Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie PC pod amplituner kina domowego

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , jak w temacie potrzebuje rady jak najlepiej podłączyć komputer stacjonarny z Marantz SR8015 zestaw gł. 5.1  i TV LG c2 42"

Obecnie mam przez HDMI z karty graficznej do tv z tv do amplitunera przez hdmi earc  czy takie połaczenie ma sens? Czy nie trace na dzwieku ? Chce jak najmniej plataniny kabli. Seriale lub inne programy ogladam z PC w TV i dzwiek tez idzie z TV. Amplitunera uzywam do filmów, gier, muzyki .

Wczesniej miałem po optyku z karty dzwiekowej Sound Blaster Recon3D Fatal1ty Professional  ale nie wiem czemu  dzwięk króry powinienem słyszec w przenich głosnikach słyszałem w tylnich lub odwrotnie , momenatmi na zmiane dzwiek latał po glosnikach raz tu raz tam , czasami było ok w 5.1   wiec przeszłem na hdmi  bo zintegrowany realtek puszcza tylko stereo.

Gdy był problem po otyku z dzwiekiem sprawdzałem test głosnikow na karcie dzwiekowej to w tescie dzwiek był ok tak jak powinien 5.1 a filmach i grach bylo tak jak opisalem wyżej

Takie połączenie powinno być najlepszą opcją, upewnij się jednak, że komputer na pewno wysyła sygnał 5.1. Niestety, ale windows nie jest idealny do audio. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

A moim zdaniem takie połączenie jest przekombinowane. Kiedyś tak łączyłem i miałem z tym trochę problemów. Jeśli nie masz jakichś specjalnych wymagań jak np. musisz mieć obraz 4K, a ampli tego nie widzi, to najlepiej połączyć z karty graficznej hdmi do amplitunera i z ampli do tv.

21 godzin temu, sqbanczyk napisał:

Gdy był problem po otyku z dzwiekiem sprawdzałem test głosnikow na karcie dzwiekowej to w tescie dzwiek był ok tak jak powinien 5.1 a filmach i grach bylo tak jak opisalem wyżej

To jest ogólnie znany problem w przypadku PC i filmów. Spróbuj innych sterowników, innego programu do odtwarzania, poszperaj w ustawieniach... da się z tym "wygrać".

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

2 hours ago, qbakos said:

najlepiej połączyć z karty graficznej hdmi do amplitunera i z ampli do tv

Tez bym tak podłączył.

@qbakos dobrze radzi 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 godziny temu, qbakos napisał:

A moim zdaniem takie połączenie jest przekombinowane. Kiedyś tak łączyłem i miałem z tym trochę problemów. Jeśli nie masz jakichś specjalnych wymagań jak np. musisz mieć obraz 4K, a ampli tego nie widzi, to najlepiej połączyć z karty graficznej hdmi do amplitunera i z ampli do tv.

To jest ogólnie znany problem w przypadku PC i filmów. Spróbuj innych sterowników, innego programu do odtwarzania, poszperaj w ustawieniach... da się z tym "wygrać".

Juz sporo z tym walczyłem, inny realtek ale nie ma 5.1 tylko stereo

Z karty po optyku tez juz kompletnie swiruje, gdy testuje np wcisnę ikone tylnego lewego glosnika to dźwięk jest w przednim lewym a gdy przedni lewy to w centralnym

2 hours ago, sqbanczyk said:

Z karty po optyku tez juz kompletnie swiruje, gdy testuje np wcisnę ikone tylnego lewego glosnika to dźwięk jest w przednim lewym a gdy przedni lewy to w centralnym

Zainstaluj na probę inny system, np LibreELEC. Nawet z bootowalnego pendrive go odpalisz. Podłącz hdmi z kompa pod amplituner, wybierz w ustawieniach audio hdmi passtrough i wtedy sprawdz. Powinno działać.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

2 godziny temu, sqbanczyk napisał:

Dziwne, że tam widzi jakiegoś realteka. Przecież jak łączysz z HDMI karty graficznej to ona wysyła audio, realtek to wewnętrzny układ audio, nie on za to odpowiada w tym wypadku.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

3 minutes ago, qbakos said:

Dziwne, że tam widzi jakiegoś realteka

No własnie. Wychodząc dzwiękiem z karty graficznej po hdmi realtek nie ma nic do roboty. Cos czuje ze to problem w konfiguracji.

Gość

(Konto usunięte)

Pc- HDMI-Amplituner ( PassTrought by przy wyłączonym amplitunerze dzwięk i obraz szedł na tv )-HDMI eARC-TV

Najlepsza i najbardziej sensowna instalacja, tylko dwa kable potrzebne

Dzięki za wypowiedzi, mozecie mi polecić jakiś dobry kabel hdmi z PC do amplitunera długość 2m. Czy gdzies w ustawieniach będę musiał zmieniec ustawienia dźwięku? 

Zastanawia mnie tylko czemu dźwięk tak świruje gdy jest podłączony oprykiem z karty dźwiękowej creative, kiedys tak miałem podlaczoczone i nie było problemów 

Do takich rzeczy trzeba mieć pojecie jeśli myślisz że jedną konfiguracją i magicznym ustawieniem sprawisz że we wszystkich programach będzie działać poprawnie no to wiedz że tak nie jest 🙂

Bo pisanie rzeczy typu "nie ma dźwięki w filmach" no chłopie ale jakiego programu używasz? jakiego filtra audio... jak jest skonfigurowany.. no i zaczynają się schody. Bo widzisz czego byś nie używał to będą one wymagać takiej lub innej konfiguracji z osobna. Także skup się.

Jeśli chodzi o kwestię filmów to dla takich osób które mylą karty graficznie z dźwiękowymi i co wysyła dźwięk przez hdmi, problemami z ustawieniem filtrów audio itd powstało KODI gdzie w trybie eksperta wybieramy wyjście audio i możemy dostosować czy ma to być przekazywanie audio do amplitunera w postaci passthrough czy też dekodowanie na komputerze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

SMplayer, K-Lite Codec Pack, 321x64

Tu też juz nie chodzi tylko o filmy ale w grach jest to samo. Dzwiek lata po glosnikach to tu to tam

Nie mówię ze posiadam wielka wiedzę na ten temat ale nigdy z tym nie mialem problemu, a to juz moj 4 komp złożony przeze mnie i nie bylo takich problemów, może to wina karty dźwiękowej 

Tylko co ma karta dźwiękowa do HDMI i dźwięku w ten sposób wysyłanego? nic to są dwie oddzielne rzeczy. Dostałeś odp że HDMi oferuje najlepszą możliwą jakość więc w czym dalej problem?

Te dwie rzeczy są dla ciebie istotne wybór właściwego wyjscia hdmi jako  audio i zaznaczenia aby program przekazywał dźwięk bez jego dekodowania .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
1 hour ago, bl4ck said:

dla takich osób które mylą karty graficznie z dźwiękowymi i co wysyła dźwięk przez hdmi, problemami z ustawieniem filtrów audio itd powstało KODI

Dlatego zaproponowałem uruchomienie LibreELEC, w ktorym podstawowym playerem jest Kodi. 

57 minut temu, bl4ck napisał:

Tylko co ma karta dźwiękowa do HDMI i dźwięku w ten sposób wysyłanego? nic to są dwie oddzielne rzeczy. Dostałeś odp że HDMi oferuje najlepszą możliwą jakość więc w czym dalej problem?

Te dwie rzeczy są dla ciebie istotne wybór właściwego wyjscia hdmi jako  audio i zaznaczenia aby program przekazywał dźwięk bez jego dekodowania .

Ukryta Zawartość

Karta dzwiekowa nic tu nie ma do hdmi. Jak tylko dostanę dluzszy kabel hdmi to tak podłącze bo ten co mam obecnie nie sięgnie mi do amplitunera. 

W pc także mam kartę dźwiękową i próbowałem podłączyć dzwiek optykiem bo zależało mi na funkcji Scout Mode w grach typu Call of duty i tu mnie zadziwia czemu sa takie problemy z dźwiękiem, moze ktos ma rozwiązanie, jezeli nie to idę w podlaczenie przez hdmi

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Zapominamy o jednym skoro na PC-cie jest grane w gry to sama Karta Graficzna nie posiada wyjścia audio tylko jest tam HDMI do monitora by wysłać jak najlepszy obraz. By mieć dźwięk i obraz przepuszczony poprzez amplituner musi on wyprowadzić drugim kablem HDMI z płyty głównej, no chyba że w dzisiejszych czasach można przekierować dźwięk do karty graficznej i w tedy puścić jedno i drugie jednym kablem? Ja się zatrzymałem na komputerach w 2010 roku i od tamtego czasu nie mam i nie korzystam. 

W dniu 16.11.2023 o 08:26, Stary200 napisał:

Pc- HDMI-Amplituner ( PassTrought by przy wyłączonym amplitunerze dzwięk i obraz szedł na tv )-HDMI eARC-TV

Najlepsza i najbardziej sensowna instalacja, tylko dwa kable potrzebne

Zadziałało, dźwięk wow 😍 jest wszystko od stereo, 5.1,7.1 po inne ustawienia dźwięku, wczesniej PC przy podlaczeniu HDMi do TV widzial tylko stereo bo TV jest w stereo i tak to odbierala karta graficzna i nic oprocz stereo nie było. Karta creative idzie won. Wielkie dzięki wiszę zimnego 🍻🍺

Jeszcze tylko proszę o pomoc jak ustawic PassTrought by przy wyłączonym amplitunerze 😁

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, sqbanczyk napisał:

Jeszcze tylko proszę o pomoc jak ustawic PassTrought by przy wyłączonym amplitunerze 😁

Obecnie nie mam już Denona a miałem ich 4 lub 5 i w każdym było to samo. Musisz wejść w Amplitunerze w ustawienia Obraz i tam wybrać nie pamiętam która to teraz opcja była ale na 100% tam to ustawiasz

3 godziny temu, sqbanczyk napisał:

Wielkie dzięki

Od tego jest to forum☺️ Tylko przez niektórych zaniedbane… 

• 4 tygodnie później...

Trochę odświeżę temat, otóż nie wiem czemu nie mogę ustawic częstotliwości odświeżania ekranu na 120Hz jest tylko 60Hz,wczesniej jak PC byl podlaczony bezposrednio do TV to było 120Hz, ktos cos doradzi? 

4 hours ago, sqbanczyk said:

Trochę odświeżę temat, otóż nie wiem czemu nie mogę ustawic częstotliwości odświeżania ekranu na 120Hz jest tylko 60Hz,wczesniej jak PC byl podlaczony bezposrednio do TV to było 120Hz, ktos cos doradzi? 

Najprawdopodobniej amplituner więcej nie przepusci i tyle. Z drugiej strony czy jest to taki problem? Poza grami odswiezanie 120Hz wlasciwie nie występuje w naturze 😉

Filmy masz w 23,976Hz albo 24Hz. I to wystarcza do oglądania. Kazda wyzsza czestotliwosc powoduje nienaturalny efekt "opery mydlanej" (o ile są uzyte jakies upłynniacze ruchu w odtwarzaczu).

25 minut temu, brewka87 napisał:

Najprawdopodobniej amplituner więcej nie przepusci i tyle. Z drugiej strony czy jest to taki problem? Poza grami odswiezanie 120Hz wlasciwie nie występuje w naturze 😉

Filmy masz w 23,976Hz albo 24Hz. I to wystarcza do oglądania. Kazda wyzsza czestotliwosc powoduje nienaturalny efekt "opery mydlanej" (o ile są uzyte jakies upłynniacze ruchu w odtwarzaczu).

Jest napisane ze sr8015 ma odświeżanie 120Hz 

2 godziny temu, 60d napisał:

No to zapewne kabel tego nie obsługuje.

Kabel certyfikowany jak podlacze bezpośrednio do TV to jest 12oHz

Odświeżanie jest stricte połączone z przestrzenią barw i głębia bitową.

Ukryta Zawartość

Jeśli wypuszczasz z komputer np rgb 12bit to nie uzyskasz obrazu w takiej szybkości odświeżania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
43 minuty temu, bl4ck napisał:

Odświeżanie jest stricte połączone z przestrzenią barw i głębia bitową.

Ukryta Zawartość

Jeśli wypuszczasz z komputer np rgb 12bit to nie uzyskasz obrazu w takiej szybkości odświeżania.

Rgb mam 8 bit

Ukryta Zawartość

Wyłączyć HDMi CEC.

46 minut temu, sqbanczyk napisał:

Rgb mam 8 bit

To w amplitunerze należy jeszcze ustawić HDMi na "Wzmocniony" i ewentualnie jeszcze w odpowiednie gniazdo HDMI jeśli są podzielone wyższy i niższy standard.

• Pokaż nowe odpowiedzi