Skocz do zawartości
IGNORED

Czyszczenie gniazd głośnikowych i zakończeń kabli

Rekomendowane odpowiedzi

Jak najbardziej tego właśnie uzywam . Można jeszcze później potrakowac Kontakt U .

A przepraszam uzywam kontak S. Ipa to alkohol, ale też się nadaje.

Ale po co?

Śniedzieją ci końcówki?

Ile lat używałem bananów i tak naprawdę jedynie pod jakim kątem je wycierałem to po prostu kurz nie widziałem na nich kompletnie żadnych oznak czasowych.

Więc z czego to czyścić?

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale po co?

Śniedzieją ci końcówki?

Ile lat używałem bananów i tak naprawdę jedynie pod jakim kątem je wycierałem to po prostu kurz nie widziałem na nich kompletnie żadnych oznak czasowych.

Więc z czego to czyścić?

Bawiłem się kabelkami głośnikowymi i jedne wydawały mi się lekko potłuszczone na banankach. W domu mam izopropanol Kontakt IPA Plus więc dla świętego spokoju przeczyściłem nim bananki .

Edytowane przez Luk77

Słychać różnice?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Od czasu do czasu czyszcze banany i gniazda kontaktem s i na ściereczce mam ciemny osad . Zawsze po takich zabiegach higienicznych jest bardziej świeżo. Może mi się zdaje.))

18 minut temu, lemo napisał:

Może mi się zdaje.))

Raczej Ci się nie zdaje.

Czysta powierzchnia styku = lepsze przewodzenie.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Trafiłem kiedyś pisak TDK do czyszczenia gniazd rca. Zapach podobny do IPA. Trochę syfu zostało na ściereczce po aplikacji preparatu. W starszych urządzeniach często wtyki/ gniazda są brudne/ zatłuszczone więc to taka prewencja.

Mam wtyki głośnikowe kryte srebrem i zrobiły się całe  brudno-czarne po czasie.

Dla mnie optymalne przy kablach głośnikowych byłby brak wtyków.  Słucham raczej cicho .Bez wtyków dźwięk miał więcej drobnych subtelnych dźwięków . Przy zamontowanych wtykach te drobne dźwięki były zdecydowanie bardziej schowane w ogólnym przekazie muzycznym lub niesłyszalne. Ale to naprawdę subtelna różnica i przy głośniejszym odsłuchu pewnie nieistotna. .Używam wtyków do kabli głośnikowych bo tak wygodniej jak się ma kilka wzmacniaczy i kolumn.

2 hours ago, dzeus67 said:

Ale to naprawdę subtelna różnica

Tak subtelna, że w rzeczywistości nieistniejąca.

2 godziny temu, dzeus67 napisał:

Trafiłem kiedyś pisak TDK do czyszczenia gniazd rca. Zapach podobny do IPA. Trochę syfu zostało na ściereczce po aplikacji preparatu. W starszych urządzeniach często wtyki/ gniazda są brudne/ zatłuszczone więc to taka prewencja.

Dla mnie optymalne przy kablach głośnikowych byłby brak wtyków.  Słucham raczej cicho .Bez wtyków dźwięk miał więcej drobnych subtelnych dźwięków . Przy zamontowanych wtykach te drobne dźwięki były zdecydowanie bardziej schowane w ogólnym przekazie muzycznym lub niesłyszalne. Ale to naprawdę subtelna różnica i przy głośniejszym odsłuchu pewnie nieistotna. .Używam wtyków do kabli głośnikowych bo tak wygodniej jak się ma kilka wzmacniaczy i kolumn.

Kup na Allegro płyn Argentum 2 za grosze . Srebro lśni jak nowe i nie tylko srebro. Polecam . Tylko po użyciu trzeba przepłukać np czysta IPA

28 minut temu, bum1234 napisał:

Tak subtelna, że w rzeczywistości nieistniejąca.

Czyli u ciebie nie słychać różnicy?

Wtyk, jakikolwiek by nie był, musi mieć trwały i pewny STYK z gdniazdem na określonej przez ich kształt powierzchni. 

Tak czy nie?

Cóż więc w WARUNKACH DOMOWYCH, na powierzchni tego styku może zajść?

Nic nie może zajść, nawet przy nerwowym przepinaniu raz w tygodniu "kabelków", w celu ich "odsłuchiwania".

Na całe dnie, tygodnie pozostają one odsłonięte na dzialania "wrogiej atmosfery" ...środowiska domowego?

Naprawdę?

Nie sądzę...

Kiedyś, na usilne "molestowania" kolegi "słyszącego" bezpieczniki, wykreciłem po raz pierwszy po 30 latach od wyprodukowania kolumny, bezpiecznik topikowy, zabezpieczający wstegę w moich ZG.

O wyniku "testu", po podmianie bezpiecznika nie napiszę nic, bo mi nawet wrodzona dyplomacja nie pomoże...🤫, natomiast wart sakiewki talarów był widok wykręconego gniazdka i samego bezpiecznika (przypominam, po 30 latach!) - błyszcząco-świetlisto- połyskliwy niczym nieśmigana nóweczka...

Czy ta opowieść da komuś impuls do racjonalnych (własnych) przemyśleń?

Pewnie nia za bardzo, jak znam to forum, ale czasami spróbować można...

4 minuty temu, iro III napisał:

Kiedyś, na usilne "molestowania" kolegi "słyszącego" bezpieczniki, wykreciłem po raz pierwszy po 30 latach od wyprodukowania kolumny, bezpiecznik topikowy, zabezpieczający wstegę w moich ZG.

Problem jest w tym, że najczęściej przyczyną zmian są wady jakie słyszy się w swoim systemie. Wielu ludzi zamiast zmienić po prostu np. wzmacniacz na lepszy myśli, że akcesoriami wszystko poprawi. Nie. Nie poprawi.

Pal licho jeszcze te bezpieczniki, ale kondycjonery masy, nie mówiąc już o podstawkach pod kable.

Ja mam teraz tak złożony system, że nie myślę o żadnym zmianach. Ciekawe dlaczego? 😉

2 godziny temu, iro III napisał:

Nic nie może zajść

Wszystko się może zdarzyć, gdy serce pełne wiary.

1 godzinę temu, Meloman napisał:

Ja mam teraz tak złożony system, że nie myślę o żadnym zmianach. Ciekawe dlaczego? 😉

Dlatego, że masz dobrze złożony system pod swój gust 🙂

1 godzinę temu, Tajitsu napisał:

Dlatego, że masz dobrze złożony system pod swój gust 🙂

To chyba oczywiste, że pod mój. Chyba nie Pana Pacuły czy z całym szacunkiem Twoje.

Co do bezpieczników się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem potrzeby tego sprawdzać. Ale podstawki pod kable to brednie.

I jeszcze jedno. Im miałem gorsze systemy tym więcej kombinowania było. I wszystko zwalałem na źle nagrane płyty. Im lepszy system tym coraz więcej płyt zaczęło grać lepiej.

Teraz jest naprawdę tak dobrze, że po prostu nie widzę kompletnie potrzeby kombinowania.

22 minuty temu, Meloman napisał:

Im lepszy system tym coraz więcej płyt zaczęło grać lepiej.

Też mam takie  spostrzeżenia. Czasem bawiąc się w układanki audio uzyskuję zestaw na którym mogę słuchać z przyjemnością muzyki, która normalnie nie jest w kręgu moich zainteresowań. Ba, uzyskany efekt dźwiękowy odbieram jakby dana płyta była wykonywana " na żywo" . Ale to niestety, trafia mi się rzadko 

W dniu 3.11.2023 o 16:35, Luk77 napisał:

Bawiłem się kabelkami głośnikowymi i jedne wydawały mi się lekko potłuszczone na banankach. W domu mam izopropanol Kontakt IPA Plus więc dla świętego spokoju przeczyściłem nim bananki .

Od czego tam się znalazł tłuszcz?

W dniu 3.11.2023 o 17:40, lemo napisał:

Od czasu do czasu czyszcze banany i gniazda kontaktem s i na ściereczce mam ciemny osad . Zawsze po takich zabiegach higienicznych jest bardziej świeżo. Może mi się zdaje.))

Może faktycznie to kwestia przyzwyczajenia i nie zauważa człowiek że styki ciemnieją.

Z drugiej strony czy to nie jest tak że to ten środek zostaje na stykach i on się brudzi i potem to jego ścieramy.

Tak kiedyś miałem z pierwszymi kolumnami i pronto. Wheee.

Jak jest srebro to nie ma opcji żeby nie ściemniało musimy czyścić.

Czystą miedź beztlenowa to chyba raczej dla własnego dobrego samopoczucia , poza kurzem bo nie powinno się utleniać ale zawsze można jak później lśni ładnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Od czego tam się znalazł tłuszcz?

Dotykałem paluchami.

Edytowane przez Luk77
W dniu 4.11.2023 o 12:35, Meloman napisał:

Co do bezpieczników się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem potrzeby tego sprawdzać. Ale podstawki pod kable to brednie.

Podstawki pod kable to super pomysł, idealnie się nadają do utrzymania porządku

Natomiast wpływ na dzwięk to brednie i jeszcze te audiofilskie ceny

W dniu 3.11.2023 o 19:02, dzeus67 napisał:

Akurat czyste srebro to łatwo, bierzesz szklankę wody, rozpuszczasz trochę soli, wkładasz do szklanki trochę folii alu i w to wkładasz wtyki. Po parunastu minutach te siarczki same zejdą. 

Kiedyś dostałem opier od żony, bo mi dała biżuterię do wyczyszczenia. No i w załamaniach, zakamarkach było to czarne i wg żony dawało look. No i ten look w całości się wyczyścił do zera. Ona myślała że będę polerował i to czarne trochę zostanie 🙂

Edytowane przez micwoj
Akurat czyste srebro to łatwo, bierzesz szklankę wody, rozpuszczasz trochę soli, wkładasz do szklanki trochę folii alu i w to wkładasz wtyki. Po parunastu minutach te siarczki same zejdą. 
Kiedyś dostałem opier od żony, bo mi dała biżuterię do wyczyszczenia. No i w załamaniach, zakamarkach było to czarne i wg żony dawało look. No i ten look w całości się wyczyścił do zera. Ona myślała że będę polerował i to czarne trochę zostanie

Taniej się już nie da a i skutecznie

8 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Jak jest srebro to nie ma opcji żeby nie ściemniało musimy czyścić.

Czystą miedź beztlenowa to chyba raczej dla własnego dobrego samopoczucia , poza kurzem bo nie powinno się utleniać ale zawsze można jak później lśni ładnie.

Dokładnie.

6 godzin temu, Luk77 napisał:

Dotykałem paluchami.

Hmmm. Nie wiem co mam na ten temat myśleć.

😛

to jakiś fetysz tak często je dotykać?

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Hmmm. Nie wiem co mam na ten temat myśleć.

😛

to jakiś fetysz tak często je dotykać?

Bawię się w audio dokonując porównań różnych konfiguracji  sprzętu i kabli. Oprócz słuchania muzyki takie porównania to też  dla mnie fajna zabawa audio. Takie interkonekty czy kable głośnikowe potrafię przepiąć kilka razy dziennie, a wiec muszę je  też i kilka razy dotknąć.

Edytowane przez dzeus67
11 godzin temu, dzeus67 napisał:

Bawię się w audio dokonując porównań różnych konfiguracji  sprzętu i kabli. Oprócz słuchania muzyki takie porównania to też  dla mnie fajna zabawa audio. Takie interkonekty czy kable głośnikowe potrafię przepiąć kilka razy dziennie, a wiec muszę je  też i kilka razy dotknąć.

O widzisz. To masz tak jak ja 🙂

na moich nie ma grama tłuszczu.

możesz stosować rękawiczki. Są dorzucane do sprzętu. 

Circa 20 lat wstecz używałem do czyszczenia specjalnych ściereczek nasączonych jakimś specyfikiem , zdały egzamin i nie śmierdziały !

KALIBER vel rydz .

2 godziny temu, lemo napisał:

Tez kiedyś miałem takie z XLO ,sprawdzały się. 

Ooo właśnie XLO .👍

KALIBER vel rydz .

• Pokaż nowe odpowiedzi