Skocz do zawartości
IGNORED

VOLUMIO PRIMO PRZETESTUJ I WYGRAJ 1000zł !!

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.12.2023 o 18:36, robixx1 napisał:

Paczka już w paczkomacie, jutro wyjedzie do kolegi wormjazz

Swoje wnioski z testów oczywiście opiszę.

Tak jest w drodze do mnie dostałem info. Ja wyślę do kolejnej osoby zaraz po świętach czyli w środę przed południem będzie w paczkomacie.

Dotarł. Po ogrzaniu już gra. Także będziemy testować. Roon odpalony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, robixx1 napisał:

Już połowa touru streamera, a jeszcze  żadnej recenzji nie ma?

Wydaje mi się, że recenzję trzeba wysłać, a nie publikować na forum? 

6 minut temu, wormjazz napisał:

Otóż odwrotnie. Publikujemy ją  na forum. Popatrz poprzednie tournee różnego sprzętu od Audiomagic.pl . Wszyscy testujący dzielili się wrażeniami tutaj na forum, no prawie wszyscy. Taka jest filozofia tych testów i zarazem konkursów. Ma powstać fajne źródło wiedzy o testowanym sprzęcie.

Edytowane przez Wito76
1 godzinę temu, wormjazz napisał:

Wysłać można blika 😉 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

I jak odczucia co do PRIMO ? Ja na świeta wzialem rivo do zabawy. I juz wiem ze roon nie dla mnie za duzym leniem jestem zeby stawiac serwer ;]

Zgodnie z zasadami testowania Volumio Primo poniżej zamieszczam moją relację z testu. Jest ona dostępna w załączonym pliku PDF.

Wesołych Świąt dla wszystkich.

PS. Tylko nie linczujcie. To jest tylko moja subiektywna opinia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez robixx1
W dniu 23.12.2023 o 12:19, Audiomagic.pl napisał:

I jak odczucia co do PRIMO ? Ja na świeta wzialem rivo do zabawy. I juz wiem ze roon nie dla mnie za duzym leniem jestem zeby stawiac serwer ;]

To stawia się w 5 minut. A wygoda użytkowania świetna. Nie wspomnę o algorytmie grania kolejnych utworów. Włączasz i słuchasz jak bardzo dobrego radia w jakiści high.

W dniu 27.12.2023 o 08:26, wormjazz napisał:

To stawia się w 5 minut. A wygoda użytkowania świetna. Nie wspomnę o algorytmie grania kolejnych utworów. Włączasz i słuchasz jak bardzo dobrego radia w jakiści high.

Może z czasem postawie jakiś NUC ew. przerobei starego laptopa na serwer 🙂 A pytanie primo poszło dalej zwiedzać Polskę.? 

10 godzin temu, Audiomagic.pl napisał:

Może z czasem postawie jakiś NUC ew. przerobei starego laptopa na serwer 🙂 A pytanie primo poszło dalej zwiedzać Polskę.? 

Wczoraj 28,12 odebrałem primo . Zepsuło mi cały wieczór , uruchomienie i obsługa ....oj na trzeżwo tego nie ogarniesz.

Chciałem po coaxial włączyć jako transport do rme ale niestety nie działa , za 10 razem udało sie dopiero po usb.

Nic nie działa jak należy aplikacja żyje własnym życiem.

Jakby ten streamer należał do mnie otworzyłbym okno i wywalił.

9 minut temu, River80 napisał:

A nie pomyliłeś go z iFi ? 😉

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Proponuję Raspberry Pi puścić w tournee. Juz słyszę te mowę nienawiści

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) od użytkowników

Ukryta Zawartość

To było by dobre. No i tak z 20 systemów do przetestowania.

Ten primo już tak zmęczony że wczoraj wyłączyłem go a muzyka po chwili sie sama włączyła hehe.

A jak go prosiłem żeby zagrał to nie....hehe

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, River80 napisał:

Ten primo już tak zmęczony

Może zresetuj do ustawień fabrycznych, bo jednak parę osób już w nim grzebało (w tym także ja 😇  )

Edytowane przez payong
10 minut temu, payong napisał:

Może zresetuj do ustawień fabrycznych, bo jednak parę osób już w nim grzebało (w tym także ja 😇  )

Zrobiłem reset , dopiero wtedy udało się go uruchomić po kablu usb jako transport i po analog.

Aplikacja działą jak ruski telewizor.

Niektóre rzeczy cza najpierw ogarnąć 😁

Napisz lepiej jak gra... 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, River80 napisał:

Wczoraj 28,12 odebrałem primo . Zepsuło mi cały wieczór , uruchomienie i obsługa ....oj na trzeżwo tego nie ogarniesz.

Chciałem po coaxial włączyć jako transport do rme ale niestety nie działa , za 10 razem udało sie dopiero po usb.

Nic nie działa jak należy aplikacja żyje własnym życiem.

w aplikacji wystarczy zmienić jakie wyjście. JA teraz używam rivo i konfiguracja mi zajeła 5min + 5min na sciagniecie wtyczek. 

1 godzinę temu, Audiomagic.pl napisał:

w aplikacji wystarczy zmienić jakie wyjście. JA teraz używam rivo i konfiguracja mi zajeła 5min + 5min na sciagniecie wtyczek. 

Ustawiłem wyjście audio na coaxial i nic cisza. W dac też wybrałem coaxial, żeby nie było że dac nie ustawiony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20231229_112856_Volumio.thumb.jpg.bbdffe9118864baae520c2304f88bed5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kliknij zapisz. powinno wtedy banglac

To ja chyba mam dobrą rękę od wyjęcia z paczki zagrałem natychmiast. Nie wiem dla mnie ten system jest mega łatwy w obsłudze ale może dlatego, że ja od kilku lat gram z raspberry. Moode, volumio, picore player, ropieee. Nakładki różne. Zaczynałem od allo boss jakieś sabre postawiłem. No może przy ustawieniach jako transport kłopotliwy. Ja uważam, że jest łatwo. Recenzja za chwilę.

Dla mnie też Volumio OS jest bardzo prosty. Na RPI 4 przez 2 lata nie miałem z nim żadnych problemów. Grałem głównie przez wyjście USB.

Jestem przyzwyczajony do bluesound noda a tam zawsze wszystko działa.

Z tego co zauważyłem na primo nie koniecznie , coaxial nie udało się nie działa. 

Bluesound jako transport i tak gra dużo lepiej od primo. 

Priomo już spakowałem gotowe do wylotu. Test uważam za udany , jestem zadowolony z tego grania co mam. 

2 minuty temu, J4Z napisał:

Rozwiniesz? 

Nie potrafię tego opisywać audiofilsko.

Dla mnie męczące , efekciarskie na moment nawet dałem się nabrać że gra lepiej niż bluesound .

Zauważyłem że co chwile musiałem ściszać tak się darło. Na bluesound spokojniej wszystko brzmi zachęca podkręcić głośność i nic nie męczy.

Widzę że nikt się nie pali do napisania recenzji, poza kolegami którym Volumio Primo2 średnio przypasowało 🙂 

Zdjęcia są na necie i na wątku, jakie urządznie ma funkcjonalności było napisane, skupię się więc na tym jak go używam i na moich osobistych wrażeniach dźwiękowych 😉 

Primo2 grało/gra u mnie w systemie z kolumnami Proxima 3 z Divine Acoustics i wzmacniaczami Arcamem A29 oraz Sugdenem A21 SE Signature. Poprzednie źródło to Usbridge Signature z interfejsem/dacem Focusrite Clarett+. Zarówno Clarett jak i usbridge na zasilaniu liniowym z PD Creative. Primo też grało na zasilaczu PD Creative. Na oryginalnym impulsowym słychać było pogorszenie jakości.

Słuchałem muzyki wyłącznie z serwisów Tidal/Qobuz używając natywnych aplikacji w Volumio oraz Tidal connect z komórki na androidzie. Na Primo wyłączone wszystkie zbędne serwisy (Shairport, UPNP, Roon ready, CD Rip itp)

Primo w pierwszej kolejności porównałem jako transport USB z Usbridge Signature używając Claretta jako daca. Granie bardzo podobne, ale z minimalną korzyścią na rzecz Primo. Barwa, przestrzeń, detaliczność były bardzo zbliżone, ale na Primo słychać było trochę mniejszą ilość sybilantów. Dla mnie to akurat był spory plus.

Następnie Primo podłączyłem przez analogowe wyjście RCA bezpośrednio do wzmacniacza z pominięciem Claretta.

I tu nastąpiło dla mnie dość istotnie zaskoczenie - Clarett+ w roli daca sprawdza się znakomicie - w moim systemie, (dodam na moje ucho) zagrał lepiej od Rme Adi, trochę lepiej od Qutesta, porównywalnie jakościowo do Cayin idac6 mk2 (ale mniej barwnie). Myślałem że porównanie skończy się srogimi batami dla Primo opartego na niezbyt przeze mnie lubianych kościach ESS. Pierwszy dac na Sabre który mi się podobał to był właśnie wspomniany Cayin, drugim okazał się Primo2. 

Primo zagrało w moim odczuciu na poziomie bardzo zbliżonym do Claretta. Dźwięk różni się niuansami, ale w obu przypadkach, jest dynamiczny, naturalny, zróżnicowany, przestrzenny i nasycony. Zarówno Clarett jak i Volumio potrafą pokazać bardzo dużo detali/faktur w basie. Moje poprzednie dace miały dużo bardziej jednolity i uproszczony bas.

Właściwie obie konfiguracje (Primo2 VS USbridge z Clarett) grają w docelowym systemie z Sugdenem znakomicie, ale Primo2 wygrywa obsługą (apki natywne Tidal/Qobuz/ oraz Tidal Connect vs bateriożerny Mconnect przez UPNP przy usbridge) oraz zmniejszeniem ilości klamotów na szafce (2 z zasilaczem PD VS 4).

W związku z zadowoleniem zarówno z jakości dźwięku, funkcjonalności, wygody, postanowiłem zakupić Primo2 - i jak do tej pory jestem bardzo zadowolony z zakupu. Nie gram na nim cały czas, bo testuje i porównuje z usbridge, ale nie udało mi się go ani razu zawiesić, nie miałem z nim też odpukać żadnego problemu.

Z tym że mi odpowiada filozofia i użytkowanie maliny/raspberry pi czy softu volumio z którym miałem już wcześniej do czynienia.

Dodam jeszcze że nie mam w dacu wejścia SPDIF więc nie miałem jak sprawdzić czy wyjście Primo działa poprawnie.

Warto dodać na sam koniec że urządzenie jest ładne (na mój gust)  i ma wysoki WAF. Od razu się spodobało mojej lepszej połowie 🙂 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ustawiłem wyjście audio na coaxial i nic cisza. W dac też wybrałem coaxial, żeby nie było że dac nie ustawiony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Screenshot_20231229_112856_Volumio.thumb.jpg.bbdffe9118864baae520c2304f88bed5.jpg
U mnie podobna historia. Uruchomiłem właśnie Volumio. Z wyjść analogowych gra a z coaxiala nie chce niestety.
No niby filozofii nie ma, wybieram spdif, zapisz, urządzenie twierdzi że zapisało a nie gra.
River, uruchomiłeś w końcu coaxiala?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi