Skocz do zawartości
IGNORED

Audiolab 7000a / MA GS10 - jakie kable ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post na forum. 
jestem szczęśliwym posiadaczem Audiolaba 7000a oraz kolumn Monitor Audio GS10.
Aktualnie posiadam kable Kimber 4PR. kolumny mają założone zworki zrobione z Van Den Hula Clearwater (takie coś zastosował poprzedni właściciel) co do kabli mam małe pojęcie.  

Co do moich preferencji muzycznych słucham różnej muzyki. Symfonicznej, spokojnego rocka jak i ostrzejszego grania. Bywają też inne klimaty.

Na kable mam do wydania tak powiedzmy 1400zl. 2x2m. 
Zastanawiam się nad Tellurium Q black II a może blue II ? 
(zworki liczę już osobno poza budżetem)

Moje pytanie czy to dobry pomysł ? Bo aktualnie mam wrażenie że trochę mnie kable ograniczają w sprzęcie (kimber PR) Nie wiem też jaki wpływ mają te zworki z Van den hula.  
pozdrawiam wszystkich. 

https://www.audiostereo.pl/topic/165295-audiolab-7000a-ma-gs10-jakie-kable/
29 minut temu, violin napisał:

Moje pytanie czy to dobry pomysł

Na wydanie pieniędzy - tak. Na poprawienie brzmienia - nie. Dlaczego? Przeczytaj jakikolwiek z pierdyliona bezsensownych tematów poświęconych kablom. I domyśl się dlaczego. Te Kimbery to bardzo dobre kable i prędzej elektronika lub głośniki ograniczają je niż one stanowią ograniczenie w systemie. A jak chcesz wydać 1400 na kable, wydaj najpierw połowę tej kwoty na panele akustyczne. Wtedy pogadamy 

Czego Ci brak w dźwięku - to klucz do porad; no, może wytrych 😉 

Bo jeśli chcesz więcej basu uzyskać kablami, to nie pomogę,

ale jeśli dźwięczność i naturalną agresję to coś mogę próbować poradzić ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 godziny temu, violin napisał:

Moje pytanie czy to dobry pomysł ? Bo aktualnie mam wrażenie że trochę mnie kable ograniczają w sprzęcie (kimber PR) Nie wiem też jaki wpływ mają te zworki z Van den hula.  

Każdy pomysł jest dobry, jeżeli przyniesie progres i zadowolenie. Te Kimbery to podstawowe kable, pewnie, że możesz posłuchać czegoś lepszego np. Tellurium, zawsze dobry kabel, to dobry kabel, byle się zgrywał z systemem, ale często " go nie słychać" przez lichą, niedopracowaną akustykę, która wprowadza swoje mody. A poprawa akustyki nie jest tania, dobre grube panele o różnych właściwościach swoje kosztują, niestety w wielu przypadkach, dużo więcej, niż przyzwoite kable. Niedawno to przerabiałem (akustykę) po przeprowadzce.

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Generalnie jestem zadowolony, basu nie brakuje jest ok, kontrola też myślę dobra i zejście. Nie mam żadnego porównania co do kabli. Zadałem pytanie czy te kimber 4PR że tak powiem są wystarczające do mojego systemu. A czy ktoś może mi powiedzieć co wnoszą w dźwięk te zworki z van den hula. Gdyby np: całość była na kimberze zrobiona.

Co do akustyki mam plany takie: Czy to coś pomoże zamiast gołej ściany. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chcę zrobić ścianę z prawej strony w ten sposób czyli lamele ale pod spód dać czarny filc o grubości około 1cm. Ponieważ zajmuje się trochę drewnem to mam możliwość samemu wykonania takich lameli więc będzie taniej. A nad resztą ścian pracuje. Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Skoro jest tak dobrze, to skąd "wrażenie" że Cię ograniczają akurat kable ?

Wnętrze spore, istotnego echa pewnie też pewnie trudno się doszukiwać,

ale widać z treści, że chodzi tu może właśnie o coś z akustyką.

Mogę tylko zaproponować poczytanie o kablach typu solid, a nie z linki,

które potrafią chyba najmniej psuć dźwięk. Reson, Nordost itp...

Eksperymenty w tym zakresie to groszowa sprawa jak ktoś ma żyłkę 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

35 minut temu, violin napisał:

Zadałem pytanie czy te kimber 4PR że tak powiem są wystarczające do mojego systemu.

Są wystarczające. Jeśli w obecnym systemie coś nie gra, sprzedaj obecnie posiadany wzmacniacz i dołóż te 

8 godzin temu, violin napisał:

powiedzmy 1400zl.

i wtedy usłyszysz istotną zmianę w dźwięku. Kable są istotne. Ale ......

Audiolab 7000A to koszt 6,5 tys zł. 1,4 tys na kable to wyrzucenie kasy w błoto 

42 minuty temu, violin napisał:

Chcę zrobić ścianę z prawej strony w ten sposób czyli lamele ale pod spód dać czarny filc o grubości około 1cm. Ponieważ zajmuje się trochę drewnem to mam możliwość samemu wykonania takich lameli więc będzie taniej

Fajnie to wygląda. Ale także pomyśl o panelach akustycznych w miejscu pierwszych odbić. Cena jednego to około 300-350 zł. To i tak znacznie taniej niż planujesz wydać na kable a efekt będzie o wiele bardziej pozytywny 

Cześć, jak najbardziej warto rozważyć zarówno Blacki od Tellurium Q, jak i włoskie Ricable Primus. Powinniśmy mieć oba przewody dostępne do odsłuchów i wypożyczeń, zapraszamy do kontaktu 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.