrusa na początek 

Z tych dwóch Arcam. Ale też faktycznie poszedł bym w coś szybszego bardziej zwartego. Nad, Cambridge czy Yamaha as701. 

Masz fajne kolumny szkoda żeby tracić na wzmaki. 

Rozważ raty