Skocz do zawartości
IGNORED

Koncerty na Blu-Ray - dobre realizacje.

Rekomendowane odpowiedzi

Obraz jak obraz, ale dźwięk się trzyma kupy. Nie jest najgorzej, może brakuje trochę doładowania na dole, ale poza tym nie ma się czego czepnąć. 

?👈

Brawo szeryfie, wyciąleś duzo wiedzy nt. formatow dzwięku na roznych nosnikach audio. A dzwiek i obraz … wlasnie swiadczą o jakosci koncertow na BD. Nic innego. A o tym jest ten watek.

Moze sam coś napiszesz na ten temat?

😉 

W dniu 25.05.2024 o 18:44, rafal735r napisał:

Obraz jak obraz, ale dźwięk się trzyma kupy. Nie jest najgorzej, może brakuje trochę doładowania na dole, ale poza tym nie ma się czego czepnąć. 

Powtorze, dzwiek na Live Aid jest podlej jakosci. Obraz takze. I nic tego nie zmieni. Jedyny pozytyw to zawartosć historyczna i sentymentala.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Jeszcze jeden post nie na temat i będzie wycinane znów 

Powtarzam. To luźny temat o koncertach BD, a nie formatach. O technikaliach jest mnóstwo artykułów w sieci. 

14 minut temu, pmcomp napisał:

Powtorze, dzwiek na Live Aid jest podlej jakosci. Obraz takze. I nic tego nie zmieni. Jedyny pozytyw to zawartosć historyczna i sentymentala.

Koncert ten nie mieści się w ramach tematu. Wrzuciłem go tylko w ramach ciekawostki. Ma tu panować luźna atmosfera, a nie przepychanie się na formaty i bity. Nikt tu głupkiem nie jest i nie porównuje VHS do UHD. 

EOT. 

?👈

• 3 tygodnie później...

Phil Collins z 2004r więc chyba ostatni koncert gdzie Phil jeszcze w formie. 

Jakość dźwięku świetna. Słychać że ktoś się przyłożyl do pracy. Wszystko jak na dłoni. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

• 1 miesiąc później...

Wprawdzie nie BD, ale daje rade. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

• 3 tygodnie później...

Zobaczmy dziś jak te UHD chodzi. Ale wydanie mega słabe. Jakis drętwy kartonik. Nie popisali się. 

Ukryta Zawartość

IMG20240831145313_copy_4096x3072_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

No to se po oglądałem 😂

Pierwsza płyta działa tylko w kwadracie 4:3. 

Jak wrzucam druga wywala takie cyrki. 

Ukryta Zawartość

Czy ktoś się spotkał z takim czymś. Płyta w ogóle nie startuje. Nie ma menu tylko ekran główny i cześć. 

Ukryta Zawartość

?👈

A w jakim formacie nakrecono ten koncert oryginalnie na tasmie filmowej?

Sprawdz.

Jak z 4:3 chcesz zrobic 16:9 to musisz obciać czesc obrazu z gory i z dolu. Mozna to zrobic z glową, dynamicznie ale … ZAWSZE OBRAZ ZOSTANIE WYKASTROWANY Z TRESCI. Tak wlasnie zrobiono czesc polskich rekonstrukcji cyfrowych i postaci maja baaaardzo czesto poobcinane od gory glowy? Tego chcesz?

Są dwie płyty. Jedna 4:3, a druga 16:9. Druga po prostu nie działa. Znalazłem na zagranicznych forach że ludzie mają z nią problemy więc będę odsyłał. 

?👈

Załączam link dla potomnych. A nóż komuś może się przyda, bo nawet nie trafiłem na żaden temat z PL. 

?👈

Też kupiłem tę płytę, najpierw obejrzałem trochę tej pierwszej, ale format obrazu mnie rozczarował. Druga płyta w 16:9 mistrzostwo Świata. To co zrobili ze starego nagrania pod względem obrazu i dźwięku to jest fenomen. Nie jestem raczej fanem Queenu, ale obejrzałem i posłuchałem z przyjemnością. U mnie odpalają się obydwie w 100%

No ja pisałem do Mercury Studios to nawet nie odpisali. 

Zostaje odesłanie płyt do Empiku i będzie trzeba zostać ze starym poczciwym FHD. 

?👈

19 godzin temu, Jacek1967 napisał:

Też kupiłem tę płytę, najpierw obejrzałem trochę tej pierwszej, ale format obrazu mnie rozczarował. Druga płyta w 16:9 mistrzostwo Świata. To co zrobili ze starego nagrania pod względem obrazu i dźwięku to jest fenomen. Nie jestem raczej fanem Queenu, ale obejrzałem i posłuchałem z przyjemnością. U mnie odpalają się obydwie w 100%

4K HDR? 

Ja mam ten koncert, ale normalny Full HD. Chciałem zobaczyć jak to wygląda w 4K HDR to se zobaczyłem... 

?👈

W dniu 1.09.2024 o 07:10, rafal735r napisał:

Są dwie płyty. Jedna 4:3, a druga 16:9. Druga po prostu nie działa. Znalazłem na zagranicznych forach że ludzie mają z nią problemy więc będę odsyłał. 

U mnie działaja obie płyty.

Jak napisano 1-a jest w oryginale czyli 4:3 full frame, 2-a w 16:9 czyli Widescreen. BTW ciekawe czy ujęcia kadrował z OAR do 16:9 człowiek czy maszyna?

Płyty wydano z dźwiekiem w 24/48 w:

- Atmos (DDTHD)

- DTS HD MA

- PCM stereo 

oraz w Dolby Digital.

Jak napisałem wcześniej ... obraz referencja. Dzisiaj obejrzałem wersję Widescreen na proju JVC, obraz doopę urywa. Jak widać taśma filmowa, dobra rejestracja 23 lata temu oraz dzisiejsza postprodukcja do 4K z HDR dzisiaj też daje radę 🙂 .

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ja ze swojej strony polecę ten serwis streamingowy.

Ukryta Zawartość

Nie twierdzę, że jakość materiałów dorównuje najlepszym realizacjom zapisanym na płytach ale jest  całkiem znośnie. No i baza koncertów naprawdę duża, więc jest z czego wybierać  

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nie znałem . Zapisuje

Jest darmowy okres testowy. Potem robi się trochę drogo (w porównaniu do serwisów muzycznych) ale jeśli ktoś lubi oglądać koncerty, na pewno znajdzie coś dla siebie. 

W dniu 7.09.2024 o 09:16, piotrek7 napisał:

Jest darmowy okres testowy. Potem robi się trochę drogo (w porównaniu do serwisów muzycznych) ale jeśli ktoś lubi oglądać koncerty, na pewno znajdzie coś dla siebie. 

Tak dlatego poczekam z tym okresem jak zbuduje na nowo kino. Nie będę marnował teraz.

Zapisane.

• 2 tygodnie później...

Dzis mały powrót do korzeni. Mega jazda. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

W dniu 21.09.2024 o 21:11, rafal735r napisał:

Dzis mały powrót do korzeni. Mega jazda. 

Ukryta Zawartość

Miałem to w jakiejś lipnej wersji z YT chyba. Świetny koncert. Szukam BD. Dzięki za przypomnienie 

Ukryta Zawartość

Tez trzeba uważać, bo te płyty "wyparowuja", a w zasadzie ich zawartość po około 10 latach i można kupić nie sprawna. Jest to opisane na zagranicznych forach. Mój były BD Onkyo przestał ja czytać. Obecny Sony jakoś sobie radzi, ale też raz mi jej nie wczytał. 

Tu na YT jest w HD

W 2012r byłem na ich koncercie. Playlista była w sumie taka sama. 

?👈

W dniu 21.09.2024 o 14:05, rafal735r napisał:

Kupilem kolejna sztukę Queen. To samo, drugi dysk nie chodzi. 🥴

Znaczy, ze twoj BD-UHD Player ma problem.

Edytowane przez pmcomp

Pewnie reszta też ma problem z odtwarzaczami, a nie płytami. 

Empik rozpatruje każda reklamację pod kątem zgłoszonych problemów i uznają zwrot. 

?👈

W dniu 10.11.2023 o 14:02, rafal735r napisał:

Witam.

Zapraszam do wrzucania propozycji nt dobrych realizacji koncertów na Blu-Ray. Dźwiękowo jak i wizyjnie.

Zacznę od siebie. 

1. ACDC - Live At River Plate

2. Queen - Rock Montreal

3. Bruce Springsteen - London Calling

4. Toto - Live in Poland 

5. Metallica - Quebec Magnetic, S&M2

6. Rolling Stones - Havana Moon

7. Slash - Living The Dream Tour 

Roger Walters - The Wall

Zapis zrealizowany we Francji. Nigdy nie widziałem koncertu w lepszej jakości. 

W dniu 26.09.2024 o 17:25, rafal735r napisał:

Tez trzeba uważać, bo te płyty "wyparowuja", a w zasadzie ich zawartość po około 10 latach i można kupić nie sprawna. Jest to opisane na zagranicznych forach. Mój były BD Onkyo przestał ja czytać. Obecny Sony jakoś sobie radzi, ale też raz mi jej nie wczytał. 

Tu na YT jest w HD

W 2012r byłem na ich koncercie. Playlista była w sumie taka sama. 

Mam setki plyt CD z lat 90-ych i nic nie wyparowalo.

Nie wiem. Ty czytasz wątek ze zrozumieniem czy jak ci wygodnie?

Po pierwsze to Blu-Ray.

Po drugie poczytaj sobie o tym wydaniu na zagranicznych forach gdzie ludzie mają problemy z otworzeniem tego materiału po paru latach. Coś poszło nie tak przy produkcji tych dysków. 

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi