Skocz do zawartości
IGNORED

Rozebrane zdjęcia ROTEL 991 AE

CASKP

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Wczoraj z ciekawości rozebrałem swojego rotela 991 :) - poniżej podaję link do galerii :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/16523-rozebrane-zdj%C4%99cia-rotel-991-ae/

:)

Witam Witam :) Zerknąłem na twój profil - fajny sprzęcik... :) W sumie moglibyśmy urządzić jakiś mały odsłuch :) Tylko czasu ostatnio mało ;( Właśnie robię kolumny dla trzech klientów :)

Black Gate'y, Nichicony Fine Gold i Great Supply, Wimy - niezły odjazd jak na serujny klocek :-o

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mam 951, bebechy podobne, BG rubycon-y, Sanyo Os-Con itp, ogolnie faktycznie jak na seryjniaka super elementy, zaoszczedzili za to na stabilizatorach 5 szt wszystkie to marne JRC no i diody trzeba lepsze wstawić, mute nawet w moim modelu jest na przekazniku :-)

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Dokładnie - Napęd to SONY....

Taki klocek można wyrwać w niezłej cenie. Osobiście za niego zapłaciłem 2700 zł. Wkomplecie pudełeczko, pilot, papiery, dowód zakupu, gwarancja (oczywiście nieważna) + komplet kolców Real Cable za ok 250 zł ....

Panowie, tak przecież każdy Rotel był budowany. W szczególności seria 900. Piszę "był", bo nie wiem jak jest teraz. Ale Black Gate'y, Wimy, Nichicony, bardzo solidne zasilanie to były na porządku dziennym. To żadne zaskoczenie. Zaskoczeniem była cena - zawsze w przypadku Rotela bardzo dobrze skalkulowana.

Dzięki :)

Miałem przed Rotelem Marantza CD 17 MK II. Stroszkę go stuningowałem - ale jak posłuchałem sobie 991 - to CD 17 znalazła swojego właściciela ;)

W chwili obecnej jestem bardzo zadowolony z tego CD. Zastanawiam się nad wymianą rezonatora - lub montażem Clock'a ... Co o tym sądzicie ? Może ktoś z kolegów już montował Clock w 991 ??

Montowałem clocka LC Audio w Rotelu 971 - warto było! Z tego co widzę na zdjęciach, u ciebie powinno też być lepiej.Radzę spróbować, a potem zabrać się za analogówkę.Maszyna z pewnością ma potencjał i warto poświęcić trochę wysiłku na tunning.

Tak tak...no fajnie ale troche wdupili..kup identyczne wimy ale o pojemnosci 680nF/63do100V i wymien wszystkie wokół PCM63...roznica zmiazdzy ci głowe..usłyszysz jak prad płynie:-)..cyngileki cykniecia beda jak strzały z armaty w kabinie ciszy..reszta miodzio a wokale no coz ten kto nie wie co to jest PCM63 albo PCM58..to nigdy nie zrozumie..

discomaniac71 lub Piotrek608, widze ze jestescie "obsłuchani" w kościach, mam pytanie, czy ktoremus z Was zdarzylo sie porownywac blizniacze kości PCM69 z PCM67 ? Bede wdzieczny za info..

No jasne bawiłem sie tymi kostkami nawet gdzies je do dzis mam:)

Roznica jest prawie zadna choć niewiem czemu wolę 67 wydaja mi sie lekko płynniejsze na srednicy.

Uwaga wazne jest zasilanie musi byc solidne i czyste do nozek scalak warto podlutowac kondy MKT 1/100V ale podłaczyc je na pajaka do masy w jednym punkcie blisko zasilania czesci analogowej!! do tego w poblizu około 5 cm dalej powinhy byc jakies małe elektrolity np 10/25 najlepiej tantalowe to poprawia stosunek S/N

Piotrek608, dzieki serdeczne za info, ja sie juz zatroszczylem o filtracje zasilania i jest poprawa glownie w wysokich, ale na srednicy nadal odczuwam jakies takie wyostrzenie. Jesli masz PCM67-tke moze moglbys odsprzedac? :)

• 3 miesiące później...

Mam pytanie pośrednio związane z wątkiem,ale jednak ...

Jak potraktować PCM56P-J żeby zagrał na max możliwości???

W tym momencie wokół DACów są po 2x 330uF 6.3V Rubicin ZL bocznikowane 0.022uF 63V WIMA na chip. Są sporo mniejsze od tych, które polecał wyżej Piotrek. Czy ma sens wymiana na większe?

Proszę o sugestie.

dzięki z góry

Wygrzebałem 2szt (tylko) zielonych 0.1uF 100V WIMA. To tak tymczasowo,ale rezultat już bardzo obiecujący.

Zrobiło się bardziej przejrzyście i poprawiła się dynamika.

Czy sprawią się w tym miejscu MKT ,np. ERO albo Philipsa czy nie zawracać sobie tym głowy tylko szukać MKP10 WIMA?

• 2 lata później...

jeśli już coś to RCD 991

były dwie wersje - przynajmniej oznaczeń - a czy się czymś różniły wewnątrz - podobno nie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

Witam

odgrzeje kotleta:) jak jest z tymi 991 i 991ae? wlasnie porownuje fotki i nie widze zadnej roznicy w srodku jedynie logo na przednim panelu i tyle...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.