Skocz do zawartości
IGNORED

Koncerty na Blu-Ray - dobre realizacje.

Rekomendowane odpowiedzi

9 godzin temu, rafal735r napisał:

Rozumiem że koncert ten sam oczywiście tylko obraz wszedł na 4K.

Niestety nie mam BD 4K. Myślałem o zakupie ale koncertów w 4K jest tak mało że postanowiłem zostawić stare Onkyo niż pchać się w nowe BD 4K z niskiej półki. Jak onkyo zacznie szwankowac będę myślał o wymianie. 

Obraz 4K jest znakomity.

Muszę przewietrzyć mój system…

Akurat w przypadku tych dwóch wyżej wymienionych koncertów największym problemem są szumy. Ciekawe czy w wersjach 4K jest to poprawione czy temat raczej nie do przeskoczenia. Bo sama rozdziałka to tam jeszcze nie wszystko. 

?👈

Widzę, że w 4K wyszło jeszcze to:

s-l1600.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Juz za chwileczkę:

71wy8WPL57L._AC_UF894,1000_QL80_.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest żaden koncert tylko raczej fabularyzowany film dokumentalny. Cos jak Elvis.

Ściezka jest w Atmosie.

Film troche zjechano: 

Ukryta Zawartość

Zapewne trudno podrobić Marleya, przecież się aktor nie może naćpać 😉 . A do tego nie jest Marleyem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Dobrze by było żeby się wypowiadać o koncertach, które się oglądało u siebie żeby realnie stwierdzić jak jest tam z realizacja wizji i dźwięku. 

?👈

Ja wypowiadam sie wyłącznie o takich koncertach czy filmach na BD/BD-UHD.

Tak było w temacie Queen. Petera Gabriela nie mam, a tego filmu o Marleyu jeszcze nie obejrzałem.

Koncertów na BD-UHD w 4K jest jak na lekarstwo więc każda nowośc jest wyczekiwana.

W dniu 14.05.2024 o 15:54, pmcomp napisał:

Właśnie wyszło:

Ukryta Zawartość

Video

4K, HDR10.

Audio

English: Dolby Atmos
English: Dolby TrueHD 7.1 (48kHz, 24-bit)
English: LPCM 2.0 (48kHz, 24-bit)
English: DTS-HD Master Audio 5.1 (48kHz, 24-bit).

Porównałem dzisiaj ściezki w Atmosie i w DTS HD MA. Są inne i ciężko powiedzić, która jest lepsza, obie mi sie podobają. Paradoksalnie porwnując DTS to bardziej podoba mi sie DTS HD HR z blu-ray niż ta DTS HD MA.

Anyway ścieżka w DTS HD MA jest głosniej nagrana i przy porównaniu trzeba to wziąć pod uwagę. Jest bardziej bezpośrednia. Efekty dookólne są jakby bliżej i bardziej nacierają na słuchacza. W Atmosie wszystko dzieje się jakby dalej, jest podawane bardziej delikatnie, ze smakiem. Niestety trzeba samemu porównać i ocenić.

A co do obrazu to ... nie ma żadnego porównania. Obraz w 4K z HDR po prostu wymiata. Z płyty blu-ray jest po prostu wyblakły i rozmyty. Biorąc pod uwagę, że koncert został zarejestrowany w 1981 roku to jest po prostu mistrzostwo świata. Zrealizowano go na szczęście na tasmie filmowej, a nie na taśmie video. Dlatego teraz dostajemy ucztę dla oczu.

Polecam to wydanie zdecydowanie 🙂 .

W dniu 15.05.2024 o 08:44, rafal735r napisał:

Akurat w przypadku tych dwóch wyżej wymienionych koncertów największym problemem są szumy. Ciekawe czy w wersjach 4K jest to poprawione czy temat raczej nie do przeskoczenia. Bo sama rozdziałka to tam jeszcze nie wszystko. 

Tu robotę robi i natywna rozdzielczość uzyskana z mastera z taśmy filmowej i ... HDR. Wersja w fullHD w SDR rec.709 to taki baaardzo ubogi krewny 🙂 .

Ukryta Zawartość

Ja się bardzo boję o przyszłość wydań koncertowych z dźwiękiem HD.

Filmy wypuszczane są coraz rzadziej a co dopiero koncerty. 

😞

Jest kilka muzyków których chciałbym mieć w kolekcji koncertów BD. 

A po prostu nic nie wydają

13 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ja się bardzo boję o przyszłość wydań koncertowych z dźwiękiem HD.

Filmy wypuszczane są coraz rzadziej a co dopiero koncerty. 

😞

Jest kilka muzyków których chciałbym mieć w kolekcji koncertów BD. 

A po prostu nic nie wydają

Bo teraz wydają na BD-UHD, a nie na BD. Poza tym w dzisiejszych czasach rządzi streaming.

W dniu 16.05.2024 o 11:09, pmcomp napisał:

Juz za chwileczkę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Film biograficzny, do tego wyidealizowany. Być może dlatego zebrał słabe recenzcje. Ale obejrzeć warto. Muzyka rządzi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, pmcomp napisał:

Bo teraz wydają na BD-UHD, a nie na BD. Poza tym w dzisiejszych czasach rządzi streaming.

Film biograficzny, do tego wyidealizowany. Być może dlatego zebrał słabe recenzcje. Ale obejrzeć warto. Muzyka rządzi.

Rządzi streaming ale na nim nie ma dźwięku HD i raczej szybko nie będzie.

Koncerty pojawiają się tam szczątkowo. 

Więc to nie jest rozwiązanie ale tak, przyczyna 

W dniu 14.05.2024 o 18:57, rafal735r napisał:

Rozumiem że koncert ten sam oczywiście tylko obraz wszedł na 4K.

Niestety nie mam BD 4K. Myślałem o zakupie ale koncertów w 4K jest tak mało że postanowiłem zostawić stare Onkyo niż pchać się w nowe BD 4K z niskiej półki. Jak onkyo zacznie szwankowac będę myślał o wymianie. 

Ten sam.

W dniu 17.05.2024 o 11:09, rafal735r napisał:

Dobrze by było żeby się wypowiadać o koncertach, które się oglądało u siebie żeby realnie stwierdzić jak jest tam z realizacja wizji i dźwięku. 

Queen  ozesz sobie obejrzeć na Disney+ ze streamingu ze slabsza jakoscia audio Atmos w stratnym DD+) i video (mniejszy bitrate) w porownaniu do plyty BD-UHD

Ja mam ten Koncert na BD więc nie muszę włączać żadnego Disney. Wymieniłem go chyba nawet w pierwszym poście. 

Pytanie było czy pozbyto się szumów bardzo charakterystycznych w wielu koncertach, często starszych. Np w INXS też to ładnie widać. 

?👈

Na Disneyu masz w 4K HDR, na twoim blurayu w fullHD 1080p.

Jesli nie widzisz roznicy … ?

Wlasni ci napisalem, wlacz Disneya to … zobaczysz roznice i dostaniesz odpowiedz na swoje pytanie. Albo kup BD-UHD.

Abo przeczytaj co napisze … na BD jest w takiej jakosci ze az zal dupe sciska jak sie na to patrzy., w porownaniu do 4K HDR z BD-UHD.

Edytowane przez pmcomp

20 minut temu, pmcomp napisał:

Abo przeczytaj co napisze … na BD jest w takiej jakosci ze az zal dupe sciska jak sie na to patrzy., w porownaniu do 4K HDR z BD-UHD.

Nie mam TV 80" żeby 4K aż miało taki wpływ na obraz. Do tego potrzebny jest telewizor, który na prawdę wspiera HDR, a nie tylko akceptuje taki sygnał. Wielu ludzi nawet o tym nie wie że nie mają u siebie w TV HDR mimio że producent dumnie pisze o tym w specyfikacji i wszędzie gdzie się da. Prawdziwe HDR jest na OLED. Ewentualnie na TV z wieloma strefami wygaszania. Reszta to pic na wodę, jak np w moim QLED. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

32 minuty temu, rafal735r napisał:

Nie mam TV 80" żeby 4K aż miało taki wpływ na obraz. Do tego potrzebny jest telewizor, który na prawdę wspiera HDR, a nie tylko akceptuje taki sygnał. Wielu ludzi nawet o tym nie wie że nie mają u siebie w TV HDR mimio że producent dumnie pisze o tym w specyfikacji i wszędzie gdzie się da. Prawdziwe HDR jest na OLED. Ewentualnie na TV z wieloma strefami wygaszania. Reszta to pic na wodę, jak np w moim QLED. 

Trudno, mi nie musisz tlumaczyc dlaczego nie masz takiego TV, to twoja sprawa. Zatem nie dowiesz sie jak wyglada ten koncert w 4K, nie zobaczysz na wlasne oczka.

Moje zdanie na ten temat napisałem, mozesz sie nim posilkowac lub nie, nawet je w poprzednim poscie zacytowales, twoj wybor.

Edytowane przez pmcomp

Crossroads Festival organizowany przez Erica Claptona 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Wszystkie je uwazam za wybitne ale realizacyjnie ten konkretny z 2013 jest najlepszy.
Na BD oczywiscie.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, rafal735r napisał:

A ty jaki masz TV? 

OLEDy, projektor.

Edytowane przez pmcomp

38 minut temu, rafal735r napisał:

No to tam pewnie widać te 4K HDR bardzo dobrze. O ile projektor też 4K.

😱

🥶

🤮

Może nie BD, ale udało mi się zdobyć w super cenie takie cudo. Fajne wydanie, jest trochę oglądania. 

Ukryta Zawartość

IMG20240524111812_copy_2304x4096.jpg

IMG20240524111528_copy_4096x2304.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

Ja miałem przyjemność oglądać to live w niemieckiej telewizji. 

A także jak Boris Becker wygrał Wimbledon.

To była uczta 1985 roku 🙂 .

• Pokaż nowe odpowiedzi