Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Bluesound powernode 2i

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam wzmacniacz Bluesound powernode 2i i chciałbym dokupić do niego kolumny. Czytałem recenzję tego wzmacniacza o tym, że całkiem nieźle gra z kolumnami bowers & wilkins 606 s2, ale są poza moim budżetem. Zastanawiam się nad:

Teufel Ultima 20

ELAC Debut 2.0 B5.2

używane Bowers & Wilkins dm110i

używane Bowers & Wilkins 601 s2

Wzmacniacz będzie grać w pokoju ok. 10m2 podłączony analogowo do komputera. Do tej pory miałem wzmacniacz Sony ta-f630esd z kolumnami Altus 110, ale kolumny totalnie rozjechane, bo wymienione wszystkie głośniki "na czuja"

https://www.audiostereo.pl/topic/165442-kolumny-do-bluesound-powernode-2i/

Z B&W Powernode wymiata 😉

Mamy jeszcze ostatnie pary 607 s2 przecenione (wszedł już następca s3). Może to?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Lepszy wybór to Elac, choćby przez BR na froncie i może stać blisko ściany.

W małym metrażu to może być dość ważne.

Ciekaw jestem, coś tam wkleił do tych swoich Altusów 😉 bo miałem kiedyś

i to był mój debiut w temacie upgrade'u takich sprzętów.

I zagrały naprawdę dobrze.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z basem do przodu jeszcze nowa Indiana Diva 3 jest ciekawa. No gra to bardzo przyjemnie 😉 

Jesteśmy serio pod wrażeniem jak grają te maluchy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mimo, że 15 lat starsze, to wolał bym jednak DM 110, bo mają inną kopułkę - miękką,

ale to kwestia gustu i możliwe, że Tobie będzie odpowiadać akurat 601.

Jeśli Powernode ma przygaszoną górę pasma, to 601 mogą być lepszym wyborem.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Rzuć się na Elac Carina to wypróbowana para.W Topie teraz trochę ponad trójkę kosztują,a jak za drogo to poszukaj używek.Na ebay kleizingen można je dostać za 500 euro i mniej.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

W dniu 18.11.2023 o 11:49, audioburak napisał:

Ciekaw jestem, coś tam wkleił do tych swoich Altusów 😉 bo miałem kiedyś

i to był mój debiut w temacie upgrade'u takich sprzętów.

I zagrały naprawdę dobrze.

W altusach zmienione były głośniki wysokotonowe na Vifa / Peerless by Tymphany D27TG35-06 / 1" / 6ohm, niskotonowe na jakieś noname'y, które wyglądają na głośniki do samochodowych tub basowych (nie znalazłem ich nigdzie w internecie), zwrotnice były też zmieniane, bo nie są oryginały z altusów, kolumny wytłumione wełną owczą i dodane tuby do BR zrobione z rurek PCV😜. Ogólnie Altusy i wzmacniacz Sony ta-f630esd kupiłem od znajomego za jakieś śmieszne pieniądze. We wzmacniaczu zamontowany był nieoryginalny potencjometr głośności (kumpel złamał go przy przeprowadzce), ale udało mi się znaleźć oryginał i go wymieniłem. 

W dniu 19.11.2023 o 00:26, treinerek napisał:

Rzuć się na Elac Carina to wypróbowana para.W Topie teraz trochę ponad trójkę kosztują,a jak za drogo to poszukaj używek.Na ebay kleizingen można je dostać za 500 euro i mniej.

Te są o wiele za drogie. Budżet na "nowe" kolumny wyznaczyłem sobie na 900 zł. i nie chciałbym go przekroczyć za mocno. Co lepiej wziąć: nowe ELAC Debut 2.0 B5.2 czy używane Bowers & Wilkins dm601 s2? A może jeszcze coś innego...

Godzinę temu, Grzybal23 napisał:

W altusach zmienione były głośniki wysokotonowe na Vifa / Peerless by Tymphany D27TG35-06 / 1" / 6ohm, niskotonowe na jakieś noname'y, które wyglądają na głośniki do samochodowych tub basowych (nie znalazłem ich nigdzie w internecie), zwrotnice były też zmieniane, bo nie są oryginały z altusów, kolumny wytłumione wełną owczą i dodane tuby do BR zrobione z rurek PCV😜. Ogólnie Altusy i wzmacniacz Sony ta-f630esd kupiłem od znajomego za jakieś śmieszne pieniądze. We wzmacniaczu zamontowany był nieoryginalny potencjometr głośności (kumpel złamał go przy przeprowadzce), ale udało mi się znaleźć oryginał i go wymieniłem. 

Te są o wiele za drogie. Budżet na "nowe" kolumny wyznaczyłem sobie na 900 zł. i nie chciałbym go przekroczyć za mocno. Co lepiej wziąć: nowe ELAC Debut 2.0 B5.2 czy używane Bowers & Wilkins dm601 s2? A może jeszcze coś innego...

Jedne i drugie pewnie się sprawdzą, z czasem i tak będziesz musiał wymienić na lepsze, to bierz ,które są tańsze.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Te nowe diva mogą być fajna opcja do niego. Z bowersem jest jasno szybko konkretnie. Do elektorniki świetnie. Jazz nieco męczy.

Elac tak jak najbardziej czy to łagodniejszy pełniejszy uni fi czy niższy bardziej basowy debut.

Jescze heco Aurora, czy pylony Pearl lub sapphire

Cześć, z nowych kolumn też uważam, że Elaci będą fajne. Pearle oraz Divy pewnie za drogie. Sprawdziłbym też Dali Spektor 1, a także Heco Aurora 200

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.