Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, zakupiony zestaw Klipsch Cinema 600 5.1, niczego sobie, godny polecenia. Jest jednak problem. Sprzęt raczy dźwiękiem pięknym, stosunkowo potężnym ale naturalnym, gładkim, a w moim odczuciu brakuje nieraz góry. Lubię bawić się dźwiękiem, nieraz podkręcić górę lub doły z różnych powodów - już tak mam :]. Niestety, ww. zestaw mimo wielu plusów, ma minus w postaci braku nawet podstawowego equalizera. Ściągnąłem apkę i podobnie, znajdziemy tylko zdefiniowane ustawienia typu, film, muzyka, sport, itp. Producent udostępnia przez apki equalizery dla innych swoich systemów a dla Cinema 600 akurat nie lub nie potrafię znaleźć. Jak można ten problem rozwiązać? Proszę o pomoc :}

https://www.audiostereo.pl/topic/165303-klipsch-cinema-600-51-se/

To jest soundbar obawiam się że to już tak będzie grało. 

Ale jako że unikam wszelkiego rodzaju belek to najlepiej by było gdybyś napisał do sklepu w którym kupiłeś owe urządzenie lub do polskiego dystrybutora marki konsbud hi-fi.

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Ale jako że unikam wszelkiego rodzaju belek to najlepiej by było gdybyś napisał do sklepu w którym kupiłeś owe urządzenie lub do polskiego dystrybutora marki konsbud hi-fi.

Dzięki za re i info 🙂 Z ww. dystrybutorem już rozmawiałem, dosyć solidnie zajął się tematem Pan Darek z serwisu (dziękuję ponownie za poświęcony czas ;)) ale też niczego nowego się nie dowiedział. Za to dostałem wczoraj odpowiedź od producenta.  I jest tak jak napisałeś, ten typ tak ma i inaczej nie będzie. Tyle, że grafika na stronie producenta wprowadza w błąd, ale cóż... Ogólnie sprzęt gra naprawdę godnie (jak na listwę) ale ten korektor byłby fajny. Zasadniczo walczę z wiatrakami i staram się wypośrodkować coś pomiędzy muzyką a filmem. W myśl powiedzenia, że "jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego", łatwo nie jest 😉 Dzisiaj jadę na odsłuch RX-V4A+Tesi 261 i może pójdę w tym kierunku, rozwijając sobie 5.1 ze stereo. Niestety, brak miejsca na coś podłogowego 😕 ... no i budżet nie pozwala na lepsze rozwinięcie tematu 😛

Jeśli masz kupić amplituner kina domowego to tylko w secie 5.1

Te sprzedawane zestawy które są pseudo stereofoniczne są kompletnie bez sensu.

W dniu 8.11.2023 o 06:43, Piotr Sonido napisał:

Jeśli masz kupić amplituner kina domowego to tylko w secie 5.1

Te sprzedawane zestawy które są pseudo stereofoniczne są kompletnie bez sensu.

Tak, też zauważyłem. Również z tego powodu (odnosząc się do głównego wątku tematu), wybrałem nieco inne rozwiązanie, które odpowiada moim możliwością, przede wszystkim  metrażowym (to w najbliższym czasie pewnie się nie zmieni ;)), finansowym oraz częściowo oczekiwaniom (tutaj jednak musiał pojawić się kompromis ;)). Po odsłuchach kilku sounbarów (jeden jeszcze stoi za mną, zapakowany, gotowy do odesłania), został jednak Klipsch Cinema 600 5.1 (jak dla mnie najbardziej uniwersalny - film / muzyka) oraz do muzyki, pojawią się słuchawki zamknięte wokółuszne (ewentualnie nauszne). Jakie, jeszcze dokładnie nie wiem, zastanawiam się nad Sony WH-XB910N ale to już inny temat 🙂

Edytowane przez Jerry1975
Godzinę temu, Jerry1975 napisał:

Tak, też zauważyłem. Również z tego powodu (odnosząc się do głównego wątku tematu), wybrałem nieco inne rozwiązanie, które odpowiada moim możliwością, przede wszystkim  metrażowym (to w najbliższym czasie pewnie się nie zmieni ;)), finansowym oraz częściowo oczekiwaniom (tutaj jednak musiał pojawić się kompromis ;)). Po odsłuchach kilku sounbarów (jeden jeszcze stoi za mną, zapakowany, gotowy do odesłania), został jednak Klipsch Cinema 600 5.1 (jak dla mnie najbardziej uniwersalny - film / muzyka) oraz do muzyki, pojawią się słuchawki zamknięte wokółuszne (ewentualnie nauszne). Jakie, jeszcze dokładnie nie wiem, zastanawiam się nad Sony WH-XB910N ale to już inny temat 🙂

