Skocz do zawartości
IGNORED

Porównanie starych wzmacniaczy(amplitunerow) do nowych opinie spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładając pewną cezurę czasową, to przed 2000' miałem dobre wzmacniacze

Sony i dość trwałe, ale i kiepskie Technicsa ( a trwałe ) czy amplituner Fishera 😉 

Teraz podobnie - cienki Onkyo 8220 i świetny Yamahy.

Sam bym jakiegoś stałego trendu nie potrafił ostatecznie określić.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Był już taki temat i nic z niego nie wynikło. 

Pozwól że przytoczę skrót. Oczywiście nie wszystkich punktów.

- kiedyś to były czasy, a teraz nie ma czasów

- sprzęt audio jest teraz w większym wyborze. Więc możesz trafić na coś rewelacyjnego jak i badziewnego. Dawniej był mniejszy wybór nawet w jednej firmie to i wykonanie było inne

- wiele osób z starszej daty lubiło tamto brzmienie po prostu. Gęste. Ciepłe, dociążone. I nie wszyscy się przekonują do nowych.

- technologia idzie do przodu także w produkcji wzmacniaczy. Minimalizm i audiofilskie powietrze to prawie codzienność. Ale da się kupić japońskie wzmacniacze które nadal mają kule elektorniki w środku. 

No mówię temat rzeka. Ale już był. Nic z niego nie wyniknie. 

Wszystko zależy od modelu i stanu 

To że  kiedys robili trwalsze sprzęty nie ulega wątpliwości,  pytanie który egzemplarz dotrwał do dzisiejszych czasów w dobrym stanie . Takiego warto kupić,  jakis wysoki model 

Wypowiem sie  w temacie po swojemu poprawcie lub napiszcie w komentarzach 

..słuchałem nowego sprzetu sredniej i lepszej klasy po 2010roku wszystko ma juz charakter bardziej liniowy zbizony niby do ideału ale jednak trąca dziadostwem mowie o pułapie od 2000 do 6000tys. Brak ciężaru grania muzyka jest jakby sucha

...zrobiłem test nie slepy..przemyślany 

I  podłączyłem do kolumn 3 zetawy jedno zrodło 2x kolumny

Pełna specyfikacja do testu

Wzmacniacze yamaha rvx jakas za 3600zł

Arcam a 75plus

Kenwood ka 8004

Kolumny avance epsilon 960

Jamo siluetts 

Dorzuciłem trzecie 

Heco psm 800

Źródło rotel rcd 971 na 2x pcm 63

I dozuciłem 

Namkichi magnetofon

Bezapelacyjnie wysadził z butow i wygrał w tescie bez cieniacwątpliwosci kenwoof

Poprostu wysadził współczesna technologie w powietrze

Poszedłem dalej..cdn

Kolejny test seria testów

Denon pma 900

Kolumny monitor audio rx6

Pioneer a9j

Pierszy zestaw 2x wzmacniacze graly naprzemiennie zrodlo denon dcd 810 2x pcm 56

Po czym juz znowu stare tandberg tr2080

Kolumny heco slim

I klangbox 27lm cos takiego

Staroć zamiotła pod dywan swieżaki

Nawet moja zona choc stare ją nie kręcą to 

Powiedziała cytuje (brzydkie te stare smieci ale grają o niebo lepiej )

Ile by trzeba wydac na nowe zeby zagrało uczciwe napisze dobrze ..jaka kwota musi

Wejsc do gry 20000?? 30000?

Tandberg tr 2080 to 5000

Stare dobre kolumny 400-2000zł

Przyzwoity cd nie pisze he hhoo nieiadomocc

Ale taki denon dcd 810 to przyzwoite cd

Nie wspaniałe ale gra czysto tekko analogowo

Nie psuje sie to i kosztuje 200-300zł

Wiec jest ok 8000 tysiecy

Konkluzja lepiej kupic stare nawet dobrze naprawic i cieszyć sie porzadnym systemem czy nie tak ?**

Nadal nie kieruje siecw strone hiendu 

Tylko sprzetu w normalnym wymiarze cenowym

Bez przesady uwzględnijcie ze to jest taki dorosły juz normalnie grający sprzet

Nie najwyzszy ale juz zadowalajacy

Spadnie zaraz grad wniosków i przytoczeń ale merytoryczne wywody i komentarze mile widziane

W koncu to forum audio i chyba po po zostało stworzone pozdrawiam 

To nieczyste zagranie 😉 

Ważący 13 kg Kenwood i np Yamaha 5.1 od kina albo ważący 5 kg Arcam 😉 

Niedawno kupiłem już XXI wieczny amplituner i mogę startować.

