Skocz do zawartości
IGNORED

Budżet 8-9k na amplituner + kolumny podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, prośba o podpowiedzi.

1. do nagłośnienia 40m2 salonu, w załączeniu plan. Odległość od tv do kanapy to prawie 5m.

2. Mam TV LG 75" 75QNED863QA

3. Zakładam, że przeznaczenie to będzie 60% muzyka (spotify, elektroniczna, pop, rock), 40% TV/PS5+tv. 

4. Kolumny z bassreflex z przodu żeby móc dostawić do ściany, brązowe (kolor drewna).

5. Wydaje się, że fajnie gdyby dało się puścić też bezprzewodowo muzykę do innego pokoju (jak Musicast yamahy).

Myślałem o polecanych niedrogich kolumnach, tj. Indiana Line Tesi 561 lub Pylon Audio Pearl 27 ~3k + Marantz Stereo 70s ~4,7k

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, pasza120 napisał:

Cześć, prośba o podpowiedzi.

1. do nagłośnienia 40m2 salonu, w załączeniu plan. Odległość od tv do kanapy to prawie 5m.

2. Mam TV LG 75" 75QNED863QA

3. Zakładam, że przeznaczenie to będzie 60% muzyka (spotify, elektroniczna, pop, rock), 40% TV/PS5+tv. 

4. Kolumny z bassreflex z przodu żeby móc dostawić do ściany, brązowe (kolor drewna).

5. Wydaje się, że fajnie gdyby dało się puścić też bezprzewodowo muzykę do innego pokoju (jak Musicast yamahy).

Myślałem o polecanych niedrogich kolumnach, tj. Indiana Line Tesi 561 lub Pylon Audio Pearl 27 ~3k + Marantz Stereo 70s ~4,7k

obraz_2023-11-07_123253295.png

Witaj 🙂

Ja proponuję w tym, budżecie odsłuchać z naszej oferty Yamahę R-N800A z kolumnami Indiana Line Tesi 661 (trochę większe od 561 z bass reflexem w dół) Yamaha z Indianą się bardzo lubi 😉

Alternatywy też się znajdą.

Lada chwila dojadą nowe Indiany z serii Diva (miały bardzo pozytywne przyjęcie na targach Audio Show kilka dni temu)

https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-yamaha-r-n600a-indiana-line-diva-5.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Cześć, jeśli dosuniesz kolumny bezpośrednio do ściany, to bas refleks z przodu wiele nie zmieni, dalej może nie grać to odpowiednio. Przy takim budżecie przemyślałbym zestaw składający się ze wzmacniacza, który podepniesz po optyku do TV oraz oddzielny streamer. Takim zestawem jest np. Cambridge Audio AXR100 + WiiM Pro. Wtedy możesz przeznaczyć więcej na kolumny i wybrać wyższą linię Pylona, czyli model Sapphire 31

Inne wzmacniacze warte rozważenia w tym budżecie to m.in. Magnat MR 780, Audiolab 6000A 🙂 

Z kolumn polecę nasz film, gdzie polecamy kolumny podłogowe do 5 tys PLN, a dodatkowo zapraszam do naszego salonu na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Panowie,

Czy dobrze rozumiem, że sugerujecie w zestawie amplituner+kolumny podłogowe większą część budżetu przeznaczyć na kolumny? Myślałem, że na odwrót powinno być 🙂

18 godzin temu, Q21 napisał:

Cześć, jeśli dosuniesz kolumny bezpośrednio do ściany, to bas refleks z przodu wiele nie zmieni, dalej może nie grać to odpowiednio. Przy takim budżecie przemyślałbym zestaw składający się ze wzmacniacza, który podepniesz po optyku do TV oraz oddzielny streamer. Takim zestawem jest np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) +

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wtedy możesz przeznaczyć więcej na kolumny i wybrać wyższą linię

Ukryta Zawartość

Inne wzmacniacze warte rozważenia w tym budżecie to m.in.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 

Audiolab 6000A rozważałem w wersji Play - bo po co oddzielne pudełko streamera? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Używany Rotel 1572, Heco Aurora 1000 i tuner + streamer.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

W dniu 7.11.2023 o 16:27, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.eb4a42ec7be421e28dffba0dda714ddd.png 

