Skocz do zawartości
IGNORED

Powrót do integry. Na co zamienić amplituner Yamaha R-N602

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Niezmiernie miło mi wrócić po długiej przerwie na forum. Mój powrót wiąże się z podjętą decyzją o zmianie sprzętu stąd ta radość i nuta ekscytacji.
Zaczęło się niewinnie - od sprzedaży gramofonu. Potem wizyta na forum winyl.net z pytaniem co dalej, a teraz jestem tu 🙂 

Obecnie korzystam z Yamahy R-N602 z kolumnami Polk Audio Tsx330t. Amplituner posiadam od nowości. Kiedy zdecydowałem się na zmianę do 803d ten akurat przestał być dostępny (Covid i temat półprzewodników....). Cena po powrocie na rynek urosła tak absurdalnie, że pomysł zarzuciłem.

Gramofon sprzedałem głównie dlatego, że grał tak samo jak CD. W pierwszej chwili to w nim właśnie upatrywałem problemu. A, że byłem nim znudzony i nie pasował już do wystroju, nie miałem skrupułów żeby go sprzedać. Wąskim gardłem ponoć był mój amplituner (korzystałem z wbudowanego przedwzmacniacza gramofonowego). 

Przemyślałem temat i podjąłem decyzję, że chętnie wrócę do klasycznego wzmacniacza zintegrowanego rozszerzonego o jakiś zewnętrzny odtwarzacz internetowy. Jest to dość poważna zmiana myślenia więc potrzebuję Waszego wsparcia - ukierunkowania by zminimalizować błądzenie.

Sprawę widzę tak:
Sprzęt nie musi być nowy ale nie chciałbym by miał więcej niż 5 lat .Patrząc na absurdalnie wysokie ceny nowych klocków raczej MUSI być używany.
W związku z tym, że sprzęt ma być używany chciałbym go po części sfinansować sprzedając Yamahę. Patrząc na ceny z Olx jest to przedział między 1700 a 2300. Zakładam 2k na samą integre.
Prezencja jest dość istotna ponieważ sprzęt będzie ustawiony na widoku. Najlepiej srebrny panel z aluminium o klasycznym wyglądzie.
Alternatywnie do kilkuletniego sprzętu za 2k jest vintageowy klasyk za kilka stówek.
Sprzęt tylko z rynku lokalnego (Szczecin i okolice) aby można było go posłuchać przed zakupem.

Jakim modelom się przyjrzeć? Czego szukać by pod kątem brzmienia iść do przodu? Trzeba dodać, że amplituner nie jest zły. Pasuje mi barwa i dynamika jednak chcę więcej.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. 

Żeby przeskoczyć o efekt WOW myślę że warto poszerzyć budżet o 50% PLN (aktualnego). Mam tu na myśli zakup solidnej 2x100W hybrydy z równie mocnym wielkim toroidem, celem podwyższenia wydajności prądowej. Co do streamer'a to fajna sprawa.

Muszę zainwestować jeszcze w inne podzespoły wiec niechętnie patrzę na poszerzanie budżetu. Nie wykluczam ale w tym momencie jestem sceptyczny. 
Możesz wskazać jakiś konkretny model?

Dobrze wspominam tego Denona . Grał dalece prądowo. Dobrze sprawdzał się w muzyce rockowej.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

To dobry wzmacniacz jeśli mamy ograniczony budżet, solidna japońska konstrukcja 💪

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

4 godziny temu, Stary Grzyb napisał:

Muszę zainwestować jeszcze w inne podzespoły wiec niechętnie patrzę na poszerzanie budżetu. Nie wykluczam ale w tym momencie jestem sceptyczny. 
Możesz wskazać jakiś konkretny model?

Nie w takim budżecie, no offence . . .

6 minut temu, quatross napisał:

Nie w takim budżecie, no offence . . .

Miałem na myśli konkretny model już po zwiększonym finansowaniu. 

