Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Naim Nait xs2

Rekomendowane odpowiedzi

28 minutes ago, Tomaszku said:

Tak, dlatego z Waszą pomocą chciałbym wyłonić kilka zestawów, które potencjalnie mogą być interesujące. 

Jak narazie są to:

- PMC 25.22

- Kudos X2

- RLS Nereida II (mimo wszystko :))

Czy ktoś miał styczność z KEF R3? Bardzo ciekawa konstrukcja.

Miałem ls50 z XS3 i dla mnie zarówno Kef jak i Naim mają wypchnięta średnicę co nie za bardzo ze sobą współgra ale tragedii nie ma. Do oglądania TV mega bo wokale są bardzo czytelne.

Edit: dodatkowo zarówno Kef jak Naim mają poluzowany bas. 

Edytowane przez Chilled
Skoro każdy ma swój gust to może warto kierować się swoim własnym. Bo z tego co do tej pory wyczytałem, wiem tyle, że jeden lubi boczek, drugi szparagi a trzeci kiszoną kapustę. 

Malo tego, te same szparagi przyzadzone przez kucharza X (sluchane w pomieszczeniu A) smakuja inaczej niz przyzadzone przez kucharza Y (sluchane w pomieszczeniu B)

Każdy ma swoje podejście.

Zakładając ten temat mi chodziło o to, abyście pomogli mi wybrać kilka zestawów kolumn, którymi warto się zainteresować. Na koniec i tak będę się starał ich posłuchać i wybrać najlepsze dla mnie.

Jak narazie idzie całkiem nieźle, za co Wam dziękuję. 🙂

56 minut temu, Chilled napisał:

Miałem ls50 z XS3 i dla mnie zarówno Kef jak i Naim mają wypchnięta średnicę co nie za bardzo ze sobą współgra ale tragedii nie ma. Do oglądania TV mega bo wokale są bardzo czytelne.

Edit: dodatkowo zarówno Kef jak Naim mają poluzowany bas. 

Cenna uwaga odnośnie Kef'a! Dziękuję. Nie zawracam sobie nim głowy. 

Kiedyś miałem aktywne Kef'y LSX w mały pokoju. I jakoś za dobrze ich nie wspominam. Mimo, że recenzje miały super! Rzeczywiście, jak teraz dobrze kojarzę to głównie grały średnicą.

Cześć. Miałem XS2, miałem też Dynaudio. I moim zdaniem powinieneś faktycznie spróbować innych marek do XS2. 20m2 to nie jest jakiś hangar, poza tym, jak sam pisałeś, wstawianie podłogówek w Twojej sytuacji rodzinno-lokalowej to obecnie nie jest najlepszy pomysł. Też miałem małe dziecko i okresowy kompromis jest czasem jedynym wyjściem, dla bezpieczeństwa małego człowieka ale i podłogówek! Jak dzieci podrosną, będziesz może "kombinował" inaczej.

Co do wstawiania monitorów na półkę, nie zalamywalbym rąk, sporo zależy od tego, co to za półka - głębokość, wysokość, czy jest zrobiona z "kartonu" czy coś solidniejszego? No i jak to stoi w pokoju? Choć oczywiście dobrych standów nic nie zastąpi i temat też przerabiałem, choćby z Elacami BS403, które wziąłbym pod uwagę na Twoim miejscu. 

KEF i RLS to już straszne lochy są, ja bym tego jednak nie pakował na półkę. Abstrahując już od spasowania z XS2, choć Nereidy nie było mi dane posłuchać 

Sprawdziłbym tego Amphiona, zwłaszcza, że to membrana bierna a nie dmuchawa z tyłu, może to mieć jednak znaczenie przy ustawieniu na półce.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Dziękuję Wam za pomoc. Dokonałem wyboru. 😉 Kupiłem Kudos X2. Jak je usłyszałem to stwierdziłem, że już nic więcej mi do szczęścia nie jest potrzebne. To jest niebywałe ile dźwięku wydobywa się z tych liliputów. 🙂

I to jest słuszna koncepcja 😉 - ciekawi mnie - o ile lepiej wypadnie zestawienie

ich przejrzystości i góry pasma z monitorami Dynaudio.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Może to tylko z Naim'em, ale po przesiadce na Kudosy to tak jakby koc zdjąć z kolumn. Grają dźwięcznie i radośnie. Słychać znacznie więcej szczegółów w nagraniach. Także trójwymiarowość muzyki jest na zupełnie innym poziomie. Do tej pory nie mogę uwierzyć, że taki dźwięk wydobywa się z takich małych kolumienek.

Co nie znaczy, że Dynaudio są złe. Chyba zwyczajnie potrzebują innego sprzętu, żeby pokazać klasę.

2 godziny temu, Tomaszku napisał:

Chyba zwyczajnie potrzebują innego sprzętu, żeby pokazać klasę.

👍

2 godziny temu, Tomaszku napisał:

Co nie znaczy, że Dynaudio są złe. Chyba zwyczajnie potrzebują innego sprzętu, żeby pokazać klasę.