Jeśli sprawdziłeś i to ci odpowiada to nie mam żadnych zastrzeżeń. Miłego:)

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli sprawdziłeś i to ci odpowiada to nie mam żadnych zastrzeżeń. Miłego:)

Przy obecnych realiach to MUSI mi odpowiadać 😉 Z taką różnicą, że testy słuchawek zacznę jednak od Audio-Technica ATH-M50xBT2. Mają świetne opinie, również wśród ludzi "zaawansowanych muzycznie" 😉 Pozdrawiam

3 minuty temu, Jerry1975 napisał:

Przy obecnych realiach to MUSI mi odpowiadać 😉 Z taką różnicą, że testy słuchawek zacznę jednak od Audio-Technica ATH-M50xBT2. Mają świetne opinie, również wśród ludzi "zaawansowanych muzycznie" 😉 Pozdrawiam

Do słuchawek nigdy nie byłem przywiązany i do tej pory leży chyba pięć par w domu.

Jako że jestem jednak zwolennikiem wolnostojącego systemu to słuchawki używam jedynie jako dodatek transportowy.

Nie doradzam i nie udzielam się w tych kwestiach

Teraz, Piotr Sonido napisał:

Do słuchawek nigdy nie byłem przywiązany i do tej pory leży chyba pięć par w domu.

Jako że jestem jednak zwolennikiem wolnostojącego systemu to słuchawki używam jedynie jako dodatek transportowy.

Nie doradzam i nie udzielam się w tych kwestiach

Jasna sprawa i twój wybór jest dla mnie oczywisty. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

• Administratorzy
W dniu 7.11.2023 o 16:44, Piotr Sonido napisał:

tego samego zdania jestem. Najlepiej tam pytać. Często gęsto te obrazki i reklamy nie mają przełożenia na to co się otrzymuje.

I często w najwyższych wersjach sprzętu jest opcja dopiero ustawiania z smartfonu equalizera itd. Niestety trzeba czytać regulaminy i teksty małym druczkiem.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

4 godziny temu, Espectro napisał:

tego samego zdania jestem. Najlepiej tam pytać. Często gęsto te obrazki i reklamy nie mają przełożenia na to co się otrzymuje.

I często w najwyższych wersjach sprzętu jest opcja dopiero ustawiania z smartfonu equalizera itd. Niestety trzeba czytać regulaminy i teksty małym druczkiem.

I dokładnie tak jest w tym przypadku, obrazki swoje, a producent swoje 😉 Na szczęście belka przypadła do gustu i jakoś poradziłem sobie z tematem 🙂 Pzdr.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie że zostaje I nadal będziecie się ze sobą męczyć 🙂

Oczywiście żartuję życzę wszystkiego dobrego

Ależ nieeee 🙂 Ten Klipsch naprawdę nieźle daje sobie radę też z muzyką. Nie jest to Hi-Fi stereo ale dźwięk jest stosunkowo pełny nie jest przesadzony, dosyć naturalny ale i zdecydowany. 10" bas ze szczelinowym, dolnym bass-refleksem, GRA niskim pasmem, a nie tylko łupie, jak w większości. Mówię tutaj o muzyce w rozumieniu np.:  do kotleta, sobotniej imprezie, czy głośniejszej - podczas odkurzania mieszkania 😛 Co do słuchania muzyki, owszem, musiałem pójść nieco na skróty ale jest TIDAL - Hi-Fi Plus (HiRes FLAC, Dolby Atmos, 360 Reality Audio i MQA) oraz nauszniki zamknięte 😉 Audio Technica ATH-M50xBT2. Nie mam przed sobą pięknych wież ale właśnie sączę drinka na wygodnym fotelu mając na uszach 😉  Arethę Franklin, a później poleci Metallica i to w godnej jakości... jak dla mnie o to właśnie w tym chodzi 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Nie no wiem To był tylko taki sarkazm z mojej strony.

Też miałem kiedyś taki mikrosystem oparty na satelitkach i słuchałem na tym muzyki bo w tamtym czasie nie miałem zbyt wielu i dużych oczekiwań od muzyki a nagminnie oglądałem filmy i to było dla mnie okej