Szczerze ci powiem że jeżeli kupisz używany wzmacniacz w zakładanym budżecie to jesteś w stanie znaleźć naprawdę bardzo solidną integrę i wówczas to kolumny będą stanowić u ciebie wąskie gardło.

Roksan K2

Denon 1500

Starszy 1560

Harman hk690

Ja taką Yamaha wymieniłem na Denon PMA 600 i gra dużo lepiej 

Dodatkowo dokupiłem odtwarzacz sieciowy Denon 800 NE i jest super kolumny Heco Aurora 700 i Heco Aurora 300

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Szczerze ci powiem że jeżeli kupisz używany wzmacniacz w zakładanym budżecie to jesteś w stanie znaleźć naprawdę bardzo solidną integrę

Po tym co napisał quatross zacząłem się martwić, że sprawa jest przegrana. Tal wspomniał o ograniczonym budżecie co zwiększyło depresje ;]. Zaskoczyło mnie to ponieważ kiedy decydowałem się na amplituner 95% komentarzy utrzymanych było w tonie:
"Nie kupuj nówki, a już tym bardziej nie nowego amplitunera. Pierwsza z brzegu używana Integra za pół tej kwoty zagra lepiej".
A teraz przy odwróceniu kierunku nagle okazuje się, że musze wydać przynajmniej równowartość 3 letniego ampli, żeby kupić 5 letnią integre. Oczywiście wiem, że quatross działa w dobrej wierze ale chyba mam mniejsze oczekiwania.

13 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

wówczas to kolumny będą stanowić u ciebie wąskie gardło

I o to chodzi 😉 Będzie kolejny temat do rozmów. Po kupnie zestawu Yamahy (mam też CD) nie byłem do końca usatysfakcjonowany tym co otrzymałem jednak funkcjonalność R-N602 jest bezsprzeczna i dla przeciętnego użytkownika wystarczająca w 110%. Ciężko było wyrwać się z tego marazmu.

Martwiło mnie jednak kiedy porównywałem streaming z CD lub winyl z CD, że wszystko gra tak samo. Dobrze ale niemal jota w jotę tak samo. Wypierałem fakt, że amp więcej nie wyciśnie - w końcu razem z CD wydałem lekko ponad 3k ;]  Nowa Yamaha wyprała starą integre (też Yamaha) za kilka stów. Ciężko było stwierdzić co gra lepiej. Teraz wiem, że funkcjonalność nie jest tyle warta 🙂

Edytowane przez Stary Grzyb
Przypadkiem nacisnąłem enter i poszło ;]
13 godzin temu, quatross napisał:

1600 NE można za 4 koło zeta wyrwać tak że ten (jak Denek) .

Można. Owszem.

13 godzin temu, Abajek napisał:

Ja taką Yamaha wymieniłem na Denon PMA 600 i gra dużo lepiej 

Dodatkowo dokupiłem odtwarzacz sieciowy Denon 800 NE i jest super kolumny Heco Aurora 700 i Heco Aurora 300

A to nie to tu akurat wolał bym 602

34 minuty temu, Stary Grzyb napisał:

Po tym co napisał quatross zacząłem się martwić, że sprawa jest przegrana. Tal wspomniał o ograniczonym budżecie co zwiększyło depresje ;]. Zaskoczyło mnie to ponieważ kiedy decydowałem się na amplituner 95% komentarzy utrzymanych było w tonie:
"Nie kupuj nówki, a już tym bardziej nie nowego amplitunera. Pierwsza z brzegu używana Integra za pół tej kwoty zagra lepiej".
A teraz przy odwróceniu kierunku nagle okazuje się, że musze wydać przynajmniej równowartość 3 letniego ampli, żeby kupić 5 letnią integre. Oczywiście wiem, że quatross działa w dobrej wierze ale chyba mam mniejsze oczekiwania.

I o to chodzi 😉 Będzie kolejny temat do rozmów. Po kupnie zestawu Yamahy (mam też CD) nie byłem do końca usatysfakcjonowany tym co otrzymałem jednak funkcjonalność R-N602 jest bezsprzeczna i dla przeciętnego użytkownika wystarczająca w 110%. Ciężko było wyrwać się z tego marazmu.

Martwiło mnie jednak kiedy porównywałem streaming z CD lub winyl z CD, że wszystko gra tak samo. Dobrze ale niemal jota w jotę tak samo. Wypierałem fakt, że amp więcej nie wyciśnie - w końcu razem z CD wydałem lekko ponad 3k ;]  Nowa Yamaha wyprała starą integre (też Yamaha) za kilka stów. Ciężko było stwierdzić co gra lepiej. Teraz wiem, że funkcjonalność nie jest tyle warta 🙂

Wiesz co ostatnio coś nie idą mu jego prosty. Nie wiem o co chodzi 

Czyli musi być nowy?

No to 

Cyrus one

Cambridge cxa81

Nad 375

Wszystkie zagrają lepiej od 602ki i są nowe.

Edytowane przez Piotr Sonido
1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Czyli musi być nowy?

Nie musi być nowy. Odniosłem się do wymagań stawianych przed zakupiłem 602. Jak najbardziej może być używany. Zgodnie z treścią pierwszego posta. 

6 minut temu, Stary Grzyb napisał:

Nie musi być nowy. Odniosłem się do wymagań stawianych przed zakupiłem 602. Jak najbardziej może być używany. Zgodnie z treścią pierwszego posta. 

No to czym się przejmujesz gdzie quatross ci wody namieszał?

15 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Cyrus one

Wow. Co to za minimalistyczny cudak. Szkoda, że nie ma wejść cyfrowych i ten pilot jak od chińskich zabawek ;/

Swoją drogą na mojej 602 nie było różnicy czy korzystałem z CD podpiętego przez z coaxiala czy RCA. Nie wydaje mi się, żebym miał tak słaby słuch. 

A jeśli chodzi o odtwarzacze sieciowe to co polecacie? Idzie coś nabyć do 1k? może być używka.

Gość

(Konto usunięte)

Panowie, proponowanie Denona zamiast Yamahy? Chcecie aby człowiekowi dudniło na wyższym basie, bez prawdziwego zejścia do dołu?

Yamaha A-S2000 w tym budżecie i później już można DUŻO droższe kolumny.

18 godzin temu, Stary Grzyb napisał:

Wow. Co to za minimalistyczny cudak. Szkoda, że nie ma wejść cyfrowych i ten pilot jak od chińskich zabawek ;/

Swoją drogą na mojej 602 nie było różnicy czy korzystałem z CD podpiętego przez z coaxiala czy RCA. Nie wydaje mi się, żebym miał tak słaby słuch. 

A jeśli chodzi o odtwarzacze sieciowe to co polecacie? Idzie coś nabyć do 1k? może być używka.

Minimalistyczny bo tak naprawdę teraz wzmacniacze powinny zajmować tyle miejsca w innych masz po prostu miejsce na powietrze. Jest też wersja ze złączami cyfrowymi od bisku HD. 🙂

5 godzin temu, Abajek napisał:

Yamaha A-S2000 kosztuje 16.000 tys.

To nie ta półka cenowa

To nie ten model.

Rn2000 chyba o tym modelu piszesz to jest odpowiednik brzmienia wzmacniacza as 1200

Z kolei model AS 2000 to jest maszyna sprzed dwóch generacji która jest w tym momencie dostania jedynie używana w dobrej cenie i naprawdę o solidnym brzmieniu.

Jeśli mówimy jednak o wzmacniaczach używanych to wybór będzie po prostu większy

22 minuty temu, romeksz napisał:

Najwyraźniej pomyliłeś modele

Na szybko łatwo o pomyłkę 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Panowie a coś z marantza lub rotela w tej kwocie?

Ukryta Zawartość

Może zamiast Integry zestaw przewzmacniacz+końcówka mocy (może być leciwe bo budżet skromny)?

Ogromnie mnie intryguje Cyrus i zastanawiam się czy jest sens przejmować się ograniczeniem w postaci braku wejść cyfrowych.

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Stary Grzyb napisał:

czy jest sens przejmować się ograniczeniem w postaci braku wejść cyfrowych.

To niczego nie ogranicza 

Sprawdź Sabaj A30A 😉 Jak Ci design nie przeszkadza. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 10.11.2023 o 02:18, romeksz napisał:

Yamaha A-S2000 w tym budżecie i później już można DUŻO droższe kolumny.

W tym budżecie to nawet AS1000 jest nie osiągalne.

23 godziny temu, Piopio napisał:

Sprawdź Sabaj A30A

Do tej pory nawet nie wiedziałem o czymś takim jak Cyrus czy Sabaj. Obie propozycje są bardzo ciekawe. Pytanie czy a jeśli tak to w jaki sposób można dokonać korekcji dźwięku. W 602 zazwyczaj było włączone pure direct lub minimalnie zwiększone treble ale nie powiedziane, że ww. wzmacniacze trafią w moje ucho bez korekcji. 

We wtorek prawdopodobnie dotrze do mnie "nowy" gramofon z rynku wtórnego. Pomyślałem, że najpierw podłącze go do Phono i sprawdzę czy gra tak samo jak CD. Jeśli tak to sprawdzę jak będzie grać z przedwzmacniaczem gramofonowym (który muszę jeszcze dokupić). Jeśli dalej będzie tak samo to Yamahę na stos! Jeśli Preamp pomoże to nie będę się tak bardzo spieszył ze zmianą klocka (trochę się podpaliłem).

Ciągle jednak nie mogę uwierzyć, że R-N602 dość popularna, nie najtańsza i mająca swoich zwolenników może grać tak samo niemal z każdym źródłem, niezależnie od użytego połączenia. Czy aby na pewno to wina Ampa? Może to kolumny? A może amp ma jakąś wadę? Nie zakładam, że problem leży w uchu. 

Ciekawe podejście 😉 

Oto - dlaczego: niedawno robiłem porównanie winyla ( patefon z AT 440 ML )

do CD'ka na tym samym materiale muzycznym i ucieszyłem się, że po wyrównaniu

poziomu obu źródeł zagrało TAK SAMO.

Z lektur tu i ówdzie doczytałem, że jeśli żądamy od toru analogowego więcej,

niż od toru ze źródłem typu CD, to nakłady mogą być równe Porsche Taycan 😉 

Wymaga to nie tylko wkładki wysokiej klasy, ale dbałości o często pomijane elementy

jak oba kable ( IC i głośnikowe ), a z zewnętrznym pre dochodzi jeszcze jeden ...

Może od razu bym tych gratów nie złomował ... 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 minuty temu, audioburak napisał:

że jeśli żądamy od toru analogowego więcej,

Hej. Nigdzie nie pisałem ze oczekuje więcej. 
Spodziewałem się ze będzie grać inaczej co jak już pisałem wyżej (dla mnie) jest oczywiste ponieważ w jednym urządzeniu mamy do czynienia z urządzeniem mechanicznym a drugim cyfrowym (pomijam silnik napędu cd). 

Ponad to  u mnie wszystko gra tak samo. Stream, cd, winyl grane przez rca, coaxial (samoróbka), toslink. 
dalej uważasz ze tak powinno być? Nie pytam złośliwe. 

Mam Cyrusa One HD (ma dobrego DACa i sekcję Phono), jestem z niego zadowolony. Dla wielu osób minusem jednak będzie brak pilota, korzystasz z aplikacji w telefonie albo własnych nóg 😉

2 minuty temu, foscarino napisał:

korzystasz z aplikacji w telefonie

A to akurat plus. Yamahe obsługuje tylko apka. Pilot leży i się kurzy. Pytanie jak sprawnie działa apka. Nie korzystałem z innych apek ale MusicCast postawił poprzeczkę wysoko. 

• Pokaż nowe odpowiedzi