👍

6 godzin temu, Tomaszku napisał:

Może to tylko z Naim'em, ale po przesiadce na Kudosy to tak jakby koc zdjąć z kolumn. Grają dźwięcznie i radośnie. Słychać znacznie więcej szczegółów w nagraniach. Także trójwymiarowość muzyki jest na zupełnie innym poziomie. Do tej pory nie mogę uwierzyć, że taki dźwięk wydobywa się z takich małych kolumienek.

Zawsze mnie zastanawia stwierdzenie, gdy ktoś napisze, że kolumny grają radośnie... co to oznacza, że kolumny grają radośnie? kompletnie coś tu nie halo.....

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

Domniemywam, że jak słuchasz muzyki na takich paczkach to masz na twarzy uśmiech od ucha do ucha... Tzw. ,,pełny smile".

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Nie każdy lubi brzmienie dynaudio.

To za co niektórzy je bardzo cenią i świadomie wybierają inni powiedzą że nuda.

Po prostu 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Nie każdy lubi brzmienie dynaudio.

To za co niektórzy je bardzo cenią i świadomie wybierają inni powiedzą że nuda.

Po prostu 

Znowuż, zależy z czym je połączysz. Miałem 3 Dynie, X14, X32 i X34. Bardzo dobre kolumny, a już X34 to był creme de la creme z tej trójki. Oczywiście można inaczej i tak też zrobiłem, co widać w sygnaturce poniżej;) Ale Dynaudio bardzo szanuję, nigdy się na nich nie zawiodłem. Naim XS2 to też kawał dobrego pieca. Tylko razem to już za dużo sosu w sosie dawało:)

Dynaudio to świetne kolumny, ale jak każde, wymagają odpowiedniej aplikacji.

Ja z Dynaudio żyłem dość długo. Wcześniej z Heglem i byłem na prawdę zadowolony.

Jednak z Naimem lepiej dla mnie zgrywają się inne np. Kudos'y, które kupiłem. Co nie oznacza, że ktoś inny mógłby uznać zupełnie odwrotnie.

Swego czasu miałem okazję odsłuchać aktywnych Kefów LS50 i dla mnie grały mocno średnio, jak nie kiepsko. Natomiast kolega, który mi je prezentował był całkiem z nich zadowolony.

W dniu 3.11.2023 o 17:45, tomek11 napisał:

Znowuż, zależy z czym je połączysz. Miałem 3 Dynie, X14, X32 i X34. Bardzo dobre kolumny, a już X34 to był creme de la creme z tej trójki. Oczywiście można inaczej i tak też zrobiłem, co widać w sygnaturce poniżej;) Ale Dynaudio bardzo szanuję, nigdy się na nich nie zawiodłem. Naim XS2 to też kawał dobrego pieca. Tylko razem to już za dużo sosu w sosie dawało:)

A to ja nie mówiłem tego pod złym kontem. Też je lubię. Tylko obecnie oczekuję w dźwięku więcej emocji. Więc uwagę bym kierował gdzie indziej. Na starość mi się zmieni:)

Dynaudio wyjątkowo potrzebują wydajnych piecyków żeby pokazać swoje oblicze. 

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A to ja nie mówiłem tego pod złym kontem. Też je lubię. Tylko obecnie oczekuję w dźwięku więcej emocji. Więc uwagę bym kierował gdzie indziej. Na starość mi się zmieni:)

Dynaudio wyjątkowo potrzebują wydajnych piecyków żeby pokazać swoje oblicze. 

Kurczę, to Nautilus podłączając dynaudio do lampy o niezbyt wysokiej mocy, strzelił sobie w kolano, pokazując takie połączenie szerszej publice 🙂.

Teraz, seba3002 napisał:

Kurczę, to Nautilus podłączając dynaudio do lampy o niezbyt wysokiej mocy, strzelił sobie w kolano, pokazując takie połączenie szerszej publice 🙂.

Nautilus akurat często strzela sobie w kolano w połączeniu z dynaudio. 

Ale lampa to może być akurat niezły pomysł bo jest wydajna. 

Czy uważasz inaczej?

Jak to wypadło? Twoim zdaniem

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nautilus akurat często strzela sobie w kolano w połączeniu z dynaudio. 

Ale lampa to może być akurat niezły pomysł bo jest wydajna. 

Czy uważasz inaczej?

Jak to wypadło? Twoim zdaniem

Moim zdaniem wypadło to średnio, gdyż bas dudnił i "zalewał" średnicę, ale nie wydaje mi się, żeby to była wina lampy a raczej akustyki. W sąsiednim pokoju (chyba) z jeszcze słabszą lampą grały spednory i wszyscy, którzy słyszeli to połączenie, byli zachwyceni. 

Los chciał, że ja w tym czasie skusiłem się na odsłuch wspomnianych dynaudio 🙂, więc o tamtym połączeniu się nie wypowiem. 

Wracając do tematu dynaudio. W głównej sali grał wysoki model podłogówek dynaudio z równie wysokim modelem accuphase. I szczerze powiedziawszy też nie rzuciło mnie to na kolana. Ot, taki przyjemny, ocieplony dźwięk - jak to u dynaudio. Może po prostu taki jest sznyt tej marki? 

Edytowane przez seba3002

No ale widzisz akustyka w tych samych pomieszczeniach była taka sama a jednak jeden zestaw wypadł zdecydowanie lepiej od drugiego.

13 godzin temu, seba3002 napisał:

Może po prostu taki jest sznyt tej marki? 

To też 

Ale 

Szkoda że nie włączyłeś swojej płyty na tym zestawie.

Jeszcze przed pandemią było takie zestawienie kolumn contour 30 nad którymi sam się zastanawiałem właśnie z wysokimi modelami accu.

Postanowiłem tego posłuchać i zapodać swoją płytę.

Zgrało to źle. I na pewno nie była to kwestia akustyki. 

Nie pamiętam jaki ówcześnie sprzęt sam posiadałem ale zagrał to dużo lepiej.

Niestety takie zestawianie jest częste. Dystrybutor poniekąd na siłę zestawia produktu że swojej stajni. 

Tak jest też nagminnie z dali i denon.

Yamaha i bowers itp.

Na avs dystrybutor też chyba zestawiał dynaudio z accu. Mi średnio to się podobało. Mówiąc szczerze, dużo bardziej podobały mi się o wiele tańsze, rodzime produkty, jak pylon, ogy czy kultura dźwięku. Być może wynika to z tego, że takie dynaudio i accu są kompletnie poza moim zasięgiem a wszystkie Polskie produkty, przy odrobinie samozaparcia, przeciętniak jak ja, mógłby pewnie kupić 🙂.  

Zainspirowaliście mnie i jeszcze raz podłączyłem do odsłuchu moje Dynki, żeby porównać w bezpośrednim starciu z Kudosami. Grają one rzeczywiście spokojniej. W tym dźwięku brak jest efekciarstwa i sztucznego podbijania któregoś z pasm. Czy to źle? Moim zdaniem wcale nie. Detale, przestrzeń, lokalizacja instrumentów, podstawa basowa - to wszystko jest. Natomiast jest to podane w innym sposób niż w Kudosach. Jakby spokojniej bez przesadnego angażowania słuchającego. Jest to dźwięk na wskroś neutralny. To może się podobać i mi w zasadzie się podobało i nadal podoba. Kudosy grają inaczej, bardziej żywiołowo i bezpośrednio, z porządnym basem. Na ten moment dla mnie zwyczajnie fajniej i ciekawiej z Naim'em. 

W dniu 8.11.2023 o 07:14, seba3002 napisał:

Na avs dystrybutor też chyba zestawiał dynaudio z accu. Mi średnio to się podobało. Mówiąc szczerze, dużo bardziej podobały mi się o wiele tańsze, rodzime produkty, jak pylon, ogy czy kultura dźwięku. Być może wynika to z tego, że takie dynaudio i accu są kompletnie poza moim zasięgiem a wszystkie Polskie produkty, przy odrobinie samozaparcia, przeciętniak jak ja, mógłby pewnie kupić 🙂.  

Wystawiają bo muszą. Niestety audio-video show to.... Show. Dystrybutor musi pokazać co ma w ofercie. Chodzi też o sam wygląd. A accu go ma. 

Ale to zestawienie nie od dzisiaj wypada im średnio. Byłem też kilka razy na odsłuchu w Nautilus Kraków i to samo

13 godzin temu, Tomaszku napisał:

Zainspirowaliście mnie i jeszcze raz podłączyłem do odsłuchu moje Dynki, żeby porównać w bezpośrednim starciu z Kudosami. Grają one rzeczywiście spokojniej. W tym dźwięku brak jest efekciarstwa i sztucznego podbijania któregoś z pasm. Czy to źle? Moim zdaniem wcale nie. Detale, przestrzeń, lokalizacja instrumentów, podstawa basowa - to wszystko jest. Natomiast jest to podane w innym sposób niż w Kudosach. Jakby spokojniej bez przesadnego angażowania słuchającego. Jest to dźwięk na wskroś neutralny. To może się podobać i mi w zasadzie się podobało i nadal podoba. Kudosy grają inaczej, bardziej żywiołowo i bezpośrednio, z porządnym basem. Na ten moment dla mnie zwyczajnie fajniej i ciekawiej z Naim'em. 

Nie nie to absolutnie nie jest źle. 

Do znudzenia powtarzam. To co dla niektórych znaczy nuda dla drugich znaczy równość , stabilność , przyjemność z długich odsłuchów 

17 hours ago, Tomaszku said:

Dynaudio potrzebują dużo przestrzeni dookoła siebie. Jak masz je ustawione? Potrzebują minimum po 50 cm od ścian, wtedy dostają fajnego kopa. Nie wiem jak Kudos, nigdy nie słuchałem, wiem, że są polecane z Naim. Dynaudio Contour 20i po długiej przesiadce z firmy Hegel na Naim bardzo ożyły. Nie ma takiego zejścia jak było z H390, ale z SN3+ Hicap DR jest fajny "kick" na wyższym basie, jest bardziej zróżnicowany a co najważniejsze pojawiła się muzyka w muzyce😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi