Skocz do zawartości
IGNORED

Zmniejszyć Vout

OLES

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pytam, jak zmniejszyć Vout na wyjściu w takim układzie, bez szkody dla sygnału. WO zasilane +/-15V; 2604 zastąpiono duetem 627; teraz jest jakieś 2,7V; chciałbym zejść do 2,2V.

[obrazekLUKASZ-278213_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16534-zmniejszy%C4%87-vout/

Zastąp 12K na 8K2 do 10K

[obrazekLUKASZ-278224_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

słucham, słucham :), aczkolwiek w blokowisku z dwojgiem małych olesiów w skromnym M to naprawdę sztuka jest;), a czasem dla relaksu polutować trochę tyż lubię, zawsze to jakaś odmiana w osłuchanym już systemie :)

• 3 miesiące później...

Witam i pytam

aplikacja jak na rys.; opa 2604 zastąpione duetem 627 bez zmian pozostałych wartości elementów (prócz kondensatora C717 na polipropylena Mundorfa 4,7uF); czy jednakże nie należy zmienić trochę w części filtrującej ?, a może jakiś pomysł na zupełnie inne filtrowanie; i jeszcze jedno, mam wątpliwości co wartość rezystora R717 - 560K, jakiekolwowiek inne pomysły ?..

a dlaczego ?, a dlatego że dźwięk zrobił się trochę ciężki z dominującym dołem, brak swobody etc.:(

PS. sygnał podawany z PCM 1732.;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

witam

wstęp: wszystko jak opisane powyżej;)

otóż przez zupełny przypadek (dotkniecie paluchem opa) stwierdziłem iż opa627 są cholernie gorące !, czy to normalne ?; sprawdziłem napięcie zasilania jest ok +/-15V

zmiany:

- zamiast 2604 - wstawione 627x2,

- kondensatory pomiędzy DAC a OPA zmienione z 10uF BG na 2,2uF Mundorf,

- kondensatory na wyściu OPA RCA zmienione z 100uF na 5,6uF Mundorf,

- kondensator C701 z 100p zmieniony na 33p,

- rezystor R703 z 100k zmieniony na 80k,

- pozostałe zmienione elementy odpowiadają swoim pierwotnym wartością więc nie wyliczam.

zła aplikacja 627 ?; ktos może rzuci okiem na układ jak powyżej, jakieś pomysły ?

dodam że opy grzeją się okrutnie, również bez obciążenia na RCA, bez 'grającej płytki' czyli teoretycznie bez sygnału analogowego z DAC;

może tak ma być ?

Witam

Co do symulacji filtrów to raczej niema znaczenia jaki opamp użyjesz (wybierz jakis zblizony parametrami) w swcad efekt bedzie bardzo zblizony jeżeli chodzi o charakterystyke w pasmie akustycznym.

Nie licz na to że wyłapiesz tam subtelnosci, modele nie sa doskonałe więc nawet jakbys miał model opa 627 nie bedzie idealnie. Symulacja jest poczatkiem drogi do ulepszeniaczegoś ale na końcu trzeba spróbować.

Co do grzania się nie stawiałbym na wzbudzenie, te wzmacniacze są kompensowane wewnetrznie więc jest małe prawdopodobieństwo na to ale nie wiem co to moze być.

Pozdrawiam Romek

lipa:( wstawiony 100p i to samo, gorące jak 150 ;)

odsprzęganie zasilania pozostawione fabrycznie BG100 std - co widać na schemacie;

może przy okazji zmniejsze wzmocnienie :D

a jeszcze jedno - to pewnie stąd te szumy (termiczne?) słyszalne z źródełka, czyżby to śmieci spowodowane grzaniem się opa ?

Pewnie wzmocninie jest za dużei dlatego szumi. Zmniejsz R707 ok. 2-krotnie. Może trzeba zamiast 100pF dać 150pF albo 220pF? Wydaje mi się, że więcej jak 20mA / wzmacniacz te układy nie powinny pobierać - jeśli mozesz to zmierz pobór prądu. Wtedy moc tracona wynosi ok 0.6W co podgrzewa układ, ale nie wiem do jakiej tempertaury.

mostki pod opa - nie pamiętam firmy (stosował je kiedyś Garmin), na bank są ok; opa 'odwtotnie' zaaplikowane na pewno by nie zagrały (zdażyło mi się raz zainstalować opa odwrotnie w pre, i wiem czym to się skończyło;)

może należałoby raczej zmienić wartości np. rezystorów w kluczowych miejscach ?

Jeszcze jedno pytanie czy obydwa 627 na mostku grzeją sie identycznie?

Rczej wartości elementów nie musisz zmieniać 627 powinien poprawnie pracować z tymi elementami przed i po wymianie.

Moze zmierz napięcia i napisz jakie sa na poszczególnych nogach na starychh kościach jak i nowych.

Pozdrawiam Romek

room correct w przebudowie, więc dalej bawiłem się wyjściem analogowym w cd; zmieniłem troche filtrowanie : C701 - 33p, C707-370p, C711 -330p; no dźwięk się otworzył, ale jescze słyszalne braki w 'jego swobodzie';

opy jak się grzały, tak się grzeją ;)

wórcę do śledztwa, uzbrojony w dobry oscyloskop.

powróciłem do oryginalnej filtracji :D

z innej beczki - chodzi o rezystory R703 : 100k oraz R717: 560k ( w torze sygnału do masy); czy zastosując mniejszą wartość R703 np.: 10k 'uwolnię' trochę dźwiek z ociężałości doły pasma ?;

czego mogę spodziewać się przy 'manipulacji' tymi rezystorkami; doświadczenia jakieś ?

pozdrawiam

• 3 miesiące później...

witam

jeszcze raz powracam do tematu grzania się WO zainstalowanych na 'przejciówkach'; w celu aplikacji AD8066 zmniejszyłem napięcie zasilania WO do +/-12V , i lipa grzeją się okrutnie;

z obserwacji wynika, że problem leży w słabym odprowadzaniu ciepełka przez 'przejsciówki smd-dip', ponieważ na WO w obudowach dip, tego problemu nie ma;

i pytanie prozaiczne - muszę zastosować radiatorki na WO, czym je przykleić, jakiś specjalny specyfik, czy byle 'super glue' spełni te zadanie ?

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.