Mam pytanie o te zestawy stereo od Was ze strony, bo czegoś nie rozumiem. Zestaw kolumn i wzmacniacza które oddzielnie kosztują 8k+ u Was jest za mniej niż 6k? Trochę zgłupiałem... Czy to tylko jedna kolumna? 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

U nas też znajdziesz preferencyjnie wycenione zestawy 🙂https://www.q21.pl/category/zestawy-stereo

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Godzinę temu, pasza120 napisał:

Mam pytanie o te zestawy stereo od Was ze strony, bo czegoś nie rozumiem. Zestaw kolumn i wzmacniacza które oddzielnie kosztują 8k+ u Was jest za mniej niż 6k? Trochę zgłupiałem... Czy to tylko jedna kolumna? 😄

drogo źle, tanio źle, hmmm.... 

To ja już nie wiem 😜

Cena dotyczy ampli i pary kolumn rzecz jasna 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 8.11.2023 o 18:07, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

drogo źle, tanio źle, hmmm.... 

To ja już nie wiem 😜

Cena dotyczy ampli i pary kolumn rzecz jasna 😉

Narzekajo te ludzie tylko 🙂 

Przeglądałem i czytałem różne konfiguracje tych zestawów stereo, bo widzę że cenowo to jest bez konkurencji. Zainteresował mnie zestaw Rotel A14 + Tesi 661 

Ukryta Zawartość

Wydaje się spełniać wszystkie moje założenia. Bo rozumiem, że podłączę TV przez wejście optyczne, a spotify albo uruchomię przez apkę TV, albo bezpośrednio z telefonu przez bluetooth. 

Zastanawiam się tylko co z konsolą (jeszcze nie mam, ale planuję PS5)

Wzmacniacz ma wyjście sieciowe, ale nie mogę odnaleźć do czego może służyć. Czy dzięki niemu można przesyłać muzykę przez wifi, zamiast bluetooth? (jeśli kabel podłączony do routera)

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, pasza120 napisał:

Narzekajo te ludzie tylko 🙂 

Przeglądałem i czytałem różne konfiguracje tych zestawów stereo, bo widzę że cenowo to jest bez konkurencji. Zainteresował mnie zestaw Rotel A14 + Tesi 661 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/zestaw-stereo-rotel-a14-mkii-indiana-line-tesi-661.html 

Wydaje się spełniać wszystkie moje założenia. Bo rozumiem, że podłączę TV przez wejście optyczne, a spotify albo uruchomię przez apkę TV, albo bezpośrednio z telefonu przez bluetooth. 

Zastanawiam się tylko co z konsolą (jeszcze nie mam, ale planuję PS5)

Wzmacniacz ma wyjście sieciowe, ale nie mogę odnaleźć do czego może służyć. Czy dzięki niemu można przesyłać muzykę przez wifi, zamiast bluetooth? (jeśli kabel podłączony do routera)

sieciowe wejście jest do podłączenia sieci poprzez przewód lan zamiast wifi. Nie korzystaj z bluetooth i spotify, bo to ogranicza mocno jakość dźwięku ;) 

Będąc u nas na odsłuchu poproś o podłączenie także nowych Indiana Diva 5. Są świetne 😉

www.tophifi.pl

• 4 tygodnie później...
W dniu 15.11.2023 o 11:37, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

sieciowe wejście jest do podłączenia sieci poprzez przewód lan zamiast wifi. Nie korzystaj z bluetooth i spotify, bo to ogranicza mocno jakość dźwięku 😉

Będąc u nas na odsłuchu poproś o podłączenie także nowych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Są świetne 😉

Czy Diva 5 nada się pod Yamaha RX-V6A - szukam kolumn, które rozbuduje o tylne musiccast 20 stad wybór na Yamaha

mysle o Diva 5, Deli Oberon 5 lub Pylon Pearl 27

Ukryta Zawartość

W dniu 10.12.2023 o 13:03, tocusiek napisał:

Czy Diva 5 nada się pod Yamaha RX-V6A - szukam kolumn, które rozbuduje o tylne musiccast 20 stad wybór na Yamaha

oczywiście, że się nada, jednak zawsze polecam, aby przekonać się samemu 😉

Zapraszamy na odsłuchy:

https://www.tophifi.pl/salony.html

www.tophifi.pl