Trzeba wiedzieć czego się szuka i mimo wrodzonego lenistwa posłuchać 😉 

Nawet w wyższej klasie recenzent porównując dwa niby podobne wzmacniacze

jeden określa jako suchy, a drugi mięsisty i wypełniony ... i to ten nowszy 😉 

Chodziło bodaj o Yamahę 1100 i jego następcę model - 1200.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

jakiekolwiek generalizowanie można sobie w buty wsadzić......u mnie hegel h 1 kupiony za grosze pogonił wysoki model sony,u kogoś może być odwrotnie,bo gra system jako całość

No troche nieczyste kenwood to taki trochę mercedes s classe No i własnie takich stwierdzen szukam

Dziekuje za wszystkie wpisy 

Czesto zaporowe ceny nowych klockow wymuszaja kupno starszych zestawów ale to nie jest zly kierunek trzeba poszukac

Ja od zawsze mam używany sprzęt, nawet gramofon kupiłem używany, starego daniela którego oddałem na renowację. Myślę że kiedyś firmy popełniły parę takich wzmacniaczy, które mimo przystępnych cen, były cenione przez odbiorców dużo bardziej, np wzmacniacze NAD 3020, Creek 4330, Cambridge audio A5/A500, Pionier A400X, Musical Fidelity A1,E1,E10,E11 i wiele innych. Cenione za swoje brzmienie, tak zwane legendy, można było tanio kupić a grały świetnie. Uwielbiam brzmienie starych sprzętów, można jeszcze kupić w idealnym stanie, wiele z nich. Sam używam CA A5 v1, uwielbiam jego brzmienie, w zestawie z Monitor Audio RX6. Sam się nieraz zastanawiam ile musiał bym teraz wydać żeby coś nowego mieć i osiągnąć słuchalność, taką która mi się podoba.  Wcześniej miałem amplituner NAD 705 z Kef Q5, fajnie to grało, ale CA bardziej trafił do mojego gustu. Po tych kefach kupiłem monitor audio bx6, była to bardzo zła decyzja, nie spodobały mi się, cierpiałem bardzo. Kolumny nie do mojego pomieszczenia, za dużo basu, za mało środka:-( miałem odkupić kef q5 lub dołożyć do q7, ale musiał bym mieć mocniejszy wzmacniacz, odrzuciłem tą koncepcje. Pomyślałem że dam jeszcze szansę firmie monitor audio, znalazłem w dobrej cenie wspomniane na początku MA RX6, ich jakość, wykonanie, gra, polubiłem już na stracie, 10 letnie kolumny stan idealny, mało grane, facet często za granicę wyjeżdżał, mało słuchane, nie grzebane itp. Mój wzmacniacz świetnie się z nimi dogadał, mają dobrą skuteczność.  A5 ma fajną zaletę, nawet jak mało mamy rozkręconą gałkę to on i tak gra pełną szerokością:-) nie potrzeba tutaj żadnych filtrów, podbicia itp. Słucham na Direct, pomijam  barwy. Uwielbiam sprzęt który podłączamy, a on gra świetnie bez regulacji. Kiedyś miałem prze dosłownie tydzień, kolumny mission m33i, kolumny bardzo ciekawe wizualnie, ciemny kolorek drzewa, grały fajnie ale dopiero po regulacji, gdzie kefy q5, rx6 podpinasz i gra to na direct świetnie, pełnia brzmienia 🙂 Wolę stare sprzęty, ale może jest też tak, że nie znam się na nowych, jedyny nowy wzmacniacz z który myślałem żeby kupić to Musical fidelity A1  w odnowionej wersji^^ komu się chciało to czytać to pozdrawiam :-))) jak ktoś zna jakieś fajne stare sprzęty które warto kupić i posłuchać to chętnie się wzbogace w taką wiedzę 🙂

Podstawa w starociach to renowacja czystość styków i ustwianie punktów pracy dopiero później można ewentualnie w ostateczności wymieniać kondy choć ja tego unikam,  gra na takich wzmacniczach jak Pioneer A88x, Jvc Ax 1100, Kenwood KA 1000 Sigma Drive moje nowe odkrycie, stare Denony Pma 770 / 960 z kolumnami Ushera 601 albo Be 718 bardzo cenię sobie te starocie ze sklepu za ok 5kzł nie kupiłbym nowego wzmaka miałem u siebie Roksana K3 i Nada c356 szału nie było więc zostałem przy starociach, oczywiście jakieś tam Krelle powinny dać już bardziej obecny dźwięk więcej tła z nagrań lepsza przestrzen, ale ile to kosztuje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20230114_163433.thumb.jpg.ba6255dd67dd5154437d4deb97bc4ca0.jpgIMG_20230118_155420.thumb.jpg.347423463347740a3170b11f41f7f749.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, CptAragorn napisał:

Ja od zawsze mam używany sprzęt, nawet gramofon kupiłem używany, starego daniela którego oddałem na renowację. Myślę że kiedyś firmy popełniły parę takich wzmacniaczy, które mimo przystępnych cen, były cenione przez odbiorców dużo bardziej, np wzmacniacze NAD 3020, Creek 4330, Cambridge audio A5/A500, Pionier A400X, Musical Fidelity A1,E1,E10,E11 i wiele innych. Cenione za swoje brzmienie, tak zwane legendy, można było tanio kupić a grały świetnie. Uwielbiam brzmienie starych sprzętów, można jeszcze kupić w idealnym stanie, wiele z nich. Sam używam CA A5 v1, uwielbiam jego brzmienie, w zestawie z Monitor Audio RX6. Sam się nieraz zastanawiam ile musiał bym teraz wydać żeby coś nowego mieć i osiągnąć słuchalność, taką która mi się podoba.  Wcześniej miałem amplituner NAD 705 z Kef Q5, fajnie to grało, ale CA bardziej trafił do mojego gustu. Po tych kefach kupiłem monitor audio bx6, była to bardzo zła decyzja, nie spodobały mi się, cierpiałem bardzo. Kolumny nie do mojego pomieszczenia, za dużo basu, za mało środka:-( miałem odkupić kef q5 lub dołożyć do q7, ale musiał bym mieć mocniejszy wzmacniacz, odrzuciłem tą koncepcje. Pomyślałem że dam jeszcze szansę firmie monitor audio, znalazłem w dobrej cenie wspomniane na początku MA RX6, ich jakość, wykonanie, gra, polubiłem już na stracie, 10 letnie kolumny stan idealny, mało grane, facet często za granicę wyjeżdżał, mało słuchane, nie grzebane itp. Mój wzmacniacz świetnie się z nimi dogadał, mają dobrą skuteczność.  A5 ma fajną zaletę, nawet jak mało mamy rozkręconą gałkę to on i tak gra pełną szerokością:-) nie potrzeba tutaj żadnych filtrów, podbicia itp. Słucham na Direct, pomijam  barwy. Uwielbiam sprzęt który podłączamy, a on gra świetnie bez regulacji. Kiedyś miałem prze dosłownie tydzień, kolumny mission m33i, kolumny bardzo ciekawe wizualnie, ciemny kolorek drzewa, grały fajnie ale dopiero po regulacji, gdzie kefy q5, rx6 podpinasz i gra to na direct świetnie, pełnia brzmienia 🙂 Wolę stare sprzęty, ale może jest też tak, że nie znam się na nowych, jedyny nowy wzmacniacz z który myślałem żeby kupić to Musical fidelity A1  w odnowionej wersji^^ komu się chciało to czytać to pozdrawiam :-))) jak ktoś zna jakieś fajne stare sprzęty które warto kupić i posłuchać to chętnie się wzbogace w taką wiedzę 🙂

O oo to chodzi stare nie jest zle jest piękne i gra jak nalezy pozdrawiam  vintage-ovvcow 

4 godziny temu, Dune napisał:

Podstawa w starociach to renowacja czystość styków i ustwianie punktów pracy dopiero później można ewentualnie w ostateczności wymieniać kondy choć ja tego unikam,  gra na takich wzmacniczach jak Pioneer A88x, Jvc Ax 1100, Kenwood KA 1000 Sigma Drive moje nowe odkrycie, stare Denony Pma 770 / 960 z kolumnami Ushera 601 albo Be 718 bardzo cenię sobie te starocie ze sklepu za ok 5kzł nie kupiłbym nowego wzmaka miałem u siebie Roksana K3 i Nada c356 szału nie było więc zostałem przy starociach, oczywiście jakieś tam Krelle powinny dać już bardziej obecny dźwięk więcej tła z nagrań lepsza przestrzen, ale ile to kosztuje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20230114_163433.thumb.jpg.ba6255dd67dd5154437d4deb97bc4ca0.jpgIMG_20230118_155420.thumb.jpg.347423463347740a3170b11f41f7f749.jpg

No wlasnie to docaniam wlasna drogę

To ma sens bo szukasz tam gszie chcesz 

Poparcie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość