Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór nowego gramofonu w cenie około 2-3 tys. zł (do R-N800A)

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez wp99,

Rekomendowane odpowiedzi

• Rozwiązanie
18 godzin temu, Marcinus napisał:

Nie znam tego Thorensa, ale mnie nie przekonuje. Ramię wygląda na kiepskie (choć to tylko optyczna ocena), do tego dobry napęd DD nie jest tani. Jeśli całość jest w dość niskiej cenie, to coś musi być na rzeczy.

A mógłbyś rzucić fachowym okiem na takiego Dual-a CS 518 czy warto się nim w ogóle zainteresować?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
4 minuty temu, wp99 napisał:

A mógłbyś rzucić fachowym okiem na takiego Dual-a CS 518 czy warto się nim w ogóle zainteresować?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudno się wypowiedzieć. Ramie widzę pierwszy raz. Na minus lekki talerz i okleina winylowa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

28 minut temu, Marcinus napisał:

Trudno się wypowiedzieć. Ramie widzę pierwszy raz. Na minus lekki talerz i okleina winylowa.

"W pełni kardaniczny, 4-punktowo łożyskowany wahacz jest małą ucztą dla oczu i przyjemnie różni się od ramion licznych gramofonów w tym lub podobnym przedziale cenowym. Nadaje się do wkładek o masie od 5 do 9 gramów i ma długość efektywną 221,5 mm lub 8,72 cala." 🙂

Nie wiem dlaczego wątek ma zieloną etykietę "Rozwiązanie", ale jak jest rozwiązanie to znaczy, że musze się szybko decydować 🙂

Przeczytałem wątek jeszcze raz, wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze rady i na ich podstawie wybrałem wstępnie następujące oferty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

And the winner is:

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za pomoc.

Jak to nie jest najlepsza decyzja to chętnie posłucham innych propozycji - zawsze można się wycofać 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 godzinę temu, wp99 napisał:

Nie wiem dlaczego wątek ma zieloną etykietę "Rozwiązanie", ale jak jest rozwiązanie to znaczy, że musze się szybko decydować 🙂

Przeczytałem wątek jeszcze raz, wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze rady i na ich podstawie wybrałem wstępnie następujące oferty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

And the winner is:

Ukryta Zawartość

Bardzo dziękuję za pomoc.

Jak to nie jest najlepsza decyzja to chętnie posłucham innych propozycji - zawsze można się wycofać 🙂 

X1 lub Debut Pro.  W tym pierwszym na pewno na plus talerz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdążyłem nieco zapomnieć, że mamy ten gramofon w tak dobrej cenie 😉 Świetny wybór, niech służy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

29 minut temu, Tokina napisał:

Projecty maja też w mojej ocenie fatalnie rozwiązany antyskating - żyłka z ciężarkiem,

Tu jest jeszcze większy "badziew",bo zamiast żyłki jest sznurek.🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Tokina napisał:

żyłka z ciężarkiem

Proste i skuteczne rozwiązanie. A przy tym niezawodne. 

Niewymienny headshell ma wady i zalety. Mniej wygodne rozwiązanie do montażu wkładki, ale też mniej złączy po drodze. A jak nie wymieniasz wkładki za często,to też będzie ok. 

Mimo to, ProJect'y jakoś do mnie nie przemawiają. 

8 minut temu, Tokina napisał:

Mnie się to kojarzy z "gramofonami" Bambino i Mister Hit

To one miały antyskating? 😳

W swoich gramiakach mam i jedno i drugie popularne rozwiązanie. W Lenco ciężarek, a w Dualach sprężynę z pokrętłem lub AS sprzężony  z pokrętłem regulacji nacisku. Tak, taka regulacja AS też była.

Oj, tam. Rega też ma takie ramiona i dobre opinie. Stała główka to nic strasznego, o ile nie lubisz ciągle zmieniać wkładki.

Regę można wsadzić do tęga samego wora, co Project, Teac, Thorens, Dual,... i wybierać losowo.
Należałoby tylko wcześniej ustalić, czy się chce napęd paskowy czy bezpośredni oraz kolor. 

I tym optymistycznym akcentem możnaby podsumować ten wątek ;)

To może taki gramofon i w takiej promocyjnej cenie spotka się z przychylniejszą oceną?
Technics SL-100C za 3499 zl

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
8 godzin temu, porlick napisał:

Proste i skuteczne rozwiązanie. A przy tym niezawodne. 

Niewymienny headshell ma wady i zalety. Mniej wygodne rozwiązanie do montażu wkładki, ale też mniej złączy po drodze. A jak nie wymieniasz wkładki za często,to też będzie ok. 

Mimo to, ProJect'y jakoś do mnie nie przemawiają. 

Dokładnie. Mniej złączy elektrycznych i mechanicznych. 

26 minut temu, wp99 napisał:

I tym optymistycznym akcentem możnaby podsumować ten wątek 😉

To może taki gramofon i w takiej promocyjnej cenie spotka się z przychylniejszą oceną?
Technics SL-100C za 3499 zl

Ukryta Zawartość

Teoretycznie dobra propozycja. Pytanie tylko jak wygląda w nich kwestia talerza. Większość modeli 1200GR a nawet 1200G miało problem z krzywymi talerzami.

9 godzin temu, Tokina napisał:

Regulacja azymutu w tej klasie gramofonu to tylko gadżet, podobnie jak akrylowy talerz,

Zaciekawiło mnie to, mógłbyś uzasadnić?

Ukryta Zawartość

A do tego Technics SI 100 ma najtańszą ( czyt. najsłabszą ) wkładkę z możliwych.

Od razu do wymiany przynajmniej igły, bo to VM95.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A do tego Technics SI 100 ma najtańszą ( czyt. najsłabszą ) wkładkę z możliwych.
Od razu do wymiany przynajmniej igły, bo to VM95.
No właśnie też to przeczytałem

Ten Technics SL-100CEB-K za tę cenę bardzo kusi. Zawsze to Technics, poza tym pięknie wygląda, swoje waży, direct drive. Zakup przez Amazona czyli jest bezpieczny. Nie wiem tylko czy preamp w amplitunerze R-N800A będzie wystarczający?

• Moderatorzy
51 minut temu, Tokina napisał:

W tej klasie gramofonów  regulacja azymutu jest całkowicie zbędna, różnice wysokości wkładek AT i Ortofona, które komuś w ogóle przyjdzie do głowy zakładać w owych Projectach jest w zasadzie pomijalna.  Talerz akrylowy tez nic dodatkowego z nich nie wskrzesi.

Pozwolę sobie się z Tobą nie zgodzić. Azymut jest jedną z najważniejszych kwestii przy kalibracji wkładki (zaraz po sile nacisku). Z doświadczenia, wiem, że nawet prosty szlif (DL103), po odpowiednim wyjustowaniu azymutu, wnosi bardzo wiele. A bardziej zaawansowane szlify są szczególnie czułe na to ustawienie. W dzisiejszych czasach nawet takie serie jak Cadenza, mają odchyłki przy wklejaniu tipa, czasem nawet dość spore.

• Moderatorzy
1 minutę temu, Tokina napisał:

Zwróć uwagę na klasę  sprzętu - napisałem "W tej klasie gramofonów  regulacja azymutu jest całkowicie zbędna"

Nikt o zdrowych zmysłach nie kupi budżetowego gramofonu, żeby zamontować do niego wkładkę  wartości zbliżonej do owego gramofonu czy jeszcze droższej.

Owszem, ale mimo wszystko, azymut poprawnie ustawiony, jest ważny w każdej igle. Jeśłi nawet ktoś nie usłyszy różnicy (w co wątpię), to warto, choćby po to, aby nie niszczyć płyt.

Czy ktoś może wie czy się różnią modele SL-100CEG-K (sprzedawany przez polską oficjalną stronę Technicsa) i ‎SL-100CEB-K (sprzedawany na Amazon.pl). 

• Moderatorzy
9 minut temu, wp99 napisał:

Czy ktoś może wie czy się różnią modele SL-100CEG-K (sprzedawany przez polską oficjalną stronę Technicsa) i ‎SL-100CEB-K (sprzedawany na Amazon.pl). 

Zaciekawiłeś mnie tym pytaniem i sam zacząłem sprawdzać. Niestety na stronie Technola, jest tylko jeden:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
3 minuty temu, Tokina napisał:

Amazon podaje w jednym miejscu nr modelu SL-100CEB-K, w innym nr części SL-100GEB-K.

Własnie też do tego doszedłem. Model i numer części.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
1 godzinę temu, wp99 napisał:

Ten Technics SL-100CEB-K za tę cenę bardzo kusi. Zawsze to Technics, poza tym pięknie wygląda, swoje waży, direct drive. Zakup przez Amazona czyli jest bezpieczny. Nie wiem tylko czy preamp w amplitunerze R-N800A będzie wystarczający?

Tak w ogóle, jeśli już podniosłeś poprzeczkę i podoba Ci się Technol, to może pójść krok dalej i zakupić 1210. Brakującą kwotę w budżecie będziesz mógł sfinansować przez nieoprocentowane raty...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@wp99  piszesz

czy preamp w amplitunerze R-N800A będzie wystarczający?

Przecież on ma  być wystarczający DLA CIEBIE, a nie dla recenzenta patefonów

od 30 lat czy posiadacza setu w cenie Rolls Royce'a.

Jeśli uznasz, że jeszcze czegoś brak, to albo będziesz żonglował w nim wkładkami,

kablami, albo wymieniał przedwzmacniacze ... to już dobrze wydeptana ścieżka 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Marcinus napisał:

Tak w ogóle, jeśli już podniosłeś poprzeczkę i podoba Ci się Technol, to może pójść krok dalej i zakupić 1210. Brakującą kwotę w budżecie będziesz mógł sfinansować przez nieoprocentowane raty...

Ukryta Zawartość

Nie, nie, aż takim audiofilem nie jestem, to już cenowo +50%. Przekroczyłem budżet o jeszcze w miarę akceptowalną kwotę, a spełnione są chyba wszystkie moje założenia czyli solidność, możliwości rozbudowy, wygląd, czarny kolor, direct drive. Igłę wymienię później, może wtedy na ML lub SH, chyba że dźwięk na aktualnej wkładce będzie nieakceptowalny lub jak pisał @Marcinus będzie wypadek (podczas kalibracji) to wtedy zmienię od razu. Będę miał prawie gramofon z epoki (bo Technics; Dual też byłby fajnym nawiązaniem do złotych lat gramofonu) jak zalecał @gitarrra i @porlick.

Tak naprawdę to prawdopodobnie dźwiękowo wystarczyłby mi Teac TN-3B-SE, ale gdy zobaczyłem jego unboxing na youtube, nakładanie cieniutkiego paska na rant talerza, mata filcowa, byle jaki plastik to jego wygląd niestety zniechęcał do zakupu. 

Wcześniej wybrany PJ x1 był bardzo dużym kompromisem, włącznie z kolorem, nieszczęsnym ciężarkiem, poza tym @Tokina uzmysłowił mi, że wymienny headshell jest moim priorytetem. Ale ten akrylowy talerz w x1 był świetny.

Jeszcze raz dzięki!

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
7 minut temu, wp99 napisał:

Nie, nie, aż takim audiofilem nie jestem, to już cenowo +50%. Przekroczyłem budżet o jeszcze w miarę akceptowalną kwotę, a spełnione są chyba wszystkie moje założenia czyli solidność, możliwości rozbudowy, wygląd, czarny kolor, direct drive. Igłę wymienię później, może wtedy na ML lub SH, chyba że dźwięk na aktualnej wkładce będzie nieakceptowalny lub jak pisał @Marcinus będzie wypadek (podczas kalibracji) to wtedy zmienię od razu. Będę miał prawie gramofon z epoki (bo Technics; Dual też byłby fajnym nawiązaniem do złotych lat gramofonu) jak zalecał @gitarrra i @porlick.

Tak naprawdę to prawdopodobnie dźwiękowo wystarczyłby mi Teac TN-3B-SE, ale gdy zobaczyłem jego unboxing na youtube, nakładanie cieniutkiego paska na rant talerza, mata filcowa, byle jaki plastik to jego wygląd niestety zniechęcał do zakupu. 

Wcześniej wybrany PJ x1 był bardzo dużym kompromisem, włącznie z kolorem, nieszczęsnym ciężarkiem, poza tym @Tokina uzmysłowił mi, że wymienny headshell jest moim priorytetem. Ale ten akrylowy talerz w x1 był świetny.

Jeszcze raz dzięki!

Fajnie jakbyś po zakupie, zdał nam relacje ze swoich wrażeń 🙂 

Od Teac TN 3B-SE zdecydowanie jest lepszy Teac TN -4D SE: https://sklep.htaudio.pl/teac-tn-4d-se-gramofon-analogowy-z-napedem-bezposrednim-czarny.html

Test tutaj: https://audio.com.pl/testy/stereo/gramofony/3396-tn-4d

Co ciekawe podczas testów kosztował 2900 zł a teraz 2300 zł. To wyjatek bo sprzęt audio raczej drozeje.

Niedługo w Poznaniu w naszym salonie będziemy organizować odsłuchy "Teac kontra Pro-Ject. Czy każdy gramofon brzmi tak samo (przy tej samej wkładce)?" Będzie mozna porównać właśnie Teac TN-4D SE z Pro-Ject Debut Carbon Evo (2890 zł) https://audio.com.pl/testy/stereo/gramofony/3396-tn-4d

a z drozszych modeli Teac TN-5BB (to już ponad 7000 zł) z Pro-Ject X2.

Edytowane przez HTaudio
  • 4 tygodnie później...

Akurat dzisiaj zaczynamy odsłuchy i porównania w tej grupie cenowej gramofonów, ale też w droższej (do 8000 zł) i kilka innych porównań:

Dzisiaj pierwszy dzień "Tygodnia z winylami w HTaudio" i wielu porównań - bo porównania są kluczem do wyboru najlepszego sprzętu audio.

Porównujemy:

- gramofony Teac i Pro-Ject w tych samych grupach cenowych (do 3000 zł i do 8000 zł),

- gramofony wyposażone przez producenta w tę samą wkładkę (Ortofon 2M-Red) różniące się znacznie ceną (prawie trzykrotnie), także firm Pro-Ject Audio Systems i TEAC Audio Polska,

- dwa high-endowe przedwzmacniacze gramofonowe: Gold Note PH10 i Teac PE-505,

- trzy platformy antywibracyjne dedykowane do gramofonów: Vinylspot 10 Hertz, ALPIN-line Nature N1m, WK Audio Pure,

- dwa wydania płyty Keith Jarrett -"The Köln Concert”: z 1975 roku i 2010 roku.

Tradycyjnie w ciągu tygodnia indywidualne odsłuchy, a w sobotę 16 grudnia o godz. 12.00 odsłuchy grupowe, przy dobrej kawie. Zachęcamy do przyjścia ze swoimi płytami winylowymi (które przy okazji umyjemy bezpłatnie myjką ultradźwiękową -max. 5 płyt).

Prosimy o zgłaszanie swojego udziału i rezerwację terminów telefonicznie lub e-mailem: [email protected]; 791 350 440. Udział bezpłatny.

Zapraszamy, więcej szczegółów: https://sklep.htaudio.pl/blog/tydzien-z-winylem-w-htaudio-11-16-grudnia-teac-kontra-pro-ject

teac_project5.JPG

• 4 tygodnie później...
Teraz, wp99 napisał:

Ale planuję wymianę igły lub wkładki na pomarańczową AT-VM95EN lub ewentualnie czerwoną AT-VM95ML

A dlaczego nie AT-VM95SH ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Pokaż nowe odpowiedzi